Поредния начинаещ, поредните въпроси...

Suffocation

Новодошъл
Здравейте!
Както е видно от заглавието, начинаещ съм, планирам да си купувам ВО, спрял съм се на няколко избора спрямо това, което прочетох из форума, но преди да направя финалната покупка ми се иска да събера и допълнителни мнения. Спрял съм се на ПЦП, калибър 5.5, бюджет 1200-1400лв само за пушката. Иска ми се силата да прехвърля 40дж, ако е възможно... ясно ми е, че при тези неща няма универсален избор - все нещо ще е компромис, било цена, било качество, точност, ергономия и тн. Засега погледа ми се спира на испанките Комета и Гамо, забелязвам че има доста противоречиви мнения, особено за Гамо, затова бих желал да ви помоля за съвет какво да избера? Пушката ще се използва за предимно забавление, стреляне по мишени до 80-100метра (ако може и по-далече, но нека бъдем реалисти :) )

Имам и други въпроси, които са по-общи, вероятно прекалено глупави, но изникнаха в главата ми, когато четях темите из форума, а именно:
- Относно регистрацията/уведомяването в КОС, прочетох че някои колеги си пращали уведомлението по куриер, рових се из нормативната уредба и тя е така написана, че всеки може си я тълкува както си реши т.е. да регистрират уведомлението когато то е пратено по куриер или поща или да изискват лично да присъстваш заедно с оръжието. Да речем хипотетично, че си пратя уведомлението по пощата, но не с моите данни, а с данните на друг (след "изгърмяването" на базата данни на НАП не е сложно придобиването на лични данни) та колко е реален риска, злонамерено лице да регистрира ВО на мое име, с което да извърши някоя простотия?
- Става ми ясно, че параметрите на ПЦП 5.5 правят постижими улучване на цели на разстояние около 100-120м (съвсем условно), но след тия 120м каква сила остава в проектила? Питам единствено с цел безопасност, понеже планирам да употребявам пушката с децата ми и не искам да поемам НИКАКВИ рискове. Та колко далече може да лети проектила и примерно на едни 350-400м колко е опасен, може ли примерно да счупи стъкло на къща, автомобил, недай си боже да нарани тежко човек или животно...
 

shaman

Редовен Потребител
По последния въпрос:

Това са слъгове .22 калибър (5.5мм), срещнали гонг на 200 м. разстояние. Вярно, че между пушка и пушка има разлика, но все пак:
IMG_1237.JPG
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Занаимай се малко с теория. Ако стреляш от маса, а мишената ти е на 100 м и е на метър височина, чашка 1,175 грама изстреляна с 45 джаула, ще се забие в земята до 140-150 тия метър. Полета на чашката е Парабола. Дори ако вземем за пример проектил-пълнотел=куршум че тежко 2, 1 грама изстреляно със 100 джаула, с много висок БК, с нула на 100 м, на 180 м има пропадане 1 метър.
Демек пак ще се забие в земята,.
Така че, при правилно подбрано място за стрелба, равно или с лек наклон нагоре, дострела не е проблем. И мишената да не е на високо. По-опасни са рикошетите.
Затова най-безопасно е да си стреляш в съчноуловителя А4 или А3 формат. Хем и оловото събираш и не замърсяваш.
 
Последна промяна:

Suffocation

Новодошъл
Съчмоуловител имам вече :) имам минимален опит с пружинна пушка, която взимам от приятел от време на време. Въпросите ми са чисто хипотетични, че не ми се рискува... даже каса си направих за пушкалото, да ми е мирна главата.
 
Нагоре