Имаш ли право на стрелба с ВО в частен имот

noangel

Потребител
Е, след като от предните ми два поста още не ясно може или не може, като юрист ще пробвам бавно и простовато, ползвайки въпроса от началото на темата.
"Има ли право човек да стреля с въздушна пушка/пистолет в частния си двор?"
Има. Нашия закон за оръжията не въвежда забрана за това, забраната е за обществени места по смисъла на Закона за здравето. След като няма пряка забрана в закона, всякакви общински наредби, кметски заповеди и устни разпореждания на местния шеф на сините момчета правят като вятъра... Изключение ще е, ако имотът ти е общодостъпен, т.е. освен къща, навес и гараж да имаш и 2-3 декара неограден двор, на който чат-пат хлапета ритат топка.
"Построил си си стена за ограда или стреляш срещу сграда или пък имаш дълга селскостопанска сграда или мазе,хамбар."
Идеално. В нарушение ще си, ако флаерите ти трошат бурканите с току сложената туршия на съседа, изкушили са те свраките на училищния покрив или решиш да накажеш разгонената котка, дето цяла седмица вие от отсрещния тротоар.
"можели комшията да викне полиция и да ти съставят акт/глоба"
Може. Комшията може да викне полиция и защото половинката ти свършва гласовито, а правната култура на болшинството патрулни им позволява да ти съставят акт и за кривящ вляво пенис. За щастие, не всеки акт израства до наказателно постановление, тях вече ги пишат по-грамотни хора. И за още по-голямо щастие, не всяко наказателно постановление има успех, като се стигне до обжалване пред съд.
Последното си иска отстояване на правата и свързаните с това институционални разправии. Алтернативния вариант е, като ти дойдат у имота да свиеш опашката м/у краката, да се извиниш и да почерпиш. Въпрос на личен избор.
 

Licho

Редовен Потребител
Цели 3 години спокойно си щраках и се радвах на стрелбата с пистолета ФВБ 80 в къщи,на двора на 11-13 м. Всичко наоколо е обезопасено-висок зид,гредоред и т.н...в това отношение проблеми няма.За жалост,съседите от другата страна си взеха куче...Не знам дали по него не е стреляно преди, или просто е много чувствително,но,само като чуе щракването на пищова, се скъсва да лае с часове.Интересно, че при цепене на дърва,или коване на пирони не реагира?!
Лошото е,че комшиите се дразнят от лая му!Разбрах,че знаят за моята играчка-(не е трудно човек да се досети,като чуе тракването на сачмата по дъската.)Засега все още не са ми направили проблем,но кой ги знае? Решил съм,като отида там през отпуската,да вляза при тях и откровено да поговорим...Дано ме разберат!
 
Последна промяна:

DGman

Потребител
Модера понякога свирка във високите честоти. Ние не го чуваме ама кучетата да.Установено от кучетата на съседа през една къща от мен.Поиграх си с карантията/пренареждане разни варианти/заоблих ръбовете на предната капачка. Накрая млъкна и спреха да лаят кучетата. Така че проба му е майката.
 

Licho

Редовен Потребител
Колега,то май няма как да се заглушава Фани 80? Може и точността му да пострада.Пък и ми се струва достатъчно тих.Явно обаче кучето го усеща...
Имах Хатсан Суперчарджър 25,който,въпреки завинтеното отпред подобие на заглушител, в сравнение с него плющеше като топ.
 
Последна промяна:
Нагоре