ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

njatanasow

Редовен Потребител
Един приятел, стар ловджия на времето ми каза. Животното не го интересува с оптика от 200 или 2000 лв. ще го застреляш. Месец преди това си беше продал Руския ПОИ и си беше купил Цайс. Яд го беше, че е наринал толкова пари.
Според мен,твоя приятел го е яд за парите,не заради оптиката.Удоволствието да гледаш през хубави лещи е невероятно.Лошото е, че на нас ни е "трудно" да отделим толкова пари ;):cheers:
 

cortebert

Новодошъл
интересното е че скоро открих един пост на колега ловец който показва прострелка на аналогична оптика само, че на нико стърлинг. На 100 метра беше събрал 3 изтрела на по-малко от 1 МОА , което за ловна оптика за "не прецизна стрелба" е повече от добре. убойната зона на прасето е с размер около лист формат А4.
Тази оптика струва :
http://www.armadapontica.com/shop/product.php?ProductID=163
 

Dominus

Редовен Потребител
Ти сега се хващаш за думите ми "непрецизна стрелба".
Ха ми обясни като отидеш на гонка, вдигнеш пушката и трябва да стреляш по движеща се цел колко време ще ми се мериш? Това, че колегата ти е направил една моа на хартия няма нищо общо с реалното предназначение, пък и сред вас- ловците битува някакво разбиране, че 100м. са голямата работа. А като вземе да ми се хвали някой как гръмнал лисица от 50-60 м. на чакало чак ми става лошо. Поне им свирвайте, та да потичат малко животинките. Такава стрелба за е срам.
 

njatanasow

Редовен Потребител
интересното е че скоро открих един пост на колега ловец който показва прострелка на аналогична оптика само, че на нико стърлинг. На 100 метра беше събрал 3 изтрела на по-малко от 1 МОА , което за ловна оптика за "не прецизна стрелба" е повече от добре. убойната зона на прасето е с размер около лист формат А4.
Тази оптика струва :
http://www.armadapontica.com/shop/product.php?ProductID=163

Колега cortebet ,тук все пак не сме ловен форум.Ние стреляме по книжни мишени.Я се пробвай да видиш хикса на мишената на 50 метра който е 0,7мм на 50 метра с лоша оптика и пак ще си говорим :)
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Имал съм Свароваки 1-6х26 (естествено в първа)точно на .22 и ако имаше кръст с миллайн, нямаше да се разделя с нея.
Напълно достатъчна и за далечна стрелба. За това как "гледа", само който е пуснал едно око, той може да съди, та си заслужава парите безспорно.
Има си оптики и оптики, ама като окьоравява с годинките човек, голямото увеличение не му се вижда вече ненужно.
 

cortebert

Новодошъл
njatanasow и Dominus аз не се бъркам във вашата професия или хоби не се бъркайте във моята.
Въпросът беше, в началото преди админовете да преместят темата, оптиките за въздушно оръжие стават ли за огнестрелно.
Защо все пак има оптики за мн.хиляди лева и такива които струват поносими пари.
Та някой ако разбира от механика и оптични детайли да се включи.
Няма да сравняваме спортна стрелба с лова.
Благодаря!
 

sts1969

Редовен Потребител
Всяка една от изброените от теб оптики става безпроблемно за огнестрелно Флоберково. Колкото до коментарите на колегите, прави са! Влязал си в "чужд дом" съобразявай се с правилата му. Все още в БГ е забранен лова с въздушно оръжие, и по тази причина, тук във форума не се коментират подобни теми за стрелба по животни, с цел да се избегнат бъдещи проблеми м/у администраторите на форума и служителите на КОС. :cheers:
 

Svilen_nz

Новодошъл
Предстои ми закупуване на оптика.Не видях в темата да са обсъждани тези марки-http://www.oragie.com/optics_walther.htm
http://arms-bg.com/component/virtue...riflescope-luger-std-3-9x40arms.html?Itemid=0
Някой има ли опит с такива,подходящи ли са за въздушно оръжие или са си "ловджийски" модели?
Пушката на която ще се монтира оптиката ще е с газово бутало.
 

lynx

Редовен Потребител
Svilen_nz, предполагам че си изчел същественото от темата.
Писано е многократно кои оптики живеят по-дълго върху пружинни пушки.
Заложи на по-сигурното и си вземи някой Липърс ТС с фиксирано увеличение, за да не купуваш често оптики.
Нещо от сорта на 6х40 или друга подобна според парите, които си приготвил.
Никой не може да ти гарантира, че посочените от теб оптики няма да се разшлякат за 100-200 изстрела.
С Липърса също няма гаранция, но вероятноста да живее дълго е значително по-голяма.
 

Svilen_nz

Новодошъл
Забелязах,че в този форум Липърса е на почит,явно има защо.Но когато почнах да чета тази тема,имаше мнения на колега и цитати от руски форуми,според които при Липърс много често се срещат дефектни бройки,човек трябва да огледа няколко бройки за да попадне на свястна.....просто идвали сбъркани още от завода.За това почнах да се ослушвам за други производители на оптика.
При разглеждането на безбройните сайтове някъде ми се мярна оптика,в чието име беше вмъкнато нещо като air gun,демек е прдвидена за въздушно оръжие,ама вече така се омотах,че не си спомням от кой производител беше .
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
Повечето марки(брандове) предлагат сегмент кръстен "за въздушно оръжие", което обаче обикновенно нищо не означава. Лийпърса е що-годе проверен, и ако има нещо на което на първо време можеш да се довериш то това е той. По възможност фиксиран, там издържливостта е още по-голяма.
 

alex70

Потребител
Колега аз счупих две оптики : Гамо 3-9x40 и Диана 6-24х46 преди да сложа Липърс 6х32 на пружинката ми, която е с газово бутало и е около 25 джаула. Исках хубава оптика и профуках над 250 лв, за да си купя накрая Липърса за 80лв. и да си стрелям сега без проблем. Няма комбинация между голяма оптика и по-мощна пружинна пушка па макар и с газово бутало.
 

Svilen_nz

Новодошъл
.Няма комбинация между голяма оптика и по-мощна пружинна пушка па макар и с газово бутало.
Това най- много ме тормози.За да е добра като оптични свойства оптиката,едно от условията е, челната и леща да е с голям диаметър...
И то какво излиза-или ще имамаме хубава картинка,но за кратко,или ще ни е по- тъмничко в окуляра,но за по- дълго време :)
Ама нали не ми търпи търпилото,реших като за начало да се пробвам с Hawke Sport HD 3-9x40 AO .
А пък може и да имам късмет :)
 

Svilen_nz

Новодошъл
Комета ще е..за сега чакам и пушката и оптиката. Често се среща мнение, че пушките с газово бутало са по-щадящи към оптиката, ама как ще е при мен…. Времето ще покаже :)

Изпратено от моят MI 3W

PS Мeждувременно попаднах на едно рекламно клипче на оптиките Hawke от серията Sport HD.Моделите имащи регулиране на паралакса имали и система,предпазваща оптиката от сътресенията при отката на газовото оръжие.Основавала се на наличието на някаква пружина.Не ми стана ясно как точно действа,но така или иначе в клипа се вижда,че лещите при натиск са подвижни.... вижда се на 2:44

 
Последна промяна:

sevdaka80

Редовен Потребител
От къде може да се напазаурува задна упора за стрелба от маса,на поносима цена. :)
 

edinmilion

Потребител
Чудесен избор, тъкмо щях да ти отговарям на горното питане, че вмъкнатото в името "air gun" всъщност е Airmax и е на Hawke.
Във форума препоръчват Лийпърс, но така е от много време, като предполагам повечето ползват стари модели (предполагам не си купуват всяка година липърс) и така е тръгнало и продължава да се съветва. Не казвам че е лошо, но като преминеш през търсенето, особено през наличностите в БГ, и в един момент липърса става мисията невъзможна. Друг вариант е поръчката от вън, но за първа оптика ми се искаше нещо с известна гаранция, и така се насочих към Hawke, макар и на старо.
Прегледах тази Hawke Airmax серия, която по чужди форуми хвалят и я взех от тук (форума). Все още е здрава, при положение че и преди е стреляно с нея, сега е на обикновена ПП с голям откат се държи перфектно (около 800 изстрела).
Има ясен образ, скалата е МАП 6 и е яка заигравка, яко е че има и софт. за ПС, може да прегледаш (ChairGun Pro има версии за андроид, айфони алибали), който всъщност е свободен и го ползват всички, но има скалите за Hawke, покрай него ми се изясниха и за прострелката и други настройки, които за начинаещ е повече от добро.

много се разпилях в писането - на кратко: Халке-то е добър избор, ще останеш доволен.
А това с "плаващата" леща и аз не знаех, че го има :)
 

anibis

Редовен Потребител
В Хасковската група имат Комета,искам да ти кажа че кометката за първа пушка е идеална.
Тая Комета е накичена с Липърс мини 3-12х44 с монтажи,и се представя повече от добре.За 10-на дена до колкото разбрах
има с изстреляни около 1500 чашки. Оптиката не е мръднала,пушката е с ГП правена от "mitaka101" Най добре се представя с JSB 1.03гр.
 

andi

Редовен Потребител
е накичена с Липърс мини 3-12х44
този Липърс е от "Акушот" серията , а тази серия е доста над другите Липърси .
А точно този модел е легендарно здрав . Колега от форума по невнимание го тества преди два месеца - мина отгоре с голям джип ( че даже и въртя гумите отгоре) . На липърса нищо му няма ( е, изми го на някакъв маркуч ) , дори прострелката запази .
 

anibis

Редовен Потребител
Да Дидо Липърс Акушот,3-12х44 е оптиката за 250лв е купена.
Гледах през нея,и е доста бистра,6-точкжв милдот.
Да вметна,тая е от старите серии с 6-точков Милдот,новите са с 9-точков
тая с 6-точковия е с по-тънък,фин Милдот.
 
Нагоре