Въпрос за подкалибри и избор на оптика

M. Mihaylov

Новодошъл
Здравейте! Новобранец съм и вече направих една грешка от незнание - купих Хатсан Страйкър 1000s 5.5 с газово бутало Vortex :D. След това намерих и започнах да чета във форума.
От тук научих защо пушката пуши като комин, когато стрелям. Та тези дни ще я отворя, ще почистя смазката и ще сменя маншета. Изстрелял съм половин кутия с чашки при дизелираща пушка, дано да няма други поражения освен по маншета.

Минавам на въпросите. Първо за подкалибрите - чашките към които съм се ориентирал са с калибри 5.52, 5.53, 5.54. Ясно ми е, че е с цел по-добро уплътнение на цевта, но въпроса ми е може ли това да доведе до увреждане на самата цев?

Относно оптиката съм се спрял на Gamo 6x40. Причините като цяло са две - от прочетеното тук разбрах, че за пружинни пушки е добре приближението да е фиксирано и да няма корекции по паралакса. Другата причина е, че тази оптика е на доста прилична цена заедно с моноблок.
Ще съм благодарен и на мнение за оптиката. Забравих да напиша, ще уплътня приклада, за да понамалее отката.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Да,избора на ВО не е от добрите и проблема с точността няма да бъде толкова от избора на чашки.Различните субкалибри няма как да навредят на цевта,избора на чашки преминава през проба,грешка няма друг начин,пробвай някакви стандартни на средна цена...Норика,разните на H&N,RWS,но за тази пушка и Гамо.С оптика след време нещата могат да станат по зле защото при този модел бързо се появяват луфтове при заключването и от там всеки изстрел си е индивидуален според как се заключи цевта,като добавим и спусъка(мисля не са го сменили с куатро).Въобще радвай и се докато е ок,трупай опит и при следващата избора ще е по-добър.Усещаш ли промяна в силата,защото дизела може да е от маслото на газовата пружина ако е почнала да изпуска!
 

M. Mihaylov

Новодошъл
Благодаря за отговора. Значи спокойно ще пробвам различните субкалибри и марки чашки, докато намеря кой вид ще пасне що годе. Изобщо не очаквам чудеса от пушката. Ще се забавлявам с нея по кенчета и мишени и като даде фира ще премина на нещо доста по-читаво живот и здраве.
Спусъкът не е куатро. Няма никаква промяна в силата, като разглобя ще огледам все пак за масло. Иначе съм сигурен, че е омазана отвсякъде с нещо като грес. Като я купих дори там където се слага чашката имаше предоволно количество грес. Просто тогава не знаех, че се разглабя и почиства.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Важно е чашките да влизат нормално в цевта нито хлабаво,нито много трудно,входа на цевта на тези пушки е като отрязан с ножовка и ако чашката не влезе добре при затварянето полата се приплесква после търси точност!
 

M. Mihaylov

Новодошъл
Разбрах, а относно входа на цевта нямам думи наистина. Това беше едно от нещата, които ми направиха лошо впечатление след като изстрелях към 10 чашки :D
 

M. Mihaylov

Новодошъл
Днес разглобих пушката. Освен дебелото обмазване навсякъде с грес, смазаният и изпокъсан маншет излязоха и тези стружки.
IMG_20231026_235806-min.jpg
 

M. Mihaylov

Новодошъл
Напълно съгласен. Аз затова качих снимката, ако има някой, на когото не му се вярва, да види, че това което сте написали в други теми е на 100% вярно.
 
Нагоре