Здравейте. Макар и отдавна да чета форума, до сега не съм се осмелявал да пиша, предвид все още сравнително ниското ми ниво на познания в областта. От много време се каня да си взема PCP, защото до момента съм на пружинни. Сега обаче пред мен изниква един въпрос, по избора на калибър на ВО. Тъй като вече от известно време концепциите се промениха с навлизането на слъговете. Бих искал да знам, предполагам и за други ще е интересно, кой е калибъра, който съчетава в себе си максимална кинетична ефективност, добър балистичен коефициент, далекобойност и същевременно е в състояние да бъде зареждан в многозарядни пушки, тъй като знам, че барабана ограничава дължината на проектила. Моля да ме извините ако използвм неправилно понятия или си измислям термини, но под кинетична ефективност имам предвид способността на проектила да запазва енергията на максимално далечно разстояние. Предвид това, че и ВО е ограничено до скорости от около 300м/с. Та с други думи има ли такъв калибър, който да съчетава в себе си достатъчна поразяваща способност на далечни разстояния, далекобойност и точност и да става за пушки с пълнители. Тука нямам предвид съвсем състезателна точност. Аз като типично българче искам да си купя нещо дето да става за всичко
. Предполагам темата ще е интересна за хора които искат да си вземат една пушка с универсално ползване. Благодаря.