Колко м/с ? - без хронограф...

братушка

Редовен Потребител
Всички спрягаме нашите пушки с оглед на това, колко м/с изкарват. Обаче повечето от нас нямат уред за мерене и затова започват приказки кой какво колко дълбоко дупчи или нещо от сорта. Това е разбираемо, обаче след като прочетох, че скоростта се мери с това, колко високо подскача котката - не се сдържах...

Отдавна бях чел една статия, как се мери скоростта на куршума с диктофон (не е баш точна формулировка, дано не се заяждате), та след котките твърдо реших да го пробвам.

Ето и линка: http://www.airgunlib.ru/page.php?al=alias7384

Ето идеята на български с две думи:
Взима се цифров диктофон (сега е пълно с такива: фотоапарати, МР3 свирачки, GSMи и т.н.), мери се някакво тестово разстояние 5-10м, от единия край се слага твърда мишена (дъска да кажем), от другия се окачва обикновен лист хартия. Диктофонът се слага или до дъската или до хартията и се пуска на запис. Няколко пъти се стреля така, че чашката да мине през хартията и да удари дъската. Добре е пушката да не упряна плътно в хартията, а да е на 1,5-2м от нея (по-нататък ще обясня защо). След това записът се преточва в компютъра и се разглежда с някаква програма за обработка на звука (например Sound Forge). Измерва се време между двата удара и след това (като знаем разстояние) се изчеслява скоростта по несложна формула.

Днеска аз викнах един колега и отидохме на полянката да тестваме методата. С вде думи ще кажа: РАБОТИ. Вярно, че не е толкова сгодно, като с готов хронограф, но пък много по-лесно отколкото инерционното махало и със сигурност много по-точно от КОТКОмера.

Признавам, че резултатите не са особенно точни (по моя преценка +-5-7м/с), но все пак позволяват да се направи разлика между 200 и 220 м/с.

А сега от днешния ми опит: самият изстрел на графиката излиза доста разтеглен във времето и е почти невъзможно да се различи къде е звукът от изстрела, а къде е ударът на чашката в хартията. За това започнах да стрелям от по-голямо разстояние от хартията. Ударът в хартия започна да се откроява по-добре и засичане на времето стана по-точно.
Метода, когато диктофона се слага до дъската ми хареса повече. Теоретически той е по-неточен, но пък записът се получи по-добър, по-контрастен. Можеби защото звукът от изстрела на самата пушка се спира частично от хартията.

Понеже не преследвах супер точност, затова пренебрегнах влажността, атмосферното налягане и заложих скоростта на звука 335м/с. Формулите в статията също ми се се видяха неоправдано сложни, затова използвах свои, доста елемнтарни:

V=L/(Tp-Ts) - когато диктофона е до хартията;
V=L/(Tp+Ts)- когато диктофона е до дъската,

където
V - средната скорост на проектила на тестовата дистанция;
L - тестовата дистанция;
Tp - време на полета на пректила (взима се от записа);
Ts - време, за което звука минава тестовата дистанция ( L/335 ).

Няма да пиша колко излезе скоростта на моя Асан (че много ма е срам Embarassed ), ще кажа само, че и двете замерени пушки показаха реалистични резултати - не е като да е в котки.

Приканвам и други колеги да споделят опита или идеите си как да се измери скоростта на чашката без специялизиран уред и да е що-годе научно-популярно.
 

братушка

Редовен Потребител
Ето и малко нагледна информация от опита ми с диктофона.

Стреляно е с B3Up (в смисъл B3-x доработвана) с proHunter на дистанция 10м. Веднага обяснявам защо 10м. Диктофонът ми прави запис в формат Mono-16bit-11Khz. Ето тези 11KHz ме смущаваха, че няма да стане добър запис, ако време между двада удара на чашката не е достатъчно голямо. Все пак не е като 44KHZ при РС-то. Накрая ето какво излезе:
1. Диктофонът при дъската:

Звуковият файл към картинката

След изчисления: 159 м/с

2. Диктофонът при пушката:

Звуковият файл към картинката

След изчисления: 169 м/с

Вярно е, че това е средна скорост през първите 10м., а не начална. При желание началната би могла да се изчисли. Но на мен лично ми мързи да го правя още повече, че тези цифри на мен са ми напълно достатъчни и ги смятам за напълно реалистични.

От картинките се вижда, че дори 11KHz на диктофона осигуряват достатъчно качество. Следващия път ще пробвам при по-малка дистанция, да кажем 5м.
 

братушка

Редовен Потребител
Другият стар и проверен начин за измерване скоростта на куршума е "балистично махало".
Ето няколко статии за този метод:

http://faq.guns.ru/izh60/velocity.html
http://airgunlib.ru/page.php?id=304
http://home.tula.net/airguns/velocity.htm

От себе си ще добавя, че засичането на изместване на тежестта много лесно става, ако "отзад" на нея се сложи листче хартия сгънато на 2 като покривче. Махалото го бута и се замерва "пътя" на това "покривче".
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Някакви идей защо от диктофона на телефона ми Sony Sound Forge 9.0 не може да ми отвори типа фаил който е AMR???Как трябва да стане?
 

FreeMan

Редовен Потребител
Апликейшъна е демо и отчита само 3 пъти. Трябва всеки път да се отива до него за да се натиска бутона за нови 3...

Освен ако някой не реши като малоумния програмист да прави еднократни засичания http://youtu.be/oCb3X31hqy0
 

geostaevski

Новодошъл
В този ред на мисли,

ще ви предложа една схема, която е заимствана от инструмент с приложение за изчисление на скорост на взривните в-ва. Изключително елементарна е - трябва ти като за начало хронометър, за който не си дал кой знае колко много пари ( нещо китайско) http://dx.com/p/1-1-lcd-digital-stop-wa ... 663?item=2, задължително с два стоп бутона. Демонтират се бутоните и с подръчни материали се правят контактни изводи на тяхно място, или с прости думи - запояват се по два кабела на бутон директно на платката. Контакторите представляват "сандвич" от алуминиево фолио залепено с двойно лепящо тиксо каширани на кадастрон. С мултицет се проверяват за оттечки, ако резултата е положителен се преправят.

Двата контактора се поставят на разстояние 10м или 5м ( за предпочитане е 10 - два пъти по точно е от 5 м) стартираш хронометъра, стреляш и резултата са две стоп времена, като разликата м/у тях е времето за което проектила е преминал разстоянието. От там нещата са лесни, скоростта е равна на пътя, който изминава дадено тяло за единица време.
 

kid

Редовен Потребител
ФТКС
FreeMan написа:
Апликейшъна е демо и отчита само 3 пъти. Трябва всеки път да се отива до него за да се натиска бутона за нови 3...

Освен ако някой не реши като малоумния програмист да прави еднократни засичания http://youtu.be/oCb3X31hqy0

E Тато... който иска може да си закупи Pro версията за 5,99лв и да не се разкарва....
Лично аз първо ще изтествам и ако работа наистина читаво ще си закупя Pro версията.
 

братушка

Редовен Потребител
Това си е метода с диктофона от първия пост, само дето е вкаран в една програмка - Android си е компютер с вграден микрофон, таймер и всичко необходимо.

Някак изпадна от тази конкретна тема и програмката SuryXron за РС на този принцип:
http://airguns.bg/files/bratushka/soft/SuryXron.rar
 

didarai

Редовен Потребител
Аз меря със Sury......като гламав ;).
1273072521_dfxw8740_11222.JPG

С нея обаче трябва да си мъкнеш лаптоп,да внимаваш да не го застреляш :rambo: и се разхождаш до него за всеки изстрел.Ако има силни шумове(вятър) наблизо ,трябва ръчно да си избираш пиковете,щото на авто,често си избра други.При някои пушки със специфичен изстрел също трябва да се прилагат чалъми за достоверно мерене,но като няма друго,върши много добра(и достоверна) работа.Тва с телефончето не изглежда никак зле като удобство за ползване,но сигурно ще има същите проблеми. А Sury дали ще работи на GSM ?
 

FreeMan

Редовен Потребител
Нищо не се намира от каквито и да е хронографски софтуери от пълните версии - за проба ;)
Аз имам на Хроно кънект за ПС и си работи с моето Хрони, но дали е временно - не се знае.

Колкото за това със звуците ако погледнете другите клипове сравнението с реален хронограф - отклонениеята са по 3-6м/с
Поне на мен не ми върши работа... освен ако човек не иска приблизително на знае инцидентно горе долу какви са му скоростите.

Другото за което може да се използва е като рейнджфайндър. Като си знаеш скоростите ще можеш да изчислиш след изстрел разстоянието ;)
 

братушка

Редовен Потребител
Другото за което може да се използва е като рейнджфайндър.
Страхотна идея, между другото.
Включително и за ФТ :) Скоростите там са "стандартни", докато стреля този пред теб уж си разглеждаш смартфончето, а на него ти светват суперточно изчислени дистанции. Таман по ламаринка стрелят :)
 

Kossis

Потребител
kid написа:
Може да се окаже доста полезно приложение
Изтеглих го и ми се струва "читаво" , но ще трябва да се тества на открито.

Линк към Google Play

Lинк към YouТube

При тази програмка какви са препоръчителните разстояния при които работи най точно ? Разсторяние на телефона от пушката, разсторяние до мишената и тнт.
Какво друго се въвежда ?

За тежестта на чашките също е ясно, само се чудя как да разбера колко тежат тези дето нямат обозначена тежест на кутията си.
Да ги меря на златар ли ? :)

За газов пистолет с топче дали ще стане ?
 

alex70

Потребител
Днес лично изпробвах безплатната версия на chronoconnect.mobile.lite за Android от Google Play. Изобщо не вярвах, че може по този начин да се мери начална скорост, но с очите си видях че от 7 изстрела 5 закова показанията между 238 и 240 м/с а другите даде грешка. Когато си купих пушката от ВИП я мерихме на рогат хронограф и от три изстрела два даде 240 м/с и един 239 м/с, така че съм склонен да вярвам на днешните опити. Не разбрах как да запаметя показанията на телефона и да ги кача тук, но май безплатната версия не може да запаметява.
 

Васко

Потребител
Днес лично изпробвах безплатната версия на chronoconnect.mobile.lite за Android от Google Play. Изобщо не вярвах, че може по този начин да се мери начална скорост, но с очите си видях че от 7 изстрела 5 закова показанията между 238 и 240 м/с а другите даде грешка. Когато си купих пушката от ВИП я мерихме на рогат хронограф и от три изстрела два даде 240 м/с и един 239 м/с, така че съм склонен да вярвам на днешните опити. Не разбрах как да запаметя показанията на телефона и да ги кача тук, но май безплатната версия не може да запаметява.
незнам колко е точно това приложение но днес го изпробвах.при мен производителя дава 310м/с незнам с какви проектили. пробвах го с хн-баракуда 6.35 / 2.0г. даде 294м/с от 3 истрела. и аз съм склонен да му вярвам. само че вече в магазина го няма. ако го търсите лрез търсачката се сваля
 

svremeto

Потребител
Ето и малко нагледна информация от опита ми с диктофона.

Здравей, благодаря ти за интересният пост. Днес го опитах това нещо, с диктофона до листа.

Това са скоростите, които получих http://prntscr.com/nsbd4k с Хатсан АТ44 PA Long 51J. Фабричната скорост я дават 325. Има големи разминавания, но все пак е много важно да се хване точно къде е листа и дъската. В случия това са пътищата, които засяках:
1 изстрел:
upload_2019-5-23_14-19-27.png
2:
upload_2019-5-23_14-19-4.png
3:
upload_2019-5-23_14-18-20.png
4:
upload_2019-5-23_14-16-27.png

Програмата, която използвах е Audacity, защото със Sound Forge имах някакви проблеми при инсталацията а пробвах 2-3, може би и 4 торента.

Имам въпрос: Можеш ли да разясниш, защо е необходим листа? Не можеш ли да се измери врмето от гърма на пушката до удъра в дъската или ламарината? Няма ли да е по-точно и по-лесно. Поне ще се търят 2 пика, а не да се чудим, кой е и от какво е съответния пик.

Между другото доста бързо засяках скоростта и направих изчисленията. Направих си екселски калкулатор. Ще го пусна и него тук. Въвеждат се началото и края и смята сам. Както и да е, и без него, само на калкулатора на компютъра, бързо сметнах скоростта.
 

Attachments

  • Airgun Speed Calc.xlsx
    10.3 KB · Прегледи: 12

братушка

Редовен Потребител
Можеш ли да разясниш, защо е необходим листа?

А сега от днешния ми опит: самият изстрел на графиката излиза доста разтеглен във времето и е почти невъзможно да се различи къде е звукът от изстрела, а къде е ударът на чашката в хартията. За това започнах да стрелям от по-голямо разстояние от хартията. Ударът в хартия започна да се откроява по-добре и засичане на времето стана по-точно.
Тогава аз стрелях с пружинка, а тя самата "дрънчи" доста. Не е ясно кога точно куршума излиза от цевта.
Обърни внимание на моите графики: там в началото има 2 явни различни "звука", от пушката и от хартията.
И още: засичай "удара" още от началото на негово нарастване, а не от максимума.
Явно и дистанциите при теб са твърде малки, "пиковете" са твърде близо по време. Увеличи всички дистанции и резултатът ще стане много по-точен, в пъти. Една и съща грешка в засичане на "пиковете" при двойно по-голяма дистанция дава 2 пъти по-малък процент грешка.
 

svremeto

Потребител
Ахаа, благодаря ти много! Значи ако съм с ПЦП мога да пфемахна листта, така ли?
 
Нагоре