Какво е Бенчрест накратко...

братушка

Редовен Потребител
Какво е Бенчрест накратко.

Бенчрест идва от английското BenchRest - "почивчица на пейчица" :) (Bench - пейка, Rest - почивка).
Вероятно идва от това, че при тази стрелкова дисциплина стрелбата се произвежда от удобна позиция в седнало зад маса положение, а самата пушка се слага на масата върху специални стойки или чувалчета с пясък.
P1080184.jpg

Основоположник на Бенчреста "Национална Американска Асоциация На Бенчрест Стрелците" (NBRSA) в своя устав декларира основната си цел: разработване и постигане на екстремална точност на пушките, боеприпасите и стрелковите методики. С прости думи: постигане на максимални възможности на стрелците и тяхната екипировка.
Желанието да се стреля точно се роди още с появата на първото стрелково оръжие. Очевидно е, че първите бенчрест стрелци бяха оръжейните майстори, които тестваха своето оръжие и търсеха начини как да го подобрят. Тестването на оръжие винаги ставаше със стрелба за "групираност", а не за точки.
Един от първите, и може би най-прочутия, рекорд на точност (в тази статия ще смесим понятия точност и групураност) се датира от 1901г. Тогава стрелецът C.Rowland с пушка Pope-Ballart 32/40 още със димния барутен заряд направи група от 10 изстрела на дистанция 200 ярда (183м) с размер 18мм. Това сериозно дори по днешните стандарти постижение остана ненадминато цели 50 години.
Авторът на прочута книга по външна балистика "Полет на куршума" Franklin Mann е измайсторил първия познат упор (стойка) за пушки, който е използвал в своите експерименти. Те не са се променили същественно от тогава. Модернизацията засегна може би само ръчките на реглажите. Ние и днес продължаваме да стреляме и от същите чували с пясък, само дето са направени от по-модерни материали.
Използвайки подобен упор мистър C.Rowland през 1931г. направи група от 40 изстрела на 100 ярда (91,44м) с размер от 12мм по центровете на дупките. Обаче за това постижение се изиска почти цяло денонощие време, тъй като изстрелите се правеха само в моменти на затишие в доста ветровит ден. Въпреки това мистър C.Rowland остави ни добър пример как трябва да се наблюдава вятъра и други атмосферни условия и как да се отчитат за добра повторяемост на изстрелите.
Първите състезания се състояха в началото на 30-те години на 20-я век и се състояха от серии по 3 изстрела. Те продължиха до края 40-те дори въпреки войната. От 1944г. зачет започна да се прави по средно аритметично от размера на всичките групи, което почти изцяло доближи бенчрест до днешното му състояние.
Зачет по усреднено значение се явява като истински показател на точността на пушките, другото оборудване и стрелците като съвокупност. От този момент отделните, най-добри, групи не са станали значително по-малки, но усреднения показател намаля.
В днешно време усреднения зачет се прави от най-малко 25 изстрела разпределени в групи от по 5 изстрела.
Понеже в състезание могат да участват пушки с различен калибър и самата стрелба може да се прави на различни дистанции "измерване" на групите става по центровете на 2 най-отдалечени помежду си дупки и се преизчислява в ъглови минути (М.О.А. - Minute Of Angle). Всъщност самото измерване става по ръбовете на тези дупки, но после от замера се изважда размера диаметъра на куршума, калибъра. Вероятно такава измервателна еденица се наложи поради "американския" произход на дисциплината. 1МОА е почти равно на 1 инч (размер на група по центровете) на дистанцията 100 ярда (91,44м), съответно 2 инча на 200 ярда, 3 инча на 300 ярда и т.н. Много е удобно за груба начална оценка размера на групата.
Уточнение: 1МОА е ПОЧТИ равно на 1 инч на 100 ярда. Всъщност 1МОА е равно на 26,6мм на 100 ярда или 29,1мм на 100м.
Най-добрите световни постижения в днешно време варират в рамките на 0,1-0,2 МОА на дистанции от 200 до 600 ярда (500м). Това са масовите дистанции. Има и дистанции 1000 ярда и 1000м. Най-голямата официална дистанция в огнестрелен Бенчрест е 1 сухопътна миля.
Но къде е същността на Бенчреста, все още се пита читателят? С какво той се различава от обикновеното тестване на оръжие? Ами същноста е в във вятъра и слънцето. За разлика от стандартните тестове, които често се правят в закрито помещение, Бенчрест задължително се стреля на открито при най-различни климатични условия: слънце, дъжд, вятър... На полето за Бенчрест задължително се слагат различни показатели и маркери за вятъра и побеждава този, който най-добре успява да ги разчете. На състезанията не се дава по 1 денонощие, които имаше мистър C.Rowland през 1931г. Днес за серия от 5 изстрела се предоставят 7 минути и за серия от 10 изстрела 12 минути. През това време състезателят има право да направи неограничен брой изстрели по пристрелъчна зона, но е длъжен да направи съответно 5 или 10 изстрела в зачетната зона. Всеки недостигащ в зачетната зона изстрел се наказва с глоба от 1 МОА към размера на групата.
Стреля се по ето такава мишена:
group.jpg

Броенето на изстрелите е отговорност на стрелеца. На състезания от висока класа често попаденията в
мишената изглеждат като една дупка, малко по-голяма от калибъра. Тогава не е ясно колко точно изстрела наистина са направени по мишената. Затова на такива състезания се използва и специално устроство с движеща се хартиена лента, разположено точно зад мишената. По дупки в тази лента се отчита реалния брой изстрели.
Участниците в състезания се делят на различни класове съответно използваните от тях пушки и техните калибри или муниции. Например се разделят в различни класове стандартните заводски карабини, произвеждани серийно, от такива произвеждани в еденични бройки или малки серии специално за Бенчрест. Също така се оформи като отделен клас и калибър .22LR.
Специално за този клас пушки беше измислена и отделна разновидност на Бенчрест: BR-50. В нея се стреля 50 изстрела на дистанция 50м по една мишена, но вече не за група, а за точки. Стреля се по веднъж във всяка от мишенките на листа. Мишената за тази дисциплина изглежда така:
br50classic.jpg

Съществуват 2 разновидности на такава мишена и съответно 2 начина на точкуване. Аз не успях да открия достатъчно достоверни данни за произхода им (може и да не съм търсил достатъчно :( ), затова не претендирам, че е напълно вярно, но мисля, че едната система е американска, а другата е европейска. Така и ще ги наричам по-нататък в статията.
В американския вариант центърът на мишенката има не е 10, а 100 точки и е доста голям. А точките в нея се броят НЕ в ползата на стрелеца, а именно: например ако дупката се намира в полето за 8-ца, но е леко закачила разделителна линия с полето за 7-ца, то се зачитат само 7 точки. По-точно така:
br50rules.jpg

В европейския вариант 10-та е малка и разпределението на точки в мишенката е стандартно. Също така отделно се броят случаи, когато куршумът изцяло "похлупва" зона на 10-ката. Такива случаи се обозначават със "10Х" и резултатът изглежда така: 452 точки и 7 пъти 10Х (например). При условие, че диаметърът на 10-ката е само 1,7мм да се удари 10Х не е никак лесна задача.
Пневматичния Бенчрест в същността си с нищо не се отличава от Бенчреста класическия, огнестрелен. Това е просто още един клас пушки, с които се стреля същата дисциплина. Разликата е само в пределните дистанции. Така за пружинните пушки се оформи като стандартна дистанция 25м, а за компресионните дистанциите 25 и 50м. Но това не означава, че не може да се стреля и на други дистанции.
С въздушни пушки се стрелят все същите разновидности на Бенчрест по същите правила, а именно: Бенчрест за група и BR-50. Обаче пневматиката си има своя специфика. И както .22LR определи появата на разновидност BR-50, така и пневматиката "създаде" своя - BR-25.
BR-25 стана пряк наследник на европейския BR-50. Стреля се по подобна мишена, съдържаща 25 малки мишенки на дистанция 25м.
br50ukrb22-25.jpg

С тази разлика, че се стреля 2 серии по 2 такива мишени, общо 50 изстрела. Макар, започвайки от 2008г. на еврочемпионатах вече се стреля по 3 серии - общо 75 изстрела.
И така, вече традиционно с пружинна пневматика се стреля Бенчрест за група в серии по 5 изстрела и BR-25 на дистанция 25м. А с компресионни пушки се стреля BR-25 на 25м и за група в серии по 5 изстрела и BR-50 на 50м.
В повечето държави с развитието на Пневматичен Бенчрест се занимават национални Бенчрест Федерации или Асоциации наравно с други огнестрелни класове. Обичайно те просто биват обособени в отделни Дивизии в рамките на тези организации, както и .22LR. За съжаление Българска Бенчрест Федерация на този етап не прояви никаква заинтересуваност да има и пневматични пушки в своите редици. Затова новосформираща се Асоциация по Филд Таргет поема като задължение да развива и тази спортна дисциплина.
Като цяло Бенчрест в България се практикува отскоро, а Пневматичен Бенчрест изобщо има само 2 годишна история. Първите състезания се провеждаха в рамките на Национални Срещи на Любителите на Пневматично Оръжие и си бяха да кажем направо на съвсем любителско ниво. Но се надявам, че това лека-полека ще се промени и българските състезатели ще заемат достойно място на европейските шампионати.
Като завършек просто ще покажа как изглеждаха досега състезания Пневматичен Бенчрест за група 5х5:
002683338.jpg

004127594.jpg

004127652.jpg
 

cdman

Администратор
Братушка отлично обяснение на дисциплината - 6+ от мен :cheers: , сега ще се хвана да го лепна и на заглавната страница като обяснение.
 
Нагоре