ПРОБЛЕМИ ПРИ СТРЕЛБА С ПНЕВМАТИЧНО ОРЪЖИЕ. ВЛИЯЕЩИ ФАКТОРИ И РЕШЕНИЕТО ИМ.

A

Anonymous

Гост
Eee почти идеално :lol:
Само дето на 13 си трепнал малко, или те е оцелила буца лед от градушката в момента на изтрел ;)
 

piperov_pipi

Потребител
Темата е "ПРОБЛЕМИ ПРИ СТРЕЛБА С ПНЕВМАТИЧНО ОРЪЖИЕ. ВЛИЯЕЩИ ФАКТОРИ И РЕШЕНИЕТО ИМ" На къде задълбахте, ако имате да кажете нещо смислено - направете го. Мисля, че целта на форума освен ХОБИТО е и да се научим да стреляме правилно и да бъдем полезни.
КАУБОЙ много добри мишени, но :offtopic: мястото им не е тук, а в темата "СНИМКИ НА НАШИ МИШЕНИ" или нещо подобно. И накрая СТРЕЛЯЙ МАЛКО, НО КАЧЕСТВЕНО, преди всяка стрелба трябва да си поставяме задача в/у кой елемент ще се работи... :sunny:
 

piperov_pipi

Потребител
Понеже няколко пъти пиша, че пушката стреля там където е насочена, с което исках да кажа, че за прецизния изстрел много важен фактор е правилното насочване на оръжието днес реших да ви покажа моите твърдения на практика - СТРЕЛБА със ЗАТВОРЕНИ ОЧИ Дистанция 25м.
пушка FWB 300SU стрелба БР от маса само предна опора. След насочване и проверка на насочването /суха стрелба 15 -20 мин./
Действителна стрелба по 10 изстрела в мишена.

1. Изработване на изстрела.
2. Издишване - ЗАТВАРЯНЕ на ОЧИТЕ
3. от 5 до 7-9 секунда плавно спускане

В четвъртата мишена има 50 изстрела с отворени очи
 

Attachments

  • Picture 064.jpg
    Picture 064.jpg
    15.7 KB · Прегледи: 139

andi

Редовен Потребител
Другия път като дойдеш в Пловдив , не си мисли , че ще стреляш ! Ще изнасяш 2 часа леции първо ! :cheers: :cheers: :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
piperov_pipi, пусни ако може една тема и кажи как трябва да се стреля по правилата. Изглежда знаеш доста тънкости. Пусни една темичка, ще ти олекне много. Тренирал съм с пистолет 3 години, но освен планвното обиране на твърдия спусък и поднасянето към целта чрез издишане друго като че ли няма общо между 2 те дисциплини.
 

piperov_pipi

Потребител
Прав си, м/у стрелба с пистолет и стрелба с пушка има разлика и тя е в насочването. При пушката то е по-важно защото при различните положения за стрелба /легнал, прав и от коляно/ има различни опорни точки. И се сещаш, че при повече опорни точки стрелбата е по прецизна. От там и от неточното насочване идват лошите изстрели, естествено лош изстрел може да има и от лошо спускане, неправилна стойка, но това по-нататък. Например, главата трябва да ляга винаги на едно и също място на приклада /набузника/ така, че като погледнеш напред да виждаш ясно мерните прибори, а при пистолета се използва рамото към стрелящата ръка /хващаш равна мушка долу и вдигаш ръката със главата заедно до мишената/...
:dazzed: :dazzed: :dazzed:
 
A

Anonymous

Гост
Аз се присъединявам към идеята @piperov_pipi да пусне нова тема, в която подробно да обясни как се стреля правилно с пушка.
Не се заяждам.
Клубовете към ОСО отдавна ги ликвидираха и човек няма кого да попита. А ми омръзна сам да откривам топлата вода.
Щом във форума има такива знаещи и можещи хора, грехота е те да не споделят своите знания. ;)
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
piperov_pipi :bravo: който си го може, си го може евала, но и практиката си е от голямо значение и се вижда от резултата. Само искам да те питам с какви мерни прибори стреляш диоптрични или оптика предполагах че е второто, но обясненията ти малко се разколебах
главата трябва да ляга винаги на едно и също място на приклада /набузника/ така, че като погледнеш напред да виждаш ясно мерните прибори
и отговарят все едно си стрелял с диоптрични или механични мерни прибори, разасненията ти ще бъдат много полезни за много от нас надявам се да намериш време да споделиш от опита си (който е дългогодишен) :)
 

piperov_pipi

Потребител
Като състезател със диоптични сега с оптика, но няма никакво значение всички се казват мерни прибори. След като си хванал височината и си намерил най удобното за теб място на главата в/у приклада, започваш да нагаждаш оптиката към окото. Разстоянието от оптиката до окото трябва винаги да е една и съща /около 7см./. За по голямо удобство се слага гумен маншон. Стремете се да гледате с двете очи.
 
A

Anonymous

Гост
Вчера имах свободен ден и реших да пострелям в студа. В резултат се намръзнах като куче, а и попаденията на 25 м бяха едни ... Срам, голям срам! :-[ Има ли някой наблюдения, как се отразява студеното време на стрелбата с ППП?
В началото на темата колегата @saundmax беше споменал нещо, но много бегло.

П. П. Дядо Данчо не е писал по темата за стрелбата на студено. Или аз поне не успях го да открия.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
bernhard написа:
Вчера имах свободен ден и реших да пострелям в студа. В резултат се намръзнах като куче, а и попаденията на 25 м бяха едни ... Срам, голям срам! :-[ Има ли някой наблюдения, как се отразява студеното време на стрелбата с ППП?
В началото на темата колегата @saundmax беше споменал нещо, но много бегло.

П. П. Дядо Данчо не е писал по темата за стрелбата на студено. Или аз поне не успях го да открия.
Срам е леко казано и при мен това което се получава ;) на минусови температури пробвах и с Фани няма нищо общо със това което съм показал и правил, обяснения много има най верочтно, но от къде идват някои от основните причини според мен, поради ниската температура се получават аномалии в налягането (компресията) съответно и в скоростта на изстрела най-добре може да се докаже чрез замервания с хронограв, но аз нямам такъв за съжаление, другото е че при студено време металът реагира и се свива променя се буталната група но най-вече се отразява на триенето на подвижните части в пушката, ето защо при ППП се отразява най зле работата, смазката макар и малко (минимално) в цилиндъра вече действа по друг начин и не смазва така добре и допълнително влияе (същото както и при колите), за цевта се отнася същото свива се калиброва различно чашката (влиза по-плътно) хем добре хем не е щото може да се окаже, че в студено време стреля по добре с друг вид чашки от колкото с тези с който си стрелял по принцип в хубаво време и са дали най-добри резултати (това ми се е случвало само че при големи жеги при студено време избягвам вече да стрелям), абе фактори много и за други се сещам който евентуално пречат според мен, избягвай да стреляш хем е неприятно за теб хем и за пушката :cheers:
 

big_dragon

Редовен Потребител
Моите наблюдения при студено време са следните:
С Хасана след поставяне на редуктора при 22[sup]0[/sup]С :sunny:скорост 231 м/сек, а при 6[sup]0[/sup]С :verycold: скорост 220 м/сек. При по-ниска температура не съм мерил, вероятно влиянието е по-осезателно.
Друг фактор, появяващ се при по-прецизните пушки и неправилно смазване (неподходяща смазка) e нееднаква работа на ударният механисъм в следствие сгъстяване на маслото (смазката).
Това с промяната на размерите от ниска температура е само на теория, според мен на практика не се забелязва. Освен промяната на размера на пръстите на краката и ръцете - кочан ;)
 

vanko

Редовен Потребител
big_dragon написа:
Друг фактор, появяващ се при по-прецизните пушки и неправилно смазване (неподходяща смазка) e нееднаква работа на ударният механисъм в следствие сгъстяване на маслото (смазката).

Смазвайте си пушките с графит на прах за да ги нямате тия проблеми ;) Слагам много малко (на върха на ножче) и при стрелбата го разнася на всякъде.Такива проблеми за каквито споменавате не съм имал,ни зимата ни лятото.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Това с промяната на размерите от ниска температура е само на теория, според мен на практика не се забелязва
Ти с окото ли искаш да я забележиш ;) я си помисли защо хората слагат на всички прецизни машини и измервателни апарати имат работна температура за да могат да имат реални и добри резултати (не че пак няма да работят) а някои ЦПУ -та имат даже защита и не работят при различна температура, според мен и за пушките това влияе отчасти този негативен фактор температурата, но както казах не налагам мнение :cheers: И да подчертая че говоря за пружинни пушки не за ПЦП-та :exclaim:
@piperov_pipi -Къде на страница 5 видя нещо по-въпроса, че аз нищо не видях ???
 

qtex

Потребител
Май става дума за това:

piperov_pipi написа:
Когато температурите паднат под 10 градуса започва стрелба в зала, който няма възможност започва зимната подготовка, която е предимно
СУХИ ТРЕНИРОВКИ. Обикновенно зимата се стреля малко, и не се обръща голямо внимание на точността, а се работи изключително в/у отделните елементи на изстрела /насочване, дишане, спускане/. В много стрелбища в България огневата линия е закрита и там може да се провежда нормален тренировъчен процес. За пневматиката няма проблеми, защото там се стреля само в зала. Рисковано е да се стреля много в студа, защото има опасност да се измести картинката на хубавия изстрел в грешна посока и започваме да се чудим къде грешим...? Понеже нашите пушки са си в нас, не е проблем и в къщи да правим сухи тренировки. За по-младите колеги е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО...! Сега е момента да си прогоним пушките.

СЕГА СТРЕЛЯЙТЕ ПО КАПАЧКИ ИЛИ ПО ДРУГИ ЦЕЛИ

За малките градове обаче е неприложимо и за това стреляме като снайперисти скрити в снега... :sniper2: :crazy:
 

didarai

Редовен Потребител
ангел иванов написа:
Извод от дотука написаното-зимата си стойте до камината и пийте червено вино! ;) :cheers:
Лятото край климатика и :cheers: студена бира ;)...................щото аз пък в горещините имах проблеми с изместването на групата.
 
Нагоре