Как работи

kamikadzzze

Потребител
Здравейте,
отварям тема за по-незнаещите с пояснения за разни неща и как работят те.
Много хора във форума са на практика специалисти и дори биха могли да дообяснят, поправят, или направо отрекат нещо което е обяснено прекалено опростено. Техните мнения биха били особено ценни.
Не знаех как точно работи регулатора в онези PCP пушки които имат такъв, и намерих интересно видео по темата:
С няколко думи:
регулатора използва силата която налягането прилага на по-голяма площ, за да се затвори (запуши), а когато налягането падне (изстрел) пружина преодолява по-ниското налягане и отваря отново, докато не се повиши налягането.
Регулатора отваря и затваря много бързо.
Все още не разбирам дали по време на изстрел регулатора отваря и затваря неколкократно, та ако някой знае - ще ми бъде интересно. Имам предвид при изстрел с по-тежки проекти и по-високи скорости разбира се.


ПП:
Още едно видео какви са 3-те основни вида PCP пушки (не знаех, че има и електронни) и как работят:
Човека е от Южна Африка и има особен акцент, но пък обяснява добре, и може да се гледа пак ако нещо не се разбира.

ПП2: цялата серия (AB101) от видеа на този на този пич AirArmsHuntingSA е страхотна, въпреки че са правени преди години.

ПП3:
Търсих информация какво е пауър пленум (Power plenum) и най-накрая намерих това:
https://hardairmagazine.com/ham-columns/introduction-to-the-pcp-regulator-dont-ignore-the-plenum/
В темата намерих и информация която отговаря на въпроса ми, а именно че никой регулатор не може да оперира достатъчно бързо, за да допълни необходимият въздух за кратките 1-2 милисекунди когато клапата е отворена.
 
Последна промяна:

kamikadzzze

Потребител
42 минутно видео ...
в което дава стъпките, за да намериш къде и как ти стреля най-добре PCP пушката с промени по регулатора (за които имат), силата на ударната пружина и до някъде размера на трансфер порта.
За пушките на които регулатора може да се променя отвън (без да се разглобява) във видеото има много интересна информация, която ако е вярна би била много важна:
Променяйте регулатора само в посока на отваряне/повишение (във видеото е обратно на часовниковата стрелка за тази пушка). За да свалите налягането в регулатора, според човека във видеото, е необходимо* да премахнете налягането на пушката и регулатора (2-3 изстрела) и едва тогава да го въртите към затваряне/понижите налягането. Най-добре било да го свалите доста ниско и после постепенно да покачвате, за да уцелите къде е най-добре за вас.

*необходимо -> защото се качвали много пиковете на налягане в регулатора и явно рискувате повреди ако не направите така
 

DGman

Редовен Потребител
Ако затваряш регулатора трябва да правиш 2 3 изстрела за да падне налягането в задредукторната камера и да влезе в режим
Като отваряш редуктора само допълва до определеното налягане и си стреляш
 
Нагоре