Мултикомпресионен пистолет Зораки (Zoraki HP-01)

• Автор на темата Автор на темата Anonymous
  • Начална Дата Начална Дата
Здравейте колеги,
от къде може да си закупя приклад за Зоракито?

Поздрави
Александър

Чува се и докато помпя и след това като затворя пак се чува някъде от към клапана, през цевта не се усеща да изпуска. Да капнах масло в помпата. Вътрешния "О" пръстен го обърнах, но няма ефект!

Здравейте ,нов съм и начинаещ.Казвам се Миро ,приятно ми е.Взех си един такъв ,страшно съм доволен и като начинаещ имам страшно много въпроси :Д Някой ,ще сподели ли как се почиства ,с какво е препоръчано? И след колко време използване ,приблизително ?

Май май никой не ги разбира тия неща с почистването и смазването .

Последна промяна от модератор:
Няма какво толкова да го почистваш.Само през 100 изстрела му капвай масло през отвора на помпата и пукай на воля. Изобщо не го отваряй и разглобявай.

Няма какво толкова да го почистваш.Само през 100 изстрела му капвай масло през отвора на помпата и пукай на воля. Изобщо не го отваряй и разглобявай.
Благодаря за съвета колега .. знам ,че за теб е тъп въпросът ,но къде по точно,не ми е ясно кое къде се намира.Нов съм в тази среда,но изглежда е новото ми хоби.И питам ,защото все пак трябва да се поддържат нещата :) Благодаря и извинявай ,за тъпите въпроси

Не се притеснявай!Всичко ще ти се изясни като прочетеш внимателно темата за Зораки във форума!
Колегата добре ти го е казал:като отвориш капака,вътре се вижда нещо като амортисьор,малка помпа.В предната и част има дупчица,в която се капват по 2-3 капчици масло от тубичката ,приблизително след стотина-двеста изстрела.(може и след кутия съчми-250 изстрела)
Друго ,засега,едва ли има нужда да се прави.Пази го от прах и замърсяване!И от удари,разбира се!(все пак корпусът е пластмасов,колкото и да е здрав.).
Смятам,че още ти е твърде рано да протриваш цевта-едва ли се е замърсила.Все пак,ако ти се появят отклонения в стрелбата,за които нямаш обяснение, можеш и това да направиш.То също може да бъде причина.Надявам се,че знаеш как се прави протриването с усукана корда и парцалче?Има го обяснено във форума.
Пищовът ти е хубав!Ще видиш.Пожелавам ти дълги години със здраве да го ползваш и да му се радваш!

Последна промяна:
Благодаря Licho ,за подробното обяснение ,сега повече разбрах кое как и къде ,жив, здрав и ти колега.Не съм разбирач ,но пистолета е страхотен и стрелбата е лесна дори за начинаещ като мен.

Няма за какво!
Забравих да ти кажа да не го претоварваш много-много във високите налягания-на 3 и 4 степен(ако имаш такава).Това скъсява живота на уплътненията.
Всъщност,за всички тези неща има достатъчно информация във форума.Успех!

Благодаря :)
Ще разгледам по-подробно из форума ,някой теми са объркващи на места ,но ще намеря информацията.Моят е от модел Ултра ХП01-2 ,има 4 максимални напомпвания.За сега стрелям предимно на 2 и рядко на 3-4 степен ,защото целите ми не са на повече от 15-20 метра.Нямам бързомерци или оптични прибори ,може би по нататък ,но за сега е повече стрелба за забавление и събиране на пари :)

Здравейте
Зоракито изпуска (след напомпване се чува продължително изпускане) въздух. Чува се в задната част-дори ми се струва че идва отдолу посока на спусковия механизъм. Поразглобих го но единственото което открих като видим проблем е леко нараняване на о-пръстена който стой след винта на бронзовата втулка отзад (в нея влиза пина със синята пласмасова шайба).
Бих искал да си купя нов о-пръстен но не знам откъде. Моля за помощ и/или информация какво да търся точно.

Имам комплект с о-пръстени от лидъл и един (7.1 x 1.8mm) почти става (явно е по-дебел, защото не мога да навия после втулката обратно). По-трърд е със сигурност, тоест материала може би е различен.

Моля за информация какъв размер и материал да търся, и ако знаете откъде да го закупя!

Изглежда, че е о-пръстена е частта 3060 от тази диаграма:
3947_spare-parts-zoraki-hp-01-p5_2.jpg

при мерене с шублер (мек е о-пръстена, та не е мн точно) оригиналния изглежда е 7.25x1.5mm ако това помага по някакъв начин.

Измери с шублера диаметъра на шийката, на която се нанизва о-пръстена.
Много е вероятно да стане със 7х1.5 но трябва да се пробва.
По-стандартните размери пръстени може да си ги купиш за стотинки от магазин Хубата, Микромакс или друг магазин, който продава такива неща.

Много балгодаря за информацията!
Взех от комплекта 6х1.8mm и едвам го вкарах там, успях да навия но пак издишаше (но не от там).
Продължих търсенето и се оказа че въздуха не идва от там (поне засега голямо количество излизиза от другъде).
Ето от тази дупка (с формата на 8-ца) в центъра на очертаното излиза въздуха (горния и край). Предполагам е станало следното: Предишния собственик е навил докрай клапана за изпускане (беше натегнат докрай) и си е играл да помпи мн. Системата се е предала на това място - лека цепнатина сигурно има вътре в дупката. Сега трябва да измисля начин да я запуша - мн бързо пада налягането (за секунди). Ако някой има идеи как може да се запуши това (че да държи и на налягане) - бих бил мн благодарен да ги сподели!
z1_1.jpg

Трудна работа е ако има цепнатина, там налягането е огромно, над 100 бара със сигурност.
Надявай се проблема да е в предпазния клапан, може проста да е бил пренатегнат и да е превъртял... Не знам дали конструкцията позволява да се направи просто тапа, с която да го подмениш.

не видях да излиза въздух от клапана, по-скоро точно от тази дупка, ще пробвам нещо почти абсурдно - да го напълня с горещ силикон и да се опира на желязото отзад (но може да не стане защото то май мърда), ако не стане може са се пробвам да заваря дупката, само не знам дали е от желязо ...

След смяна на цялата помпа - нов проблем: при затварянето на 2-рата помпа пистолета "изтърва" и произвежда изтрел (за сега за щастие само празни такива). На някой познато ли му е и ако да - къде е бил проблема при вас?

Не съм регулирал спусъка още, ще опитам, но едва ли е това. Смяната е не само на помпата но и на механизма отзад - което бе ценното за мен.
Но май лошо съм обяснил проблема:
При първо напомпване на въздух всичко е нормално. При затварянето на второто напомпване се самопроизвежда изтрел. Не просто да излиза мн въздух, а изтрел - после спусъка не работи. Това е мн опасно (ако имаше чашка ...)
Колега @andro ruskov драсни ми на ЛС, за да не правя реклама (или може би антиреклама)

Пробвай да развиеш малко винта за хода на спусъка. Другия вариант е пружината между двата елемента на спусъка.

Мн благодаря, наистина е била регулация на спусъка, след навиването може да зареди и 3-та помпа без изстрел (за 4-та нямам сили). Не очаквах да е това, защото старата си помпеше мн, но явно е изтървала мн бързо също.

Back
Нагоре