Приклади - изработка и поддръжка

A

Anonymous

Гост
Loki написа:
и пръскаш с черен мат лак, може и със спрей със структурен ефект, както май е направил Преториан, има го в Бриколаж. На стиплинга му отива много.

Чудесна идея! Преторианец, сподели една две снимки, ако е удобно за да си представя крайния резулат. Само не разбрах ако лака е структурен необходим ли е стиплинга, понеже грапавините така или иначе биха се запълнили..
Локи, сега съм се зачел в едни щатски форуми за глокаджии. И те милите масово ползват въпросната лепенка за която говориш. По смелите действат направо с поялника ;) . Жалко, че в Пловдив нямаме специализирани магазини за скейтъри да се поогледам...
 

praetorian

Редовен Потребител
Локи, къде е този магазин?Че да не си играя със шкурките.....
Еди, за съжаления нямам снимки на правените така от мен ръкохватки.Тогава фотото не беше много популярно, а снимките бяха на хартия само ;).А като си помисля какви красоти са ми минавали през ръчичките.. ;).
 

Loki

Потребител
Parabellum, структурния спрей не може да замести накатката- той е с много фина зърненост и не мисля, че ще я запълни, освен ако не е мноого ситна- като от игли, или не прекалиш със слоевете, 1-2 ръце са абсолютно достатъчни- пръска се по-отдалече :exclaim: като е хубаво преди това да пръснеш с обикновен мат 1 път, но май не е необходимо накатка+ структурен спрей... :-\
А от скейтърската "шкурка" ше взема да взема ;) ако има мераклии може да пратя, но тя е доста май твърда и става само за плоски повърхности, за по-заоблени трябва да се крои на парчета...
... което ме подсеща, че има алтернатива в Брикото- самозалепващи ленти на "3М" за стъпала и за против лъзгане в банята (като дългия бастун от БТВ :-X) тая за банята е с мн хубава структура и е полимерна но... е гадно светло сива и не може да се вапца :'(
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
ОБРАБОТКА НА ДЪРВЕСИНА С ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ.

В този материал ще намерите начини за използване на естествени масла и восъци за третиране на дървени повърхности, Смоли и полиращи средства, както и съвети за приготвянето на собствени смеси, придружени винаги с успокоителното чувство "3нам какво има в сместа"....... Прочети повече.
 

Loki

Потребител
ivodoc написа:
ОБРАБОТКА НА ДЪРВЕСИНА С ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ.

В този материал ще намерите начини за използване на естествени масла и восъци за третиране на дървени повърхности, Смоли и полиращи средства, както и съвети за приготвянето на собствени смеси, придружени винаги с успокоителното чувство "3нам какво има в сместа"....... Прочети повече.
Да, полезна статия, публикувана е в няколко форума, сега вече и в нашия :)
Обаче въпроса с набавянето е наистина сложен- опитах да си докарам от Щатите полимеризирано тунгово масло, даниш ойл и още някои импрегниращи препарати точно за приклади, НО... има рестрикция за износ извън САЩ :eek: :wall: ...защото са запалими ли, търговски закон ли- не разбрах, и то чрез фирма посредник :-\ сега проверяват за евентуални такси... (и по тоя случай ми бавят с месец и половина вече и др поръчки) В Европа не намерих, добре че внесоха нашите поне TRU-OIL...
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Dejmos написа:
Позната ми е тази статия, интересни неща има в нея.
Но има един проблем - на нас ни е трудно да се сдобием с простото ленено масло, какво остава за тия екзотични намериали от статията...

Иво, не е точно така. Всичко необходимо за обработка на приклад го има и при желание не е трудно да се набави. От материалите в статията трудно би намерил тунгово, портокалово и камелиево масло. Те обаче за нашите цели не са жизнено необходими. Вероятно висококвалифицирани специалисти, като реставратори, лютиери, резбари и др ги ползват професионално и успешно, но едва ли повечето от любителите ентусиасти ще хвърлят усилия и средства, за да се сдобият с тях.
Точно ленено масло да не може да намери човек, при положение , че една година вървя рекламата по телевизията и го има във всяка аптека. И то точно това шведското.
Пак от аптеката може да се купи и 98% спирт.
Шеллак , може да се купи от магазини, които предлагат материали за дърводелските фирми. Може да се потърси и в задругите на майсторите.
Пчелен восък и прополис продават пчеларите по пазарите.
Полиращите прахове като бимсовото брашно и трипеловият прах, нас не ни касаят, защото ние гоним по-скоро матови, отколкото бляскави повърхности. Така също и бензоето не ни касае. За Карнауба восък чувам за първи път. Знам за един восък , с който се мажат матриците при изпичането на бакелит в тях , но не знам как се казва.
Боракс за дезинфекция и предпазване на дървото от вредители ( дървояди ), може да вземеш от всеки заварчик, работещ с оксижен. Използва се като защитен флюс при запояване с цветни метали и се продава в техническите магазини за заваръчна техника.
Казеин не е необходим за нашите цели, но него дори сам може да си направиш.
Достатъчно е да пресечеш прясно мляко със сярна киселина и леко да го загрееш. Получената „извара” да изсушиш и вече имаш казеин.
Корен от Айжива продават билкарите по пазарите. Едва ли е необходим обаче при наличие на голямо разнообразие от байцове и на водна и на спиртна основа на пазара. Ако обаче непременно искаш да си направиш собствен байц, това може да стане и от люспи на лук или от орехови черупки и от кората на зелените орехи, като се приготвят спиртни настойки или се варят във вода, а после голямото количество вода се изпарява за да получиш желаната концентрация и цвят. Може да вариш и в ленено масло, но тогава получаваш оцветено ленено масло. Нещо като две в едно. Като лазурните лакове. При ползване на „лазурни лакове”, е трудно после да посветлиш дървесината, ако резултатът не ти хареса.
В тази статия, хубавото е, че е дадениа технологията и рецептите със съотношенията на материалите вложени в тях на базата на: пчелен восък ,прополис и ленено масло или спирт.
 
A

Anonymous

Гост
Понеже се коментира лененото масло. Трябва да се прави разлика между натуралното ленено масло от аптека и това, което е за нашите цели. Първото сигурно ще полимеризира около година, докато второто за 24 часа всяка ръка... При второто говорим за ленен безир, понеже освен, че е обработено има и някои добавки за по-бързо съхнене. Разбира се това не е точно безира, който се продава по бояджийските магазини ;)
 
A

Anonymous

Гост
@andi, такова се води въпросното Тру-Ойл, което може да го има във ВИП-а например. За разлика от нормалния ленен безир по магазините, този с който се обработват прикладите е светъл на цвят и много по-рядък като вискозитет. Подозирам, че е фино рафиниран или нещо такова. Освен това със сигурност допълнителните съставки не са като в нашенския безир...Аааа и друго- направен е от ИСТИНСКО ленено масло ;) Казвам го не случайно, понеже от качествата на обикновения бояджийски ленен безир не съм никак очарован, камо ли да го ползвам за приклади...
 

andro

Потребител
Третирането хич не ми е силна страна ,но в случая с дълбоките драскотини без шкурене няма да мине.
 

Loki

Потребител
TRU-OIL е комплексна смес от естествени растителни масла, преминали троен процес на обработка за отстраняване на веществата забавящи изсъхването, без химически добавки. Благодат за приклади и музикални инструменти! Притежава в пъти по-добра здравина и водоустойчивост от лененото масло, изсъхваемост- стотици пъти, съхне практически за 24ч, окончателна полимеризация за около месец и половина. Не потъмнява, не жълтее, не се пука. Запълва пори, окончателен вид- умерено гланцов, може да се матира при желание (и майсторлък).

Полимеризираното тунгово масло е мн здраво и надеждно покритие за всякаква дървесина, гланцов ефект (в зависимост от наслояването). Бързо съхнещо. Не се намира в БГ и Европа.

Карнауба восък е естествена вакса от растителен произход с висока водоотблъскваща способност и здравина. Използва се като добавка и в чист вид като крайно покритие. Намира се като течно, маслено и твърдо . Не се продава в БГ.

Всичко останало във въпросната статия- продукти, смеси и рецепти е губене на време или за музейни експонати!
За безира няма да говоря- с това не бих си намазал и оградата на село...

Това е моето (неангажиращо) мнение, опиращо се на опити и експерименти.
Все пак, всеки (който има мерак да се занимава с дърво) преценява сам възможностите и изискванията си!

В последно време широко се използват естествени и синтетични масла модифицирани с уретанови добавки по съвременни технологии, които осигуряват мн голяма здравина, устойчивост, еластичност и красив естествен вид на приклада. Повечето от тях са разработка на самите оръжейни производители и се пазят в тайна...

Тогава какво и откъде???
Ами, почти всичко описано в статията напимер, може да се намери в специализираните книжарници за художници (поне в Сф). Примерно не е проблем бързосъхнещо ленено масло- българско, немско, френско... и съответно качествени разредители (терпентин, уайт спирит), в зависимост колко пари ти се дават...
Само ще вметна, че въпросния уайт спирит (white spirit) няма нищо общо с чистия спирт (spiritus aethylicus) или етанол!
Уайт спирит е силно пречистена фракция, без цвят и мирис, на разредителите за синтетика и масла (АМВ, МРТ).

Също така, качествени масла в голяма разновидност могат да се намерят в магазините за паркети в по-големите градове. Някои от тях са доста подходящи за целта, съдържат голяма гама от растителни масла и восъци, силно модифицирани, водоустойчиви, бързосъхнещи и абсолюно безвредни (е, все пак няма да си ядем прикладите ;))
Аз ползвам на немската фирма Osmo.
Лошото е, че се продават в големи разфасовки- 0,5л, 0,75л, 1л.... и излизат скъпичко- от 50-60лв нагоре...
Така че топлата вода е открита отдавна, остава само да я ползваме...

А, що се отнася до самия процес на нанасяне, мисля че работата е доста относителна и индивидуална по отношение на самия финиш и конкретното дърво! Еднозначен отговор или рецепта не може да се даде... По въпроса е писано доста и в този и в другия форум, аз само ще добавя, че съвременните масла (паркетно, мебелно, тру-ойл...) са направени максимално да улеснят ползвателя и не се нуждаят от специални и сложни процедури.

Това е накратко моето ясно виждане по темата за омасляванаето на приклада, и мисля че не е нужно да досаждам повече, защото човек наистина се обърква и изпада в безкрайно колебание и заблуда.
 

andro

Потребител
Този е от светъл орех ,сега съм го обработил с ленено масло ,като намеря свестен фотоапарат ще сложа снимка какво се получи.
 

Attachments

  • 051709105745.jpg
    051709105745.jpg
    229.4 KB · Прегледи: 309

Loki

Потребител
Стоманената вълна, която се използва за полиране и матиране трябва да е фина- №0000 или №000!
Продават в Бриколаж на марката ''Liberon".
Употребата и не се препоръчва в/у неимпрегнирано дърво или финиш с отворени пори, тъй като фините стружчици се набиват в порите и блестят гадно :exclaim: Може да се замести със ситна шкурка или шлайф гъба.
 
A

Anonymous

Гост
Колеги, някой можели да ми каже, колко би струвало за мене като купувач един такъв приклад като на снимките. Нямам предвид външният вид/металик, да е от качествено дърво, леко, тъмнокафяво за предпочитане, леко..май за орех говорим :) Засега само "опипвам" почвата да знам дали ми е по възможностите. Пушката е Кондор, на снимките е Талон но то и няма значение, просто моята ще "излиза" малко по напред от приклада. Та имали кой да го изработи и би ли се заел срещу каква цена ? Може и на ЛС

п.с: бутилката няма да се вади, защото ще е с манометър и куикфил съответно.
 

Attachments

  • 2258192.jpg
    2258192.jpg
    161.9 KB · Прегледи: 267
  • 2258190.jpg
    2258190.jpg
    139.2 KB · Прегледи: 222
A

Anonymous

Гост
Преди време ми се въртеше една идея в главата, но съм малко мързелив и се отказах.
Да си направя ламиниран приклад от шперплат.
Поради липса на инструментална база, трябваше да е възможно най-ниско технологично.
В най-общи линии идеята ми се състоеше в това, да използвам технически шперплат (не говоря за "фазер", което много хора наричат шперплат, а за онова, дето е слепено от отделни тънки слоеве), за който съм чувал, че е по-здрав и устойчив на влага, заради по-доброто импрегниране.
И по-подробно.
Смятах да взема фибран и шперплат с еднакви дебелини. Да залепя нклк ивици шперплат с двойнозалепящо тиксо или друго лесно отстранимо лепило. От полученото блокче да одялам приклада до окончателна форма, да ми е удобен и по моите размери. След това разлепям отделните слоеве и пренасям размерите им върху шперплата. Изрязвам със дзеге, като използвам регулируемия наклон на ножа за да си спестя още от обработката след сглобяване на приклада. Желателно е дебелината на някакъв, по възможност нечетен брой слоеве да е равна или съвсем малко по-малка от тази на корпуса на пушката, за да се спести още от обработката и да е по-лесно да се направи процепа за щангата за зареждане (беше предвидено за пружинна пушка).
Следва залепяне и заглаждане на неравностите.
Изглеждаше ми сравнително лесно и постижимо с малко на брой инструменти, без фрези и други специализирани инструменти. Но ме домързя да го направя. Стигнах само до там, да нарежа тестово парче технически шперплат под наклон и на дъга и да шлайфам разрезите след това. Резултатът беше обещаващ - без байцване или друго третиране на повърхността, отделните слоеве имаха контрастен цвят, в зависимост от това, под какъв ъгъл е разрезът спрямо влакната на отделните слоеве (които един спрямо друг са завъртяни на 90[sup]о[/sup]). Редуваха се светли и тъмни ивици, като при разрез в дъга, местата им се разменяха - тези, които бяха светли в началото на дъгата в края бяха тъмни и обратното.
Ще се радвам, ако някой се осмели да го тества, да му се получи добре и да се похвали тук.
 

andro

Потребител
Приклада го изработих от тех .шперплат 5x12мм.После лакиран.
 

Attachments

  • 031110203921.jpg
    031110203921.jpg
    171.8 KB · Прегледи: 432
  • 031110204020.jpg
    031110204020.jpg
    195.1 KB · Прегледи: 307
  • 031110204233.jpg
    031110204233.jpg
    176 KB · Прегледи: 349
  • 031110204129.jpg
    031110204129.jpg
    132.1 KB · Прегледи: 292

Loki

Потребител
Последното нещо от което бих тръгнал да правя приклад е шперплата! Мизерна работа!
Тегаво се работи, никаква възможност за детайлизиране, трудно се докарва до приличен вид за финиш- трябва мн шкурене, китосване, грундиране... на фреза става по добре, но това е неоправдана екстра...
Ламинираните фабрични приклади са съвсем друго нещо- правят се от подбран брезов фурнир, който освен че е оцветен, е предварително импрегниран с препарати за влагоустойчивост и здравина. Всички слоеве се слепват едновременно за избягване на напрежението (на преса), като се подреждат така, че цветовете да паснат точно на предварително програмирания модел. Обработката се прави на 5- координатна фреза. Относително евтини са, мн надеждни и широко употребявани, особено в Щатите. Но не подхождат на всеки тип оръжие.

Така че по -добре си намерете парче бук, ако не можете орехче и не се занимавайте с глупости!

В момента съм възпрепятстван да се занимавам с дърво за около 2 месеца, но ще пиша едно ЛС на Мангустата :quiet:

Той вече май се е уредил ;)
 

andro

Потребител
Мнението отностно нещо или някого е право на всеки .Както и критериите за много други неща .Това за последните редове, а на мен приклада ми харесва, оригинален и перфектно изработен.
 
Нагоре