ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

valens1968

Редовен Потребител
ФТДМ
Ralfi написа:
Моята оптика е 1/4 " и едно цъкване отговаря на 7мм (6.94 за по точно) измерстане на попадението на 100м. Вчера пресмятах островетянските ярдове и инчове в по нормални единици. Но не разбрах тази мил дот скала реално колко е растоянието межди центъра на две съседни точни, понеже никъде не се взима в предвид приблежението на което е поставена оптиката. Обаче разбрах друго. Всеки производител разбира нещо свое под мил дот скала. Например мил дот скалата на леополд има кръгчета с диаметър 0.2мил и разтояние между кръгчетата 0.8мил, а таско правят точките с диаметър 0.25 мил. и растоянието между точките е 0,75. Но това не е страшно. Затова питам следното. Някой може ли да ми каже колко е растоянието между центъра на две съседни точни, при условия, че оптиката е на 9 кратно приближение и растоянието е 100м?

PS. Сега ми стана ясно, има 2 милдот скали, едната с 0.2мил точици е ARMU Mil- Dot, другара е USMC Mil-Dot i точниците са всъщност елипси. На всички места намирам, че 1 мил на 100м е 10 см, да ама на какво увиличнеие трябва да е оптиката?

Изтегли си тази програма ще ти свърши идеална работа и не само за това:http://www.chairgun.com/
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Ralfi написа:
На всички места намирам, че 1 мил на 100м е 10 см, да ама на какво увиличнеие трябва да е оптиката?
По принцип тези показатели се дават в таблица и важат за увеличение 10Х, но...
 

lynx

Редовен Потребител
Ако не желаете да лижете стругарски задници, но ви е нужен по-голям вертикален тумблер..... ;)
Направи си сам: Хромиран вертикален тумблер за сиромаси
1.Купувате 1 бутилка от 700ml водка Finlandia и я изпивате. Който не си пада по водката, може да я изсипе в резервуара на чистачките ???
С топла вода премахваме бандерола, а остатъците от лепило по капачката се изчистват с препарат на спиртна основа до пълен блясък.
Капачката е с подходящ размер за целта която търсим.
016686658.jpg

С помощта на клещи с остър връх изваждаме набитата втулка от вътрешната част на капачката
016686664.jpg

Изрязваме подходящи парчета от микропореста гума и залепваме с моментно лепило на дъното и стените на капачката, като по този начин напасваме височината и вътрешния диаметър на бъдещия тумблер.
016688331.jpg

016686685.jpg

Нанизваме новия тумблер върху стария, трябва да се нанизва мнооооого плътно и не трябва да има никакъв луфт.
Накрая трябва да получим това:
016686699.jpg

016686691.jpg

016689132.jpg

Размерите на новия тумблер са съвсем достатъчни, за надписване на метрите.

Успех на ентусиастите! :cheers:
 

lynx

Редовен Потребител
Колеги, четох преди време по външните ФТ форуми, че англичаните правят следния тест на оптиките, за да се прецени дали изработката е на необходимото ниво:
Настройва се пушката и оптиката да прави "дупка в дупка" на 20-30 метра и се зануляват тумблерите.
След това се развива до последно вертикалния тумблел и после се затяга пак до последно.
Накрая тумблера се връща в зануленото положение и пушката трябва да бие в същата дупка, както преди развиването и завиването.
Не трябва да има разлика повече от един клик.
Въпросът ми е, някой правил ли е подобни проби и какви са били резултатите?
 

Grimit

Потребител
При този тест 90 % от оптиките които ползваме , ще отпаднат . Включително и всички в подписа ми ! Проверено !
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
renesanz написа:
Здравеите.Искам да попитам нешто ??? Значи имам фаска на цевта , но имам и надулник които нияма фаска на капачката .Kak ште е по-добре да се стреля с надулника или без него ??? Съшто така разширих на рака и диаметара на отвора на капачката 6,5мм.(фатално ли е това) ,koлко триябва да е попринцип (диаметара)??? Ако направия фаска на капачката (под колко градуса триябва да е тя?? ) дали ште са положителни резултатите при сегашния разширен диаметар , или трябва направо нова капачка да права???
Имам чуството , че без надулник е по силна пу6ката ??? . Вие какво мислите по въпроса (пушката е бам 21) ??? Благодаря предварително , и весели празници на всички :cheers:
Колега, ако си беше направили трудът да попрочетеш за цеви, фаски, надулници и какво им е отношението към изстрела, щеше да научиш, че предназначението на фаската е за да завършват всички нарези на цевта в една плоскост. Или казано по друг начин еднакво и едновременно всичките. Другата и задача, е да отведе въздушният поток, движещ са след чашката в страни.
Прието е ъгълът на конуса на цевта (фаската), да е 11 градуса. Това, че нямаш фаска на надулника , не е беда, но описаният от теб начин на разширяване на отвора на надулника, не ми се струва особено удачен. Диаметъра на отвора на надулника би трябвало да е 25% над калибъра на цевта, или при калибър 5.5, трябва да е 6.857, но е прието да е 7мм.
А това, че пушката ти е по-силна без надулник,... просто само имаш такова чувство.
Не се учудвай, че колегите не отговарят.
Начинът, по който поствяш въпросите и маниерът ти на писане, е предпоставка да се отнасят несериозно.
Нищо лично. Всичко може да се поправи.
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Имам 2 въпроса на който няма отговор в форума и не е писано за тях до колкото аз знам,а аз съм чел всичко що има в форума.
Значи интересуваме отвор с Ф 0.2мм с какво се прави?С лазер ли е или има нещо друго?Ще съм много благодарен на отговора.
И друго може ли примерно да се свали оксидацията от дадена пушка с цел докарване на металния блясък и да се покрие с нещо че да не корозира и да си е с цвета на метала пушката?
Благодаря предварително на отзовалите се!
 

iliev_ps

Новодошъл
Отвор с Ф-0.2 е най-лесно със свредло Ф-0.2, обаче зависи от дълбочината, която ти трябва. Тея свредла обикновено са мн. късички(2-3мм). Лесно може да се свали оксидацията, ама оригиналния метален блясък на стоманата не знам как да се запази освен с лакиране, което за оръжие не е вариант. Хората ги хромират за да са лъскави. :cheers:
 

lynx

Редовен Потребител
Лакирането може да се направи с безцветен авто лак, продава се и на спрейчета и ще свърши работа.
Не е най-доброто, но аз не знам за друга алтернатива.
Ако не се запечата с лак, стоманата ще потъмнее много бързо заради наличието на кислород във въздуха, а даже и ръжда може да се появи.
По трудното е, да се полира стоманата до огледален блясък.
Става с много жулене с шкурка 2000 и накрая се полира с диск-киче, който се захваща в патронника на бормашината.
 

Loki

Потребител
Не става с лак, особено върху полиран метал- връзката е слаба и лесно се люпи, пробвано! става само за декоративни цели, требва си галванично покритие.

Ако ще се пробива с бургия 0,2, трябва много внимателно- изкарваш я от патронника на бормашината с 1/2мм повече от дебелината на материала, най-добре с колонна бормашина или стенд, и се запасяваш с няколко бургиики ;)
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
iliev_ps написа:
Отвор с Ф-0.2 е най-лесно със свредло Ф-0.2, обаче зависи от дълбочината, която ти трябва. На него му трябва 20 мм дълбочина. Тея свредла обикновено са мн. късички(2-3мм). Лесно може да се свали оксидацията, ама оригиналния метален блясък на стоманата не знам как да се запази освен с лакиране, което за оръжие не е вариант. Хората ги хромират за да са лъскави. тук си прав.: :cheers:

Loki написа:
Не става с лак, особено върху полиран метал- връзката е слаба и лесно се люпи, пробвано! става само за декоративни цели, требва си галванично покритие. Абсолютно правилно.

Ако ще се пробива с бургия 0,2, трябва много внимателно- изкарваш я от патронника на бормашината с 1/2мм повече от дебелината на материала, най-добре с колонна бормашина или стенд, и се запасяваш с няколко бургиики ;)
Едва ли ще намериш колонна машина, или стенд, който да може да завърти "свредлото" с необходимата периферна скорост от 250-300 метра в минута, или казано по-простичко 400 000 об/мин. :)
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
За отвора Ф 0.2 единия начин е с ерозия, мисля че имаше и друг ама в момента не мога да се сетя (зависи къде го правиш мисля че може и с лазер), и все пак за како ти е ако не е тайна, относно свалянето на покритието и слагането на друго - отиваш в един галваниче цех където правят хромиране или никел хром както ти харесва, те могат и сами да си махнат оксидацията без да я търкаш с шкурка, имат си разтвори за тая работа. Относно лака има един метод но се получава тъмно полритие наподобяващо оксидация- нарича се фосфат лак използва се при оръжията, но не знам дали има и бял фосфат лак че да има метален отблясък ама ако имаше щеше да се използва и знае(поне аз не го знам) :crazy: :cheers:
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
soundmax написа:
За отвора Ф 0.2 единия начин е с ерозия, мисля че имаше и друг ама в момента не мога да се сетя (зависи къде го правиш мисля че може и с лазер), и все пак за како ти е ако не е тайна....
Редуктор.....за това:
 

Attachments

  • RegValveMark.jpg
    RegValveMark.jpg
    484.9 KB · Прегледи: 137

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Иво ти отговори ....за това ми трябва за направата на 1 детаил за редуктор.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
http://www.micromanufacturing.com/showt ... =759 :)
Макар да е сложно пробиването на такъв отвор, е много лесно да се направи.
Малко находчивост е нужна.
Сега като го напиша, ще кажете: ееееееееееее, то много просто, и аз щях да се сетя. ;)
Взема се парченце от капилярна медна тръбичка, с капилярен отвор 0.2 мм и дължина малко повече от необходимата.
В детайла се пробива отвор с външния диаметър на тръбичката и се "имплантира тръбичката в детайла, като се запоява с твърд меден или сребърен припой. Могат във всеки хладилен сервиз или монтажниците на климатици да помогнат. Било срещу заплашане или почерпка.
Ех, сега да не обяснявам нататък, че излишната тръбичка се отрязва, като се внимава да не се запуши капилярното отворч.....и воала.
Лесно било! Нали :) .
 

praetorian

Редовен Потребител
Някой може ли да ми каже, къде мога да си гравирам името на пушката ???Никаква идея си нямам... :sos:
 

alexdi

Потребител
Пантограф(май така се казваше),фреза :eek:.А става и с борчето(ама на ръка),и каквото се получи.
П.П.Извинявам се,стори ми се,че питаш "как",а то било -къде.
 
Нагоре