Избор на нескъпа въздушна пушка, по възможност CO2.

akm

Потребител

Здравейте колеги,
След мненията, които помогнаха за един добър избор на пневматичен пистолет (LOV 21) - ми дойде мерака и за пушка. Та отново търся мнения и съвети за избор на въздушна пушка. Бюджет ... 600+-150 , ако трябва и малко повече.
Ще се търси точност на 25 до 50м, силата - под прага за регистрация в КОС. Много държа да има добри и регулируеми механични мерни прибори и хубав спусък. Калибър - 4.5 или 5.5мм.
За предпочитане CO2 (след разглеждане на форума като вариант се очертава Diana Trailscout), като алтернатива - пружинка с лесна подръжка. ПЦП на този етап - не.
Навремето имах Hatsan 125 и Комета 400 (5.5mm) - от първите на БГ пазара, от Хасанчо се отървах почти веднага, а от Кометата бях що-годе доволен. Бих повторил с Комета, но леснината на стрелбата с СО2 ми хареса, а там все още нямам никакви познания.

Поздрави!

Добре си се ориентирал с Дианата.
Друга опция е Артемис CR600w. Ето го:
Бих препоръчал и CP2 на същата фирма.
А като пружинка бил предложил Славия - има една , която се продава във Форума.

Последна промяна:
По принцип , за критериите ви , за СО2 няма голям избор . Освен Дияната и Артемиса, може да погледнете и Norconia QB 78 . От изброените три , тя е с най дълга цев , според данни от сайтове .

Последна промяна:

Не е лошо да погледнеш тази.
Поне според ревютата, е по добра от останалите предложения. Като се има в предвид че diana trailscout и artemis cr600, (които впрочем са една и съща пушка но с различен бранд) също не са лоша идея, но и при двете спусъка е дървен и ще иска малко пипане.
За co2 пушка за предпочитане е калибър 4,5.
И ако все пак размислиш за пцп диана стормрайдър е не лош вариант- същата конструкция като на трайлскаута, само че с цилиндърче за въздух 100цц, което се помпи супер лесно с помпа- пушка 400лв + помпа 150-200 и си в играта :) :)

• Харесвам
Reactions: akm

Здравейте колеги,
........Ще се търси точност на 25 до 50м, силата - под прага за регистрация в КОС. Много държа да има добри и регулируеми механични мерни прибори и хубав спусък. Калибър - 4.5 или 5.5мм.
За предпочитане CO2 (след разглеждане на форума като вариант се очертава Diana Trailscout), като алтернатива - пружинка с лесна подръжка. ПЦП на този етап - не.
Здравей! Видях че си прочел представянето на Артемис CR600W, но дано да си прочел и следващите мнения....Там са описани разликите между Дианата и Артемиса. Мнение за тази Диана има и в темата да СО2 пушки и пистолети. Мерните прибори и на двете са регулируеми и са настроени предварително. Моята стреля безупречно с тях на двайсетина метра. Само че няма светещи влакна, което е недостатък. Спусъците и на двете, изобщо не са "дървени", а на Дианата се регулира първа и втора степен.
Другите две предложения, са подобни, но Норконията е еднозарядна, а Хамерлито работи с големи 88гр. бутилки и според мен е неоправдано скъп.
Дали 4.5 или 5.5......Аз лично предпочитам 5.5 но други предпочитат обратното. Ти ще си прецениш, но да знаеш, че приказките за по-изправена траектория и за по-евтини чашки са част от форумния фолклор. И при Дианата и при Артемиса, моделите 5.5 са по силни - 16 дж. срещу 11 дж. за 4.5.
Диана Стормрайдър е чудесна пушка, според мене отличен баланс, между сила, цена и възможности, но е ПЦП......със всички произтичащи от това последствия. СО-то е по-забавно.

Светещите влакна са недостатък....
Аз като видя светещ мерник/мушка ми идват физиологични нужди.Лично мое мнение.
А за Хамерлито "старите кучета" във форума преди бая време споделяха предимно позитивни мнения,даже ако не се лъжа съм чел ,че много лесно се обръща в ПЦП.
Избора в твой.
Поздрави.

Здравей! Видях че си прочел представянето на Артемис CR600W, но дано да си прочел и следващите мнения....Там са описани разликите между Дианата и Артемиса. Мнение за тази Диана има и в темата да СО2 пушки и пистолети. Мерните прибори и на двете са регулируеми и са настроени предварително. Моята стреля безупречно с тях на двайсетина метра. Само че няма светещи влакна, което е недостатък. Спусъците и на двете, изобщо не са "дървени", а на Дианата се регулира първа и втора степен.
Другите две предложения, са подобни, но Норконията е еднозарядна, а Хамерлито работи с големи 88гр. бутилки и според мен е неоправдано скъп.
Дали 4.5 или 5.5......Аз лично предпочитам 5.5 но други предпочитат обратното. Ти ще си прецениш, но да знаеш, че приказките за по-изправена траектория и за по-евтини чашки са част от форумния фолклор. И при Дианата и при Артемиса, моделите 5.5 са по силни - 16 дж. срещу 11 дж. за 4.5.
Диана Стормрайдър е чудесна пушка, според мене отличен баланс, между сила, цена и възможности, но е ПЦП......със всички произтичащи от това последствия. СО-то е по-забавно.
Бако @t.marev , изгледай видеото. Може мнението да ти се промени или пък да ти се затвърди!

Тази миналата година беше 166 euro с многозаряден механизъм,без оптика и модератор,но пушлето е страхотно за парите си и в нета има много предложения за тунинг до пцп

Бако @t.marev , изгледай видеото. Може мнението да ти се промени или пък да ти се затвърди!
Зелен си баковото, зелееен! Формираш си мнението само от клипчета в Тубата. По мое време четяхме, пък и мислехме....Ама то не е лесна работа!
Какво показва клипчето - че след 40 метра, чашка 5.5 пропада 2-3 сантиметра повече.....Ама ако стреляш на 25-30 метра, както е в 95 процента от случаите, пропадане няма! А който стреля на 40 и повече метри, той ще си направи съответните корекции и тогава е без значение дали ще компенсира една или две чертички на скалата. Не знам защо спираме на 50 метра?! Ако продължим сравнението, на 100 метра пропадането сигурно ще е метър и половина, а на 150 - 3 метра.
Нека да погледнем в темата "Стрелба на далечни дистанции". По твоята логика, там трябва да преобладават пушки 4.5.....Да, ама не! Там вече се намесват други фактори и други съображения, които нямам намерения да обсъждам тука.

В едно задръстване стояли едно да друго, едно Ферари /с цвят червен/ и един Голф 4. Пита се в задачата кой ще измине по-бързо 50 метра до следващия светофар? Жокер - Ферарито било на газ, а Голфът бил дизел, ама не му бачкало турбото.

Зелен си баковото, зелееен! Формираш си мнението само от клипчета в Тубата. По мое време четяхме, пък и мислехме....Ама то не е лесна работа!
Какво показва клипчето - че след 40 метра, чашка 5.5 пропада 2-3 сантиметра повече.....Ама ако стреляш на 25-30 метра, както е в 95 процента от случаите, пропадане няма! А който стреля на 40 и повече метри, той ще си направи съответните корекции и тогава е без значение дали ще компенсира една или две чертички на скалата. Не знам защо спираме на 50 метра?! Ако продължим сравнението, на 100 метра пропадането сигурно ще е метър и половина, а на 150 - 3 метра.
Нека да погледнем в темата "Стрелба на далечни дистанции". По твоята логика, там трябва да преобладават пушки 4.5.....Да, ама не! Там вече се намесват други фактори и други съображения, които нямам намерения да обсъждам тука.

В едно задръстване стояли едно да друго, едно Ферари /с цвят червен/ и един Голф 4. Пита се в задачата кой ще измине по-бързо 50 метра до следващия светофар? Жокер - Ферарито било на газ, а Голфът бил дизел, ама не му бачкало турбото.
Имаше един човек, който беше на около 70 години. Той казваше така: "Искам пушка 5.5 мм (пружинка), защото имам дебели пръсти и чашка 4.5 мм не мога да я хвана и заредя в пушката." Та човекът беше прав за себе си.

А t.marev ако целта е на 5 м. може и да я наплюеш, въпрос на личен избор.

По темата:
umarex 850 airmagnum
850-HAM-Bronze.webp
по-старата версия, която с един резервоар и редуктор става Walther 1250 Dominator

и QB79 - версия на QB-78, която дава абсолютна свобода каква капсула с СО2 ще използваш или въздух...
IBQB79-2.jpg

@t.marev по критериите задани от колегата пушката трябва да е под 24 джаула, дистанция до 50 метра. Та клипа показва нагледно стрелба с пушки в 16 джаула. Никой не говори за дистанции над 50 метра, за тях си има други пушки които изпълняват това задание. Та така зададени критериите според мен удачния калибър за цо2 пушка до 50 метра е .177. Друг е въпроса, че не бих си взел цо2 каквото и да е при наличието на пцп системи и китайски помпи за по 90 лева. Линк към помпата за да се види цената

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! BGN134.65 | VEVOR 3 Stage PCP Pump 30MPa 4500PSI W/ Pressure Gauge Air Hand Stirrup Pump for Pistols, Rifles, Air Guns, Car Bicycle Hunting https://a.aliexpress.com/_EzfB1zj

......Никой не говори за дистанции над 50 метра, за тях си има други пушки които изпълняват това задание. Та така зададени критериите според мен удачния калибър за цо2 пушка до 50 метра е .177. Друг е въпроса, че не бих си взел цо2 каквото и да е при наличието на пцп системи и китайски помпи за по 90 лева.
Това вече звучи по-разумно. Нека да оставим той да си избере калибъра.
Иначе колегата изрично пише, че не иска ПЦП, поне на този етап, а иска СО защото е по-забавно и аз не смятам да го разубеждавам. Пружинните пушки, СО-то и ПЦП са различни, всяка със своите предимства и недостатъци. Най-забавната система според мен е СО-то. Ако търсиш чистото забавление, без спортни амбиции и без ловджийски уклон, СО-то е най-подходящо. Но слава Богу, всички сме различни и харесваме различни неща, така че да оставим човека, да се разбере със вътрешния си глас.
:cheers:

Здравей! Видях че си прочел представянето на Артемис CR600W...

1. Така е, и всичко по темата с CO2, поне във форума. Апропо - отдавна не бях влизал в него, има много нови и полезни неща. Техниката е напреднала за последните 5-10 години.

2. За ловджийски, снайперски и др. амбиции си има съответния клас оръжия с всички произтичщи ограничения, и на несравнимо по-висока цена. CO2 смятам че позволява поддържане на елементарна форма в домашни условия, при това много евтино. Както и да се запознае подрастващото поколение с елементарните навици при стрелба, преди да премине на други типове оръжия.
Възможно е и да греша.
Колкото до калибъра - наистина 4.5 малко ме затруднява при зареждането - този момент не го бях отчел (апропо Lov 21 дали може да стреля с кръгли оловни сачми или само с чашки?). Затова калибъра може би ще е 5.5, тъкмо ще се влияе по-малко от вятъра. Корекция по вертикал и хоризонтал, при наличие на добра група мога да правя и на механични нерегулируеми прибори, ако виждам целта и познавам добре оръжието. Но наличието на регулировка си е голямо удобство.
3. ПЦП, бих взел на по-късен етап, при това от среден или по-висок клас, но първо да поопозная пневматиката, а и имам планирани бъдещи значителни разходи, които са с приоритет.

Последна промяна:
Ще пробвам, имам някакви стари от 2012г. Не зная дори защо съм ги купувал - вероятно е било грешка.
Само да не са стоманени "Steel BB's", защото ще разрушат нарезите на цевта, а и са подкалибрени...

Само казвам.

Както и да се запознае подрастващото поколение с елементарните навици при стрелба, преди да премине на други типове оръжия.
Това е!

плюс

Преди тук се предлагаше и Walther LGV много добро решение.(Но е много тежка)
АКо решиш това да е избора и го поръчаш от сайта в линка си поръчай и FAK пружина,по натам можеш да си поръчаш и един хубав водач от наш колега.(Това заради бръмченето)
С фак става 16 дж.,перфектна мощност за пружина в 4,5мм и най-вече лично за мен за горната цел класна пружина с перфектен спусък и истински механични мерници е идеалния вариант.Както писа по натам едно добро ПЦП с поне 40+дж. и 40 редукторни изстрела.СО² пушка можеш да пропуснеш освен ако нямаш вътрешна ирационална потребност от такава...:)
В случая може да вземеш и Reximex RP където ти беше предложено от колега в другата ти тема,но там забравяш за механични мерници когато е с приклада,а на теб ти трябва пушка!

Последна промяна:
СО² пушка можеш да пропуснеш освен ако нямаш вътрешна ирационална потребност от такава...:)
Чак вътрешна потребност нямам, ама защо такова лошо отношение към СО2 пушките?!?

Специално Дианата която проучих е нескъпа, лека, отн. точна, СО2 е в газова фаза и по-малко се влияе от температурата.
Артемис CR600W, която посочи колегата Марев - също е интересен вариант, даже много.
Beeman QB79 много ме заинтригува, ама е екзотика, вероятно трудна за подръжка по нашия регион.

СО2 пневматиката мисля, че е с най-лесна подръжка от всички типове пневматика, тиха е, а и няма специфичния откат на пружинките. Аз съм по-скоро по пистолетите (там ще се надгражда), пневматичната пушка я разглеждам като допълнение. Колкото до силата, щом стрелям с въздушен пистолет от 4-5j на 15-16м, то 11-16j ще са достатъчни до 50м и много добре до 25...

Поне така мисля де - възможно е и да греша.

Back
Нагоре