ЦЕВИ - видове, проблеми , почистване, дулна фаска.

lynx

Редовен Потребител
Ако може да се свали цевта, се търкаля на равна повърхност и веднага си личи къде е изкривена.
С повишено Фнимание, може да се изправи ако човек е по-сръчен и находчив.
Някои мерни прибори имат вариант да им се подложи, за да се вкарат в съосие с цевта.
Ако цевта има кривина, не означава автоматично че е станала неточна.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Проверява се за кривини на струг. Пак с помощта на струг можеш да я изправиш.
 

lynx

Редовен Потребител
Стругарят си ги знае подробностите.
Хваща сe цевта от двете страни между 2 центъра, които задължително НЕ СА метални.
(Ако я захапе по-здраво с челюстите на патронника, цевта ще придобие още един шок! :D)
С индикаторен часовник при бавно въртене се проверява и бележи къде е кривината.
После се слага на държача за ножовете подходяща планка/подложка с която се избутва лека полека кривината.
И отново се върти и мери с индикаторния часовник, за да се разбере кога е готово.
Накрая като е изправена я монтираш на пушката, отново напъваш при зареждането и след месец отново си при стругаря да я оправяте :D пак кривоч!
 

vgp

Новодошъл
Стана ми интересно, дали има някой с пружинки на Gamo, на които цевите им са подобни на моите? Усилието, което е нужно на чашката да премине през входа и през изхода на цевта е еднакво, а в средата на цевта чашката преминава доста по-леко. Не трябва ли само на изхода да има шок?
 

anibis

Редовен Потребител
Раздута ти е цевта,това по-принцип доста често става на огнестрелните оръжия. Но тука при нашите въздухарки цевта ти е дефектна,така е излязла от завода.
 

vgp

Новодошъл
Доста точно си стрелят за дефектни цеви. Особобено като се има предвид твърдите спусъци на Gamo. Просто ми стана любопитно дали и при други е така. Благодаря за отговора все пак.
 

lynx

Редовен Потребител
Виж я цевта с фенер дали не се е наслоила с олово отвътре, може и още шокове да се появят.
На снимката отляво се вижда какво представлява избутана чашка през много мърлява цев, отдясно е след чистене:
IMG_4297.JPG
 

vgp

Новодошъл
Цевите са почистени до блясък. Видими повреди не се забелясват като погледна на светлина. Идеално гладка с перфектни нарези. Чашките излизат с "правилни" следи от нарези, без нищо излишно или намачкано по тях. Просто при избутването на чашката се усеща как в средата на цевите става по-свободно. Имам 2 гамовки. Преди имах още един голям хънтър, на който цевта му беше същата. На 100 метра си целеше идеално за пружинка. Пушките са купувани преди 2010г. Явно не са ги правили както трябва тогава.
 

lynx

Редовен Потребител
Ако цевите стрелят добре, не виждам защо да се притесняваш, че имат по "2 шока".
 

andi

Редовен Потребител
Руснаците са разочаровани от цевите на Лобаев , след големите надежди възлагани на тях , сега се отказват .
Засега ЧЗ били с оптимално за цената си ( и постоянно) качество в 4,5 и 5,5 мм . В 6,35 в зависимост от скоростта или ЛВ полигон , или корейски .
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
Ако и тая излезе крива ?
Имам си перфектна CZ, a и на път е Лотар Валтер бланка 605 мм дълга и 16 мм дебела. Сега като си купя 20 кутии чашки, тествам с коя цев са най-добре на 50 метра и с нея стрелям. По-евтино излиза така. Прикачам снимка на чашки, които съм тествал и не са партиди, които цевта ми щаерската и федербалската харесва(прибрал съм ги)Може ЧЗ то да ги харесва, някоя де - не съм тествал , но са различни партиди. Ако преброя кутиите и сметна колко струват, ще излезнат бая пара(всички кутии са пълни над половината, а има и много неразпечатани и - по изгодно е да имам различни цеви)
011test_pelletsvasko.jpg
 

sts1969

Редовен Потребител
Имам си перфектна CZ, a и на път е Лотар Валтер бланка 605 мм дълга и 16 мм дебела.
:eek: Васко, ще ме умориш бре човек, купи си пушка по-скъпа от колата ми...и започна да и сменяш цевите като носни кърпички. Толкова ли е зле оригиналната и цев?:exclaim: Слагай ЧЗ-ската, и дано се оправят нещата, че ще ме откажеш да си купувам Щаер. :D:cheers:
 

vas2308

Редовен Потребител
ФТКС
View attachment 67418 View attachment 67419
:eek: Васко, ще ме умориш бре човек, купи си пушка по-скъпа от колата ми...и започна да и сменяш цевите като носни кърпички. Толкова ли е зле оригиналната и цев?:exclaim: Слагай ЧЗ-ската, и дано се оправят нещата, че ще ме откажеш да си купувам Щаер. :D:cheers:

По принцип щаерските цеви си стрелят. (например на Коки, на Панчо) Просто периода 2014 - 2015 имат проблем с качеството на 55 сантиметровите цеви. Аз с CZ цев на щаера си стрелям още от преди Европейското първенство в Унгария 2016. Но пък хубавото на щаер е че като не си доволен от цевта я връщаш и ти дават нова, изпращат ти я безплатно до вратата. Друг недостатък на щаерската цев е , че иска по често чистене (по остри са каналите и по се зацапват) Всяка е различно (Коки пуска тампонче на всеки 150 изстрела, моята след 60-до 100 изстрела макс - искаше чистене ) Но пък като я изчистиш няма нужда от наслояване, пускаш една чашка и от втората чашка си е точна, докато се зацапа. Другото е че за щаерската цев трябва да намериш хубава партида чашки и като попаднеш на такава трябва да купиш много кутии, щото са капризни цеви и да речем от 5 -6 партиди ще харесат една.( а колко партиди се внасят годишно в БГ - по малко)
Докато при CZ понеже не са толкова остри каналите и шока е по голям , цевите нямат нужда от чистене и не са капризни (да речем от 5 партиди 3 партиди ще стават минимум)
Моята щаерска цев преди да я върна (щото отпред отвора нямаше съосие и не можеше да ползвам стрипер а от там има флип и не мога да проследя полета на чашката в последните метри - което е важно за ФТ) без стрипер си беше точна. На 50 метра да речем първите 50 чашки след чистене беше по точна от ЧЗ цевта но само с определена партида чашки. Имало е групи една дупка на 50 м, но пък само малко да се зацапа и почва 4 изстрела и хоп флаер. После взема ли грешна партида (дето не я харесва цевта) групите от една дупка стават 20-30 мм на 50 метра, а с особенно гадна партида и повече (например Коки си бе помислил , че нещо има с пушката повреда , толкова беше отворила групата от калпава партида - върна старата партида и кове дупка в дупка) Докато CZ то може да не прави дупка 6-8 мм по края на 50 метра, но константно прави групи по 10-16 мм по края и даже да не е перфектна партид а групата отваря малко но не до 30 мм.
Много хора не осъзнават важността на партидите и избора и напасването на чашки за дадена цев. Пробва три кутии различни марки и решава, че пушката не е точна и почва "тунинги". Важно е да намериш партида чашки за твоята цев, после вече финно да нагласиш пушката на правилната скорост за тази партида за да изстискаш най-доброто от тази комбинацията цев , партида.
Именно поради горното и искам да имам няколко цеви. (на Щаера цевта се сменя за 2 минути даже в полеви условия) Щото иначе кво правим (пълним кашона с 40 кутии чашки рзни партиди и видове по 12- 15 лева курията - колко пари е,а и колко чакане докато дойде друга партида чашки) Или поръчваш 20 кутии от Пеко и хоп цевта ти не ги харесва ...кво правим...тестваме на другите цеви и шанса друга да ги хареса не е малък. Щото партида дето не харесва едната цев , може да е супер с друга цев.
Сега има цеви дето са по "всеядни" и не са толкова капризни. (моя опит с CZ, на Павката с Лотар Валтер, на Румбата EV2)
За пример Ви качвам едни снимки, стреляни с една пушка и с различни партиди на 50 метра, от един стрелец ФТ позиция и с еднаква пушка, по едно и също време(не са мойте, но са стреляни с Щаер 110 ФТ - 55 см цев) за да видите разликата от партидите и комбинацията им с цевта.

Conor_test_Steyr.jpg

Conor_LG110.JPG

P.S. Групите са правени от Конър МакФлин :) Conor McFlynn

P.P.S. За протокола имам и Вайрух цев 50 см дълга и 16 мм дебела - 4,5 мм калибър, но тя пък иска скорости над 16 джаула за да кове точно. Примерно поне 255- 265 м.с с Екзакт 0,547г - потвърдено от моя тест и от тест на Пламен (Сър Сжон) Супер цев, всеядна,не се цапа, но иска по-висока скорост за да кове. (а аз се вълнувам от ФТ и скорости под 16 джаула и под 244 .м.с с екзакт)
 
Последна промяна:

anibis

Редовен Потребител
Така ли е,или не е така не мога да кажа на 100% но този руснак/който е навътре в нещата, и в Бенча/ може да му се вярва,така мисля аз.
На клипа казва и показва, че за сега цевите на Лобаев са едни от най добрите,също и за 6.35мм.ЛВ полигонал/бланка/ казва че не са му харесали резултатите.
Всичките цеви които показа руснака са с различен твист. и са .25 кал. Иначе той стреля с Егер цев ЛВ в 5.5мм твист 500мм.

 
Нагоре