Новобранец търси пушка

• Автор на темата Автор на темата baimiho
  • Начална Дата Начална Дата

baimiho

Потребител
Здравейте!

Абсолютно нов съм и все още съм на етап "проучване". До сега не съм имал въздушна пушка.

Генерално съм се спрял на пушка с "газова" пружина. Отказах се от PCP, поради една проста причина - зависимост от "трета страна" - помпа, компресор, бутилка или каквото и да е друго "средство" за зареждане с въздух. Това не само създава допълнителен разход, но и голямо неудобство и ограничение (зависимост).

"Метална пружина" също не искам, защото някак си е - прекалено старомодно, четох, че са и по шумни, по- неточни , по-слаби и влияят лошо на оптичен прицел

Така, че изборът ми е твърдо върху "газова пружината", с чупуща цев.

Като марки, първоначално съм се спрял на - Гамо, Комета, Норика и Умарекс

1. Голямият ми въпрос е относно марката, като директно отхвърлям - руски, турски и китайски пушки ?!?
2. Също се чудя и не съм сигурен - дали ми трябва пушка еднозарядна или многозарядна (новите 10 зарядни пушки на Гамо)?!?

Искам да подбера пушката по следните критерии:

1. Неджност.
2. Тежест и дължина. Да бъде по възможност по-лека и по-къса, тъй като не съм "исполин" на ръст
3. Мощност (джаули). Чудя се и не мога да преценя - дали ми трябва слаба "декоративна" пушка под 24 джаула, или по яка пушка - над 24 джаула ?!?
4. Точност
5. Практическо приложение. Имам идея пушката да се използва, както за "забавление" стрелба по мишени, кутии и т.н!

Пушката ще се изпалзва сравнително рядко - предимно когато си ходя в провинцията

Благодаря предварително за експертните съвети!

Последна промяна от модератор:
Здравей!
Ето нещо, което мисля отговаря на повечето ти изисквания:

Какво ви е мнeнието за тези пушки, върху които съм се спрял ?

1. Cometa Fenix 400 Galaxy, 5.5 mm

2. Umarex Browning X-Blade II GP, 4.5 mm

3. Gamo G-MAGNUM 1250 IGT MACH 1, 5.5 mm

4. Gamo GAMO ROADSTER 10X IGT GEN 2, 5.5 mm

5. Gamo GAMO SPEEDSTER 10X IGT GEN2, 5.5 mm

6. Gamo GAMO REPLAY 10X MAGNUM IGT GEN2, 5.5 mm

7. Umarex Ruger Air Scout Magnum, 4.5 mm

Някой има ли опит с някоя от тези пушки ?

Много хора имат впечатления от тези модели - за съжаление повечето са лоши. Това са пушки от ниския клас, със специфични проблеми. Съветвам те, ако държиш на пружинна пушка, да се насочиш, към Diana, Weihrauch, или Walther.

Много хора имат впечатления от тези модели - за съжаление повечето са лоши. Това са пушки от ниския клас, със специфични проблеми. Съветвам те, ако държиш на пружинна пушка, да се насочиш, към Diana, Weihrauch, или Walther.
На АirАrms ТХ 200 какво им е :p ама притях пък има друг проблем който не разбирам, че нямат възможност за газова пружина и мощност!

Пропуснах в горният ми пост да попитам още нещо : до колко може да се вярва на техническите характеристики, посочени в официалните сайтове на производителите?

Имам някакви съмнения дали са напълно коректни ?

Например да вземем №2 - Browning X-Blade II GP.

Много симпатична , малка пушка, която съдейки по данните в сайта има 24 джаула. Добре, обаче като погледнем - дават начална скорост 310 м/с.

Ако приемем, че тази скорост и за най-леките чашки, то при калибър 4.5 мм най-леката възможна чашка е 0.32 гр, което при тази посочена скорост, дава 16 джаула.
А в сайта са дали 24, което е точно 50% завишение!

И човек се чуди - кое е вярно сега - 24 джаула или 310 м/с?

Здравей !

1. Ще можеш ли за всяка от горните седем пушки, да опишеш кои са и плюсовете и кои са и минусите, според твоите виждания ?

2. И още нещо бих те помолил. Ако предположим, че все пак нямаш друг избор и трябва да избираш измежду горните седем пушки, кои три би избрал ?

Какво ви е мнeнието за тези пушки, върху които съм се спрял ?

1. Cometa Fenix 400 Galaxy, 5.5 mm

2. Umarex Browning X-Blade II GP, 4.5 mm

3. Gamo G-MAGNUM 1250 IGT MACH 1, 5.5 mm

4. Gamo GAMO ROADSTER 10X IGT GEN 2, 5.5 mm

5. Gamo GAMO SPEEDSTER 10X IGT GEN2, 5.5 mm

6. Gamo GAMO REPLAY 10X MAGNUM IGT GEN2, 5.5 mm

7. Umarex Ruger Air Scout Magnum, 4.5 mm

Някой има ли опит с някоя от тези пушки ?
Докато решиш какво да си вземеш
1. Неджност.
2. Тежест и дължина. Да бъде по възможност по-лека и по-къса, тъй като не съм "исполин" на ръст
3. Мощност (джаули). Чудя се и не мога да преценя - дали ми трябва слаба "декоративна" пушка под 24 джаула, или по яка пушка - над 24 джаула ?!?
4. Точност
5. Практическо приложение. Имам идея пушката да се използва, както за "забавление" стрелба по мишени, кутии и т.н!
Може да издадеш на първо време ,
<Алманах за моделите пушки>
Бъди готов ...каквато и пружина да вземеш,натрапчивото усещане че си от страната на булката в тоя договор ще постоянно при всяко сгъване за следващ изстрел

На АirАrms ТХ 200 какво им е :p ама притях пък има друг проблем който не разбирам, че нямат възможност за газова пружина и мощност!

Добре, да попитам по този начин: какво е практическото приложение на въздушните пушки? Това според мен е много важен въпрос.

Ако примем, че е "стрелба по капачки" (казано най-образно), то тогава наиситна не е необходима мощност, но пък не е и необходима надежност.

Но тогава се сещам, че същото би могло да се направи с пистолет с 3 джаула дулна енергия, на дистанция до 10 метра, за да си "начешеш крастата", който струва 100-200 лв

Т.е. като че ли стигнахме до извода, че с купуването на въздушна пушка се цели възможност "нещо повече" от "стрелба по капачки" ...или бъркам?

Ако бъркам, то тогава остава само едно - да търсиш в тях "пиниз" който "да гали окото", т.е. по-скоро нещо като "бутикова, колекеционерска пушка", с качествена изработка, с която от време на време да гръмнеш по някоя друга мишена, но която в същото време е адски скъпа!

Прав ли съм или не съм прав ?

Някои хора залитат по стрелба по мишени на 100, 200,500 та дори и 1000м. Прочети малко из форума и ще ти се изяснят доста неща.
Има и цял раздел с информация за споменатите от теб модели пружинки.

Здравей !

1. Ще можеш ли за всяка от горните седем пушки, да опишеш кои са и плюсовете и кои са и минусите, според твоите виждания ?

2. И още нещо бих те помолил. Ако предположим, че все пак нямаш друг избор и трябва да избираш измежду горните седем пушки, кои три би избрал ?
Айде аз да отговоря, пък той Ники ще си каже и той.....
Какво значи "нямаш друг избор"?! Избор винаги има....Имаш предвид че не ти се дават много пари, вероятно...И правилно - човек може да се забавлява и без да харчи излишни пари.
От изброените 7 пушки само първите две са с по-компактни размери - другите са по-длъжки и искат яки ръце за зареждане. От тия двете, аз бих избрал Браунинга, казвам го от личен опит, но калибър 5.5. Калибър 4.5 е разочароващ за целите които си си поставил, съветвам те да го прескочиш. Кометата преди време беше най-препоръчваната пушка тук във форума. Като не знае някой каква пушка иска, го съветваха да си купи Комета - все ще свърши работа. Интересното в случая беше че никой от препоръчващите нямаше Комета, някои даже не бяха и стреляли с нея. След споделените от някои проблеми с Кометите, съветите престанаха. Въпреки това Кометата не е лоша пушка /пак от личен опит/ наистина е универсална, въобще лоша пушка няма. Погледни Гамо бляк кнайт - 24 дж компактна, мисля че ще ти хареса.
Джаулите на Браунинга са верни, ти просто си заложел някаква чашка с която никой не стреля. Масовите чашки 4.5 са около 0.5 гр и си става таман 24 джаула. Моят Браунинг си ги имаше 24 дж като го купих , а като му сложих ГП отиде на 26.
Хубаво разглеждаш в нета пушките, но като подбереш 3-4, иди на място да ги видиш, да ги вземеш в ръце и да прецениш.
Повечето компактни пушки нямат 24 дж, но са близко - 21-23 дж което практически няма да усетиш, но пък се зареждат малко по-лесно.
Успех в избора!

Джаулите на Браунинга са верни, ти просто си заложел някаква чашка с която никой не стреля. Масовите чашки 4.5 са около 0.5 гр и си става таман 24 джаула. Моят Браунинг си ги имаше 24 дж като го купих , а като му сложих ГП отиде на 26.
Здравей.
Благодаря за обширният отговор. На мен ми харесва този браунинг. Обаче за калибър 5,5 мм , в сайта им дават, че е само 7,5 джаула и скорост 135 м/с., което е напарво смешно.
Изобщо до колко може да се вярва на ттх-данните в оригиналите сайтове ?

Давам пример: Новата пушка на Гамо - "Elite Premium IGT", в техният сайт я дават 29 джаула, и скорост 315 м/с, при калибър 5,5 мм. Докато за същата пушка в произволен сайт на български търговец, дават 24 джаула и скорост 220 м/с !
Е на кого да вярваш сега ?

Ако трябва да съм откровен , като марка клоня към Гамо, обаче още не мога да реша за модела!
От една страна си прав, като каваш, че 45 джаула "трудно се сгъват" и много такива кометари и видеа срещнах в интернет. От друга страна - не ми се иска да давам пари за прекалено слаба пушка - под 24 джаула. Като, че ли ще се спра на нещо междинно , но още не мога окончателно да се определя.

Бих те посъветвал две неща.
Първо, ако ще е пружинна пушка, вземи си Комета 400 с телена пружина. Прави си 22-23 дж и е точна. Напомням,че силна пружинна пушка значи неточна пружинна пушка. Говорим за ниския ценови клас, който си посочил. При пушки като Диана това не е точно така.
Второ, преразгледай мненето си за ПЦП-тата. Ако бях на твое място бих си взел ето тази:
Трябват и още 150 лв за някоя китайска помпа. Дотук имаш инвестиция от 570 лв без доставката и сравнително мощна пушка без откат, която не троши оптики. Пушка, която би надминала почти всички пружинки по точност в този ценови клас и с тази мощност.

Бих те посъветвал две неща.
Първо, ако ще е пружинна пушка, вземи си Комета 400 с телена пружина. Прави си 22-23 дж и е точна. Напомням,че силна пружинна пушка значи неточна пружинна пушка. Говорим за ниския ценови клас, който си посочил. При пушки като Диана това не е точно така.
Второ, преразгледай мненето си за ПЦП-тата. Ако бях на твое място бих си взел ето тази:
Трябват и още 150 лв за някоя китайска помпа. Дотук имаш инвестиция от 570 лв без доставката и сравнително мощна пушка без откат, която не троши оптики. Пушка, която би надминала почти всички пружинки по точност в този ценови клас и с тази мощност.
Даже малко по-евтино има PR900S (на 390 лв.) + помпа 120 лв. и е в играта :)
Има си механични мерни прибори и друго няма да му трябва.. Малко над 30J e с никакъв откат и модератор в комплекта. :)
Около 50 напомпвания с помпата и има десетина изстрела !

https://danubeairguns.com/airguns/pr900s

Колега беше докладвал повече от 10 изстрела ;)
Павката май се опитва да скромничи :)

Back
Нагоре