ПРОБЛЕМИ ПРИ СТРЕЛБА С ПНЕВМАТИЧНО ОРЪЖИЕ. ВЛИЯЕЩИ ФАКТОРИ И РЕШЕНИЕТО ИМ.

братушка

Редовен Потребител
Поразрових се и признавам - не бях прав.
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnus_Effect

Магнус ефект е за бавнодвижещи се и същовременно бързобъртящи се тела. "Завличат" повърхностния газовия слой, променяйки скоростта му, и тогава се появява тази сила.
Идеално подхожда за страйкболни и футболни топки.

При крилото е неприложимо. Там "работи" законът на Бернули.
А дали е приложимо при куршума?
На въпросната картинка пише, че Бернили...
 
A

Anonymous

Гост
Дали е приложимо за куршуми?
Да, има го споменато в дадения от теб линк.
Бях писал преди време малко по въпроса. Този ефект не само отклонява проектила нагоре или надолу при страничен вятър, но го отклонява и встрани при стрелба на голяма дистанция.
 

ilian

Потребител
Малко нагледен материал колко измества вятъра.Стрелях през хроното и 10-те изстрела са в коридор от 1мс,277-278мс с баракуда в 5.5мм,разстоянието е 40м,вятър силен(незнам колко мс :pardon:)от дясно на ляво,-2гр. :verycold:.В лявата мишена стрелях на център,в дясната се опитвах да правя корекции и нищо не стана ;).Не съм вярвал,че може да ме отклонява толкова :(,обичайно на това разстояние ако няма кой знае какъв вятър,групите са 15-20мм.Интересното е че имаше отклонения не само по посока на вятъра ами и нагоре и надолу ???
Забравих :pardon:,стрелях от упора тавана на колата
 

Attachments

  • Picture 176.jpg
    Picture 176.jpg
    30.5 KB · Прегледи: 153

delpx

Потребител
Здравейте. Днес ми се случи нещо за което бях само чувал и незнам дали ще окаже някакво влияние на стрелбата и пушката и бих искал вашето мнение.
Днес отидох на заслона на бонсови поляни (софиянците го знаят) към 10:30 за да си прострелям оптиката. Беше доста студеноно въпреки това първият 1 час мина и попаденията бяха добри. След това въздуха свърши и тръгнах да помпам пушката. Когато извадих щуцера от цилиндъра ми направи впечатление че по него има скреж , стори ми се стронно но продължих да си стрелям. Поставих хронографа и почнах да си засичам платото но нещо му стана и след 15-тия изтрел престана да функционира. След това ми направи впечатление че пушката почна да разсява групата и то много , казах си явно толкова си мога и продължих да стрелям. Следващото нещо беше след около 15 минути започна да се чува едно свистене , откачих цилиндъра от пушката и останових че е от БК , изпускаше въздух. Казах си сигурно е заминал някой О-пръстен дай да го изпразня и да си ходя. След още 5 изтрела започнах да усещам че спусака стана изключително твърд и нормалния му ход се е скасил. Казах си тоя хатсан си изпя песента и тръгнах да си събирам нещата , когато до стигнах до там да прибирам пушката щях да се гръмна - по приклада под набузника имаше тънак слой лед. Явно пушката беше замръзнала.

Прибрах се не вкарах пушката директно на топло за да не се получи конденз , изчистих цевна, омаслих всички части до който имах достъп без да я разглабям ,напомпах я на 200 бара и почнах проби във вкъщи.
1. Пушката не изпускаше въздух
2. Спусака си стана пак мек с обичайният си ход
Другите неща няма как да ги проверя но при прострелка на такава минусова температура дали ще имам нужда от нова прострелка при по топло време? Явно е че студа влияе върху точноста и при по топло време пушката не би трябвало да сее толкова или бъркам ? Възможно ли е стрелбата при такива ниски температури да повреди по някакъв начин пушката ?

ПП - и преди 5 мин. изтрелях една чашка през балконаи се оказа че и хроното е проработило , сигурно и то е замръзнало.
 

piperov_pipi

Потребител
Всяко тяло при ниски температури се свива така е станало и с О пръстените на пушката ти. Просто са се втвърдили.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Темата "Изстрели, които дълго ще помним", за която подготвих тази илюстрация се е самозаключила и понеже става въпрос за стрелба при сериозен вятър - избрах тази тема. Да поразиш дребна цел на съществена дистанция е кеф, но да се прицелиш "в нищото" и да уцелиш такава цел - определено впечатлява. След десетина прострелъчни изстрела с 10,5 джауловия ми комарник от 35м при съществен, но сравнително постоянен страничен вятър се изтеглих на 45м. Реших за първи изстрел да пробвам една капачка от вода Девин 1,5л. Вдигнах изискуемите за тази дистанция 3,5 дота и на база впечатленията от вятъра при прострелката отместих прицела с 2 капачки вдясно:

Лъскавото JSB проблясна на слънцето (210м/с) с траектория, подобна на илюстрираната и отнесе капачката с директен пробив, който по-късно проверих. Основният кеф изпитах от факта, че това беше първи изстрел от нова позиция. А реалната картинка в оптиката ми естествено беше ... без помощните графични построения - истински прицел "в нищото" :wall: ;) :
 

ilian

Потребител
Да се целиш в нищото за да уцелиш нещото ми е до болка познато ;),когато стрелям на 150м по бирена кутия например,до сега не съм имал успешен изстрел който да е бил прицелен точно в кутията(става въпрос по вертикала)винаги съм се целил поне няколко ширини по встрани заради вятъра.Вчера имах подобен изстрел на твоя, на 100м дъното на бирената кутия го надупчих от първия изстрел,при корекция 2 дота в ляво на х8 увеличение :yahoo:
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
На вас ви стигат дотовете ;) на мен по някой път не, доста експерименти съм си правил в тази насока в повечето пъти предпочитам да определям параметрите на целта като големина и корекцията да я правя в мерни еденици (см, мм и т.н) като налагам съответната цел, даже често споменавам че съм правил корекции 5 см , 30 см и т.н. особенно при силен страничен вятър на големи дистанции (примерно 85-90 метра) и енергия около 12 J положението е страшно даже и при лек вятър 10-15 см не ми мърдат, но успехи имам не се оплаквам. Като най-запомнящ изстрел ми е на 45 метра при вятър и корекция около 7 см в ляво (и лека допълнителна корекция по височина) уцелих централно кръгче с диаметър 7мм направо ми трепна сърцето :yahoo: С БАМ 40-ката преди това корекциите ми бяха почти същите ;)
Аз стрелям по тази скала http://picbg.net/pic.php?u=30970DmnkF&i=529860 до 50 метра мога да изпозвам дотовете за ориентир след това навлизам в долната графа там е малко по с чалъм работата, но сега оптика се пре..а и ще видим каква ще е другата (с каква скала)и как ще стрелям ;)
ПП: И всичко за което пиша е стреляно от ФТ поза :)
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
soundmax написа:
на големи дистанции (примерно 85-90 метра) и енергия около 12 J
Тъкмо мислех скоро да пиша, че не е задължително човек да е мазохист, за да стреля Фийлд Таргет с FWB 300s, но все пак помага :D. Ама ти направо ме уби с този ентусиазъм - 85-90м :eek: ;) !
 

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
Днес направих и аз 2 изстрела в нищото със моите 17J. При първия мишената беше на 65м дистанция и 12м височина при нулев вятър при мен и прицелване на 5 дот без ветрова корекция се видя как чашката мина на 1 дот в дясно от целта, след корекция с 1 дот в ляво мишената падна. Втория беше 15 минути по-късно на около 70м(по колелото на оптиката) ситуацията подобна но посоката на изстрела беше на 180 градуса спрямо първия. Този път мишената падна при първия изстрел на 7дот без ветрова корекция. АЗ ДОВОЛЕН.
 

ilian

Потребител
Ето две мишени на един начинаещ стрелец.Първата я стреля като се опитваше сам да прецени страничните корекции, заради доста силния вятър.По втората мишена следваше моите напътствия и резултата е на лице ;).Дистанцията е 85-90м някъде,вятъра беше отвратителен(флагчето стоеше в хоризонтално положение през повечето време).Групата от втората мишена е 48мм :bravo:,чашките жсб 1.17г ,скороста 270мс пушката от подписа ;),срелеца моя синковец.Пробвахме и на 100м,и направи много подобна група,но мишената беше с лика на садам и няма да я покажа :pardon:.
Стози пост искам да покажа колко е важно да се отчита влиянието на вятъра,за да не чудим защо по мишените нищо не става и да си човъркаме само пушките после ;)
Вятъра е най-големия проблем при стрелба с въздушна пушка :yes:
 

Attachments

  • Picture 225.jpg
    Picture 225.jpg
    307 KB · Прегледи: 363
  • Picture 224.jpg
    Picture 224.jpg
    286.4 KB · Прегледи: 364

big_dragon

Редовен Потребител
ilian написа:
........вчера се престраших и си чистих цевта с метална четка :crazy:.Пушката ми е на към 35-40000 изстрела и досега съм я чистил само с парцалче.След почистване с четката просто се видя колко са дълбоки каналите на цевта :eek: и след 20-на изстрела групата се събра доста добре и флаерите почти изчезнаха.
До мишената си бях сложил 6 бирени бутилки 0.5л(пластмасови)това на 125м и ги свалих със 7 изстрела ;).Всичко това след почистване на цевта :yes:

Колеги,
Чистете си пушките както трябва. Ние сме облагодетелствани от страна на липса на изгорели барутни газове, влизащи в цялата механика, но оловото по цевта трябва да се чисти. Аз това го правя на 2000 чашки.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
CaMyPau написа:
Искам да попитам теоретиците... Пример: Две мишени. И двете на дистанция 50 м. И двете с ъгъл на денивелация 25 градуса. Едната нагоре, другата надолу. С една и съща ли корекция трябва да се стрелят?
Оги, въпросът ти е от стрелкови характер, затова ти отговарям тук:
Не знам защо питаш "теоретиците", според мен по-интересно е какво ще кажат "практиците". Според теориите такива мишени се стрелят с еднаква допълнителна корекция в еднаква посока - по-малко кликове/дотове. На практика обаче ... не знам. Ако някой колега е стрелял на две приблизително еднакви дистанции /каквито и да са, не е речено да са 50м/ при приблизително еднакви възходящ и низходящ ъгъл - той може да каже ??? .
 

lynx

Редовен Потребител
Архитекта написа:
CaMyPau написа:
Искам да попитам теоретиците... Пример: Две мишени. И двете на дистанция 50 м. И двете с ъгъл на денивелация 25 градуса. Едната нагоре, другата надолу. С една и съща ли корекция трябва да се стрелят?
Оги, въпросът ти е от стрелкови характер, затова ти отговарям тук:
Не знам защо питаш "теоретиците", според мен по-интересно е какво ще кажат "практиците".
Спрете с тия простотии, кои са теоретиците и кои практиците? :wall:
Всички от форума стрелят и са практици! Едни повече, други по-малко, кой колкото може.
Да не сте се надрусали със заядливия въздух от Нефтохима?
 

andi

Редовен Потребител
цитат :..........
Някъде бях чел, че боравещия с оръжие (и каращите мотори или дори всякакви МПС, ако искате) минават през три фази:
1. В началото са внимателни, предпазливи, съобразителни и всякакси се стараят всичко да е без проблеми.
2. Успокоени, че през първата фаза не са имали проблеми, започват да си вярват и да я ''карат направо през просото".
3. Ако оцелеят или не убият някого през втората си фаза, пак се връщат там някъде около първата. Внимават дори и повече, защото вече са лапали големия х_й.
 

DANNY

Редовен Потребител
Според статистиката един водач на МПС е най-опасен през първата и през десетата година от своето каране точно поради същата тази причина. Аз мога да го потвърдя! Все пак ми бяха взели книжката точно задади натрупване на същия този "опит" в карането на кола. За по-малко от година аз успях да свърша всички точки от талона си като си мислех -повече няма и че те /точките/ ЩЕ се възтановяват след 2 години.....
Да- да, ама НЕ!
 

didarai

Редовен Потребител
:offtopic:
Оръжията и автомобилите са от малкото неща,които могат да ти преобърнат живота само за 1 секунда.Преди нея си безгрижен и натоварен с незначителни битови проблеми ,след нея вече тези проблеми ти се струват абсолютно смешни,но си с други доста по сериозни натоварен вече.По тази причина когато съм с автомобил или с оръжие внимавам за всяка секунда(и не мисля за битовизми).На пътя разликата между живота и смъртта е 1 м.Един метър в ляво или в дясно и живота ти се променя.С оръжието това е посоката в която сочи цевта.За мен в мозъка ми няма изречение :"абсолютно съм сигурен,че не е заредено/не може да стреля" .
 

valens1968

Редовен Потребител
ФТДМ
Нагоре