Всичко за Фийлд Таргет

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
На брифинга на СП в Германия беше казано следното: времето започва да тече от момента на заход към позицията. Разбирай стъпването или слагането на възглавницата на позиция. Ако участникът се бави да заеме позицията, то по преценка на другите в групата може да се пусне да тече времето, независимо от действията или намеренията на този, на който му е ред да стреля.
Правилото "от поглеждане през оптиката" отпадна, поради горе изброените причини от pavloff.
 

оги-пз

Редовен Потребител
Стреля ми се ФТ и ще се опитам да дойда за потупване по рамото.
 

andi

Редовен Потребител
Когато правих състезанията в залата коментирахме кога да започва времето . В Троян специално гледах дали се спазва правилото " което настъпи първо " - ми не , не се спазваше . Дори от тези който ходят на международни . В сградата на задължителните първо пушката се слага на парапета , мери се , после се заема стойка , наглася се и едва тогава се казва "пускай" . Или на свободните се пуска едва когато си седнал , нагласил си се и си оправил дишането . За мен това е хронометър колкото за отбиване на номера .
 

andi

Редовен Потребител
На брифинга на СП в Германия беше казано следното: времето започва да тече от момента на заход към позицията. Разбирай стъпването или слагането на възглавницата на позиция. Ако участникът се бави да заеме позицията, то по преценка на другите в групата може да се пусне да тече времето, независимо от действията или намеренията на този, на който му е ред да стреля.
Това си ми го казвал като те питах , и мисля , че така е редно .
А за дебелината на възглавницата мислех , че още е на 10см в свободно състояние . И се учудих , че видях много високи - почти столчета ( абе имаше си и направо столчета ) - не е редно щом участваш в класирането и си дигаш рейтинга.
 

Dominus

Редовен Потребител
В правилника е написано ясно. Кое точно буди съмнение, че смяташ така?
Хайде да не сме повече католици и от папата.
 

Милко

Редовен Потребител
ФТКС
Нека да си кажа и аз мнението по въпроса.Винаги чета правилата преди всяко мероприятие и гледам да се съобразявам с тях колкото мога.След първото ми по сериозно мероприятие на което взех участие си направих изводите къде съм бъркал.Мисля че всеки който приема по сериозно ФТ като спорт не прави нарушения и си спазва както време така и другите изисквания.Според мен и моите наблюдения никой не се е влачил нарочно и да се мота преди да заеме позиция за стелба,напротив дори забелязах че хората който са начело на класирането си спазват изискването когато седнеш на възглавничката се пуска времето,ползват си 3-те минути (или 4-те) и това е,няма разтакаване няма такива работи.Чел съм почти всичко в този форум попадал съм и друг път на такива спорове и мисля в крайна сметка пак не се стига до решение.

Според мен е правилно щом заемеш позиция(седнеш или коленичиш) или погледнеш през оптиката да ти почва времето,преди да седнеш да имаш около минута време да си вдигнеш мишените и да си сложиш пушката до позицията,вече ако почнеш да се размотаваш или да се "въртиш в кръг" и да чакаш по добро време тогава чуваш хронометъра и ти се казва че се моташ.

Също така ще е добре най отгоре на картите да има 3-4-тири по важни правила който ако се нарушат ще последва дисквалифициране или друг вид наказание според организаторите.Това го имаше на последния Балкантрейд и аз се стремях да спазвам всичко най вече от уважение към организаторите и от към коелгите стрелящи ФТ.

А относно последователноста малко и аз се обърках на последното състезание.Но винаги се стремя да следвам номерацията ако се вижда табелката.

Ами това е от мен,надявам се съм бил полезен и не съм обидил никого.Ако някой има претенции към мен като оборудване и като начин на стрелба нека да ми каже в очите няма да се разсърдя,напротив ще си извада поука и ще внимавам.:cheers:
На последното мероприятие ме хванаха че стрелям малко по напред на единия коридор така че може да ми махнете 2 точки от моите скромни 25.
До нови срещи и се надявам на предстоящото мероприятие да няма неизяснени въпроси и да се забавляваме както си му е реда.Чакам с нетърпение.:cheers:
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
За мен е ясно, че при положение, че се събираме 20-25 човека на мероприятие, вече трудно 25 човека ще тръгнем да си пишем нули за неправилно стреляни мишени или не пуснат хронометър. Нали всички сме си приятели вече. Друг е въпроса когато се отиде на международно състезание и там стреляш в тройка с двама чужденци няма мърдане от правилата. Затова беше тази полемика, не бих я нарекъл спор да се опитваме покрай добрите взаимоотношения между нас да свикваме със световните правила. Далеч съм от мисълта за дисквалификации или ожесточени спорове между нас за една мишена. Въпреки, че като гледам последното мероприятие май и една мишена решава състезание.

Апела ми е да бъдем приятели, да не се караме за една мишена, защо всички отиваме там да разпускаме, но да знаем правилата и да ги спазваме. Така ще е лесно за всички.
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Извинявам се за поредния пост, но има следните въпроси към хората ходили на световно и на други международни състезания по ФТ:
  1. Колко пъти се преминава хронотест за два или три стрелкови дни?
  2. Каква е технологията за преминавана на хронотест, имам предвид съдиите ли те извикват или само си ходиш за хронотеста? С твоите ли чашки минаваш хронотест или ти се предоставят от съдиите чашки?
  3. Ако не отговаряш на изискването 16,3 джаула какво правиш? Маже ли да отстраниш проблема и пак да минеш хронотест или отпадаш след първи хронотест?
  4. Сериозно ли се гледа на този тест на международни състезания?
Мисля, че този тест е важен и не трябва да се подминава с лека ръка.
Нека хората с опит да споделят добронамерено как го правят навън за да го прилагаме и тука по правила.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
1. Преминава се всеки ден. За успешно преминат тест се получава лепенка и/или се вписва в протокола/картата.
2. Има пункт за проверка някъде по трасето между коридорите. Възможно е и да дойдат на място и да те проверят повторно по всяко време на състезанието. По принцип се стреля с личните чашки, като съдиите се уверяват визуално в модела на чашката и имат и везничка, в случай на съмнение да се провери теглото на чашката. На много места лично контролиращия поставя чашката в цевта.
3. Ако надминаваш 16,3 Дж е възможно да продължиш стрелбата, но резултатите са ти изцяло незачетни за деня. Нямаш право на никакви корекции по време на състезанието или след хронотеста.
4. Сериозно до толкова, че не се пропуска да се прави.
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Божо благодаря за изчерпателният пост и предоставената информация.
Всеки може да си направи изводите за себе си.
Явно организаторите трябва да го въведат и тука като практика и да не се допускат пропуски в рейтинговите състезания, в това число слагам и себе си като един от организаторите на Балкантерйд.
 

aandreev

Потребител
Апелирам към всички: Състезавайте се по правилата, за да има хъс за победа и желание за себеосъвършенстване. Стрелба по двойки с приятелски намерения, прошки и поущрения (айде, от втория път падна), лично мен ме дразнят и чувствам, че обезмислят състезанието.
Не мисля че е нормално и за състезателни двойки, с 3 коридора преднина, изведнъж да се окаже че други 3 двойки са ги догонили, а има и задръстване от чакащи за един коридор...(да пускаме времето както са правилата)
И нека всичко приключва с втория изстрел...След него да няма мерене, чудене, питане, втори опит и т.н :)
Състезателните двойки са за да се контролират показанията записани в протокола, а не единия помпа по жаби или да прави моабет и после да пита другия: “тука кво направи?" "И по двете ли стреля?““Два хикса ли?“
:) и на мен ми се е случвало, но е неправилно...
Ако не се спазва горното нито купата нито бъдещите медали ще са толкова сладки :)
 

Dominus

Редовен Потребител
Андреев, напълно съм съгласен, че правилата са за да се спазват. Що се отнася обаче до времето ще вметна една бележка. На всеки участник се полагат по една минута на мишена + една, което в общия случай е три минути /при 2бр.мишени/. Има хора стрелящи бързо, има и коридори които позволяват по-бързо приключване на стрелбата. Въпреки всичко не можеш да изгониш човека преди да са изтекли тези три минути. Понякога се случва да се застигнат групи от бързо стрелящите и тези дето си използват пълноценно времето.
И нека всичко приключва с втория изстрел...След него да няма мерене
По-горе ти написах за времето. Който иска в рамките на времето определено за коридор може да си мери до припадък. След като изпищи таймера вдига задника и напуска.
За питане, чудене и повторение съм съгласен.

Всъщност , ако всеки прочете правилника ще намалее броя на изцепките, а и мисля, че е интересно четиво.

Това съм забелязал, че се нарушава често: A shot is deemed to have been fired if air is discharged from a rifle
 
Последна промяна:

Dominus

Редовен Потребител
Човек може да научи доста и с гледане.
Стрелбата прав е най-трудна и дава разликата, пък и 6 мишени не са никак малко, че да се пренебрегват.
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Стига сте спорили записвайте се,че не остана време :). Аз може и да не стрелям като гледам как е тръгнало, но така ще ви наблюдавам кви ги вършите :).
 

pavloff

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Няма спор, само разискване на правилата.
Мисля, че трябва да се наблюдаваме сами, а не някой страничен.
Вярвам, че ще се запишат доста хора и конкуренцията ще бъде силна.
 

aandreev

Потребител
Също е добре да се спазва правилото с напускане на позицията мишените да се вдигат. Много често сядам и почва едно протягане с пушка в едната ръка... А тези които не виждат мишените могат да ги проследяват и като са вдигнати, така че съвети от вида "остави ги свалени, някои така предпочитат да си ги вдигат сами..." не трябва да се възприемат :)
От друга страна веднъж ми се случи въжето на мишената да е впито в един клон, което не позволи на мишената да падне... и си писах болезнена нула :)
Добре е и горното също да се изкоментира, тъй като би следвало да определя и пускането на хронометъра.
Или пък да се пуска на пауза след като си седнал, ако се налага вдигане на мишени...
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Не мислиш ли че точно ако беше оставена свалена, щеше да я хванеш мишената при вдигането че се е омотала? Аз предпочитам да си вдигам мишените. Така хем се виждат къде са, хем дали работят. Дори този преди мен да я е вдигнал, вингаги я проверявам, така че няма смисъл да губя време да ги вдигам, като следващия така или иначе ще провери..
 
Нагоре