ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

ilko_dim

Потребител
lynx написа:
Натовската скала на Зос-а е много по-добра от тази с милдот.
Също така милдота на Зос е само в средата на зрителното поле, не е като на Липърса, почти от край до край.

http://www.bwoptic.com/id4.html
Ако е тази , не съм много съгласен . При тази подсветката е само в центъра , а на мил-дот светят всички дотове . А и не стреляш с огнестрел , за да има тази скала ;). Все пак зависи за какво ще го използва .
 

lynx

Редовен Потребител
Аз имах такава с милдот, а съм стрелял с Валтера на Робо който беше навремето със Зос със натовска скала.
Видя ми се много по-фина скалата и удобна.
Подсветката не съм я пускал за сравнение, но скалата определено ми се видя доста добра за производител като Зос.
На моята с милдота също светеше само в средата, където са дотовете.
 

ilko_dim

Потребител
Моят ЗОС е докаран от Германия , и нямам оплаквания от него . Единствано зрителното поле е по-малко . Това могат да кажат всички , които са гледали през него. Това си е нормална оптика за нейния ценови клас , а всеки е свободен да направи своя избор . :cheers:
 

Слави

Модератор
Модераторски Екип
ФТДМ
Вторият ми ЗОС 10-40х60
беше внос от Англия...
Купувал съм 4 ЗОС-а.
"Английския" беше безупречен :exclaim:
 

jost70

Потребител
ФТКС
Аз съм стрелял само с един ЗОС ,мога да твърдя,че близките дистанции са на 100% точно премерени .Далечните има проблем от 45до 50,това
е при условие,че не е препаралаксирана ,имах идея и това да се направи но минах на "Нико". Добра оптика си е ,зависи за какво се ползува и на каква пушка ще се монтира , стрелям основно ФТ.С "Хатсан"-а беше супер ,30-35J ,в 5,5 . При "Аншутц"-а в 16J е по-трудно ,но не невъзможно въпрос на привикване.За ценовият си клас е супер, не случайно още не съм я изнесъл на тезгяха за продажба . Стрелял съм с нея в дъждовно време в гора, справя се повече от прилично , недостатъка е ,че може да се изпоти лещата на окуляра :pardon:
!
 

DANNY

Редовен Потребител
Hyp3r написа:
Май ще почакам още с покупката на оптика ,поне като взимам да е нещо което няма да искам да сменя след няколко месеца...................

Винаги ще искаш да я смениш! :)
Винаги има по-хубава! :'(
Пътя до March X 8-80x56 е дълаг и трънлив! :D
http://www.marchscopes.co.uk/march-8x80x56-in-silver/
 

DANNY

Редовен Потребител
Имате право да стреляте по каквото си искате с каквото си искате, стига да не е противозаконо!
Личен избор, показващ нагласата на хората и нивото на стрлците!
Но всеки иска да прогледне с по-хубава оптика!
Всеки иска когато стреля да уцелва!
...или твърдиш, че вие в Ямбол не искате?!
Интересно, защо на нито едно състезание, примерно по БР, няма нито един стрелец с Липърс или китайско ТАСКО?
Предполагам и сам можеш да си отговориш. ...или пък не можеш...
Когато не си в състояние да се ориентираш питаш или сверяваш статистиката.
Човека просто каза, че иска да избере по-добра оптика, която да не се налага да я сменя след година.
А, както казах в предния си пост по-добра оптика винаги има до като стигнем черешката на тортата!
 

lynx

Редовен Потребител
Човек трябва да пробва от всичко, може и да му хареса..... :)
Знае ли човек?
Щом и аз започнах да пукам аристократично ;)
Само остава и Макса да навием да започне с ФТ-то, няма само аз да страдам от йога позите! ;)
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
Ааааааааааааа, аз се оказах с 3 дискови хернии, и приключих с ФТ-то преди да съм започнал. ;) :D
 

DANNY

Редовен Потребител
MAD MAX написа:
Ааааааааааааа, аз се оказах с 3 дискови хернии,.................

Аз имам само две дискови хернии, както и ред други проблеми но не съм се отказал.
Често в снимките и албумите, които пускам може да се видят колеги в инвалидни колички.
На това световно е имало колега с ампутирана ръка.
Желание му е майката :yes:

2012GP9FarColey025copy.jpg
 

bai techo

Потребител
...............и какво е нивото на стрелците в Ямбол ......не разбрах ???
..........и какви ......лихви съм гледал на "специалисти "с цифромански оптики .....
едното няма нищо общо с другото .............
дето вика Бай Иван ....не ми фаляй пушка и пу.ка ами патрон и .ий
стрелец се раждаш ....не се става с курс и изпит
не казвам че няма значение .........ама друго е от значение :cheers:
 

Termina4

Потребител
Стремежа към по доброто е заложено във всеки човек! За съжаление в България е трудно да се купува най-доброто, защото средния ни стандарт (2000-3000 лева месечно) е равен на социалния минимум в UK и повечето Европейски страни. Как тогава един нормален български човек със заплата 400 лева да си купи най-доброто? Но това небива да убива стремежа ни към по добро, защото един малък момент сред природата с любима пушка, фотоапарат, лодка или колело, ще ни направи по спокойни, по усмихващи се, по добри и защо не по богати душевно! :pardon:
 

traun

Потребител
Здравейте!вчера се обзаведох с оптиката от подписа.днес отидох да я прострелям.сбльсках се с мальк проблем.започнах от 30 м.в началото биеше в дясно и надолу по около 17-18 см.след корекции с врьтките сьответно наляво и нагоре нещата се оправиха частично.в смисьл корекцията наляво беше успешна,но корекцията нагоре се подобри до 11 см под крьста.врьтката стигна до края.пробвах с дотове и стрелбата бе успешна на третия дот.на какво може да се дьлжи това?обадих се на колегата от когото я купих вчера ,но той каза че не е имал такьв проблем. Странно ми стана че при корекция наляво измести попадението с вьпросните 18см,но с отвесната корекция не можа да премести с повече от 8 см.в интерес на истината Като поставих оптиката,отвесния коректор бе на позиция 5 та може би са нормални тези см. до края.но пьк Като го поставих на нула изстрела пропадна с още 15ина см.та моля за помощ.някак си не се врьзват нещата.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Трябва да подложиш на монтажа отпред(този който ти е по-близко до окото) малко(може и двойно парче изолирбанд да ти стигне), но ако искаш настройката на нулата да ти е на 30 м и да имаш възможност за още корекции, май ще трябва повечко да подложиш. Разбирай, да повдигнеш задния край, за да свалиш кръста надолу.
 

traun

Потребител
Значи аз започнах от 60м. но не уцелих лист 80-80 см.преместих се на вьпросните 30м и видях проблема.монтажите са 6см ако има значение.далеч сьм от мисьлта с тази пушка да стрелям на 30м.странно ми е че на дистанция 30м не ми достига целия ход на корктора.а какво остава за по големи дистанции.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Ами те затова е нужно да намериш точното подлагане. То по принцип е по-лесно да почнеш на 10 м, за да стане и на по-малък лист хващането.
Начертай си на един лист дори и на ръка две прави линии(едната ти е оста на цевта а другата оста на оптиката) и си изясни първо за себе си, геометрично какво трябва да правиш с оста на оптиката за да постигнеш нужното съвпадение на определено разстояние, имайки предвид, че само нея можеш да местиш. Като ти светне (аааа схванах гоооо!) по метода "проба-грешка" дори и по-бавничко ще постигнеш нужното. После, си промени чертежчето, като оста на цевта я промени на лека парабола(това ти е реалния полет на чашката). Тогава ще добиеш представа и за нулите(там където ти се пресича оста на оптиката с параболата). Ще осетиш, че може и да не се пресечат на определено разстояние, може и само да се допрат или да се пресечат в две точки.
Трябва малко да подминеш, за да имаш възможност и за корекции в двете посоки. Най-лесно става с колиматор. Даваш врътките на средно положение и нагласяш кръста само с подлагане да нацели точката. Някои си нагласят и само на една нула оптиките(за да въртят само в една посока, но покриват само състезателни дистанции -от 8 до 50м) но за теб е по-добре да си с 2 нули.
Моите например са на 17 и 49,5 м ама ми е друг калибъра. По принцип, ако си по вещ в материята, можеш и само с Чеаргъна да намериш лесно нужните настроки и после само да до коригираш.
 

DANNY

Редовен Потребител
stelibg написа:
traun написа:
traun написа:
Благодаря за сьветите!утре сутрин пак ще пробвам че сега ме е напекло.
пробвах днес с подлагане и започна да си идва всичко на мястото ама шефа се обади и тряаше да си тръгна от вилата!значи подложих четири лентички изолирбанд,но мисля че още една ще свърши по добра работа.
Мисля, че изолирбанда не е добра идея - трябва ти материал, който държи на механично и термично натоварване. Например пластинка от кенче от бира

1+
Ще добавя само когато си подложил не натягай много силно скобите за да не пре'беш оптиката. Аз вече имам една прищипана оптиката.
Тук човека много добре показва, как и колко се затяга оптика на PCP:
http://www.youtube.com/watch?v=rv0NU6vE ... r_embedded
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Всичко зависи от това колко е нужно да подложи. Двойнолепящо тиксо е идеалния вариант, но вече за накрая, когато е разбрал колко липсва(слага се малко по-дебело, тъй като "поема" от натягането). Аз натягам с късата страна на шестограма, и също не ми е мръднала оптиката откакто съм я монтирал. Техниката е по малко да до натягаш 4-те болта един по един за да вървят симетрично.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Със същия успех можеш да подложиш тоалетна хартия .... или носни кърпички от турските, че е по-мека хартията. Ииииии..... да не са използвани, че може да ти надига от едната страна.

Сега сериозно.
Не случайно монтажите се правят от як метал, а не от велпапе или ПДЧ.
Варианта с пластина от кенче или от капачка на буркан е най-подходящ.
Ако те е страх, че ще надраскаш тубуса (ако те мързи да обереш с фина шкурка ръбовете на пластината) на оптиката, то със същия ефект можеш спокойно да използваш алуминиево домакинско фолио. Там дори можеш да сложиш няколко пласта до постигане на желаната дебелина на подложката.

Моят съвет е да не използваш материали, които поддават на натиск и имат някаква еластичност. Повечето от споменатите по-горе такива са пластични и с времето се деформират и приемат различна от първоначалната си форма, което с времето ще доведе до малки или по-големи изкривявания. Подложките ги прави изцяло по формата на полуокръжността на монтажите! Не ти препоръчвам частично подлагана, с цел изместване на оптиката в страни! Ако имаш подобен проблем, то или завърти стойките или мини на по-качествени такива!
 
Нагоре