Избор на въздушна пушка - нЕкои съображения

t.marev

Редовен Потребител
В живота на всеки мъж, рано или късна идва момент в който той се замисля да се сдобие с оръжие. Какво е един мъж без оръжие - лесна плячка на Злите Сили, бушуващи наоколо и на опасностите, дебнещи зад всеки ъгъл. Сабите и ножовете са някак архаични и неефективни, пистолетът и револверът са добри, макар и малко бандитски, но са за близък бой…и като че ли най-балансирано изглежда пушката...пък и е и по-безопасно някак си - седиш си и си гърмиш отдалече, а мишените падат като зрели круши.

Оказва се обаче, че пушките са доксан докуз чешита и изборът изглежда труден, но всъщност не е така. Всъщност изборът на пушка не се различава кой знае колко от избора на телевизор, хладилник, пералня или готварска печка, от избора на велосипед или фотоапарат.

Във всички изброени случаи, собственика първо трябва да си да си изясни предназначението, след това да чуе/прочете за особеностите и различията между различните модели и накрая САМ да направи своя избор отчитайки личните си желания, възможности и предпочитания.

При пушките е абсолютно същото - преди да си избереш и купиш пушка трябва да си изясниш няколко неща. Например за какво ще я ползваш - за развлекателна стрелба или за спортна. Колко често ще я ползваш, колко време, усилия и средства си готов да отделиш за нея.Защото с покупката на пушката нещата не приключват, ами тепърва започват. Много зависи кой в какви филми обича да влиза….. След като си изясниш тези неща, мъглявината се прояснява и се очертава силуета на пушката. Ако са надделяли спортните амбиции - си купуваш немощна плякалка десетина джаула, 4.5 мм и почваш да тренираш. Днеска 100 сачми, утре 100 сачми и така лека полека след 50 000 изстрела ще си цар на групите и мишените.
Ако все пак решиш че пушката ти трябва за друго, тогава обикновено се търси нещо по-така - най-мощната, най-поразяващата най-удобната и най-красивата …..защо не и многозарядна…..зависи от филма. Тук обикновено калибърът е 5.5 мм.
Каква е разликата ли?! В единият случай си купуваш инструмент за постигане на резултати, там изискванията са железни В другия случай си купуваш лична вещ, за удоволствие и тогава не слушаш никой. Още повече че говорим за оръжие, а тук индивидуалните предпочитания са на първо място.

Това по отношение на силата - за спортни цели - нещо слабичко /хартията се пробива и с малка сила/ но по-точно и по-издържливо, за останалите случаи - нещо по-якичко и с по големи сачми.

По отношение на марки и модели….там джунглата е необятна, особено като добавим и фактора цена…..ще трябва собственика сам да претегли на свой собствен кантар, мераците и възможностите си, но все пак ще се опитам да нахвърля някои ориентири.

Ако решите да се посветите на спортната стрелба и смятате да бележите постижения в тази област, тогава е добре да се насочите към старите немски класики. Колкото по-стари и колкото по-немски, толкова по-добре. Това ви гарантира един добър старт в спортната стрелба и ще компенсира донякъде вашите неумения. Тези класики предлагат много добра точност, отлична изработка и пословична надеждност и дълготрайност. Не е изключение, някои да служат вярно на две или три поколения стрелци и да се предават от баща на син. Лошото е че половината от тях вече не се произвеждат и могат да се намерят само употребявани, като цените често надминават тези на нови, подобни пушки. Тези които още се произвеждат, също са с отлична репутация, но също са на подобаващи цени. В повечето случаи една заплата ще стигне, даже може да останат пари и за почерпка. Вярно, че е повече от месечния шопинг на жена Ви в МОЛ-а, но подобна скромна инвестиция Ви открива пътя към бляскавите спортни успехи. Добрата новина е че повечето от тези модели имат китайски копия, на съвсем достъпни цени. Е, качеството е много различно от оригиналите, но в никой случай не са за подценяване. Някои от тях струват под 100 лева.

Друга разновидност са чешките спортни модели. Те наподобяват немските по качества, но предвид това, че не се намират нови, биха били удачен избор за човек, който разполага с работилница и с определени технически умения. Тези пушки имат по-скоро тренировъчен характер.

Трябва да се отбележи , че уменията които имат спортните стрелци и резултатите с които заслужено се хвалят, са плод на дългогодишен труд и старание, нещо което те кой знае защо пропускат да споменат.....Вероятно от скромност. В този смисъл, не бива да се очаква, че ако човек извади пачка и си купи някое Фани, Ани, Дани, или друг шедьовър на спортната железария, нещата ще се подредят от само себе си.

Пушките за така наречената развлекателна стрелба са далеч повече, като разновидности, модели и възможности. Логично, защото там потребителите са неимоверно повече, предназначението е по-разнообразно, изискванията и предпочитанията са индивидуални, което от своя страна позволява всеки да намери „своята“ пушка. Производителите са повече, а цените започват от 70 лв. да 1000 лв.

Ако хвърлим един поглед на морето турски пушки, там можем да намерим почти всичко - от класически пушки, през ловни, тактически, имитации на бойни, с различни приклади, пластмасови, орехови, със заглушители, с къса или дълга цев, с различна цена и качество. Те са базирани на 3-4 основни модела с с различно оборудване, което позволява да избереш това което ти харесва най-много. За тези пушки се говори, че са изработени от специална сплав от челик и кашкавал, но това в повечето случаи не пречи. Конструкцията им е добра, а издържливостта им обикновено надхвърля интереса на собственика към пушката. При правилна експлоатация и поддръжка пушката може да стреля изненадващо дълго. Освен това цената прави пушката достъпна , а както е известно наличната пушка е по-добра от тази която ще си купиш догодина. При турските пушки има и допълнителна екстра - човек може да развие шлосерски умения.

Другото море /по-скоро езеро/ е испанското. Там видимо доминира една марка, с многообразието от модели, но останалите не отстъпват по качество и възможности. Характеристиките са твърде сходни, въпрос на лични предпочитания и пристрастия. Трябва да се отбележи че в испанското езеро, рибите значително превъзхождат турските, но цените са в по-висока категория - започват там, където свършват комшийските.

Гордите британци също правят пушки. То тяхното не е и езеро даже, ами си е едно гьолче, но за сметка на това, там плуват подбрани екземпляри. Добре изработени, изглеждат малко претенциозно и префърцунено. По-достъпните са под испанска шапка, а истинските английски лордове, са солидни и авторитетни и имат заслужено място сред елита.

Най голямото предизвикателство си остават китайките. При тях можеш да срещнеш пушки под 100 лв, които изненадват с качеството си и са много по-различни от същите пушки, за същите пари, продавани преди 20 години. Най-съблазнителна там си остава цената - можеш да се забавляваш с тази пушка цяло лято и да я хвърлиш накрая, защото си платил за нея, колкото за вечеря в кварталния ресторант. Разбира се, тя ще изкара много повече, но така ще можеш да разбереш /почти без пари/ дали стрелбата е твоето забавление.

Не всичко китайско е евтино и калпаво. Китайците правят и някои много добри копия на успешни испански и немски пушки. Качеството им е много добро, близко до оригинала, а цената е само наполовина. Служат дълго и вярно, без да създават главоболия. Китайците за задобряли дотолкова, че някои известни марки поръчват някои свои модели на китайски производители.

За малко да пропуснем руските пушки…..Руските пушки напоследък не са толкова популярни у нас, може би заради позаглъхналата митична слава на непобедимото съветско оръжие. Предлагат се основно два модела, които аз лично не мога да запомня с нищо. Собствениците на стари руски пушкала, твърдят за новите модели, че качеството им е далеч от това на бройките от преди 20 години. Самите руснаци се изказват не много ласкаво за своите „мурки“. Въпреки това, всеизвестните легенди за старите руски оръжейни традиции, имат своите почитатели и руските пушки се радват на особена любов от страна на своите собственици.

Съвсем логично възниква въпросът: - Добре де, ами ако взема една пушка, тя освен за това, няма ли да става и за онова? Разбира се че ще става, няма проблем! Най важно е кой държи пушката! Разбира се в известни граници, затова най-важно е да определим предназначението на пушката, защото колкото е по-специализирана дадена пушка, толкова по-добра ще е тя в нейната област, а в другите ще се представя не толкова добре. В края на краищата, никой избор не е окончателен, ако сме сгрешили или утре ни хареса нещо друго, не е проблем да подменим или разширим арсенала.

Нека не забравяме, че повечето хора пишещи и четящи тука, стрелят за кеф и удоволствие. Както е добре известно, тези две понятия за всеки означават нещо различно и всеки е готов да плати за тях цена съответстваща на разбиранията си /естествено не става дума само за пари/. Дали ще е сговорчива туркиня или недостъпна шведка, педантична германка или кокалеста англичанка, знойна испанка или рускиня пълна с изненади, космополитен мелез или напориста китайка, всички те ни забавляват по своя си начин! Не бива да подценяваме този или онзи избор - всеки е намерил нещо което го задоволява към момента. Утре може да потърси друго....а може и да не потърси, никой не може да знае как се чувства другия.

Съвсем умишлено съм подминал пушките работещи със предварително сгъстен въздух. Едно, че не им разбирам, второ заради това че с тях върви куп допълнителен реквизит и трето че трябва да имаш джип /SUBARY/. Освен това, този текст няма претенции на справочник или наръчник, а е едно обикновено размишление след втория коняк.

Надявам се че сте имали търпение да го прочетете до края.:cheers:
 

njatanasow

Редовен Потребител
Всъщност изборът на пушка не се различава кой знае колко от избора на телевизор, хладилник, пералня или готварска печка
Само това ми стига ,за да не чета на татък?
Според теб за какво може да се ползват изброените от теб неща?
Що не спреш да пишеш романи и да вземеш да постреляш!;):cheers:
 

xpresident

Редовен Потребител
Бате Ники, Тошко стреля, стрелял съм с него на халето. Ама друга стрелба, не като твоята и не като моята. И пушки разглобява. Има си негов кеф от стрелбата, нямащ общо със спорта. Може да е полезен на някои от неговите с разсъжденията си.
 

njatanasow

Редовен Потребител
Може да е полезен на някои от неговите с разсъжденията си.
Ми то толкова е изписано във форума ,че не знам какво още да се добави.Вярно е,че ново дошлите им е по лесно да питат от колкото да четат!
Е аз защо не съм разбрал че Тошко стреля? ;)
 

t.marev

Редовен Потребител
Само това ми стига ,за да не чета на татък?
Според теб за какво може да се ползват изброените от теб неща?
Що не спреш да пишеш романи и да вземеш да постреляш!;):cheers:
Защото е студено бате Ники!:)
А сега за хладилника например....Ако имаш село, откъдето да идват я кокошчица, я парче от орташки гледано прасе, или най-малкото червени чушки - си купуваш голям хладилник, с голяма фризерна част, а ако си ерген и си поръчваш пица или ядеш дюнери навънка, ти трябва малък хладилник с повече място за бира. Камерата я ползваш само за лед за уискито или за някоя кутия сладолед, ако си прилъгал някоя студентка да учите заедно. Така е и с телевизорите.....
Знам че за тебе тия писания са безполезни, ама не върви да напиша "бате Ники, недей чети!":)
А защо не си разбрал че стрелям? Защото стрелям рядко, не стрелям за групи, стрелям за разходка и кеф и няма с какво да се похваля.:cheers:
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
С уважение към написаното ама по голяма глупост не бях чел.
И все пак съм съгласен с около 2% от написаното....
Едно допълнение, от 30+ години няма спортни пружинни пушки, въпреки напълните на "автора".
А и това че една пушка е "спортна" не значи че не можеш да стреляш за удоволствие, не познавам нито един който да стреля по задължение.
 

ATO

Редовен Потребител
В такъв случай защо Вайрух правят пружинки, с точно определени джаули?
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
В такъв случай защо Вайрух правят пружинки, с точно определени джаули?
Защото има ограничения. В Германия 7.5дж в Англия 16 дж и тн. И пушките на Weihrauch са далеч от спортни. По тази логика и Хатсан правят пушки с "определени" джаули.
 

ATO

Редовен Потребител
Спорт не винаги означава стрелба в зала, FT или други състезателни дисциплини.
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
Нещо не мога да хвана логиката.:sorry:
Не говорим за спорт а за спортни пушки има малка разлика.
 

ATO

Редовен Потребител
Няма логика. Някога казвахме - да потренирам. Сега казваме да поспортувам. Нямам предвид стрелба а като цяло. Тоест спорт или за спортни цели в случая, било то уред или пособие. За това на Вайраух в сайта им пише Weihrauch Sport.
 

t.marev

Редовен Потребител
С уважение към написаното ама по голяма глупост не бях чел.
И все пак съм съгласен с около 2% от написаното....
Едно допълнение, от 30+ години няма спортни пружинни пушки, въпреки напълните на "автора".
А и това че една пушка е "спортна" не значи че не можеш да стреляш за удоволствие, не познавам нито един който да стреля по задължение.
Без уважение, към нечетящите!:no:
По всичко си личи, че малко четете! Не сте прочели, дори този текст, който така категорично определихте като "глупост".....
Никъде в текста не съм казал кой и кога произвежда спортни пушки, нито съм определял някоя пушка като спортна. Даже определението "спортна" пушка липсва в текста. :wall:Ако някой го намери - печели бутилка уиски.
Никъде не съм казал, че не може да се стреля за удоволствие, с която и да е пушка, ако някой го намери - печели бутилка уиски.
Бихте ли споделили, как точно определяте степените на глупост, да може и други да се възползват от тези критерии.
Колкото до двата процента с които сте съгласен, ще осветлите ли уважаемата аудитория с кои точно 2 % сте съгласен? Текстът съдържа 8097 знака, подредени в 1575 думи, групирани в 21 абзаца, на 142 реда....Кои точно 3 реда или 32 думи или 162 знака, успяха да заслужат Вашето експертно съгласие?
Не ме отговаряйте - нямам намерение да водя полемика с нечетящи.....
Целият този водопад от приказки, съдържа едно единствено послание - преди да си избере пушка, човек трябва да си изясни за какво му е. Вие очевидно сте подминали този етап, така че споко - прескочете този текст, както и всички останали, които смятам да напиша.:stop:
 

lu-bo

Редовен Потребител
Целият този водопад от приказки, съдържа едно единствено послание - преди да си избере пушка, човек трябва да си изясни за какво му е.
Интересно! -Не е ли обратното? Някои иска пушка защото му трябва за нещо. С нетърпение чакам новите постове Аз съм "четящ".
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
Текстът съдържа 8097 знака, подредени в 1575 думи, групирани в 21 абзаца, на 142 реда....Кои точно 3 реда или 32 думи или 162 знака, успяха да заслужат Вашето експертно съгласие?
Това за редовете в мобилната версия или декстоп версията на браузъра?
 

t.marev

Редовен Потребител
.....С нетърпение чакам новите постове Аз съм "четящ".
Добре....Вие спадате към "получетящите" - от едно изречение сте разбрали погрешно само една дума....За това Ви отговарям - не, не е обратното!
.....Целият този водопад от приказки, съдържа едно единствено послание - преди да си избере пушка, човек трябва да си изясни за какво му е....
Интересно! -Не е ли обратното? Някои иска пушка защото му трябва за нещо......
Ако откриете разлика между двете думи в червено, и сам ще си отговорите на въпроса. А ако обещаете, че сега ще четете внимателно, ще продължим още малко. Във Вашият случай, нещата стоят така:
Стъпка I На някого му трябва пушка за нещо си....
Стъпка II Той иска пушка.....
Стъпка III Избор на пушка.....
Но има и други случаи. Например:
Стъпка Някой иска пушка....
Стъпка II Той определя за какво му трябва...../защото е прочел тази тема/:)
Стъпка III Избор на пушка.....
Както се вижда - избора винаги се предхожда от изясняване на предназначението или с други думи - както и да се въртиш, г*за ти е все отзад.;) Подценяването на тази зависимост, почти винаги води до неудачен избор.:(
Ако имате и други въпроси - не се колебайте, питайте.:cheers:
 
Нагоре