Ефективност на проектили спрямо калибър и вид

JordanI

Новодошъл
Здравейте. Макар и отдавна да чета форума, до сега не съм се осмелявал да пиша, предвид все още сравнително ниското ми ниво на познания в областта. От много време се каня да си взема PCP, защото до момента съм на пружинни. Сега обаче пред мен изниква един въпрос, по избора на калибър на ВО. Тъй като вече от известно време концепциите се промениха с навлизането на слъговете. Бих искал да знам, предполагам и за други ще е интересно, кой е калибъра, който съчетава в себе си максимална кинетична ефективност, добър балистичен коефициент, далекобойност и същевременно е в състояние да бъде зареждан в многозарядни пушки, тъй като знам, че барабана ограничава дължината на проектила. Моля да ме извините ако използвм неправилно понятия или си измислям термини, но под кинетична ефективност имам предвид способността на проектила да запазва енергията на максимално далечно разстояние. Предвид това, че и ВО е ограничено до скорости от около 300м/с. Та с други думи има ли такъв калибър, който да съчетава в себе си достатъчна поразяваща способност на далечни разстояния, далекобойност и точност и да става за пушки с пълнители. Тука нямам предвид съвсем състезателна точност. Аз като типично българче искам да си купя нещо дето да става за всичко :). Предполагам темата ще е интересна за хора които искат да си вземат една пушка с универсално ползване. Благодаря.
 

Laferrari63

Редовен Потребител
Наистина последната година хората се опитват да направят от ВО - ОО , в което само по себе си се губи чара на цялото изживяване. Разни хора, разни идеали е казал нашият любим Алеко. Според мен калибъра е строго индивидуално нещо. От скоро .22 кал ми стана най-любимия и най- практичния калибър. Ако няма да стреляш над 300м , 5.5 мм е абсолютно достатъчен, че ако не и по-добър от по-големите калибри, но това ще запазя за себе си.
 

JordanI

Новодошъл
Според мен колегата не е за ВО с тия изисквания
Колега, не съм посочвал някакви специални изисквания, по скоро се опитвам да намеря оптимално решение и не става въпрос за лов. Аз съм може би единствения ловец в света без пушка. Преди години изкарах курсовете, взех разрешителното, записаха ме и в дружинка, даже и пушка капарирах на един възрастен щовек дето спираше лова и просто в един момент си дадох сметка, че не мога да стрелям по животни и зарязах всичко и така ми приключи славното ловджийство. Та идеята ми по-скоро е да имам пушка с която освен по-мишени, да мога да разчитам ако се наложи, че мога да използвам за защита, не се знае, много шантави времена настават, а живея в къща почти в полето.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Вероятно търсиш 6,35, или 7,62. Мисля, че точно 6,35 е най-универсалният калибър. Достатъчно на брой изстрели, достатъчна вместимост на пълнитела, достатъчна далекобойност, достатъчна мощност и пробивност. И не на последно място - достатъчно голям избор на проектили.
 

Niki

Редовен Потребител
Възстанови си ловният билет, купи си си къса успоредка с открити куроци, сложи в цевите 13 нули. Пушката в ъгъла на входната врата. Това за сигурна защита, ако искаш и ВО, сега на мода са големите калибри и мощност.
 

Б.Богданов

Потребител
Вероятно търсиш 6,35, или 7,62. Мисля, че точно 6,35 е най-универсалният калибър. Достатъчно на брой изстрели, достатъчна вместимост на пълнитела, достатъчна далекобойност, достатъчна мощност и пробивност. И не на последно място - достатъчно голям избор на проектили.
На мен също .25 ми е любим калибър. Както спомена Ники, изборът на проектили е голям.
Успех в избора на ВО!
 
Нагоре