Кухненски ножове

Дискусия в 'Дъра-Бъра' започната от astra, 9 Септември 2019.

  1. dberov

    dberov Редовен Потребител

    Публикации:
    2,839
    Къдрав е тоя към който си сложил линк. При рязане с него остава въздух между ножа и сиренето/кашкавала и така по не залепва отрязаното, а тип трион е за хляб - https://www.enikom-m.com/bg/product/0/noj-za-hlyab/54939-search.html
    Имам и такъв и ще си остане вечно остър, щото от както продават нарязан хляб си купувам нарязан такъв.
     
    didarai харесва това.
  2. sts1969

    sts1969 Редовен Потребител

    Серетираното острие (назъбено) се ползва много от пожарникари, планинари и спасители. Адски удобно за рязане на колани и дебели въжета поради по-голямата режеща площ на острието. Ножовете за пържоли в ресторантите не случайно са така заточени, не се затъпяват при досег с порцелан. Много е трудно да се изтъпи такова острие, понеже до плоскостта е докосват само върховете на зъбите. Аз лично не съм им привърженик, но се замислям за едно полусеретирано острие:
    Spyderco_police.jpg
     
    Последна промяна: 13 Септември 2019
  3. astra

    astra Редовен Потребител

    Публикации:
    523
    от:
    Пловдив
    Бай Митко, моля те да ми кажеш от къде си купи твоите ножове? На телефона на сайта brabantia.bg ми казаха, че са само интернет търговци, няма магазин където да хвана ножа в ръка, за да го харесам и да избера между моделите им и ... произведени са в Китай...
     
  4. staz

    staz Редовен Потребител

    Публикации:
    349
    Острието не е назъбено...
    По-скоро е за саламчета и зеленчуци.
     
  5. rivan

    rivan Потребител

    Публикации:
    167
    от:
    София
    За кухнята си вземи нещо неръждаемо, с твърдост не повече от 54-55 по Рокуел, купи си камък(брус), научи се да го точиш и потдържяш.Повечето евтини ножове са такива.Сега има и такива с вдлъбнат скос - лесно се точат и режат добре.За ежедневна употреба не е необходимо ножът да бръсне.И е опасно за ползване от несвикнали с остри ножове.Като свикнеш с остро(и всички вкъщи) и прецениш, че острието се затъпява бързо, можеш да вземеш по-твърд нож - 56-58 HRC. По трудно се затъпява, но и още по-трудно се точи.
    В крайна сметка мисля, че ще имаш твои ножове и такива за всички останали вкъщи.Поте така се получи при мен.
    По повод написаното по-горе в темата - от 25 години използвам в кухнята основно два ножа Терна за по 7,50 - толкова струваха тогава.
     
    ivodoc, astra, joro_ihr and 1 other person like this.
  6. mdinkov

    mdinkov Потребител

    Публикации:
    969
    от:
    Пловдив
    Твърдостта на ножа по рокуел е като джаулите на пушката , не е гаранция ,че една пушка ако е 100 дж. е точна, както и един нож е с висока твърдост държи ряз . Това по-нагоре го беше описал един колега но никой не го взема на сериозно . Пак аналог с пушките ако човек си вземе скъпа пушка си иска съответните грижи , при ножовете е почти същото ,трябва да го точиш ,пазиш ,бършеш , полираш и т.н. най-вече да го заточваш правилно без да го повредиш . Затова според мен е най добре някой среден клас докато човек разбере дали е готов и желае нещо повече . По горе в темата са изброени няколко марки от средния клас , аз лично си харесвам трамонтината но не задължителна разбира се , няма начин как да се разбере дали ти пасва от 5 мин. оглед в магазина нито какви качества притежава ,просто всички хора сме различни и усещането за нещата ни е различно . Аз лично лично в годините съм изпробвал повече от 25 ножа от които 15 аз съм си ги правил и имам усещането ,че може и по-добро да намеря , пак според мен верен път няма просто трябва да тръгнеш от някъде .
     
    luft9waffe, Djack, didarai and 2 others like this.
  7. dberov

    dberov Редовен Потребител

    Публикации:
    2,839
    astra е педантичната особа и предполагам, че преди да купи керамичните ножове също е чел и проучвал за тях а сега отиват в кофата. Та пак казвам, моето мнение е, че за 2-3 кухненски ножа, човек не трябва да се вживява много. От ножовете на Fiskars които аз закупих, ползвам само двата универсални - малкия(стария модел) и големия, понеже са ми най удобни а другите стоят в чекмеджето.
    @astra, Пловдив е голям град с магазини предлагащи някои от вече изброените марки, е не всичко е налично но, само в Практикер да идеш, има по два от универсалните ножове на Brabantia и Fiskars, кеф ти евтин - кеф ти скъп - https://www.praktiker.bg/bg/search/ALL/?category=category-all&query=универсален+нож&search_main_category=ALL
    Имат Tramontina, но са най калпавите. В Гама Елит виждам, че също предлагат Brabantia - http://gamaelit.bg/.
    Сигурен съм че и в големите търговски вериги ги има и ако си направиш една разходка няма да се прибереш валат.
    Успех!
     
    Последна промяна: 15 Септември 2019
    astra харесва това.
  8. fatalen

    fatalen Редовен Потребител ФТКС

    Публикации:
    3,413
    от:
    София
    Като пълен лаик аз ползвам този нож с другарче това точило. Може би има 10 години вече. Не съм срещал никакви трудности в рязането с него. Заточва се точно с десет "разреза" върху точилото и наистина бръсне. Отрязвал съм си нокът по невнимание отново с него.
     
    dberov, Termina4 and astra like this.
  9. dberov

    dberov Редовен Потребител

    Публикации:
    2,839
    Или, както обича да се изразява Doug Marcaida от Forged in Fire...

    2019-09-15_111555.jpg
     
  10. rivan

    rivan Потребител

    Публикации:
    167
    от:
    София
    По пазарите има едни ножове, уж "руски" на които пише или "СВФЧ" или нещо подобно, или 440, голям и малък размер, с дръжка от черна микарта.Колегите от ножарския форум биха ги оценили като "мекица", но мисля , че са идеални за учебни за точене и за кухненски, поне за начало. Препоръчвам! А и цената им е 10-тина лева.Прецакваш и хвърляш.Ово е стандарт.
    А че с твърдостта не се изчерпват всички качества на ножа - ясно. Тя е само най-общо да те ориентира, без подробности. Другото е цяла наука, та даже няколко...Но темата е като да обсъждаш пушки в ножарския форум...
     
    ivodoc, astra and luft9waffe like this.
  11. astra

    astra Редовен Потребител

    Публикации:
    523
    от:
    Пловдив
    Беров, ако за теб горното е комплимент, за мен е ... диагноза. Все пак, благодаря ти за анализа ;)
     
    dberov and joro_ihr like this.
  12. peko

    peko Редовен Потребител

    Ако приемаш "рецепти", ето ти "лекарства", към които аз от доста време се заглеждам, въпреки че имам в шкафа друго подобно.
    Но насладата от гледката и това да държиш в ръцете си ръчната изработка на японски стари майстори, може да е доста заразно хоби.
    Едно от изделията на майстор Танака на ниска цена:
    https://www.hocho-knife.com/shigeki...ata-chef-knife-gyuto-180mm-with-ebony-handle/
    или това доста майсторско изделие също на ниска цена:
    https://www.amazon.com/Syosaku-Hammered-Damascus-Mahogany-Handle/dp/B075ZVPGPB
    От тук също можеш да си избереш "лекарство" на добри цени, а ако поразгледаш, ще видиш че Takayuki и Tanaka бързо свършват, явно има защо:
    https://www.japanny.com/collections...MIq-PDiN_U5AIVidKyCh1aHgWmEAAYAiAAEgLQ-PD_BwE
     
    Последна промяна: 16 Септември 2019
    oblaka, astra, dberov and 1 other person like this.
  13. DANNY

    DANNY Редовен Потребител

    Публикации:
    3,817
    от:
    SOFIA
    И според мен, ако се абстрахираме от скъпите японски ножове и ти трябва нещо наистина за кухнята в която ще реже предимно жена ти, аз залагам на Ножовете от Икеа , Фискарс и Викторинокс. За тяхното източване не се изискват две висши инженерни образования и една цяла лаборатория. Точат се лесно и карат дълго :)
    Трябва да направя едно уточнение. Ножовете от Икеа с бранд Vorda въпреки неизвестния си произход и по-ниската си цена са доста по-издръжливи от другите две марки. Поне моите. И на мен ми се вижда странно, но това е личното ми наблюдение ;)
    https://www.ikea.bg/products/cookware/knives-chopping-boards/knives/vorda-gotvarski-nozh/20289236
     
    astra харесва това.
  14. Bay Mitko

    Bay Mitko Потребител

    Публикации:
    105
    от:
    Варна
    Здравей, друже! Знаем се!! Да страхотни са, но са съобразени с японската кухня! Ако трябва да си нарежем тадиционните луканки, филета и прочие мезета "ергономично" не пасват на изходния мАтриал! Иначе и аз имам два Джапан мейд Дамаскуси, ама си ги ползвам за мезета, защото и дизайна им е пригоден. Иначе тези за марулки и сушита може и да стават.
     
    astra харесва това.
  15. mdinkov

    mdinkov Потребител

    Публикации:
    969
    от:
    Пловдив
  16. soundmax

    soundmax Редовен Потребител

    Публикации:
    3,234
    от:
    Казанлък - Пловдив
    Преди 2-3 години взех такива на промоция https://aiko-bg.com/index.php?show=p&sgid=163&pid=138366&sgid=163 режа почти ежедневно мезета, и съм доволен от тях. Предварително казвам не съм разбирач на ножовете, но още като нови суджуците и луканките ги режа с четвърт движение. Използвам предимно единия за мезетата, и си го точа на камък 2-3 пъти годишно, и нямам идея как седят нещата при по-скъпите и хубави ножове и колко често се налага да се точат.
     
  17. Dominus

    Dominus Редовен Потребител

    Публикации:
    2,635
    astra харесва това.
  18. rivan

    rivan Потребител

    Публикации:
    167
    от:
    София
    Представям си как жена ми реже доматите с този нож, след това внимателно го поставя в миалната заедно с другите прибори, защото изрично съм я предупредил да внимава с него!
    Или по-скоро не! Не искам да си го представям!
     
  19. joro_ihr

    joro_ihr Редовен Потребител

    Публикации:
    363
    от:
    София
    Само дето и в миялната не трябва да се слага. Грижи като за малко дете.
     
    astra харесва това.
  20. mdinkov

    mdinkov Потребител

    Публикации:
    969
    от:
    Пловдив
    Жената като гледа предаванията за готвене , аз хвърлям по едно око на ножовете на готвачите и досега нито един професионален готвач не съм видял с такъв нож . Иначе ножа е хубав , скъпи материали са използвали за направата му и отлично е завършен .
     

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена