Полиамид ,тефлон , полиуретан. Кое за какво и oткъде? Уплътнтния, маншети, клапани, О-пръстени.

Новини от Евроболт!!Нямат жива пружина,търсят нов доставчик!!

РА и РА6 са тези, които съм ползвал и съм доволен от тях.
Вчера гледах един шведски тунинг майстор, че ползва нещо като полиамид за бойния клапан което се нарича Peek гледам че в алито се продава на пръти най дебелите около 50лв а според тази пирамида това Peek е малко по-кораво от polyamyd. Аз нямам струг и стругасрски умения но е интересна тема.

PEEK Rod 20mm OD40 Polyetheretherketone for Heavy-Duty Tool Parts Heat-Resistant Peek Round Bar

Attachments

• 1663214280505675.png
    1663214280505675.png
    148.2 KB · Прегледи: 24
  • picture-3-peek-plastic-has-the-highest-standards-and-properties-of-all-current-industrial-plas...jpg
    picture-3-peek-plastic-has-the-highest-standards-and-properties-of-all-current-industrial-plas...jpg
    64.4 KB · Прегледи: 24
Вчера един колега каза, че имало ПЕЕК и в магазина за полимери до Студентски град. Бил се впечатлил, че полимер с толкова ценни качества е слабо познат.

Малко оф топик. PEEK-a е много много по-здрав от полиамида. Имам тунинг зъбно колело на редуктора на ел. байка ми, който е 5 к.с и 270NM тяга. Оригиналното полиамидно се стопява вече 2ри път. Доста по- еластичен и здрав е Peek материала, но не знам как ще е за клапаните на нашите играчки.

П.П Минуса е, че поне в моя случай е 6 пъти по-скъпо 150€ срещу 30€ за обикновеното полиамидно.

Така изглежда: https://fasterbikes.eu/en/parts/baf...g-bbshd-peek-reduction-gear-nylon-replacement

Колеги, дайте съвет.
Трябва ми бойна пружина за AGN Vixen. По-къса от оригиналната или по-мека от оригиналната.
От къде мога да намеря качествена пружина с размери: 9 мм външен диаметър, дебелина на телта 1.2 мм, дължина 45-50 мм?

Много благодаря за насоката!

Каква е разликата между щанцови и обикновени?
Кои са по-качествени?

Навивките на щанцовата пружина са плоски, а на обикновената са кръгли. Щанцовите пружини се смятат за по-издържливи, което е вярно, но само донякъде.

NBR 90, 3.5 x 2 о-пръстени. От къде?

Искам важно, редуктор падна. Сега без резерви NBR 90.

Благодаря Гари.

Здравейте,
Някой може ли да даде повече информация за О-пръстените (уплътнения, O Ring)?
Информация която съм намерил до тук е: как се пишат размерите - O_ring~2.pngвъв формата AxB като:
A е вътрешния размер на пръстена (в mm*)
B е дебелината или диаметъра на сечението на гумата, или още височината ако е оставен да легне на масата (в mm*)
* в милиметри е само когато се мери в метричната система SI

и това извадено от сайта на фирма:
Код:
О-пръстени известни като статични уплътнители могат да бъдат изработени от NBR, FKM (Viton), Силикон, EPDM, CR-Neoprene, PTFE и др. Обикновено о-пръстените трябва да са маслоустойчиви и да са подходящи за високо налягане, но в някой случай има и допълнителни изисквания като FDA одобрение или приложение с висока температура. Предлагат се с различна твърдост по Shore от 30 до 90, като стандартно се ползва 70-90.
Търсените гумени о-пръстени са изработени от нитрилен каучик- NBR.

За правилният подбор на о-пръстените е важно да се вземат размерите на каналът, в който ще се монтират. За по-дълъг експлоатационен живот се препоръчва да се използва о-пръстени с максимално голяма дебелина на сечението. Твърдостта на тези статични уплътнения определя и тяхната издръжливост и приложение- по-меките о-пръстени (твърдост по Шор под 50) прилягат по-добре в канала, дори той да е с неравности и груба повърхност. А по-твърдите уплътнители (твърдост по Шор 90) са подходящи за високо налягане и те имат по-висока устойчивост на износване. Различните материали- NBR, EPDM, FKM/ FPM/ Viton, CR/Neoprene, PTFE или силиконови о-пръстени, предлагат различна химическа и топлинна устойчивост, затова е важно да се подбере точният материал
Сигурен съм, че има по-знаещи или имащи по-конкретни знания, та приветствам критики, уточнения и допълнения.

Имам и конкретни въпроси като например: Как можем да познаем един пръстен с каква твърдост е ако ни е в ръцете?
Какъв е темпа на стареене на материалите и влияят ли се от слънцето?
Силиконовата смазка винаги ли е добре за о пръстените или на някой материал му вреди?
Цветовете стандартизирани ли са, или всяка фирма си добавя боя по усмотрение и/или за красота?
Какви са предимствата на различните материали?
За какво се ползват?
Кои са маслоусойчиви и до каква степен?
Кои са приложими за нашето хоби и в какви температурни граници?
Ако нагреем част, за да омекне осигурителя на резби, о ринга вътре със сигурност ли е за коша?
Има ли алтернативи? Например NBR 90 може ли да се замени с друг материал?
Винаги кръгло сечение ли е най-добрият вариант?
Какви налягания издържат?
Какво (освен стареене) причинява разкъсвания?

За ПСП е добре да се ползват пръстени с твърдост 90, твърдост 70 ги дават за налягане до 100 бара.
Ползвам онлайн калкулатор за каналите за пръстените.
Също и в Хубата имаше някаква информация.

Back
Нагоре