Механични мерни прибори, диоптрични мерници, видове и начини на работа с тях.

A

Anonymous

Гост
Моят прицел също е на фирмата Аншуц, но диафрагмата се регулира като бленда на фотоапарат
от 0.9-1.6мм като има и допълнително 5 свето филтъра.Колкото е по свита диафрагмата толкова
по голяма рязкост има изображението, но се вижда по трудно при слабо осветление.
Аз лично използвам отвор от 1.2мм. Просто настройваш така, че да виждаш ясно мушката и целта.
 
A

Anonymous

Гост
Благодаря за отговора колега! Веднъж да го монтирам ще има доста да си поиграя. В тази връзка някой да е срещал адаптер 3/8" към 11мм. ? И двата стандарта се водят "ластовича опашка" , но на диоптриката размера си е 11мм, а на пушката ( ВАМ-21 ) релсата се води 3/8" за съжаление, а и по принцип мерника ще стои доста ниско и напред без такъв преход...
 
A

Anonymous

Гост
Същият проблем имах когато реших да поставя прицела на моята Славия. При нея има само два
фрезовани канала 13мм върху корпуса на пушката.
Направих нова шина тип лястовича опашка и я заварих точково в двата края.
На BAM-21 по спомен мисля, че е направено по същият начин.
Ако не намериш такъв адаптер може да се изработи нова шина 11мм и да се закрепи с винтове
върху старата.
Ако срещнеш някакви трудности, пиши ми на ЛС.

Поздрави!
 
A

Anonymous

Гост
До тук стигнах до следните изводи: при ВАМ-а ( а вероятно и повечето стандартни пушки ) има две основни пречки. Първата е, че задния край на релсата е фиксиран на около 3-4см. напред от края на цилиндъра. Дори да се монтира диоптриката, то тя отива толкова напред, че прицелването става невъзможно. За това при спортните пушки релсата е поставена максимално назад , а освен това ръкохватката е под прав ъгъл спрямо ложата, което изнася и приклада с набузника напред. Другия проблем е вече споменатия размер. Такива преходи от 3/8" към 11мм на практика няма или поне аз не открих след два дни ровене в нета, а освен това и да има то трябва да е Z- образен за да може мерника да не отиде твърде нагоре.
Спасението е или изработването на нископрофилна релса с основа 3/8" и отгоре 11мм , но практически не виждам кой може да изработи подобно нещо, а и би струвало доволно много
или да се среже една такава на две парчета:
airforce-rail.jpg
, които да се съединят образувайки Z. Така мерника хем ще се изнесе назад, хем няма да отиде твърде нагоре.
Честно казано не ми се заварява или дупчи нищо по пушката...
 
A

Anonymous

Гост
andro, като се има предвид, че тук повдигам зависимоста да кажем от формата на приклада и ложата и монтирането на диоптричен мерник, смятам, че въпроса не е неуместен. Ами мисля си, че ВАМ-а е податлив на префасониране в чисто спортна пушка, въпреки минусите от към силен откат. Но така би било и по-интересно....Та се сещам по-скоро за формата на приклада на Diana RWS mod.75
29756512.jpg
, отколкото на ТикВата . А ти като доказал се майстор на приклади си мисля, че спокойно можеш да пробваш изработването на един. Пардон- два ;) Втория си го запазвам за мен ;)
 
A

Anonymous

Гост
Монтажа при мене изглежда така.

011403298-big.jpg


011403300-big.jpg


011403303-big.jpg



Правилно ли съм разбрал твоята идея за закрепване с релсата от снимката?
 
A

Anonymous

Гост
Всъщност ми трябва ето такова нещо:
1003.jpg

Но "женската" част трябва да е 3/8" размер, а "мъжката" 11мм.
Тази релса на снимката е оригинална на Аншутц. Остава да направя един чертеж и да търся работлив фрезист.
 

rashko

Редовен Потребител
Някой да знае от къде в БГ мога да си закупя един диоптричен мерник за Anshutz super air 2002.Тов е новата ми придобивка.
 

sir John

Редовен Потребител
ФТКС
rashko написа:
Някой да знае от къде в БГ мога да си закупя един диоптричен мерник за Anshutz super air 2002.Тов е новата ми придобивка.

Честито, Рашко :bravo: :bravo: :bravo:. Най-после и ти да се видиш с пушка за възрастни ;). Само не казвай, че сега ще се мъчиш да й вдигаш мощността. Не че е невъзможно, но подобен "тунинг" граничи със съдизъм.
За диоптричните мерници - в България незнам от къде, но тук - http://www.euroshooting.eu/en/index.php?id=miridla/miridla_gehmann - изборът е голям.
 
A

Anonymous

Гост
Обяснения няма достатъчно в приложения линк.
А линкът към фирмата не ми проработи, но ще нашравя едно логично, според мен, предположение.
Мехурчето е ясно на всеки за какво е.
Скалата е усложнено "мехурче", което показва наклона на пушката напред/назад. Защото при траектория (по-точно линията между цевта и целта), различна от хоризонталната, разстоянието е различно от измереното по земната повърхност. Най-горе, на червения фон има схемичка, където е показано защо.
Та тази скала трябва да покаже какъв е ъгъла спрямо хоризонтала, за да знае стрелеца какво корекция да направи, ако има нуждаот такава.

Не мисля, че при нас има полза от измерване на този ъгъл. Дистанциите ни са малки, така че ъгълът няма да даде голяма разлика в дилжината на траекторията. Още повече, никой от нас не използва разни прибори, с които точно да мери разстояние, върху което да приложи корекциите. А ако използва, ще мери директно до целта, а не по хоризонтал.
 

valenti

Потребител
Това е устройство, което показва наклона/ъгъла/ на пушката при стрелба. Използва се за стрелба /прострелка/ на голяма дистанция. Има градуси, както за дясно стрелящи,така и за левичари. Може да се поставя , както от ляво така и от дясно на оптиката. Според мен устройството е използваемо за нашите условия ! :)
 
A

Anonymous

Гост
Да не е това на оптиката на дианата ?
 

Attachments

  • 02.jpg
    02.jpg
    53.6 KB · Прегледи: 553
A

Anonymous

Гост
Да, видях го кое е.А само нивелир като на снимката по-горе откъде мога си купя просто за радост на окото ;)
Ето снимка на Horus Vision-а и са доста скъпи 112$
 

Attachments

  • HV-ASLI.jpg
    HV-ASLI.jpg
    19.6 KB · Прегледи: 490
A

Anonymous

Гост
За тия 100 и нещо долара по добре си вземи един Лийпърс..Тез гъзарии хептен ще ни разглезят :-X
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Темата "механични мерни прибори" не е активна, затова си позволявам да задам въпрос в тази най-близка до нея тема:
Реших да оставя едната си пушка на механичен мерник - от тези с цветните фибронишки. Въпросът ми е кое е по-правилното - равни мушка и мерник, при което червената точка на мушката стои малко над двете зелени на мерника и целта кацва отгоре, или равна линия на трите точки, при което целта потъва малко в частично оголения процеп на мерника?
 

petkof

Редовен Потребител
Общоприето е трите точки да са на една линия и "десятката" на мишената да е "кацнала" върху средната точка. :)
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ

Това означава, че при прицелване между центъра на мишената и червената точка ще е само черното пръстенче, което държи нишката. Нещо не ми пасва този маниер, по навик изравнявам черното на мерник и мушка и стрелям с повдигната червена точка. В крайна сметка, ако така е простреляна пушката - никакво значение няма. Благодаря за коментара :).
 

shooter

Потребител
To find true level/ground distance, simply multiply the range to the target by
the cosine value shown on the slope indicator.
 

angelmr

Редовен Потребител
Изпитвам много сериозни съмнения относно ползата от фиброоптичните нишки. Като цяло тук малко хора стрелят на механични. Повечето тук нямаме чак толкова добро зрение че да успеем да уползотворим пълния потенциал на пушките ни без съответните оптични помошници. Дори и ако това се отнася само за областта на "правия изстрел". Така че качеството на механичните мерни прибори хич да не те бърка. Най-вероятно ще бъдат сменени с оптика.
 
Нагоре