Правила и мерки за безопасност при боравене с въздушно оръжие.

Статус
Заключена за публикации

didarai

Редовен Потребител
След разговора днес на ЛС и по Скайп с един нов млад и не служил колега,стигнах до извода ,че е необходимо да опишем правилата и мерките за безопасност при боравенето с въздушно оръжие.Аз самия съм писал поне веднъж(а на ЛС доста) за тях,а може и другаде да ги има,но говоря да са отделени в нещо като заключена тема ,да се виждат и четат дори преди всичко останало и така още преди на някой нов колега да му е дошла идеята за това каква пушка да си вземе ,да знае какво трябва да прави и спазва с нея за да запази здравето си и това на околните.Също така ако е отделена някъде темата,ще може лесно да се дава линк към нея на колега на който се вижда,че има опасни мисли относно използването на ВО.Ще преведа наготово написаните правила от форума на Beeman и ще добавя нещо и от мен.Някои нехарактерни за нашия регион(балкански) мерки също ще ги включа ,ако и да звучат малоумно.
Ако някой иска да да добавя нещо да пише на ЛС,а админа да прецени има ли смисъл от този пост и къде да го сложи(ако има подобен и съм го пропуснал,да ме извини).

Оригиналния текст

И превода:


Всички ние тук сме обединени от общото хоби и искаме да си прекарваме добре с нашите въздушни оръжия. По-важно от това обаче е да запазим нашето и чуждото здраве и сигурност . Заради това , към въздушните оръжия трябва да се отнасяме със същото внимание(и страх бих добавил) както към огнестрелнито . Отказът от неспазване на необходимите мерки за сигурност и подценяването на опасността , може да стане причина за сериозно увреждане на здравето и дори до смърт.


Винаги трябва да спазвате правилата за безопасно боравене с ВО и винаги да сте осведомени за това къде се намират хората около вас и наясно с това какво и къде правят.


Винаги се отнасяйте към ВО така , както към заредено и готово за стрелба , независимо дали сте твърдо убеден , че е обезопасено.


Винаги се целете в безопасна посока и винаги се грижете в останалото време цевта да е насочена също в безопасна посока.


Винаги дръжте ВО на предпазител , до тогава , докато не сте готови за стрелба.


Винаги носете предпазни очила и се убедете , че останалите около вас носят също.


Винаги ползвайте правилните за вашето оръжие муниции и никога не ползвайте вече употребени такива.


Винаги бъдете сигурни в какво точно се целите и в това , че ако пропуснете мишената си зад нея има безопасна преградна стена която да спре проектила.


Винаги избирайте преградната стена в такава посока , която да гарантира , че дори да произведете произволен изстрел и проектила пропусне стената , няма да нараните някого зад нея.


Винаги преди да вземете/дадете ВО на някого или да го извадите от калъфа му се убедете , че е на предпазител и незаредено .


Винаги четете и спазвайте инструкции за боравене и за безопасност на производителя на вашето оръжие и преди да започнете да го използвате научете как точно работи.


Винаги дръжте пръстите си далеч от спусъка и от предпазната му скоба , докато не започнете да се прицелвате в мишената си и вече сте готови да стреляте.


Винаги дръжте ВО на сигурно място където до него няма да имат достъп деца и други хора , нямащи право(и познания) да го използват.


Никога не насочвайте ВО към когото и да е било и по какъвто и да е повод , още по-малко пък на шега.


Никога не зареждайте ВО , докато не сте готови за стрелба.


Никога не насочвайте ВО към нещо по което не възнамерявате да стреляте.


Никога не стреляйте по твърди повърхности,вода и каквото и да е друго което може да предизвика рикошет.


Никога не оставяите ВО заредено.


Вие трябва да знаете и спазвате законите за покупка,притежание и използване на ВО.Повечето ВО имат ограничение във възрастовата граница (18 год.) за използването им и това налага действието с тях да се извършва под надзора на по-възрастен.


ОТНОВО: не забравяйте, че неправилна употреба или невнимателно използване на въздушното оръжие може да причини сериозно нараняване или смърт.


Спазвайте мерките за безопасност , пазете себе си и околните , забавлявайте се и прекарайте много приятни часове с вашите въздушни оръжия.

-------------------------------------------------------------------------------------

И малко коментар и от мен.
Въпреки,че съм много внимателен относно мерките за безопасност при боравенето с каквото и да е било и винаги съм се мъчил да спазвам горните инструкции,лично бях свидетел на няколко инцидента,а за някои други чух от участниците в тях.Основно присъствах на рикошети при стрелба по твърда повърхност(пластмаса,камък,метални табели,кофи и др.) от близко разстояние с мощни(но и със слаби) пушки.Чашките буквално се връщаха назад и в един от случаите прелетяха със свистене и много голяма скорост на сантиметри от главата на колега,а една чашка при стрелба със слаба пушка по дърво дори го уцели в корема.Баща ми беше уцелен отблизо с много слаба ВП в гръб докато залагаше мишена.Чашката проби дебели зимни дрехи и се заби цялата в кожата му.Сам произведох няколко неволни изстрела преди да съм се прицелил окончателно при настройка за олекотяване на спусъка( и веднъж при самоволното му олекотяване).Мерките за безопасност с предпазната стена,това зад нея да няма също никой и да си слагам пръста на спусъка едва в момента на прицелване,след като непосредствено преди това бе спуснат предпазителя бяха изпълнени и никой не пострада от това.
Сигурно за още мога да се сетя,а и всички останали колеги също.Примерите ги дадох за да се разбере,че написаните правила горе не са ала-бала приказки,а са продиктувани от реални случки и инциденти.Целият пост пък бе провокиран от млади момчета които ме питаха за това и онова,но по приказките им ми стана ясно,че възнамеряваха да стрелят от терасите на жилищата си,по кучета пред блока,по храсти и птички които се виждат от прозорците им или по дъски на терасата им,без да си правят сметката за рикошетите и за това,че зад храста може да има човек и евентуално(много вероятно) ако не уцелят,че чашката продължава да лети и след мишената им.

Казано на кратко като място за стрелба, горните правила(и закони) се спазват само, ако се стреля от навършил 18 г. човек или под надзора на такъв.Стрелбата се извършва извън населено място (постоянно срещам туристи в затънтени места и това трябва да се има предвид при стрелба в гора).По хартиени или други не живи мишени,зад които има насип ,над които дори и да прелети чашка,няма кого да нарани.

Приятно прекарване с вашето ВО и от мен.

 
Последна промяна от модератор:
Статус
Заключена за публикации
Нагоре