Избор на пушка с газово бутало

Ateto

Новодошъл
Здравейте на всички. От години не съм държал въздушна пушка, но като малък доста пострелях. Сега търся да си закупя първата лично моя. Нека да кажа, какво горе долу търся и за какво ще се ползва. Прецизно стреляне в двора ми до 15-20 метра, малки мишени, като имам възможност да седна и да се подпра на удобна маса. Стреляне по кенчета, бутилки и каквото се намери до около 40-50 метра, когато се отиде за риба и няма риба. Прегледах видовете въздушни пушки и мисля, че стигнах до заключение поне какъв вид търся. CO2 за пушка било слабичко и се влияело от времето, с пружината имало повече откат освен това не трябвало да седи заредена и тук идва момента кълве ми, хващам, вадя, захранвам, хвърлям, забравям за пушката, отварям си бира и т.н. PCP не знам колко си заслужава ако ще стреляме за майтап 1-2 пъти в месеца. Та стигнах до газовите бутала.

Оптимално би било да се впиша в бюджет до 500-600 лева и съм хвърлил око на:

Browning X-Blade GP - 389 лева.

COMETA Fenix 400 Galaxy GP - 500 лева.

Gamo Elite Premium IGT - 573 лева.

Тези 3те ги има налични в магазин от който пазарувам по принцип и мога да отида да ги видя на място.

Слагам и Hatsan 125/135 Sniper Vortex, защото я пишат най-мощна, изгледа ми добре, но доста тежка и с трудно за зареждане. Знам ли.

Приоритет ми е точност>качество>сила>quality of life (тегло, нужна сила за зареждане, наличност на резервни части)>визия.
Интересуват ме 5.5мм калибър поради простата причина, че са лесно достъпни и има разнообразие. Ако някоя от изброените работи по-добре с 4.5 или с 6.35 също нямам проблем.

Не съм се разбързал да си слагам оптика, но ми харесва като идея за в бъдеще. Нямам проблем с регистрацията в КОС ако ще е над 24J. (магазина е буквално до районното).
Ще съм благодарен ако ми кажете дали правилно съм се ориентирал, коя от опциите е най-добра и да се поинтересувам ли от още някой модел.
 

Hidden

Редовен Потребител
Газовите бутала също правят проблеми - идват пренапомпани, изпускат, а е възможно и ако забравиш пушката заредена да й изкриви карантиите.
Марката Хатсан я забрави.
Мощна пружинна пушка означава и неточна пушка.
В разглежданията си не си споменал мултипъмп оръжията-имат вградена помпа и преди стрелба се напомпва няколко пъти. Нямат откат и не трошат оптики. Виж тази:

А относно калибъра: въпросът е дискусионен,но според мен 4.5 е по-универсалният калибър. Има муниции от 0.4 до над 1 грам.

Ако все пак искаш да се ограничиш до горните пушки- вземи си Комета, но с телена пружина.
 
Последна промяна:

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
... модели и възможности бол!Да въздушното оръжие си е оръжие все пак и човек трябва да си изгражда правилни навици за съхранение и употреба,затова изключи напълно възможността за нехайно отношение...забравяне на последното действие,несериозно отношение и т.н.При пружинните пушки освен опасността от силата на проектила при неволен изстрел има опасност и от силата на пружината,едно изпускане на цевта или лоста за зареждане може да коства счупена глава,отрязани пръсти или най-малкото повреда на оръжието!
Така,когато говорим за хубави мощни пружинки то това е Диана!
Иначе марките до които имаш достъп и си набелязал са от средния клас,демек са ок,гледай ги коя ти е удобна и на сърце.Сега Гамото има по-хубав спусък от Браунинга,а Кометата от Гамото(до някъде),но пък Гамото имат най-добър качествен контрол на изхода(от трите)...въпрос на вкус!
Ако си ок със 16дж. и помпането 10на пъти преди всеки изстрел,то предложението на Hidden е страхотно.

Още нещо,когато се говори,че газовата пружина може да стои "заредена" неопределено време това се отнася само за газовата пружина като самостоятелен детайл,когато е част от пушка това не е така,особено ако говорим за ниския и среден клас ВО,виж като детайл от системата на 5тата вратата на хечбека може да стои години "заредена" :)
 

Бай Колю

Редовен Потребител
........... Прецизно стреляне в двора ми до 15-20 метра, малки мишени, като имам възможност да седна и да се подпра на удобна маса..........
Колега, ако търсиш ПРЕЦИЗНА стрелба на тази дистанция се насочи към по-малък калибър.
Тези са идеални
Ниския ценови клас
 
Нагоре