Кухненски ножове

Дискусия в 'Дъра-Бъра' започната от astra, 9 Септември 2019.

  1. astra

    astra Редовен Потребител

    Публикации:
    470
    от:
    Пловдив
    Колеги, моля да ми препоръчате марка добри кухненски ножове от стомана. От няколко години ползвам керамични ножове, но макар и много остри в началото, бързо се изхабяват и не могат да се заточват без специално точило. Освен това, лесно им се чупят върховете и захабени стават само за кофата и за поръчка на нов комплект.
    Омръзна ми и искам комплект качествени, стоманени, които да мога сам да си заточвам и да не сменям на 6 месеца. Проблемът е, че не съм ориентиран по въпроса и моля за препоръки.

    ПП Позагледах темата за хладно оръжие и самурайски мечове, но реших, че въпросът ми не е за нея :)
     
  2. qnko

    qnko Новодошъл

    Публикации:
    9
    Дано не си изял и ти доста от тези малки парченца, които се чупят при рязане на продукти, редовно от острието на керамичните ножове.
    Кой модел и марка нож ще вземеш е не чак толкова важно, всички режат като се наточат, въпроса е как ще потдържаш ряза.
    Купуваш хубав масат и всичко ще си дойде на мястото. Естествено трябва и да се научиш да работиш с него. Може да точиш и на шмиргела, без да ползваш масат, но това не е естетично.
    Ще споделя една поучителна история.
    Имам хубави ножове за няколко живота, обаче забелязах че близките ми предпочитат на кухнята обикновенни и не скъпи ножове с тънко неръждаемо тенекиено острие. Лесно се точат и потдържат с хубав масата. Масата нормално само заглажда, но от меко острие сваля и стружка, вижда се ясно под лупа. Излезе че хубавите маркови ножове съм ги вземал само за душата.
     
    rivan, luft9waffe, andi and 1 other person like this.
  3. astra

    astra Редовен Потребител

    Публикации:
    470
    от:
    Пловдив
    ;)
     
  4. Djack

    Djack Потребител

    Публикации:
    91
    от:
    Бургас
    "Тескома Аза", "Пирге", "Викторинокс", това са част от бюджетните ножове, които ще ти вършат работа! А, и в никакъв случай не използвай масат, това е най-лесния начин да си съсипеш ножовете. Вземи си някакъв хубав камък, ще свикнеш бързо да го използваш и ще имаш дълго време хубави ножове!
    Поздрави!
     
    rivan and astra like this.
  5. oblaka

    oblaka Редовен Потребител

    Публикации:
    824
    Обърни внимание на Samura,Takeda, Hattori.
    Истнски ножове но и цените са хубави. Нож все пак не се кйпува всеки ден. Има в китай не лоши предложения.
     
    astra and Djack like this.
  6. qnko

    qnko Новодошъл

    Публикации:
    9
    Инструмента с който се работи е само средство за постигане на определена цел. Важно е какво имаш в главата- спокойствие, добра концентрация, опит в ръчния труд където се изискват минимални допуски. До японските водни камъни аз още не съм дорасъл, а и няма нужда. По месарниците освен масат и някое парче белгия друго не се ползва.
     
  7. astra

    astra Редовен Потребител

    Публикации:
    470
    от:
    Пловдив
    Не бях виждал подобни ... ножове! Истинско произведение на японското изкуство :)
     
  8. Bay Mitko

    Bay Mitko Потребител

    Публикации:
    104
    от:
    Варна
    Brabantia - това е ножът! Манияк съм на тема ножове, и имам доста ценни екземпляри, половината ръчна изработка, на само от България.. За куФнята САМО Брабантията...Уникален нож, не са безмислено скъпи, като почукаш острието звъни като камбана и рядко се точи, имам 3 големини - малък, среден и ножа на Шефа. Купих ги в комплект с масат, но ми казаха че рядко ще го ползвам, както и стана, ползвам го за другите си ножове. :cheers:
     
    astra харесва това.
  9. astra

    astra Редовен Потребител

    Публикации:
    470
    от:
    Пловдив
    Като разглеждам, само за японските ножове има дадена твърдост на острието. На чешките, немските, холандските, турските ... само пише колко много висококачествена е стоманата. А едно число само, може прекрасно да ориентира човек в избора цена/качество, ама няма да го напишат :(
     
  10. Bay Mitko

    Bay Mitko Потребител

    Публикации:
    104
    от:
    Варна
  11. astra

    astra Редовен Потребител

    Публикации:
    470
    от:
    Пловдив
    Бай Митко, това е марката стомана. Твърдостта по Бринел, Викерс или още кой беше, е една от нейните характеристики, които се измерват след обработката й. Един вид - измервана, качествена характеристика. Само японеца я дава на ножовете си в числа, другите я описват с красиви думи :)
     
  12. Djack

    Djack Потребител

    Публикации:
    91
    от:
    Бургас
    Бай Митко, покажи някоя друга снимка на ножовете, да оплакнем окото!
     
  13. joro_ihr

    joro_ihr Редовен Потребител

    Публикации:
    316
    от:
    София
    Истинските японски са с твърдост над 60 рокуела и не са хапка за всяка уста
     
  14. Djack

    Djack Потребител

    Публикации:
    91
    от:
    Бургас
    Твърдостта е важен фактор при ножовете, но не е най важен! Не е задължително нож закален на 62 HRC да реже по-дълго от нож закален на 58 HRC!
     
    luft9waffe, didarai and lubo like this.
  15. astra

    astra Редовен Потребител

    Публикации:
    470
    от:
    Пловдив
    Това в какъв смисъл го казваш? Защото гледам ножовете на Самура са с твърдост 58-61HRC. Какво значи, че "не са хапка за всяка уста"?
     
  16. sts1969

    sts1969 Редовен Потребител

    Кухненските ножове не са закалени на висока твърдост (заради високият процент неръждаеми метали), рядко минават над 55 единици по Рокуел. Препоръчвам ти Fiskars добра Финландска марка комплект на сносна цена (около 200лв). Ето пример: https://www.pazaruvai-lesno.bg/komplekt-ot-5-broja-kuhnenski-nozhove-s-postavka-fiskars-edge.html
     
    Последна промяна: 9 Септември 2019
    didarai харесва това.
  17. Djack

    Djack Потребител

    Публикации:
    91
    от:
    Бургас
    Почти всички квалитетни японски ножове, са от ръждаема стомана - искат си внимание и подръжка, на по-висока твърдост са от масовите ножове, сведени са на нула или почти на нула, което автоматично изключва масата, ако искаш да продължи да бъде японски и да реже като такъв. ;-) Не рядко скосовете са плоски и не симетрични, дръжките са за лява и дясна ръка и още куп други неща!
     
    petkof, astra, joro_ihr and 1 other person like this.
  18. joro_ihr

    joro_ihr Редовен Потребител

    Публикации:
    316
    от:
    София
    Колегата Джак го е написал най-точно. За истински японски нож трябва „полово” съзряване. Човек притежаващ и ползващ такъв трябва да е наясно, че това не е просто нож, трябва да е наясно с подръжката и заточването му.
    Та с две думи за редовия човек е достатъчен викторинокс или фискарс, защо не и трамонтина. Пък апетита идва с яденето по някога, знае ли човек.
     
    astra, Bay Mitko and Djack like this.
  19. pavloff

    pavloff Редовен Потребител ФТДМ

    Публикации:
    2,287
    от:
    Троян
    Луканка да има, ножове бол.:cheers:
     
    CaMyPau, andro ruskov, petkof and 5 others like this.
  20. mdinkov

    mdinkov Потребител

    Публикации:
    962
    от:
    Пловдив
    Трамонтината е един добър вариант за човек който не се е вманиачил все още .
     
    petkof, astra, joro_ihr and 2 others like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена