Как работи

kamikadzzze

Потребител
Здравейте,
отварям тема за по-незнаещите с пояснения за разни неща и как работят те.
Много хора във форума са на практика специалисти и дори биха могли да дообяснят, поправят, или направо отрекат нещо което е обяснено прекалено опростено. Техните мнения биха били особено ценни.
Не знаех как точно работи регулатора в онези PCP пушки които имат такъв, и намерих интересно видео по темата:

С няколко думи:
регулатора използва силата която налягането прилага на по-голяма площ, за да се затвори (запуши), а когато налягането падне (изстрел) пружина преодолява по-ниското налягане и отваря отново, докато не се повиши налягането.
Регулатора отваря и затваря много бързо.
Все още не разбирам дали по време на изстрел регулатора отваря и затваря неколкократно, та ако някой знае - ще ми бъде интересно. Имам предвид при изстрел с по-тежки проекти и по-високи скорости разбира се.

ПП:
Още едно видео какви са 3-те основни вида PCP пушки (не знаех, че има и електронни) и как работят:

Човека е от Южна Африка и има особен акцент, но пък обяснява добре, и може да се гледа пак ако нещо не се разбира.

ПП2: цялата серия (AB101) от видеа на този на този пич AirArmsHuntingSA е страхотна, въпреки че са правени преди години.

ПП3:
Търсих информация какво е пауър пленум (Power plenum) и най-накрая намерих това:
https://hardairmagazine.com/ham-columns/introduction-to-the-pcp-regulator-dont-ignore-the-plenum/
В темата намерих и информация която отговаря на въпроса ми, а именно че никой регулатор не може да оперира достатъчно бързо, за да допълни необходимият въздух за кратките 1-2 милисекунди когато клапата е отворена.

Последна промяна:
42 минутно видео ...
в което дава стъпките, за да намериш къде и как ти стреля най-добре PCP пушката с промени по регулатора (за които имат), силата на ударната пружина и до някъде размера на трансфер порта.
За пушките на които регулатора може да се променя отвън (без да се разглобява) във видеото има много интересна информация, която ако е вярна би била много важна:
Променяйте регулатора само в посока на отваряне/повишение (във видеото е обратно на часовниковата стрелка за тази пушка). За да свалите налягането в регулатора, според човека във видеото, е необходимо* да премахнете налягането на пушката и регулатора (2-3 изстрела) и едва тогава да го въртите към затваряне/понижите налягането. Най-добре било да го свалите доста ниско и после постепенно да покачвате, за да уцелите къде е най-добре за вас.

*необходимо -> защото се качвали много пиковете на налягане в регулатора и явно рискувате повреди ако не направите така

Ако затваряш регулатора трябва да правиш 2 3 изстрела за да падне налягането в задредукторната камера и да влезе в режим
Като отваряш редуктора само допълва до определеното налягане и си стреляш

Не съм виждал до сега някой да прави тест за надеждност и издражливост но този ги изпробва при ръжда,1000 зареждания, и има чупи цевите при огъване. Моделите които тества са някакъв малък Brocok, FX dreamline и една по нова марка American air arms Evol която струва 5900 в крале сайта. Аз моя Kral Bigmax X съм го изпускал 3 пъти от тавана на колата и въпреки че е много тежък до сега само една двунига смених и леко ми огъна края на зъбчето на picatinny релсата понеже си падна веднъж на discovery VT-T оптиката а релсата е алуминиева но никакви проблеми цевта обаче не бих я пробвал на огъване .

Последна промяна:
Имам въпрос, който не е директно "как работи", но вероятно ще доведе до такъв въпрос по-късно.
Та въпросът ми е:
Защо хората настройват пушките да стрелят ДОСТА под скоростна на звука?
Ако не се губи точност (каквато определено се губи над скоростта на звука), то защо масово хората настройващи си пушките целят осезаемо по-ниски скорости: примерно клипове в нета показват че желаните им скорости започват от 890 fps за чашки в 5.5, до около 960 fps за слъгове пак в 5.5 мм, ноо пушката определено може да направи 1000 fps и дори повече, и дори не гледат за групировка, а целят тези магически числа и въртят колелото на импакта докато не ги постигнат. Едва ли пестят микрони въздух...
А със по-висока скорост проектила ще има по-малко време да пропадне или да бъде издухан настрани от вятъра. Тоест скорости от 320 м/с (1050fps) биха били много по-съблазнителни може би?
В България сякаш търсят по-високи скорости хората, но пак е рядкост да целят над 305 м/с (1000 fps), та защо?

Последна промяна:
Отговора е простичък колега, просто при скорости над 305 м/сек вероятността групираността да се развали е 99 % (губи се точност)
Затова и ще се повторя за пореден път а именно : Всяка една пушка е точна когато и се подбере правилният слъг/чашка както и правилната скорост.

Най-общо казано, за стабилизация на проектила. Докато за чашките това не е толкова важно (абе важно си е), за слъговете е ключово. Един и същ слъг има различна точност, изстрелян от една и съща цев, пори различна скорост. Пълнотелът има нужда да бъде стабилизиран и това се постира с определен спин за него. Емперично може да стигнеш до извода, че избраният от теб слъг, се държи най-добре при скорост 285м/с и ужасно при 305 м/с, просто защото при високата скорост е "презавъртян" и губи съосното си движение. Затова има различни стъпки на цевите, полигонални, с дълбоки канали, слъг лайнери и т.н. - всичко, за да се завърти с точните обороти, точния слъг. Отделно, формата на слъга, при високи скорости влияе, затова има балистични опашки и способи, за избягване на нежелани завихряния.

Да причината - защото пробвах и групираноста се разваля я разбирам отлично. Но във много видеа които гледах, никой не гледаше попаденията изобщо, обясняваха само как да стигнем до "желаната скорост". Разбира се явно е базирано на предишен опит. Просто не разбирах защо са магически тези числа, и защо не числа като 320м/с например (малко под скоростта на звука де, все тая колко точно).
Много интересно, че по-висока скорост на въртене на слъга може да го извади от стабилизация, това също ме изненадва, но предполагам, че е свързано с хармоничността на цялата система. Много ви благодаря за отделено време и че обяснихте! Ако някой намери статии или видеа по темата кои са "магичските числа" (скоростти), или защо - много ще се радвам да ги сподели.

Да пусна и аз нещо, което за мен е интересно и иновативно - клапанното действие на Epic 2. Тук няма тежки ударници, засилени с яки пружини, по дуракоустойчиви клапани, а фин механизъм, където разпределянето на въздушната порция зависи само от настройката. Най-много ми харесва идеята, че налягането реално не натиска клапана да затвори преди, а след пуснатата порция въздух. Това се постига, чрез цилиндър с пръстен, в който влиза задната част на клапана, избягвайки натиска от налягането в системата. В клапана има дупчица, която след изстрел връща минимално количество въздух, който затваря по-бързо клапана.

Attachments

• IMG-ddd9bb0c1ed7a950019267cb264b5411-V.jpg
    IMG-ddd9bb0c1ed7a950019267cb264b5411-V.jpg
    33 KB · Прегледи: 20
Изглеждаше много интересно и потърсих още информация.
В това видео казват, че ударника е 18 грама, което не е съвсем лек, но по-напред във видеото обясняват как използвайки различни размери инжекционни дупки (продават различни накрайници) където е малката пружинка зад О-пръстена, може да се намали тежестта на ударника. Системата изглежда много финно балансирана и доста надеждна. Надявам се и други фирми да си купят патента и да правят подобно нещо в бъдеще. Браво на EPIC и благодаря на De_Marco, че обясни!

Надявам се някой компетентен да обясни, дали е възможно да се използва опростен клапан без отвор, с по-силна пружинка на клапана. Няма да е толкова адекватен, като затваряне, но пък ще може да се изработи доста по-лесно.

Отностно причината да не се търсят близки до свръхзвуковата скорост (и защо се разваля точността) намерих някакво обяснение, може да го видите в това видео.
Ако съкратим скоростта на звука като Mach, то най-общо казано причината за диабло тип чашки за скорости над 80% Mach (~265м/с) е, че се измествал центъра на наляганията (различен от центъра на масите) и се получавало турболенция около полата на чашката.
За слъгове още не съм намерил информация.
Явно засега експерименталния подход е най-добър, за тези чашки с тази цев, конкретна скорост е подходяща. Ще бъде много хубаво ако си обменяме опит за това, за кого каква скорост дава най-добри групи.

Има доста изписано относно проектили , скорост и цеви . Но аз лично не се сещам някой да е споменавал скорост от сорта 360-400 м/с . Има хора ,които твърдят, че около твоите магически числа се постигат най-добри резултати , после следват лоши резултати и след това се постигат пак добри . Разбирай го 285 м/с е добре и после е зле но минеш ли 315 м/с пак е добре . Аз лично през моята оптика съм виждал HN 25gr .218 как летят и и всеки път удрят на едно и също място точно като клипчетата в нета и това е със скорост 285 м/с и също така с 303м/с . Така ,че има нещо вярно в магическите числа .

Има изписано, но е много разпръснато, рядко има систематизирана информация каквато примерно беше дал MAD MAX в темата на FX - коя цев кои видове проектили харесва. Но дори и там няма по-подробна информация:
- колко големи са групите
- на какво разстояние е стреляно
- при какви настройки за налягане на регулатора
- предварително натягане на пружината (hammer spring pre-load)
- отделно колко е тежък ударника и каква пружина (не знам как се мери колко е силна) е ползвано, a за вид (размер) транфер порт, или размер пробата, за температура, вятър, влажност, надморска височина, посока на стрелба и т.н. и дума не може да става (това е съвсем екзотика), а пък тук се гонят страшно високи нива на прецизност които няма как да се постигнат без тези подробности да са част от уравнението.
Естетвено да се събере такава информация е много работа, но смятам, че всеки от нас го прави по един или друг начин самодейно, та бихме могли с допълнителни усилия да я обобщим така да се каже.
Някога бях написах една програма за записване на стрелби. Не е мислена за въздушно оръжие изобщо, и май не е завършена, но все пак ми се струва, че може да се ползва и тук. А ако нещо не работи, бих могъл да пусна нова версия с поправка, или да допълня нещо ако е необходимо. Програмата е за Android, и знам естествено, че има хора с айфони, но все някой андроидски таблет (или стар телефон) биха могли да изкопаят с добро желание. Та причината да се сетя за тази програма, е че освен записването на данните на едно място, те могат лесно да се изнесат (export-нат) и се получава един малък по размер текстов файл, който може да се сподели тук. А този файл може да бъде прочетен от всеки с тази програма, след вмъкване (import-не) и да прочете данните на стрелбата в детайли.
Това е линка на програмата:
Бихме могли да направим основен файл за "внасяне" който да съдържа марки които са по-релевантни за въздушните оръжия и така да е по-лесно на всеки от нас да започне, да си записва.

Здравейте,
отварям тема за по-незнаещите с пояснения за разни неща и как работят те.
Много хора във форума са на практика специалисти и дори биха могли да дообяснят, поправят, или направо отрекат нещо което е обяснено прекалено опростено. Техните мнения биха били особено ценни.
Не знаех как точно работи регулатора в онези PCP пушки които имат такъв, и намерих интересно видео по темата:

С няколко думи:
регулатора използва силата която налягането прилага на по-голяма площ, за да се затвори (запуши), а когато налягането падне (изстрел) пружина преодолява по-ниското налягане и отваря отново, докато не се повиши налягането.
Регулатора отваря и затваря много бързо.
Все още не разбирам дали по време на изстрел регулатора отваря и затваря неколкократно, та ако някой знае - ще ми бъде интересно. Имам предвид при изстрел с по-тежки проекти и по-високи скорости разбира се.

ПП:
Още едно видео какви са 3-те основни вида PCP пушки (не знаех, че има и електронни) и как работят:

Човека е от Южна Африка и има особен акцент, но пък обяснява добре, и може да се гледа пак ако нещо не се разбира.

ПП2: цялата серия (AB101) от видеа на този на този пич AirArmsHuntingSA е страхотна, въпреки че са правени преди години.

ПП3:
Търсих информация какво е пауър пленум (Power plenum) и най-накрая намерих това:
https://hardairmagazine.com/ham-columns/introduction-to-the-pcp-regulator-dont-ignore-the-plenum/
В темата намерих и информация която отговаря на въпроса ми, а именно че никой регулатор не може да оперира достатъчно бързо, за да допълни необходимият въздух за кратките 1-2 милисекунди когато клапата е отворена.

Здравейте, колеги. Повече от ясно е, че пауър пленума добавя мощност и колкото е по голям толкова по добре, но колко по голям? Съгласен съм, че това е строго индивидуално спрямо пушката, калибъра, устройството на оръжието, но този размер не може да бъде неограничен. Ще има рязък спад на налягането при изстрел и колкото е по голям пленума този спад ще е по малък, но и от пленум колкото резервоара пак няма смисъл мисля. Има ли някакви оптимални размери на пленума които да се гонят при надстройване на пушката, размер над който вече е излишно да се увеличава?
PS: Имам FX DREAMLINE и съм сложил пленум от хумата 25сс, но ми се струват малко...

Последна промяна:
Здравейте, колеги. ...
Добре де, пауър пленума не е ли просто цилиндър, с по-ниско налягане от основното. Ако напълниш бутилката на 130 атм. на правоток не е ли същото, както ако имаш пауър пленум на 130 атм?

Последна промяна:
Добре де, пауър пленума не е ли просто цилиндър, с по-ниско налягане от основното. Ако напълниш бутилката на 130 атм. на правоток не е ли същото, както ако имаш пауър пленум на 150 атм?
Така е, и точно затова ми е питанката, колко да бъде този цилиндър за да е оптимален, а не излишно голям.

Последна промяна:
Зависи от калибъра. Колкото е по голям, толкова по добре. Но когато е много голям има опастност редуктора да не отчита спада на налягането и тогава ще допълва на всеки 2-3 изстрела примерно, което пак не е добре. Смятам че нещо от рода на 100 кубика е оптимално за 5.5 и 6.35 та дори и 7.62 до около 180 дж.

Така е, и точно затова ми е питанката, колко да бъде този цилиндър за да е оптимален, а не излишно голям.
Топлата вода е факт...трябва да решиш дали само в неделя ,дали всеки ден или изобщо ще я ползваш.
Водещи марки в производството на ВО дават готов отговор за обема на пленума като го определят и осигуряват спрямо калибъра...
ПП Пробвай с четене с разбиране ... после ПИТНКА

Back
Нагоре