Кухненски ножове

astra

Редовен Потребител
Колеги, моля да ми препоръчате марка добри кухненски ножове от стомана. От няколко години ползвам керамични ножове, но макар и много остри в началото, бързо се изхабяват и не могат да се заточват без специално точило. Освен това, лесно им се чупят върховете и захабени стават само за кофата и за поръчка на нов комплект.
Омръзна ми и искам комплект качествени, стоманени, които да мога сам да си заточвам и да не сменям на 6 месеца. Проблемът е, че не съм ориентиран по въпроса и моля за препоръки.

ПП Позагледах темата за хладно оръжие и самурайски мечове, но реших, че въпросът ми не е за нея :)
 

qnko

Потребител
Дано не си изял и ти доста от тези малки парченца, които се чупят при рязане на продукти, редовно от острието на керамичните ножове.
Кой модел и марка нож ще вземеш е не чак толкова важно, всички режат като се наточат, въпроса е как ще потдържаш ряза.
Купуваш хубав масат и всичко ще си дойде на мястото. Естествено трябва и да се научиш да работиш с него. Може да точиш и на шмиргела, без да ползваш масат, но това не е естетично.
Ще споделя една поучителна история.
Имам хубави ножове за няколко живота, обаче забелязах че близките ми предпочитат на кухнята обикновенни и не скъпи ножове с тънко неръждаемо тенекиено острие. Лесно се точат и потдържат с хубав масата. Масата нормално само заглажда, но от меко острие сваля и стружка, вижда се ясно под лупа. Излезе че хубавите маркови ножове съм ги вземал само за душата.
 

Djack

Редовен Потребител
"Тескома Аза", "Пирге", "Викторинокс", това са част от бюджетните ножове, които ще ти вършат работа! А, и в никакъв случай не използвай масат, това е най-лесния начин да си съсипеш ножовете. Вземи си някакъв хубав камък, ще свикнеш бързо да го използваш и ще имаш дълго време хубави ножове!
Поздрави!
 

oblaka

Редовен Потребител
ФТКС
Обърни внимание на Samura,Takeda, Hattori.
Истнски ножове но и цените са хубави. Нож все пак не се кйпува всеки ден. Има в китай не лоши предложения.
 

qnko

Потребител
Инструмента с който се работи е само средство за постигане на определена цел. Важно е какво имаш в главата- спокойствие, добра концентрация, опит в ръчния труд където се изискват минимални допуски. До японските водни камъни аз още не съм дорасъл, а и няма нужда. По месарниците освен масат и някое парче белгия друго не се ползва.
 

Bay Mitko

Редовен Потребител
Brabantia - това е ножът! Манияк съм на тема ножове, и имам доста ценни екземпляри, половината ръчна изработка, на само от България.. За куФнята САМО Брабантията...Уникален нож, не са безмислено скъпи, като почукаш острието звъни като камбана и рядко се точи, имам 3 големини - малък, среден и ножа на Шефа. Купих ги в комплект с масат, но ми казаха че рядко ще го ползвам, както и стана, ползвам го за другите си ножове. :cheers:
 

astra

Редовен Потребител
Като разглеждам, само за японските ножове има дадена твърдост на острието. На чешките, немските, холандските, турските ... само пише колко много висококачествена е стоманата. А едно число само, може прекрасно да ориентира човек в избора цена/качество, ама няма да го напишат :(
 

astra

Редовен Потребител
Бай Митко, това е марката стомана. Твърдостта по Бринел, Викерс или още кой беше, е една от нейните характеристики, които се измерват след обработката й. Един вид - измервана, качествена характеристика. Само японеца я дава на ножовете си в числа, другите я описват с красиви думи :)
 

joro_ihr

Редовен Потребител
Истинските японски са с твърдост над 60 рокуела и не са хапка за всяка уста
 

astra

Редовен Потребител
Истинските японски са с твърдост над 60 рокуела и не са хапка за всяка уста
Това в какъв смисъл го казваш? Защото гледам ножовете на Самура са с твърдост 58-61HRC. Какво значи, че "не са хапка за всяка уста"?
 

sts1969

Редовен Потребител
Кухненските ножове не са закалени на висока твърдост (заради високият процент неръждаеми метали), рядко минават над 55 единици по Рокуел. Препоръчвам ти Fiskars добра Финландска марка комплект на сносна цена (около 200лв). Ето пример: https://www.pazaruvai-lesno.bg/komplekt-ot-5-broja-kuhnenski-nozhove-s-postavka-fiskars-edge.html
 
Последна промяна:

Djack

Редовен Потребител
Това в какъв смисъл го казваш? Защото гледам ножовете на Самура са с твърдост 58-61HRC. Какво значи, че "не са хапка за всяка уста"?
Почти всички квалитетни японски ножове, са от ръждаема стомана - искат си внимание и подръжка, на по-висока твърдост са от масовите ножове, сведени са на нула или почти на нула, което автоматично изключва масата, ако искаш да продължи да бъде японски и да реже като такъв. ;-) Не рядко скосовете са плоски и не симетрични, дръжките са за лява и дясна ръка и още куп други неща!
 

joro_ihr

Редовен Потребител
Колегата Джак го е написал най-точно. За истински японски нож трябва „полово” съзряване. Човек притежаващ и ползващ такъв трябва да е наясно, че това не е просто нож, трябва да е наясно с подръжката и заточването му.
Та с две думи за редовия човек е достатъчен викторинокс или фискарс, защо не и трамонтина. Пък апетита идва с яденето по някога, знае ли човек.
 
Нагоре