Избор на въздушна пушка - нЕкои съображения

astra

Редовен Потребител
Що не спреш да пишеш романи и да вземеш да постреляш!;):cheers:
Тъкмо щях да му кажа: спри да пишеш щуротии във форума, ами издай на хартия каквото ти тежи :)
По всичко си личи, че малко четете!
По всичко ти личи, че изобщо не стреляш, но си запълваш времето с писане за ВО от типа на "Чукча писател..." ;)
И аз като Атанасов, успях да преглътна 2-3 изречения и спрях, че ми дотегна...
Дано поне на теб да ти е от полза това писане за себеизразяване :)
 

Dominus

Редовен Потребител
Зайцев, голям стрелец си станал!
Какво ти пречи човека че пише? Или трябва да ти праща предварително всичко за редакция?
Като не можеш да преглъщаш, подминавай го.
Да не мислиш че твоите писания са някакви блясъци в тъмното, ама те търпят хората и те преглъщат. Който иска те прескача.
Поста ти се смята за пълен офтопик, но си от "нашите".
Човека поне си е направил труда да подреди нещо смислено, така, както го разбира, пък било то и не по изтънчения ти вкус.
Аре бегай да стреляш.
 

astra

Редовен Потребител
Старши, до вчера ти се повръщаше, днес съветваш да преглъщаме... :D
На човек, ако си го представи, чак да му се догади :D
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Увлекателно четиво,трябва да се уточни обаче,че става дума за избор при Пружинна Пневматика,която се появява по-късно от Компресионната -PCP, прозира и някакакво напрежение....,но както и да е(въздухари сме не психолози).
1.Днес никой не произвежда пружинна пневматика за професионален спорт,от десетилетия се ползват ПЦП,като цяло марките са същите.
Спорт е много разтегливо понятие,но да приемем,че нашето е спорт и то любителски ,защото не изкарваме пари от него а наливаме...някои го практикуват самостоятелно....други се организират,та организираните любителски "пневматични" спортове практикувани у нас през годините са HFT-Хънтър филд таргет,FT-филд таргет и BR-Бенчрест за всеки от тях е писано и има отделни теми във форума!В момента реално у нас се практикува и развива единствено FT и то поради лудостта на едни момчета,но това е друга тема.
Във ФТ-то основното ограничение за оръжията е мощността,която е 16,3дж. НИКАКВИ други,никой не задължава някой да стреля с определени марки и калибри оръжия!!!Спорта е любителски но състезанията са на открито и продължават по няколко часа на ден, провеждат се от ранна пролет до късна есен,дъжд и пек,температурните амплитуди са предизвикателство за техниката при нашия климат...Та марките които са се наложили в Пружинния клас са няколко:Weihrauch HW 77/97,Air Arms TX200/Pro Sport и Walther LGU(LGV е с чупеща цев и няма място за голяма оптика),първите години се е ползвало Gamo CFX...тези пушки не са ПРОФЕСИОНАЛНО СПОРТНО ОРЪЖИЕ,но са отлично проектирани и изработени от качествени материали и добри работници.Та когато избирате пружинна пушка до 20дж. и можете да си го позволите това са марките,те стават за всичко....ВСИЧКО!!!Хубави оръжия носещи задоволство от самото притежание и визия,проблема при тях е,че изчезват от пазара поради високите си цени и преди всичко развитието на ПЦП пневматиката,като качество и пазар!(Това е добре за хобито!)
....Над 20дж. с пружинната пневматика става проблематично-Трудно зареждане,много силни откат и накат,проблем с оптиките(чупят ги),чести повреди заради огромните напрежения.Добрата новина за любителите на мощна пневматика е че ПЦП пушките наводниха пазара,буквално ни заливат ежедневно нови марки и модели на абсолютно достъпни цени и приемливо качество...е разбира се тук има допълнителни инвестиции и досадни аксесоари ,като помпи за високо налягане,бутилки,зарядни станции,маркучи,редуктори,разни бързи еръзки,компресори,търсене и разходки до местата където помпят,водни проби и т.н.
Неща които отблъскват някои хора,които просто искат веднъж в месеца да си попуцат по цели 30-40 чашки!!!
В такъв случай пружиннка и:
-За прецизност на открито и закрито до 20м. 7,5дж тук са класиките Славии,ИЖ-ове,Хайнели и шедьоврите Анита,Фанита,Валтери и Диани от златните години,всичко е втора ръка така,че всеки сам си преценя от къде,от кой в какво състояние и колко!!!!
-За по продължителни занимания на открито и с мерак за прецизност до 50м. 16дж. в 4,5мм от горнитемарки (в началото на текста).
-За кенчета,бутилки,дъски и т.н...5,5 и 6,35мм,чудесни калибри....добра новина за лаиците,към момента има едно осредняваме на качеството,демек ниското ниво на качество се вдигна ,но падна горното за жалост на феновете и няма нищо консперативно в това,пазар и липса на квалифицирани работници при ръчните операции!Та вече на пазара почти не се срещат опасни пушки(пръсторезачки и т.н) а качеството е осреднено и приемливо.Тук(20+дж,демек магнум) изпъква с традиция и качество Диана,но ако не ви се заделят такива пари то продуктите на Умарекс (средното ниво!!!),Gamо-BSA и Комета и др. вършат работа...гледате ги на вкус и цвет,сега имат разлики спусък и т.н,но за това си има отделни теми!
-За супер магнум 30-40дж. това не е за всеки а и пак казвам в предвид пазара на ПЦП е излишно да си го причинявате,само за фенове и тренировка на действащи артилеристи!Тук пак са Диана например 350,Умарекс ,SPA Artemis,Gamo и Хасан 125/135
-Относно газовите пружини,задължително при супер магнум,излишно до 16дж.,но въпрос на вкус!
Нямам претенция за изчерпателност и абсолютна истина!
 
Последна промяна:

t.marev

Редовен Потребител
Увлекателно четиво,трябва да се уточни обаче,че става дума за избор при Пружинна Пневматика............
...........................Днес никой не произвежда пружинна пневматика за професионален спорт,от десетилетия се ползват ПЦП,като цяло марките са същите.
Спорт е много разтегливо понятие,но да приемем,че нашето е спорт и то любителски ,защото не изкарваме пари от него а наливаме........
Благодаря на Kifa, че разбуди темата, внасяйки някои ценни уточнения и сподели своите наблюдения и впечатления от конкретни марки и модели пушки. Тук има и други хора с много богат, безценен опит, който може да увлече почитатели и да предпази ентусиастите от досадни, повтарящи се грешки. Бих се радвал да опишат с две или двеста думи някакви критерии при избор на пушка.
 
Нагоре