От Crosman до Weihrauch

prius06

Потребител
Преди няколко месеца реших да си купя въздушна пушка. Следи известно ровене из интернет, в крайна сметка се спрях на Crosman Vantage NP. Защо тая - ами просто поради липса на знания и опит. Тук виждам хора с много опит - мисля не е нужно да ви обяснявам, че масовият потребител гледа най-много скоростта на изстрелване и други глупости и едва по-късно си дава сметка, че има по-важни неща. В общи линии не съжалявам, научих много от тази пушка. Има откат, но това ме мотивира да се науча как да я държа. Спусъкът беше доста зле (много тежък, с много дълга втора фаза), но от него се научих, как да го натискам без да се отклончвам от мишената. В последствие опитах няколко корекции, в крайна сметка се спрях на по-дълъг болт за настройка - 3х8мм (оригиналният е 3х5). Сега все още е твърд но втората фаза се изчисти видимо. Оригиналната оптика не можеше да "вижда" на по-малко от 20-30 метра. Тъй като стрелям предимно в мазето, където максималното разстояние е десетина метра, си купих Barska 4x32 AO, от която в началото бях доволен но по-късно се наложи да заменя с нова.

Преди около месец реших, че ми е време да взема нещо по-добро. Беше ми омръзнало да правя подобрения и исках нещо, което да извадя от кутията и да стрелям, без да се налага да го подобрявам. Този път избрах Walther Terrus. Доста положителни отзиви бях чел и имах много високи очаквания, но останах малко разочарован Впечатленията ми са следните: Прикладът изглежда добре, има ограпавяване (не знам дали това е точната дума за checkering) на местата където се държи, направен е от бук. Лошото е че беше хлабав още в началото и продължаваше да се разхлабва - точно както при китайската (което може да се очаква), най-лошото обаче е, че като го затягаш, започва да пука - какво да го права... ако го остава хлабав, се влошава точността, ако го затегна много, ще го счупя... Мерниците монтирани на пушката са с приблизително същото качество като на китайската. Единственото преимущество е, че могат да се се демонтират (китайските са зелепени). Предният (мушката) след 10-15 изстрела се разхлаби до толкова, че можеше да се мести напред-назад на ръка. Инструмент за затягане (Allen wrench) в комплекта няма. Задният мерник беше навит в крайно долно и крайно дясно положение. След известно баене разхлабих врътката за корекция на височината, но тази за корекция "ляво-дясно" допускаше само един клик корекция. След много баене, малко WD40 и споменаване на немската им майка, в крайна сметка се разхлаби до три клика, което означава прицел между леко надясно и малко по-надясно. Пречупването на цевта е много трудно. Зареждането след това е сравнително лесно, но първоначалното пречупване ми насини китките (буквално имах синини). Новата ми монтажна основа за оптика (Hawke Sport Optics 1pc) не може да се монтира на тази пушка... по точно може, но без да се използва стоп-пин, защото господата от Валтер са пробили само една дупка за стоп пин и тя е прекалено назад. Спусъкът е по-добър от китайския, в смисъл, че ходът на втората фаза е къс, но пък е тежък, може би дори по-тежък от китайския. Откатът е по-осезаем от китайската (и мисля, че ми прехендри оптиката), а вибрациите не само се чуваха, но се и виждаха. Допускам, че всички тези недостатъци са поправими, но както казах преди - аз исках пушка, която да извадя от кутията и да стрелям, без да се налага да и бая. На втория ден ми писна и я върнах...

Преди да избера третата (Weihrauch HW30S) трябваше да си изясня, какво точно очаквам от нея... Както вече казах, аз стрелям предимно в мазето от около десет метра по хартиени мишени. Навън бих стрелял пак по мишени от разстояние между 5 и 30 (макс 40) метра. Нямам намерение да ходя на лов. С други думи, трябва ми нещо, което се зарежда лесно и стреля точно. Скоростта/мощността не е нужно да е повече от 800 FPS. От предишните вече знаех, че над 900 FPS започва дестабилизация на полета и влошена точност (китайската пушка чупи звуковата бариера с по-леки сачми, но попаденията с тях са като посяти). Като стил все още предпочитам пушките с пружина (метална или газова), защото искам нещо, което не изисква външни източници на енергия. Въоръжен с тези познания запретнах ръкави и започнах ново търсене. Не беше трудно да попадна на Weihrauch-а, защото като се изключи Beeman R7, което е на практика същата пушка, при нас (САЩ) няма кой-знае колко избор в тази ниша - всичко живо продава мощност, която от моята гледна точка е безсмислена.

Тази пушка има всичко, което липсваше на предишните. Прикладът си дойде добре затегнат и след 200-300 изстрела продължава да е добре затегнат. Направен е от бук (като Валтера) но въпреки че няма ограпавяване изглежда по-добре като цват, полировка и цялостно усещане. Пушката е лека и перфектно балансирана. Стрелбата от ръка е знаително по-лесна. Зарежда се почти с един пръст. Стреля много точно, дори преди да е напълно разработена. Предният мерник има шест различни шаблона, които могат да се инсталират. Задният мерник има четири шаблона и корекциите за височина и вятър (ляво-дясно) работят перфектно. Тази пушка има две дупки за стоп-пин и монтажна шина, която е отворена отзад, което позволява инсталация на много по-разнообразни основи за оптика. Откатът почти не се усеща. Бръмчене от пружината се чува, но вибрации поне аз не усещам. Спусъкът (Rekord) е, доколкото аз мога да преценя, пефектен - натиска се лесно и има много добре изразена къса втора фаза, има и болт за корекции, но не мисля да си играя с него. Това, което най-много ме удиви в тази пушка е колко консистентно стреля всякакви видове чашки на едно и също място. Китайската пушка имаше няколко различни вида сачми, които сами по себе си са точни, но примерно RWS Meisterkigeln отиват в центъра, но ако стреляш с Beeman Kodiak попаденията са 2см надолу, RWS Superdome пък бият 2см нагоре. Всеки отделен вид сам по себе си стреля точно, но не удря на същото място като другите. При Weihrauch това го няма или ако го има е много леко изразено (в милиметри вместо сантиметри).
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Браво, маалкото вайрухче е приятно. За твоите цели можеше и fwb 300. Скоро може да достигнеш и до fwb 602 :)
 

5ko

Потребител
Според мен най важния извод от тази Сага е топлата вода ще продължи да бъде откривана и в бъдеще.
 

prius06

Потребител
Браво, маалкото вайрухче е приятно. За твоите цели можеше и fwb 300. Скоро може да достигнеш и до fwb 602 :)
Покупката на въздушни пушки в Щатите не е много проста. В магазините изборът е много ограничен (продават предимно американски модели). Поръчки по интернет са възможни, но често са проблемни. В Илиноийс например, до преди три години е имало много рестриктивен закон, който е третирал повечето въздушни оръжия като огнестрелни. През 2013 (мисля) е приета поправка, според която калибър под 0.18 не се третира като огнестрелно оръжие. По същественото е, че големите сайтове за доставки (като Амазон например) не са много в час и просто не доставят е нашия щат. Възможно е да се достави в съседен щат, но е разправия.
Най-добият вариант, който съм открил досега са по-специализираи сайтове (напр. PyramidAyr). Единственият пружинен модел на FWB в този сайт е Feinwerkbau Sport. Дори Вайраух има само четири модела там, всъщност има повече, но се продават дегизирани като Beeman... Всъщност една от пушките, по която доста умувах преди да взема HW30s беше Beeman R9, което си е HW95.
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Благодаря за инфото колега! Добре е да се знае . Защото повечето от нас мислим че в САЩ няма рестрикции за оръжие. Иначе пък на пазар втора ръка има голям избор. Аз затова предположих че за изискванията ти добър вариант са втора ръка олимпийски компресионки fwb 601, 602 или Аншуц 2002 и т.н.т. или олимпийски пружинки fwb s300 , s 300 джуниър...втора ръка. Всичките са способни на точност чашка в чашка на посочените от теб дистанции. Иначе Бееман или Вайрух спусъка "рекорд" е добър като за пружинка, но не може да се сравнява с мачовите спусъци на файнверкбау или аншуц.
 

prius06

Потребител
... мислим че в САЩ няма рестрикции за оръжие...
Всичко е относително. Законите в различните щати са различни. Доколкото ми е известно, южните щати са по-либерални по отношение на оръжията, но пък са по-рестриктивни за други неща... Един колега навремето ми беше казал, че по принцип три неща не трябва да се смесват: оръжия, алкохол и високи скорости... Като правило поне едно от тези е сериозно ограничено (често повече от едно).
 

prius06

Потребител
Между другото, намислил съм да взема един пистолет... По принцип ми харесва Beeman P3/HW40, но след известно ровене се оказа, че китайската му версия Beeman P17 е много читава. Ако разликата в цените не беше голяма, нямаше дори да го мисля, но едното струва 240 долара а другото 35...

Накой има ли впечатления от тези модели?
 

prius06

Потребител
Купих си P17. Преди малко пуснах снимка на една мишена. Засега съм изключително доволен. Изчетох доста за разликите между P3 и P17. Основното оплакване от китайския модел е, че при някои екземпляри не е почистена стружката от пробиването на въздушния вход на главния цилиндър, което след известно време довежда до нараняване на гуменото уплътнение. Разглобих пищова още при получаването за да се уверя, че цилиндърът няма неравности на това място. Смазах с литиева грес и започнах да стрелям. Засега съм изстрелял стотина-двеста чашки. Откатът е на практика нулев, групира чудесно. Ако се наложи нещо да поправям, ще се "похваля".
 
Нагоре