ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

ilko_dim

Потребител
sts1969 написа:
Ще ти споделя как го правя аз: Намираш тънкостенна желязна тръбичка дълга около 10см. с диаметър колкото на желаният отвор, с въпросният мултишлайф и скосяваш, (подостряш, наточваш) ръба на едният край за да стане като зъмба. Ти ще си решиш въртешната или външната старна да наточиш, подлагаш под неопрена гладко чамово дървено трупче и от горната страна наместваш готовата зъмба и с чукче удряш и си готов. Желателно е да потренираш малко на излишен материал ако имаш...отворът трябва да стане само с един удар. Аз така изрязвам отвори в дебела кожа и разни гъбести материй.

Благодаря , но така не става , пробвано е вече с такава тръбичка и заточена както трябва . Просто това е страшно жилава материя , дебелината е 2см. и при удар отвора НЕ става равен , а се стеснява и после няма оправяне . Следващото беше прогаряне , а и на нажежена тръбичка се опъва . Повторих няколко пъти , но не ми хареса пак .
 

sts1969

Редовен Потребител
20мм. е много найстина, виждал съм как пробиват дебела транспотрна лента. Правят го със заточена зъмба хваната на патронника на голяма ударна дрелка (къртач с мн. бавни обороти) там работата се върши не само от въртенето а и от ударите. Гумената материя задължително трябва да е обилно мокра за да върви гладко и добре режещият инструмент, даже ако можеш да направиш малка локвичка на местото на пробиване ще е най-добре.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Не му разбирам много ама дали няма да стане ако тази тръбичка за която говорихте по-рано да се заостри много добре като нож ( то и ако се назъби май ще стане ама кой и как ще я направи така не знам) и да се се сложи на бормашина и пусната на високи обороти да се разпробие - добре ще е май да се потдава бавно, че както каза материала е еластичен и ако се натиска бързо ще криви - поне така си мисля де. Както казах нямам опит в тази област :pardon:
 

Pan4o_

Потребител
имам идея , но е само на теория, на практика не знам ще стане ли. Взимаш например 2 дъски по 2 см. Слагаш неопрена между тях и стягаш здраво на менгеме. След това си пробиваш отвора с дрелка през дъските.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Pan4o_ написа:
имам идея , но е само на теория, на практика не знам ще стане ли. Взимаш например 2 дъски по 2 см. Слагаш неопрена между тях и стягаш здраво на менгеме. След това си пробиваш отвора с дрелка през дъските.
принципно не е лоша идея ама като стиснеш в дъските май ще се деформира материала ( не го знам реално колко ме мек). След това като пробиеш и ги махнеш не се знае на къде ще си изкриви като вземе да се връща в първоначалната форма (дебелина), но не пречи и да се пробва може и да бъркам !
 

ilko_dim

Потребител
Любо най се доближава според мен до истината . Може да опитам на тръбичката да направя леки нарези , дори и лек чапраз за да се получи като боркорона , и пак нищо не се знае. Проблема е , че парчето не е голямо , за да мога всяка идея да опитам .
А материала е жилав , а не твърд , при пробиване с замба и дрелка се усуква , и е почти невъзможно така . А с нож ф8мм да изрежа - не виждам как . Дано има още предложения :cheers:
 

dberov

Редовен Потребител
За какво всъщност искаш да направиш този правилен отвор, това от любопитство. Замислял ли си се да отидеш във някоя от фирмите които правят билбордове, може да имат машина която да ти направи този отвор. :cheers:
 

leopardars

Потребител
Може да се пробва на лазерно рязане, ако е икономически оправдано. Виждал съм да режат шперплат и пласмаса. Цената няма да е висока за отвор 8 мм.
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Пробва ли със замбата но само с натиск без въртене? Трябва обаче хубаво челосана и остра замба и твърда повърхност отдолу. Натиска трябва да е достатъчно силен че да прореже цялата дебелина. На ръка няма да стане за 20 мм. Неопрен не съм, но съм рязал отвор в мека пореста гума по този начин. Другия вариант е да си направиш приспособление. Между 2 метални шини на които има пробити отвори със желания от теб размер. Между тях слагаш материала. Шините трябва предварително да може да центроваш една в/у друга така че отворите да съвпадат точно. когато си стегнал материала между тях, отгоре се прави нож, който представлява замба, която може и да е челосана, а може и да е скосена под някакъв ъгъл. Ако е под ъгъл трябва да има връх който да пробие материяла. Нещо като отрязана под ъгъл тръбичка на която диаметъра да е колкото отворите на шините /трябва да влиза плътно за да не прещипеш материяла/. Натискаш и режеш отвора. Шините трябва да притискат достатъчно силно материала за да не повлече и отвора да стане крив. Остротата на тръбичката също е фактор за правилното изрязване.
 

fishermaniac

Потребител
Един въпрос към знаещите.Камера 5куб.см.Компресиран въздух изстрелва един грам съчма 5.5 със скорост 220 м/с ,цевта е 50см.Какво е налягането в камерата?Мерси
 

didarai

Редовен Потребител
Колеги! Някой запознат ли е с условията за получаване на зелена карта?
Интересува ме по конкретно дали тя е обвързана с някакъв минимален брой дни престой на година в САЩ? Примерно , за да важи(след като вече си я взел) , да трябва поне 6 месеца в годината да си там?
 

apapazov

Редовен Потребител
За да нямаш проблеми при влизане в САЩ мин 1 месец в годината трябва да си там. Гражданство се взима след 5 години след мин 6 месеца престой на година в Америка като през тези 6 месеца на год. трябва да си работил и плащал данъци.
Мой приятел се беше върнал в БГ за две години и като се върна в САЩ имигрейшъна го спря на летището и го разпитваха яко .
 
A

Anonymous

Гост
Здравейте колеги . Имам следния въпрос (може и да е за малоумници , ама май и аз съм такъв , щом не се справям .) Купих таблет на съпругата си . Регистрирах скайп , но не мога да изкарам звук от таблета на компютъра. Прерових де що има настройки ,е не , та не . Не обвинявам машинките , по скоро повредата е в моята черепна кутия . Ако може някой да помага. Благодаря предварително на отзовалите се . Таблета е промоционален от VIVAKOM - Diva .
 

sts1969

Редовен Потребител
Когато включиш слушалки в таблета, звук имаш ли? Ако имаш..то тогава значи трябва да провериш настройките на звуковата карта на компютъра си. Има вероятност настройките ти да са за повече от 2 тонколони, в този случай куплунгът в който трябва да влезе звукът ти (примерно от микрофон) може да е пренастроен за изход за накой канал на тонколона а не за вход за звук. Всъщност, мисля че на компютър може да му се подаде звук само от микрофон (друго не съм пробвал) иначе може да се издъни звуковата карта ако сигнала който му се подава е много силен.
 
A

Anonymous

Гост
Компютъра си работи както трябва (звука).При връзка с други компютри (скайп), всичко си работи. Само когато го свържа със скайп на таблета няма звук . Прерових всички звукови настройки наново не ще . Микрофона на таблета си работи. Включих му слушалки, не излизат допълнителни настройки.
 
Нагоре