Пренос на въздушно оръжие през граница

cdman

Администратор
Здравейте , имам следния въпрос: Някой от Вас пътувал ли е с кола извън България и да е пренасял въздушно оръжие ? Конкретната причина да питам е че имам приятел в Чехия който се прибира другата седмица и смятам да му поръчам една Slavia 631. Той ще мине през Словакия към Унгария после през Сърбия и накрая България. Това което го притеснява Унгарската и Сръбската граница. Ако му проверяват колата а това е вероятно какво да каже или да покаже за да няма проблеми. И въобще възможно ли е такова пренасяне.

Същият въпрос ще стои ако се тръгне на международно състезание както се обсъждаше тук от колегите. Ако се натоварим 4 човека на 1 кола и 4 пушки било то и до 16J само - как ще пътуваме ?

Само да допълня че тая пушка е 7.5J доколкото знам ( 170м/сек с 0.5 грамова чашка) .

Искам да си зема пушката но не искам да поставям приятели ми в неудобно положение по границите или да рискуваме да я конфискуват някъде.
 

cdman

Администратор
Оригиналният пост е на Cedric - махам quote-a за прегледност.

Огнестрелното се записва на паспорта при влизане на границата. така правят чуждестранни ловци идващи на лов в България. такава е процедурата поне на дунав мост или беше преди 2007г. сега като няма митница май и това не се прави... пневматиката е на свободна продажба и в румъния, което означава че пътуваш спокойно. газовите пищови си минават безпробелмно. при въздушното ситуацията е аналогична.

мой познат мина с карабината си в багажника и още една или 2 пушки... беше забравил, че са там :D но никой не го е проверил за да направи проблем. освен това румънците масово купуват турски и китайски та*аци в Русе и си ги носят у тях без да съм чул за възникнал проблем при преминаване на граничния сектор.

проверка е малко вероятна ако предпочете дестинацията през румъния. минаването през сърбия граничи със сигурно оставане без пушка ;)


Отговор на airgun:
Преминаването през граница, независимо коя, може да обърне една обикновена ситуация в критична. Действат два фактора: приложимото законодателство и човешкият фактор - чиновниците по границите.

В случая няма да е зле да се прочете директива 477 - качил съм я в раздела "Оръжието в ЕС" - "Законовата рамка на ЕС".
Тази директива може да послужи при разногласия с чиновниците в държави - членки. Но не съвсем, защото има някои особени положения:
1/ директивата не определя пневматичните уреди за спортна стрелба като оръжие;
2/ тъй като не са оръжия - не може да им се издава Европаспорт;
3/ директивата признава изцяло националната юрисдикция.

Третото положение може да вгади работата. Например: RWS произвежда Дианите с два вида пружини - слабите "F" и силните, които обаче са с разрешителен режим в Германия.

Поради тези обстоятелства, ако човек не знае особеностите на националния режим на държавите, през които ще мине, може да се наложи да ги научи на границата, където номерът - да се поиска експертиза от по-компетентни органи е абсолючтно приложим. Не съветвам никого да лежи на ухото, че граждани на ЕС не подлежат на митнически контрол. Тия правила също са чупливи по преценка на властите, ако преценят, че .... и т.н.

Тия фактори са на страната на проблема. На страната на безпромлемното преминаване е - да се мине само през граници на държави от ЕС, за да може да се размахва евентуално директивата. Пушката да се опакова убедително, така че да не са приложими въпроси, дали няма да се използва за рекет по шосетата. При разговор с властите, ако се наложи, да не се употребяват мръсни думи, включително "оръжие", "лов", "стрелба", а да се говори за спорт - за лицеви опори, разнообразявани с въпросния уред - за разхлаждане.

Накрая - 300 лева - къде не отишли. Опитва се (не през Югославия, че там сме се усрали дипломатически), па ако мине. Ама през Румъния - на Калафат, за ферибота, може да се чака с дни.
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Имам 1 въпрос на който нямам отговор за това ще се обърна към вас.Лятото май ще се ходи на студентска бригада в Аляска.Та идеята ми е възможно ли е да си купя 1 кондор + помпа и цев 25. и да си ги пренеса до БГ като багаж?В смисъл чел съм че може да се разглоби на части пушката и нямало проблем по летищата но това дали е така.........?Или трябва да ги пренасям като карго багаж?То ако трябва като карго багаж по добре да си ги пратя от там по куриерска фирма до бг...Те като са ми чарковете в багажа а багажа минава скенер със сигурност ще видят че имам железори и ще имам ли проблеми?Ако някой е по запознат ще съм му много благодарен да ме просвети.
 

cdman

Администратор
Беше обсъждано от колегите че можеш да ги сложиш в багажа за чекиране на части и да летят с теб. Има обаче няколко проблема с това , първо кондора е мощна пушка не е 16 Джаула ... , второ задължително е да изпуснеш бутилката да няма никакво налягане , и трето винаги има риск да стане някакъв проблем при който няма да можеш да реагираш в бързината и може да останеш без пушка. Хубавото в случая е че кондор-а като пушка наистина може да бъде добре разглобен и да не буди интерес. По сигурният вариант е обаче да си я пратиш по USPS като колет на цена примерно 150$ и като дойдеш в БГ да си я освободиш на митница срещу 40-50лв , третия вариант е напрво да си я поръчаш от тука като повечето от нас и да не и береш грижата :) - едва ли ще ти излезе много по евтино ако свършиш половината неща сам. Единствено ще ти дойде на далавера ако успееш да я прекараш в багажа за самолета.
 

cdman

Администратор
Цитат на Зимзелен:

Ми слагаш си я в багажа за чекиране.
Първия път си пренесох в САЩ старите ижовки за да мога да стрелям в двора и ги пренесох разглобени, и за да няма проблеми, частите ги опаковах и на всеки пакет написах с маркер (parts for air-rifle). За беда точно тогава ни загубиха багажа и в Ню Йорк трябваше да го опиша и да напиша какво има вътре. И там написах, че пренасям 2 въздушни пушки. В NY даже и пневматично оръжие не се продава без специални разрешителни. На следващия ден вечерта FedEx ми донесе в къщи куфарите. В Северна Каролина. Неотваряни.
Следващите пъти съм пренасял леко-разглобени, не на парченца и пак пиша какво е това. На летището винаги при съмнение отварят куфара с ръкавици пред теб, поглеждат какво е и го прибират обратно с бележка, че куфара е отварян. Толкоз.
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
А може би на отиване да питам на летищетот някой възможно ли е да я разглобя и да си я пренеса за да няма драма ако ли не ще си я поръчам от бг като се прибера.А ще може ли да си пренеса цев LW 25. защотот няма да е труднода си я купя от там.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Дори по-трудно от пушка.
Знам само че гола цев , много трудно се внася.
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
как може да ни е толкова пробита държавата и нищо да няма.Или да има нещо и то да е майка си и баща си?
 
A

Anonymous

Гост
Ако цевта се трансопртира с прилежащ документ, че е за пневматично оръжие проблема е никакъв- проверено.
 
A

Anonymous

Гост
akraba1 написа:
....На една и съща цена в Нова Зенландия може да си купите Драгунов /боен/ и ЕРФОРС-.22 STORM.
В момента обаче има намаление на Драгуновия и струва с $500 по-евтино от Ерфорса.
....
Eто колко струва у нас ловна карабина на базата на АК (е, не е драгунов, но за още по-малко пари може да се купи еднозарядна ловна карабина в същия калибър):
http://shop.oragie.com/product_info.php ... cts_id=254
Сторм-а струва точно три пъти повече:
http://shop.oragie.com/product_info.php ... cts_id=582
А Талон СС - 4 пъти:
http://shop.oragie.com/product_info.php ... cts_id=585

ЕДИТ///
Приемам забележката.
 

cdman

Администратор
Fking написа:
През Сърбия в никакъв случай, аз лежах 1 ден в ареста и 1 ден в затвора заради въздушен пистолет (umarex walther cpsport :> )
Оказа се че там въздушно, газово и бойно оръжие попадат в един член, този за притежание на оръжие и взривни материали. Който пък предвижда от 6 месеца до 2 години затвор!!! Ефективно!

В крайна сметка по някакъв луд късмет, (доста помогна и това, че не ги бях укрил, а очевидно беше заради непознаване на тъпата разлика в законите) се отървах с административно наказание, глоба, конфискация, 1 година черен печат за Сърбия а в последствие ми забраниха да напускам и България за 2 години!!!
Стана голям филм, за малко да си прееба живота за нещо толкова глупаво....
 
A

Anonymous

Гост
cdman написа:
Fking написа:
През Сърбия в никакъв случай, аз лежах 1 ден в ареста и 1 ден в затвора заради въздушен пистолет (umarex walther cpsport :> )
а в последствие ми забраниха да напускам и България за 2 години!!!

Това последното не мога да разбера защо е било необходимо?!
 

cdman

Администратор
Видях мнението в другия форум , и реших да го постна и тука - смятам че е важно да се знае че в никакъв случай не трябва да се минава през сърбия - едно е да се притесняваш че ще ти конфискуват оръжието а съвсем друго да попаднеш в затвора . Аз самият бях готов да дам пари на мой приятел да ми носи от чехия пушка - мислех че риска е основно да не я конфискуват - което не е болка - ама ако го задържат на граница с жена му и малкото му дете ...

С две думи - през Сърбия с никакви въздушни оръжия!
 

NATAN

Потребител
Съвсем по друг начин стоят нещата с Румъния, в неделя разходих БАМ-а до Констанца (беше както винаги в багажника) без никакви проблеми :)
 

luft9waffe

Редовен Потребител
NATAN написа:
Съвсем по друг начин стоят нещата с Румъния, в неделя разходих БАМ-а до Констанца (беше както винаги в багажника) без никакви проблеми :)
по непотвърдени данни в румъния вече има 10J-рестрикции.ако е вярно,да внимаваме.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Имам осъществен контакт с група от Букурещ.
Може да им идем на гости, или да поканим тях.
Но нека се стопли времето.
Сега не става.
 
A

Anonymous

Гост
Привет.

Интересувам се как седи въпроса с пренасяне и използване на въздушно оръжие в Гърция.
По празниците май ще съм там и ми се ще да си взема въздухарката.
Та....някой от вас правил ли го е ?

Предварително благодаря за отговoрите :)
 
A

Anonymous

Гост
Може би тук могат да внесат яснота по въпроса колегите Симо и Фатален. Нали пътуваха до Полша и обратно- вероятно вече са наясно с всички подробности .
 

dwado

Потребител
Въпросът ми е някой брал ли е ядове заради въздушна пушка в чекирания багаж на прибиране в България.
става въпрос за полет САЩ-БГ с прекачане в Англия или Германия / багажа се чекира директно до София.
:cheers:
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Единственото, което може да те притеснява е това, че вероятно американците ще те накарат да разглобиш пушката преди да я чекираш. Това през къде ще летиш няма никакво значение. Възможно е авиокомпанията да те таксува за превоз на "спортни стоки", което с Луфтханза изобщо няма да ти хареса. Таксата е около 120 Евро.
 
Нагоре