Регламенти за ФТ, БР, Пистолет...

luft9waffe

Редовен Потребител
братушка написа:
Просто някакъв цитат!
Щом казваш...


Между другото: регламентите на БАФТ също не са приети още официално. Засега са още със статут "проект". И чакат за предожения за промени от доста време.
Ето един добър случай да се внесе една корекция. Щом чак на Световното окичват пушките със супермодерни електронни джаджи...

Господин Председател какво правим с "проектите"?
пишем си няколко човека в темата.очевидно на повечето бафт-членове и не-членове дискусията е безинтересна.
тоест ще участват в състезанията при каквито и да е правила.
поучър и стероида(от УС) не са взели отношение.а моето мнение е в отговор 33 от темата.

братушка,забождай регламентите в този им вид!чака ни пролетна национална среща.
промени в правилата и синхронизирането им с международните ще има.но това ще става по установен ред-наживо,като се съберем.
 

братушка

Редовен Потребител
Между другото, Божидар, щом не е това проект на Софийския Клуб, може ли някъде да се види такъв?
Без заяждане. Наистина съм любопитен да го прочета, може нещо полезно за всички да открия там.

А това за ветропоказатели - аз съм без претеции. Просто не бях се замислял, подкарах по енерция - щом електронни далекомери и лазерни джаджи са забранени... Останах с впечатление, че само пасивни неелектронни "уреди" допускат: мерници, "капкови" нивелири, летички...



братушка,забождай регламентите в този им вид!чака ни пролетна национална среща.
Предлагам все пак да коригираме точката за ветропоказатели и да разрешим неелектронни лентички и капкови нивелири.
 

lynx

Редовен Потребител
Проектите на БАФТ са от доста време изложени за обсъждане, който имаше възражения ги написа вече.
Гласувайте ги в този им вид. Ако възникнат допълнителни неща, ще се нанасят корекции с течение на времето.
 
A

Anonymous

Гост
Капковите нивелири не са изрично забранени. А лентичките не са устройства.
Ако забраним лентичките, ще трябва да задължим състезателките с дълга коса да се постригват или да си прибират косата под шапка, за да не могат да съдят по косата си за вятъра. :crazy:
 

братушка

Редовен Потребител
Капковите нивелири не са изрично забранени. А лентичките не са устройства.
Така да бъде.
Тогава обявявам публиклуваните регламенти за официални и действащи до окончателното им приемане от Общо Събрание.
 

andi

Редовен Потребител
Искам да попитам , ако идеята е че имаме вече ФТ , ХФТ да е нещо различно , по близко до "реалната" стрелба . Различо в смисъл да изисква от състезателите съвсем друг тип стрелба, оборудване и оръжие.
Коментирам разстоянието 7 -41 м. това от къде е преписано? Коментираше се за Англия, но там имат ограничение в 16 дж, а ние нямаме. Според мен с нашите ПЦП-та в БГ стреляме реално от 20-25м до около 60-70м Затова не е ли по-добре, за да е различно усещането от ФТ да се стреля на по-големи дистанции с ПЦП? Защото в момента 7-41 се покрива почти изцяло с ФТ, което за мен няма много смисъл.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
За втори път отправям апел за модераторска намеса: текстовете с окончателните проекторегламенти да се преместят от стр.2 на настоящата тема в пост №1 на стр.1 от същата. Там в момента има други регламенти. И този пост да се озаглави със сигнален цвят. Както и да се подреди целия раздел "Спортна стрелба...", касаещ състезателните дисциплини, като се премахнат дублиращи се теми.
Ако ще се коригира текста за ветропоказващите устройства предлагам да не се пише "допускат се лентички", защото пак е спорно дали конеца и канапчето са "лентички", а да се пише: "допуска се поставянето върху пушките на механични приспособления, показващи ъгъла на стрелба и вятъра." Т.е. - щом са механични - значи не са електронни. Дали е капков нивелир или е пръчка-отвес, както и дали е конец или лентичка - все една работа върши и не е с електронна точност.
P.S: Кога 5 инча станаха 10см ??? ? За възглавничките имам предвид. И в този детайл ли трябва да сме различни ? Не ми е за двата сантиметра и половина, ами за принципа.
 

DANNY

Редовен Потребител
А ти защо забрани електроните ???!?
Просто питам, не се заяждам.
Защо пак трябва да сме/сте различни!?
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
akraba1 написа:
А ти защо забрани електроните ???!?
Де да можех да забраня или разреша .... ;) ? Аз съм просто един любител състезател и изказах някои съображения. Прочетох от последните коментари, че УС ще промени текста в посока допускане на механични устройства и с оглед избягване на нови недомислици добавих днешното си предложение.
Иначе - мен ако питаш: преписвам едно към едно Международните правила и приключвам въпроса. Имах седалчица на 15см, разпрах я и я намалих на 12, за да минава между две дъски, сложени на разстояние 5 инча. Е, sorry, ама повече няма да я разпарам. А като дойдат гости от чужбина - няма да съм аз тоз, дето ще трябва да им обясни защо не им минават седалчиците през нашите дъски ;). Или просто ... ще я караме по нашенски - то си пише нещо в регламента, ама ние си сядаме на кой какво си носи ?!
 

братушка

Редовен Потребител
текстовете с окончателните проекторегламенти да се преместят от стр.2 на настоящата тема в пост №1 на стр.1 от същата. Там в момента има други регламенти. И този пост да се озаглави със сигнален цвят.
Това да съм го направил от самото начало, ако имах възможност да редактирам старите си постове.

Иначе - мен ако питаш: преписвам едно към едно Международните правила и приключвам въпроса.
Дай да ги прочета. Щото аз досега срещах само нацонални такива. Миналата година Световно по Южноафркански правила, тази по Унгарски. И всички се различават и се разминават в детайлите, включително и по височината на възглавници.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
akraba1 и вие днес го изминихте в другия форум, до сега май всички така се състезаваха и затова до скоро никой не е повдигал въпроса нали? пък и каква работа щеше да ти свърши когато се стреляше от залата навън :p (за Велико Търново се отнася) Личното ми мнение че не са необходими, то както е тръгнало скоро и далекомерите ще се позволят и ще стане баси и кича ама щом се позволява на вън, здраве да е, и при нас така да бъде само МИР да има :cheers: :D
я да видим последния пост:) http://forum.oragie.com/viewtopic.php?t=13137
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
akraba1 написа:
Защо пак трябва да сме/сте различни!?
Докато така пишем - доникъде няма да я докараме. Защото не ходите по състезания, а ходим по състезания. Щом има какво да коментираме - значи някой го е написал и е положил труд за да има веднъж завинаги ясни правила за състезанията у нас. В настоящата тема има пост, с който проекторегламентите се представят за обсъждане и от нечленовете на БАФТ/сред които съм и аз/. По повод линка от колегата soundmax попаднах в другия форум на текстове, визиращи хипотетична Национална организация по Фийлд Таргет. И какво правим сега - два синода ли ще си спретнем, да не останем и ние назад с този нашенски синдром за дърпане на чергата?! Някой може ли да ми обясни какъв е смисъла да се създават и национални и регионални регламенти за една и съща дисциплина ??? ?!

P.S: Прегледах набързо всички страници на тази тема от септември 2009 до днес - освен членовете на УС още общо 6 души сме писали по въпросите за регламентите през всичките тези 6 месеца. Според общоприетите "международни" правила в общуването между хората - мълчанието е знак на съгласие :yes:.
 

poacher

Потребител
Архитекта написа:
мълчанието е знак на съгласие :yes:.
Моето мнение по темата:

Нямам възражения с/у регламентите.
Предлагам в раздел Спортна стрелба да се ковне най-горе още една тема "Регламенти на БАФТ" и да се сложат там файловете.
Темата да е зключена (read only).
При последващи изменения и допълнения на регламентите, файловете ще се актуализират.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Понеже темата "Възглавнички за сядане..." се е самозаключила си позволявам да допълня нещо несъществено тук: Обърнах внимание на този въпрос не само заради виждането ми да се придържаме плътно до международните правила. Природата ме е конструирала с длъжки крайници, а такава настройка ... не подлежи на тунинг ;). Затова какъвто и да е норматива - ще го спазвам в неговия максимум. Много колеги си стрелят от обикновени 5см възглавнички и не им е удобно от по-високо, затова и коментарите по този детайл от регламента са сравнително малко. Забелязах, че в проектоправилата на Софийския клуб норматива е останал 15см, мерени в седнало положение на състезателя. От всички варианти според мен най-практичен за проверка преди състезание е този, цитиран от "унгарския" регламент: седалката трябва свободно да минава през отвор висок 12.5 см. Меренето на височина заедно със състезателя е спорно и непрактично. Личната ми препоръка е и в двата регламента /на БАФТ и на ФТКС/ да се приеме този вариант :).
 

братушка

Редовен Потребител
Моето лично мнение: такива "възглавнички" се ползват не за удобство, а колкото на не се нацапа/намокри/замръзне дъто.
И 10 сантима са много. И по регламентите съм срещал ограничения и по-малки от 10см. Някъде из форима бях пускал точните цифри къде колко. Така, че тези 10см е усреднен вариант.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
братушка написа:
"възглавнички" се ползват не за удобство, а колкото на не се нацапа/намокри/замръзне дъто.
Написал съм с черни букви на бял фон точно обратното: Височината на сядане е важна за стабилността на стрелеца в зависимост от неговата телесна конструкция. Един ще ползва седалката да не си цапа дъто, а друг - за да му е по-удобно. Като не дава никой мнения - що не четете и не предлагате. Като давам аргументирано мнение - чете се точно наопаки. Ами така го оставете - за София ще си нося 15см, за националните срещи - 10см, а за Унгария - 12 см :bravo:!
 

братушка

Редовен Потребител
Тази от 10см ще ти свърши работа и за Англия, Германия и Русия.
Аз пък си имам такава 3см и ще мине навсякъде :p
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Доколкото знам тези регламенти трябваше да се изготвят от работна група. Моля колегите, които са участвали в тази група да вземат отношение по коментирания въпрос. Считам, че при цитираните по-горе три различни височини имам основание да продължа да питам :).
 

братушка

Редовен Потребител
Височината на сядане е важна за стабилността на стрелеца в зависимост от неговата телесна конструкция.
Никой не го оспорва.
Ето тези неща също са вжни:
3.jpg

a.jpg

Но са забранени. Предполага се "стабилността на стрелеца" да се осигурява с умения, а не със помощни технически средства.
Лазерния далекомер също е важен за определяне на дистанцията.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
И аз да спомена някои неща с които не съм съгласен :)
1. Регламент за BR50 и BR Group - Команди и сигнали - При ППП ако може да се позволи да се изстрева чашката в безопасна посока извън мишената при подаване на сигнал, и какво даправят пушките с фиксирана цев когато се подаде сигнал, за чупещите цеви е ясно, смятам че не е необходимо да обяснявам защо не искам да задържам пушката заредена , а да изстрелвам чашката.

2. Правила за безопасност
15. Не пипайте оръжие, ако в района на мишените има хора. Дори когато оръжие не е заредено или без чашка.
- Това за пипането на оръжието не е ли малко пресилено, то и без това не съм виждал някой да го спазва(в малкото ми участия 2 на брой :D), едва ли някой ще си хвърли пушката в калта ако вали!
В точка 16 може да се запише по-следния начин - дръжте оръжие отворено (с отворен затвор, с пречупена цев), ако конструкцията му позволява да се вижда, че не е заредено с чашка в цевта.
Пак в мойта пушка е проблема ;) няма как да се разбере че е заредена, или не е :D
 
Нагоре