Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Статус
Заключена за публикации

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Всяка фирма си има вътрешни правила и забрани, някои от които са свързани и с дадени закони - причината да не се пращат може да не е в магазините, а в куриерските фирми влез в сайтовете им и прочети какво забраняват да се изпраща може и да са цитирани точки от закона. И да намериш съответните точки от закона все тая, няма да ти мине яда, както и всички тука ни е яд за тези забрани, които са супер малоумни !
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Няма забрана да си го купиш онлайн, но трябва да си го получиш на место в магазина им, или ако са верига от магазини в най-удобния за теб. Така е и в UK. И никъде няма обида към теб, а пожелания и насоки да четеш внимателно.
Delivery restrictions apply: According to UK law, Airguns, Firearms and Silencers can only be delivered to a Registered Firearms Dealer or collected from the shop in person along with proof of age identification or relevant licence if applicable.
Газовото и въздушното оръжие е в СВОБОДНА ПРОДАЖБА за лица над 18 годишна възраст, но НЕ СЕ ДОСТАВЯ С КУРИЕР!
Няма отказ за продажба, само не пращат с куриер и у нас, както и на Острова.
 
Последна промяна:

xaoc

Новодошъл
Детските тапешници също са въздушно оръжие, защото отговарят на всички параметри за такова оръжие, но се продават свободно - без лична карта и се изпращат по пощата.
Още веднъж повтарям - за намнайсти път, че никъде и в никой нормативен документ няма забрана да се продават онлайн въздушни оръжия до 24 Джаула.
 

sts1969

Редовен Потребител
На никоя куриерска фирма не и дреме колко джаула е едно въздушно оръжие, забранено им е да го транспортират без значение дали 1 или 100 джаула, заедно с още ред други стоки като отровни химикали и тнт. Джаулите под и над 24 J се вземат по внимание само от служба КОС. Онлайн магазините не отказват продажба, отказват транспорт до адрес с куриерска фирма, все пак е оръжеен магазин, не е пицария да ти доставят стоката до входната врата с фирмено МПС. ;) Като съвет от мен, смени си резкият тон с който пишеш в темите, никой от колегите тук не ти е виновен че ти отказват онлан продажба, на почти всички от нас им е бил отказан такъв транспорт и сме потърпевши и недоволни. :cheers:
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Айде сега да снеса на готово нещо което казах да си го намериш ама нали трябват 5- мин за да почетеш !
Ето в общите условия на Еконт какво пише :
Раздел Х: Забранени за пренасяне предмети и вещества

78. В пощенски пратки е забранено поставянето на следните предмети и вещества:

78.1. Наркотични, упойващи, психотропни, силно действащи и отровни вещества;

78.2. Оръжие, взривни, запалителни или други опасни вещества или предмети;

78.3. Неприлични или противоречащи на нравствените норми предмети;

78.4. Предмети и вещества, които поради своето естество или опаковка представляват опасност за живота или здравето на служители на Куриера или на други лица, или могат да замърсят или да повредят други пратки и пощенски съоръжения;

78.5. Религиозни материали на забранени или нерегистрирани в страната секти и организации;

78.6. Движими паметници на културата за които няма издадено разрешение или сертификат;

78.7. В куриерските пратки, с изключение на пратките с обявена стойност, потребителите нямат право да поставят монети, банкноти, парични знаци, чекове за пътуване, предмети представляващи ценност за подателя, платина, злато, сребро, обработени или необработени скъпоценни камъни и други ценни предмети.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
И в SPEEDY също :

IX. Забранени за транспортиране предмети и вещества.

47.1. Операторът, съгласно изискванията на чл.90 и чл.91 от Закона за пощенските услуги, забранява поставянето във вътрешни и международни пощенски пратки на следните предмети и вещества:
- наркотични, упойващи, психотропни и отровни вещества;
- оръжие, боеприпаси, пиротехнически изделия, взривни, запалителни или други опасни вещества и предмети;
- противоречащи на нравствените норми предмети;
- предмети и вещества, които поради своето естество или опаковка представляват опасност за живота и здравето на пощенските служители или на други лица или могат да замърсят или повредят други пратки и съоръжения;
- религиозни материали на забранени или нерегистрирани в страната секти и организации;
- движими паметници на културата, за които няма издадено разрешение или сертификат;
- в пощенските пратки, с изключение на пратките с обявена стойност, не се допуска поставянето на монети, банкноти, парични знаци, чекове за пътуване, предмети, представляват ценност за подателя, платина, злато, сребро, обработени или необработени скъпоценни камъни и други ценни предмети.

47.2. В международните пощенски пратки, вкл. тези с обявена стойност, освен веществата и предметите по член 47.1 не могат да се поставят и други вещества и предмети, посочени в международни договори, както и предмети, внасянето и разпространяването на които е забранено в страната на местоназначението. 47.3. Операторът, съгласно изискванията на ЗАДС, забранява поставянето във вътрешни и международни пратки на акцизни стоки с неплатен акциз

Тука даже са ти и цитирани членовете от Закона за пощенските услуги, които вече оставям да си ги намери който иска, и да ги публикува -от мен толкова.
И тъй като пише оръжие и не е уточнено какво е под забраната влизат всички оръжия - въздушни, огнестрелни може би и лъковете.
И както каза STS1969 на магазините също хич не им е приятно, защото само губят от забраните които ги засягат не пряко, кой нормален търговец иначе ще откаже на клиент да му продаде нещо !
 

xaoc

Новодошъл
Редовно ползвам ЕКОНТ и многократно са ми донасяли заявени в пратката оръжия - особено разни мечове, саби, кортици, боксове, ножища и други подобни. А една автоматична кама е многократно по-опасно оръжие от един въздушен пистолет с 3 Джаула.
 

sts1969

Редовен Потребител
Редовно ползвам ЕКОНТ и многократно са ми донасяли заявени в пратката оръжия - особено разни мечове, саби, кортици, боксове, ножища и други подобни. А една автоматична кама е многократно по-опасно оръжие от един въздушен пистолет с 3 Джаула.
Напълно разбирам недоволството ти, и аз го изпитвам. Разглобен автомат без пълнител също не е по-опасен от един нож...но на "кон с капаци" каквито са куриерските ни служби няма какво да им обясняваш. :confused:
 

lynx

Редовен Потребител
Не е проблема само с куриерите.
В Закона изрично е написано "лица над 18 години", което се удостоверява лично с документа за самоличност.
Оръжейните магазини нямат право да изискват да им се изпрати копие от ЛК, така ще нарушат Закона за личните данни.
Отделно всеки оръжеен магазин си води дневник, в който се вписват всички продажби на всякакъв вид оръжие/огнестрелно, ВО, газово/ и подлежат на контрол и санкции.
 

dberov

Редовен Потребител
Хич не ме е еня какви им са разпоредбите на куриерите.
Ей ви пресни снимки преди два дена от Еконт.
Отворих си пушката, огледах я, и после си гръмнах няколко пъти в помещението пред камерите.
Не разбрахте ли че законите и разпоредбите в България са ала-бала...

2016-01-22 14.31.58.jpg 2016-01-22 14.31.45.jpg
 

xaoc

Новодошъл
Хич не ме е еня какви им са разпоредбите на куриерите.
Ей ви пресни снимки преди два дена от Еконт.
Отворих си пушката, огледах я, и после си гръмнах няколко пъти в помещението пред камерите.
Не разбрахте ли че законите и разпоредбите в България са ала-бала...

View attachment 57490 View attachment 57491
Пиши ми на ЛС, моля, за кой онлайн-магазин става дума, че и аз да си поръчам оттам.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Когато изпращача се разбере с куриера да вземе пратката и се знаеш с тези в офиса на получаване, става.
Но си е изключение от правилото за наши и ваши.
И аз съм пращал по този начин инцидентно, помагал съм и на колеги да им вземат пратката, но въпроса стои принципно, и както в предишните постове бе коментирано, засега е индивидуално решение на магазините и куриерските служби с които работят.
 

Мартин

Новодошъл
Здрасти на всички,преди нова година реших да отида да пострелям малко по реката,така и стана.Седя си аз и си стрелям по шишета,капачки и идва някакъв човек с кола и ме пита какво правя тук,и му обяснявам че стрелям по мишени (има 200м от къщите и от населени места даже и повече)И почва да ми разправя че той бил прецедател на ловна дружинка това е било тяхно ловно поле пускали са фазани,яребици и др. , и започна да звани по телефона и викна полиция.Дойдоха полицаите търсиха ми уведомление аз им го дадох провериха всичко точно и ми казва че ще ми задържи пушката да я прати във служба кос за справка.Аз му казвам как ще я взимаш на нея пише всичко сверете с документа.Той звънна на косаджията говориха и ми казва че ще ми напише призовка да отида при него.Отивам аз там и той почва знаеш ли колко пари са актовете,ти какво правиш с тази пушка там клапа клапа наду ми главата.Каза сега ще ти напиша едно разпореждане и втори пат ако те видят ще има страшни глоби,в разпореждането пише пушката да се използва само за предназначени цели и на предназначени места съответно спортни цели единствено на стрелбища.И така да ви се оплача сега съм си я оставил в къщи и само си я гледам :(
 

sts1969

Редовен Потребител
От къде си? Явно си нагазил в чужда територия, смени си местото и гледай да си наистина далеч от населено место. Аз излизам на една поляна на 3км. от града.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
Здрасти на всички,преди нова година реших да отида да пострелям малко по реката,така и стана.Седя си аз и си стрелям по шишета,капачки и идва някакъв човек с кола и ме пита какво правя тук,и му обяснявам че стрелям по мишени (има 200м от къщите и от населени места даже и повече)И почва да ми разправя че той бил прецедател на ловна дружинка това е било тяхно ловно поле пускали са фазани,яребици и др. , и започна да звани по телефона и викна полиция.Дойдоха полицаите търсиха ми уведомление аз им го дадох провериха всичко точно и ми казва че ще ми задържи пушката да я прати във служба кос за справка.Аз му казвам как ще я взимаш на нея пише всичко сверете с документа.Той звънна на косаджията говориха и ми казва че ще ми напише призовка да отида при него.Отивам аз там и той почва знаеш ли колко пари са актовете,ти какво правиш с тази пушка там клапа клапа наду ми главата.Каза сега ще ти напиша едно разпореждане и втори пат ако те видят ще има страшни глоби,в разпореждането пише пушката да се използва само за предназначени цели и на предназначени места съответно спортни цели единствено на стрелбища.И така да ви се оплача сега съм си я оставил в къщи и само си я гледам :(
Господи до кога с тая простотия в полицията :wall:
Къде се развива тая случка не си уточнил? И на какво основание пише това разпореждане тоя косаджия, как тъй той ще те задължава да стреляш само по стрелбища, че и плаши със солени глоби.......може косаджията да е бил познат с дебила който го е викнал - баси простия и злобен народ дето има :wall:
 

Мартин

Новодошъл
Ами в гр. Симитли на река Струма тоя дето пристигна с колата беше с някаква блузка пишеше митница на нея и си мисли че плаши някой пък и ми търси и той документ за пушката аз му казвам че не е той човек който може да ми го търси той ще викна полиция да я провери и му казвам да звъни където иска.
 

lynx

Редовен Потребител
Естествено, че се познават ;)
Самият факт, че не са наложили глоба говори еднозначно, че всичко е било с цел да те сплашат и да ти натрият носа.
Най-лошото е, когато не познаваш закона и не можеш да се защитиш адекватно.
Трябвало е да ти цитират къде е посочено, че с ВО може да се стреля само на стрелбище? Кой закон/член/алинея си нарушил и т.н. и т.н.
А с председателя на ловната дружинка има 120 полу законни начина да се разправи човек, стига да има по-богато въображение :D
 

sts1969

Редовен Потребител
Естествено, че се познават
То дето се познават е сигурно, но сигурно са и в една ловна дружинка, поне тук е така. Не е задължително да са лоши и неразбрани хора, ако наистина се опитват да завъдят някакъв дивеч, си е до някъде разбираемо да следят всеки непознат с пушка в района. :cheers:
 

le_corbeau

Потребител
Привет Колеги.
За уведомлението при закупуване всичко е ясно.
Как стои при продажбата на "уведоменото" оръжие?
Трябва ли да се прави ново уведомление, след като съм продал пушката?
Благодаря!
 
Статус
Заключена за публикации
Нагоре