Бърза стрелба с многозаряден въздушен пистолет.

milen.m

Редовен Потребител
ФТКС
Предлагам на Вашето внимание проект за регламент на състезание по бърза стрелба с многозаряден въздушен пистолет, стрелящ с чашки или метални съчми. Пистолетите, с които се участва, могат да са източник на енергия бутилки с CO2 или предварително нагнетен въздух /ПЦП/. Принципите, на които се основава състезанието, са основно бързина и точност.
Идеята за състезанието е почерпена оттук: http://www.ipas.org.uk/?page_id=21 , като правилата са опростени в съответствие с наличната материална база и екипировка. На този сайт има и снимков и видео материал, от който може да се придобие нагледна представа за спорта.

РЕГЛАМЕНТ

„Състезанието се състои от три кръга, всеки от които се изразява в стрелба по пет хартиени мишени, с размер на лист А4, разположени на различни разстояния между 5 и 15 метра. При всеки кръг разположението на мишените се променя.
Четири от мишените са бели, петата е оцветена в синьо или червено. Белите мишени се стрелят в произволна последователност, оцветената задължително се стреля последна.

Всеки от участниците има право да стреля във всеки кръг по два пъти, със засичане на времето за стрелба. Броят изстрели не е ограничен. По-добрият резултат от двете стрелби се зачита за класирането. Сборът от времената на състезателя от трите кръга определя мястото му в крайното класиране. Времето за стрелба се засича с таймер за стрелба /софтуер за такъв таймер може да се инсталира на повечето мобилни телефони тип смартфон/. Таймерът дава начален сигнал за започване на стрелбата и отчита времето на последния изстрел. Приблизително две секунди преди да стартира таймера, съдията предупреждава състезателя с фразата „приготви се”. Състезателят съответно по подходящ начин индикира дали е готов или не. При стартиране на таймера съдията казва „пускам” или друг равнозначен израз.

За пропусната мишена или за неспазване на установената поредност на мишените, както и за докосване на пистолета /при стрелба с кобур/, или прицелване /при стрелба без кобур/ преди началния сигнал на таймера се добавят пет наказателни секунди към резултата на състезателя.
Стрелбата се извършва от положение прав. Ръката на състезателя не трябва да докосва пистолета /при стрелба с кобур/ преди началния сигнал на таймера. Ударникът на пистолета може да бъде запънат преди командата „приготви се”.

Стрелба с кобур

За стрелбата се използва кобур, който трябва да е закрепен на кръста на състезателя, от страната на ръката, с която се вади оръжието.

Стрелба без кобур

Състезатели, които не разполагат с кобур, или не желаят да ползват такъв, или пистолетите им не е удобно да се използват с кобур, могат да започнат стрелбата като държат пистолета, насочен надолу пред тях, под ъгъл 45 градуса. Пистолетът трябва да е на предпазител. Пръстите на състезателя не трябва да докосват предпазителя и/или спусъка преди началния сигнал на таймера. Ако пистолетът няма предпазител, към времето на състезателя от всеки кръг се добавя по една секунда.

Правила за безопасност

Състезателите и съдиите на позициите за стрелба задължително трябва да носят защитни очила. Ако не разполагат с такива, ще им бъдат предоставени от организатора.

Извън позицията за стрелба и зоната за прострелка пистолетите се пренасят само в кобур или в кутия.

Преди напускане на позицията за стрелба състезателят трябва да извади пълнителя от пистолета. При пистолетите, които стрелят с метални съчми, ако източникът на енергия /бутилка СО2/ не се изважда с пълнителя, състезателят следва да направи и контролен изстрел в земята. Съдията дава указания за горното на всеки състезател с фразата „изпразни и обезопаси оръжието” и следи за изпълнението им.

Насочване на пистолета и стрелба извън обозначените за това посоки е забранено и се наказва с дисквалификация на състезателя.”

Ако въпросното състезание представлява интерес, и получа поне 5 уверения на ЛС с желание за участие, ще насроча дата и място за състезанието, при подходяща прогноза за времето /температура над 0 градуса/. Ако някой не разполага с подходящ пистолет, такъв ще му бъде предоставен за временно ползване от организатора, срещу такса от 3 лева, която включва две бутилки СО2 и метални съчми.
Ще приема с благодарност всякакви забележки и предложения по регламента на състезанието. Тези, които преценя за уместни, ще бъдат отразени в окончателния регламент, който ще бъде публикуван в темата, с която ще бъде насрочено състезанието.
 

TeXHo

Потребител
Аз подкрепям инициативата. Единствено ме притеснява, че обслужването на мишените ще е трудоемко и ще отнема повече време отколкото стрелбата.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Подкрепям идеята :bravo:

Само ще трябват повече бутилки, че в този студ направо все едно изтичат от нейде :D
 

milen.m

Редовен Потребител
ФТКС
Благодаря ви за подкрепата. :cheers:
Обслужването на мишените със сигурност ще отнема повече време от стрелбата, която в повечето случаи се вмества в рамките на 5 секунди. Бях написал в регламента как става обслужването, но го махнах, за да не се утежнява текстът. Предвиждам след всяка стрелба съдията да инспектира мишените, като залепва парченца лепяща хартиена лента върху попаденията, за да осигури "чиста" мишена за следващата стрелба. На определен интервал мишените ще се подменят с нови, примерно на всеки четири състезателя. Мишените ще са картонени, и ще се закрепват с такер за дървета, или за забити в земята колчета. Предвид близката максимална дистанция - 15 метра, се надявам това да става достатъчно бързо, пък и далеч не всички мишени ще се разполагат на максимална дистанция, по-скоро на 5-10 метра.
Все още обмислям вариант, при който мишената, по която ще се стреля последно, да реагира звуково на попадението, например да е кен от кола/бира. По този начин ще се следи по-лесно да няма изстрели в другите мишени след като тя бъде поразена, което е съществен елемент от състезанието. В оригиналния вариант на състезанието мишените са от ламарина, и попаденията се отчитат по звука /в един клип видях и светлинна сигнализация, което е много яко/. Но там стрелят задължително с оловни чашки, които не рикушират съществено. При нас, обаче, няма как да стане, понеже почти всички стреляме с метални съчми, а те отскачат от мишените и ще създават опасност за участниците.
Студът определено беше проблем на последното състезание, при мен след два пълнителя /30-ина/ изстрела, пистолетът вече отказваше да изстреля топчето, при положение че при нормална температура прави поне 6 пълнителя. Затова смятам да изчакам благоприятна прогноза за времето, ако се стигне до обявяване на състезание.
 
A

Anonymous

Гост
Броят изстрели не е ограничен.
В такъв случай може би е добре да се укаже, че използването на картечни пистолети е забранено. Един "Дрозд" с 30 сачми в пълнителя и темп на стрелбата 10 (и дори 20) в секунда при достатъчно стабилна ръка на стрелящия и линейно разположение на целите би могъл да порази 5-те мишени за 3 секунди.

П.П. Може да се помисли за свободно висящи мишени от дебело дърво или пластмаса. Попадението ще се индицира от разклащането, а самото разклащане ще предотврати рикошета и повреждането на мишената. И в добавка - наклонени пластини, при които евентуалният рикошет да е насочен надолу...
 

milen.m

Редовен Потребител
ФТКС
Автоматичен пистолет няма да даде предимство на състезателя, дори напротив, защото:
- мишените не се разполагат в една линия, а на различна височина;
- мишената, която трябва да се стреля последна се поставя в центъра, т.е. няма как всичките мишени да бъдат поразени с един откос;
В клиповете, които има доста за този тип стрелба в интернет се вижда, че добрите състезатели успяват да поразят петте мишени в рамките на 3-4 секунди, при това с вадене от кобура.
По отношение на мишените и аз още мисля варианти. Според мен ще е много ефектно да са падащи мишени /без убойна зона, разбира се/, и ако този тип състезание предизвика достатъчен интерес, вероятно ще успеем да измислим нещо за следващите състезания.
 
A

Anonymous

Гост
Не искам да спорим, но трябва предварително да се търсят и елиминират подводните камъни в един регламент. Бил съм свидетел как при състезание за прецизна стрелба заради правилото, че попадение на чертата се брои в полза на стрелеца, състезател с 5,5мм пистолет взема 3-4-5 точки повече, отколкото ако бе стрелял с 4,5. Правилата не го забраняваха, но в много случаи 4-5 точки решават първото място.... Така и с автоматичната стрелба - 5 прицелени откоса по 4-5 сачми ще дадат по-голям шанс за попадение от 5 единични изстрела. При висок темп на стрелбата тези откоси ще са със същата продължителност, колкото единичен изстрел на друг състезател.
 

buff

Потребител
Колеги идеята е супер. Сега ако почнат да се провеждат редовни състезания направо ще умра от яд, че продадох пистолета.
 

BAD TORO

Модератор
ФТКС
buff написа:
Колеги идеята е супер. Сега ако почнат да се провеждат редовни състезания направо ще умра от яд, че продадох пистолета.


Пистолет продал, а деньги пропил!? ;)
 

buff

Потребител
Dejmos написа:
Не искам да спорим, но трябва предварително да се търсят и елиминират подводните камъни в един регламент. Бил съм свидетел как при състезание за прецизна стрелба заради правилото, че попадение на чертата се брои в полза на стрелеца, състезател с 5,5мм пистолет взема 3-4-5 точки повече, отколкото ако бе стрелял с 4,5. Правилата не го забраняваха, но в много случаи 4-5 точки решават първото място.... Така и с автоматичната стрелба - 5 прицелени откоса по 4-5 сачми ще дадат по-голям шанс за попадение от 5 единични изстрела. При висок темп на стрелбата тези откоси ще са със същата продължителност, колкото единичен изстрел на друг състезател.

Многозарядните пистолети с CO2 са в калибър 4.5мм повечето. Отделно, че тук си говорим за бърза, а не за прецизна стрелба. А колкото до автоматичната стрелба - просто регламента да забрани такива оръжия или да има ограничения в броя на чашките/съчмите/ в пълнителя.
 

TeXHo

Потребител
И аз съм против автоматичната стрелба.

За мишени - имам идея за падащи такива, само трябва да тествам как се отразяват попаденията на материала, който имам предвид.
 

buff

Потребител
Доколкото разбирам идеята е да се направи едно състезание подобно на IPAS, което си е IPSC с плевматичен пистолет. Само че вместо по метални мишени да се стреля по хартиени с отчитане на време. Ако това го направите на някоя национална среща мисля, че би се получило нещо наистина интересно. Ако се направят и метални мишени и се утвърди като дисциплина, май пак ще трябва да си купувам пистолет ;)
 
A

Anonymous

Гост
Примерът с 5,5мм пистолет беше за да покаже как недоглеждане в регламента може да даде преимущество на някои състезатели.
...просто регламента да забрани такива оръжия ...
Точно това имах предвид, или по-скоро да се забрани автоматичният режим. Ако оръжието няма възможност за единичен - или забрана, или ограничаване броя сачми в пълнителя. Макар че последното няма да е ефективно. Всеки, който е стрелял с АК знае колко лесно се привиква да се стреля на редове по два, при темп на стрелбата 600/мин (т.е. натискане на спусъка за под 1/5 от секундата). Това с малко тренировки ще се постигне и с пневматично (да не говорим че човек с познания по електроника може така да модифицира ЕУСМ на Дрозд-а, че да стреля на редове с фиксиран брой изстрели, примерно три, при темп на стрелбата 1200/мин), т.е. за да има ефект ограничаването капацитета на пълнителя, то трябва да е нещо от рода "пълнителят е зареден с толкова сачми, колкото е броят на мишените +50%". Контролът на такова условие ще отнема ненужно много време. Така че най-лесното е просто да се забрани автоматичният режим на стрелба. Контролът ще е максимално лесен - то се чува.

П.П. Очевидно ще трябва да вложа пари в подходящ пистолет за динамична стрелба. Каъо гледам, ще има интерес към тази дисциплина. Блазнеше ме идеята да дойда в неделя, но нямах с какво да стрелям. Имам един ПТ-80, който покрива условията за темп на стрелбата, но с точността нещата не стоят така - ако го хвърля е по-вероятно да уцеля на 10 метра.
 

milen.m

Редовен Потребител
ФТКС
Съобразявам се мненията, изразени в темата, така че в окончателния вариант на регламента автоматичната стрелба ще бъде забранена.
Вчера поработих по идеята за падащи мишени, в резултат на което имам готов прототип:

029483987.jpg


Дизайнът е от IPSC мишена. Спрях се на възможно най-простия вариант, с прекатурваща се мишена. Тествах я на максималната дистанция, с която разполагам вкъщи, около 6 метра, работи дори при попадения близо до основата.

Днес се надявам да успея да изрежа и останалите четири:

029483986.jpg


Понеше мишените са по-малки /23Х15 см./, отколкото първоначално беше предвидено - А4, ще има намаление на максималната дистанция, а също така и увеличение на минималната, понеже топчетата все пак отскачат от мишената, макар и съвсем слабо. Предполагам 8-12 м.

Моля тези, които биха взели участие в състезаниието, да го изразят на ЛС, или тук, в темата. Това по никакъв начин няма да ги задължи за участват.
 

milen.m

Редовен Потребител
ФТКС
Ламарина. Купих една плоскост за стелаж от Бриколаж. Топчетата оставят прилични вдлъбнатини в нея, но не мисля, че ще е проблем. С чашките ще е без грешка.
 

buff

Потребител
milen.m написа:
Ламарина. Купих една плоскост за стелаж от Бриколаж. Топчетата оставят прилични вдлъбнатини в нея, но не мисля, че ще е проблем. С чашките ще е без грешка.

Колеги,
стрелбата с топчета по метална плосткост е много притеснителна, заради рикошета. Особено на близка дистанция от 5-6 метра съм виждал какво става. Според мен стрелбата по такива мишени трябва да бъде само с чашки. Топчетата само по хартиени мишени. В регламента може да се заложи това. Виждате по клипчетата, че всички стрелят с чашки и носят предпазни очила.
 

TeXHo

Потребител
И мен малко ме притесняват рикошетите. Един вариант е да се тапицират тенекиите с дебел слой дунапрен. Той много добре лови рикошетите.
 

milen.m

Редовен Потребител
ФТКС
Днес имах възможност да тествам мишените за състезанието на заслона на Бонсови поляни:

029600701.jpg


Разположението на мишените на снимката е примерно, има много варианти, и за всеки кръг подредбата ще бъде различна. На състезанието една от мишените /напр. средната на снимката/ ще е оцветена.

Резултатите са следните: попаденията в мишените се чуват доста отчетливо, което ще дава възможност за отчитане на резултата от стрелбата по звука. По отношение на рикошетите, от които бяха изразени притеснения по-горе - изстрелях над 150 изстрела по мишените, и не забелязах нито един такъв, така че считам този въпрос за отпаднал. Все пак мишените ще бъдат разположени под лек ъгъл, така че съчмите да отскачат в безопасна посока встрани, и изискването за предпазни очила остава.

Готов съм и с втората версия на регламента. Понеже с отчитането на попаденията по звука ще се спести доста време, въведох още една стрелба във всеки кръг, т.е. общо три за кръг. Друга промяна е въвеждането на вземане на пистолета от масичка за тези, които няма да ползват кобур. Мисля, че така е по-добре от предишния вариант, който бях възприел. Има и други незначителни корекции на различни места.

Ето и текста:

РЕГЛАМЕНТ ЗА СЪСТЕЗАНИЕ ПО ДИНАМИЧНА СТРЕЛБА С ВЪЗДУШЕН ПИСТОЛЕТ

В състезанието могат да участват многозарядни въздушни пистолети, стрелящи с чашки или метални съчми, с източник на енергия бутилки с СО2 или предварително нагнетен въздух /ПЦП/. Не може да се използва автоматичен режим на стрелба.
Състезанието се състои от три кръга, всеки от който се изразява в стрелба по пет метални мишени, с приблизителни размери: височина 23 сантиметра, ширина 15 сантиметра, разположени на различни разстояния между 7 и 12 метра. Мишените се монтират върху забити вертикално в земята дървени колчета, като върху едно колче могат да бъдат поставени от една до три мишени. При всеки кръг разположението на мишените се променя.
Четири от мишените са бели, петата е оцветена в синьо или червено, или друг подходящ цвят. Белите мишени се стрелят в произволна последователност, оцветената задължително се стреля последна.

Всеки от участниците има право на три стрелби във всеки кръг, със засичане на времето за стрелба. Броят изстрели не е ограничен. Точните изстрели в мишената се определят по звука от попадението. Най-слабият резултат от трите стрелби не се зачита, сборът от времето от другите два резултата формира резултата на участника от кръга. Сборът от резултатите на участника от трите кръга определя мястото му в крайното класиране. Времето за стрелба се засича с таймер за стрелба /софтуер за такъв таймер може да се инсталира на повечето мобилни телефони тип смартфон/. Таймерът дава начален сигнал за започване на стрелбата и отчита времето на последния изстрел. Приблизително две секунди преди да стартира таймера, съдията предупреждава състезателя с фразата „приготви се”. Състезателят съответно по подходящ начин индикира дали е готов или не. При стартиране на таймера съдията казва „пускам” или друг равнозначен израз.

За пропусната мишена или за неспазване на установената поредност на мишените, както и за докосване пистолета преди началния сигнал на таймера се добавят пет наказателни секунди към резултата на състезателя.
Стрелбата се извършва от положение прав. Ръката на състезателя не трябва да докосва пистолета преди началния сигнал на таймера. Ударникът на пистолета може да бъде запънат преди командата „приготви се”.

Стрелба с кобур

За стрелбата се използва кобур, който трябва да е закрепен на кръста на състезателя, от страната на ръката, с която се вади оръжието.

Стрелба без кобур

Състезатели, които желаят да стрелят без кобур, могат да започнат стрелбата като пистолетът е поставен на масичка пред състезателя.

Правила за безопасност

Състезателят и съдията на позицията за стрелба задължително трябва да носят защитни очила. Ако някой състезател не разполага с такива, ще му бъдат предоставени от организатора.

Извън позицията за стрелба и зоната за прострелка пистолетите се пренасят само в кобур или в кутия.

Насочване на пистолета и стрелба извън обозначените за това посоки е забранено и се наказва с дисквалификация на състезателя.


Остава да дочакаме и подходяща синоптична прогноза с температури над нулата, и ще обявя дата за състезанието.
Благодаря на всички, които се включиха в обсъждането на състезанието, ако някой още има забележки по текста, има време за корекции, до обявяне на състезанието.
 
Нагоре