Как да оптимизираме РСР ?

A

Anonymous

Гост
Ралфи, за теб специално другата седмица ще направя видео.
Утре ще си проверя хроното, че май ще излезе, че показва по-малко с 3%.
Тогава хич няма да ти се вярва.
 
A

Anonymous

Гост
Вярвам ти, ама ако може провери с 4.5мм, много ми е интересно там какво ще излезе.
Сметнах твоя пример с формулката F=m.a и се получават близки отговори. Нормално е при мен сморостта да е по голяма, понеже не взимам в предвид триенето между чашката и цевта, нито завъртането.
 
A

Anonymous

Гост
И това го проверих, но не помня показанията. А и цевта в 4,5мм не е уплътнена /в кал. 5,5 има о-пръстен в цевта/
При 4,5мм КПД-то е доста по-ниско.
 

bateelmo

Потребител
Здравеите колеги всички говорим за клапани които не се влияят от налягането в резервоара, ама маи това не е правилния подход. Иначе някои производител би го направил до сега. Всички знем основната зависимост по зла пружина на клапана и натегната на ударника, ама защо на някои се получава по равно плато дори с оригиналната пружина на клапана. Знаем че почти всички пушки фабрично са с меки пружини на клапана.А други дори с много твърда пружина имат гърбаво плато.Мисля че има и други неща от които зависи равното плато. И тук му е мястото да ги обобщим и обменим опит. Аз съм стигнал до заключение ,че силната пружина на клапана само исмества платото към високите налягания но не го прави много по равно. Интересно как се отразява на платото дължината на хода на клапана? Или дали запиращия диаметур е по малук или по голям.
 

s73r01d

Потребител
Въпрос!?


Някой тествал ли е набутвача да духа директно на чашката, нещо както това което е предложил братушка в 1вия пост на темата.

Ако да, има ли ефект и тествал ли е различни размери на отвора през който се духа на чашката.

Въпроса е най вече към братушка, че той е основния заподозрян да е тествал подобно нещо.
 

Attachments

  • 2744257.jpg
    2744257.jpg
    21.9 KB · Прегледи: 104

братушка

Редовен Потребител
Петко, "крив дотиквач" горе така и не съм пробвал, само планувам (еее... откога го планувам :( ).
Но пробвах подобен "радиусен отражател" отдолу при клапана:
4619626.jpg

http://talks.guns.ru/forummessage/30/804362.html

Полза има. Не някаква фрапантна, но се усеща.
Относно диаметъра: при мен в момента в "трансфер-порта" стои конусче Ф4,2->Ф2,5 и имам плато 35 изстрела 270-275-270 от 210 до 140бар с чашка 1,17 и разход 7,7см3/Дж.
Демек Ф2,5 ми стигат за 43Дж. Напъвах го до към 45Дж само с ударника.

Но ефикасността се гради не само в една точка. Дорбе е да се оптимизира по целия тракт. При мен първо въздухът минава директно покрай клапана, а не се "провира" през витките на пружината, пътем се ускорява с конфузорчета, после се "заглажда" от турбуленция на долния завой, след това пак се ускорява с конфузор във вертикалния трансфер-порт. И никъде няма остри ръбчета, всичко по възможност е полирано. Остана само да позакръгля и горния завой при дотиквача. От всякъде по-мъничко и накрая сумарно се събират няколко изстрела в повече.

Здравеите колеги всички говорим за клапани които не се влияят от налягането в резервоара, ама маи това не е правилния подход. Иначе някои производител би го направил до сега.
Колега, прочети и ти дадената по-горе тема.
На "разтоварения" клапан аз така и не получих плато, само линейна зависимост налягане/скорост. Но пък получих невероятни мощности с адски лекичек ударник. С дупка Ф2,5 в трансфер-порта засилвах 1,17 до свъхрзвук.
Темата още не е затворена и ще има други експерименти, например с редуктор.

Прочети още и това:
http://talks.guns.ru/forummessage/30/744252-16.html
Тук таман се разнищват основните процеси, имащи място покрай ударника и клапана. Кое как работи, защо и от каво зависи. Трудно е да го прераскажа тук с 2 думи.

С 2 думи пружините са само капка в морето. Важни са също и различните размери, тежини, на клапана, ударника, проходните канали. Всичко е твърде комплексно, за да мислиш, че само с навиването на една пружина може да постигнеш желаното плато.
 

ilian

Потребител
За пружините можем да спорим доста,особено що се отнася до асаните ;)
Обаче не искам да споря,защото много обичате да навлизате в излишна теория :yes:
 

bateelmo

Потребител
А бе колеги аз теорията я знам и не я отричам , ама все говорим за дребни доискусурявания оптимизации които дават и дребни ефекти. Те са добре дошли като направиш както трябва основното. За това иде реч да нахвърляме основните принципи за добре работещ клапан без оптимизация . Просто правилно построен ,а после като се оптимизира кои колкото му стигат възможностите и мерака да стане перфектен.
 

братушка

Редовен Потребител
Не може да говориш само за клапан без ударник, рехните тежини и скорости....


Пример: Моите АТ44 и В51, техните клапани...

АТ44.
Затварящо сечение - Ф5,5 = 0.237582944 см2, усилие при 100бар - 23,7кг
Пропускно сечение - Ф4,5 = 0.159043128 см2

В51.
Затварящо сечение - Ф9,0 = 0.636172512 см2, усилие при 100бар - 63,6кг
Пропускно сечение - Ф8,0 = 0.502654825 см2

Наистина ли мислите, че при разликите 3 пъти само с пружинка от няколко стотин грама усилие на клапана ще изравните режимите?

Мислете комплексно.
 

s73r01d

Потребител
22 изстрела от 200 до 150 бара, с 45 джаула и 7.2cm3 на изстрел за система с редуктор и 160 кубика резервуар го считам за добре оптимизирана система. Само дюза да духа в задника на чашката не съм пробвал и за това питах, ако някой е тествал да даде резултат. Поне да знам от къде да започна.

Най-вероятно 1вия проект ще е с 2мм дюза, или нещо между 1.5 и 2мм.

Просто днес ей така ме осени идеята как точно мога да го изпълня технологично въпросното решение с дюзата и още събирам информация като се опитвам да си доизясня изпълнението в главата.

Схемата е следната, горния детайл е част от настоящия ми дотиквач, която е на резба (от ляво). Дясната част добутва чашката, разширението в средата е за да не остане О-пръстена в цевта, дефакто имитирам оригиналния БАМ-ски дотиквач но е от 2 части с цел по-лесна смяна на О-пръстен и възможност да се ползва не само гумен, но и от друг по-нееластичен материал.

Втория детайл е вече дотиквач с дюза, завива се на същото място, има пак О-пръстен. Изработен е от полиамид, за да може големия конус да уплътнява поне малко с цевта, а жълтото е бронзова дюза за въздуха, която е полирана от вътрешната си страна, а отвън е грапава за да не изпада. Там сглобката е на юнашка сила с полиамида.
 

Attachments

  • Afterburner!.2.png
    Afterburner!.2.png
    33.7 KB · Прегледи: 138

andi

Редовен Потребител
s73r01d написа:
Въпрос!?


Някой тествал ли е набутвача да духа директно на чашката, нещо както това което е предложил братушка в 1вия пост на темата.

Ако да, има ли ефект и тествал ли е различни размери на отвора през който се духа на чашката.


Наско прави такъв дотиквач , доволен бил . Прави си разни експерименти -питаи го .
По спомен и Гоган прави такъв , но не е в БГ .
 

njatanasow

Редовен Потребител
Петко ,
Валтера ми LGM-2 е с кух дотиквач(тръбичка) която дотиква чашките по цялата пола.Нещо като твоя чертеж.О пръзтена е на външния размер (на конуса)на дотиквача.Цевта също има конус но няма никакви полиамиди за по добро уплътнение.Не е нужно.
Работи перфектно.
 

братушка

Редовен Потребител
Всъщност идеята ми за "кривия дотиквач" беше именно в това, че той е "крив", а не с прав ъгъл.
Минаване от "шпилката" към тръбичката нищо не дава от гледна точка на оптимизация на процесите. Само естетика и самоуспокояване. Доказано многократно на практика.

Шпилка или тръбичка - търбуленция на завоя все същата, ако не е скръглен подобаващо.

Конусче в дотиквача също нищо няма да даде. Абсолютно нищо. А при планираните Ф2 на изхода резултата ще бъде предсказуемо провален.
Там просто няма достатъчна дължина за правилно развитие на процесите.
Трябва да има известна дистанция след завоя, турбиленцията да остане зад гърба и потокът вече да предобие равномерна насоченост. И самият конус желателно е максимално "полегат". Демек също трябва да бъде достатъчно дълъг.
В съществуващ конструктив има само едно достатъчно дълго място за това: вертикалната връзка клапан->цев. И конфузор в по-горната му половина.
Друг вариант е мнооооого дълъг дотиквач, да набутва чашката 2-3см навътре.

Освен това, Петко, правоточната и редукторната системи се държат по различен начин. Ти с редуктор трябва не да стесняваш към края, а да расширяваш в началото, в района на "долния завой".
 

s73r01d

Потребител
Конуса на дюзата мога да го направя колкото си искам дълъг, е не повече от 60 сантиметра щото ще падне чашката :D

И не виждам теоритична причина правоток и редуктор да се държат различно в това специфично направление. Клапана работи по различно, но въздуха след клапана от къде на къде ще е по-различен ?


EDIT:
Ако някой знае руска или някаква друга тема по въпроса с тръбчатите дотиквачи да прати линкче моля.
 

bateelmo

Потребител
Аз не мисля че два различни по конструкция клапани ще изравнят режимите само с една пружинка, но говоря за клапан на ат 44 които е еднакъв или почти . А целта на въпроса ми е да уточним размерите на един добре работещ клапан съответно с необходимия грамаж ударник. Всеки после може да си го направи и донастроива. А колкото до теглото на самия клапан не виждам колко по лек може да се направи от това да бъде изработен от полиамид а щока от шпиндел на сиди. А колкото до размерите на двата клапана благодаря . Материала за сравнение и комплексно мислене се увеличава.
 

братушка

Редовен Потребител
не виждам теоритична причина правоток и редуктор да се държат различно в това специфично направление.
Разликата е в промяна на налягането при чашката на клапана в рамките на 1 изстрел и "подхранването" на потока след него.
При правотока разликата там 1-2бара или не повече от 1%. При редуктора достига 20-40%.

говоря за клапан на ат 44 които е еднакъв или почти
Там пък въобще няма какво да се пипа. Питай Самурай как получи перфектно плато 40+Дж на заводски клапан в темата за Асаните.
Конкретно при АТ44 всичко се постига лесно през ударника и пружините.
 

ilian

Потребител
Това перфектно плато на Самурая е в 10мс коридор,мерил съм го не един път ;),но тук във форума може и на 1мс за 50 изстрела при 45дж да го докарате :-\.Само чешене на клавиатури и развиване на теории,а като излезем на поляните все си намираме оправдание за нещо :wall:
Мислих си,че при скъпите пушки всичко каквото може е направено,но и там не е така.Днес със Станчев махнахме осмицата на Евата,защото и тя мести като най-елементарното ПЦП.
В опитите си да оптимизирам асана бях стигнал до това,че да го разглабям по 10пъти на ден и да прекарвам па 500чашки през хроното за тоя дето клати гората :-\.Имаше някакви незначителни ефекти от цялото загубено време,че и средства(защото тая процедура съм я правил мнооооого пъти).Затова писах по нагоре за пружинките,като ги настроиш една спрямо друга(клапан и ударник)се постига най-големия ефект(като за мощна пушка,не скобарник) ,всичко друго е загуба на време а и доста нерви :-\
 

lynx

Редовен Потребител
ilian написа:
Мислих си,че при скъпите пушки всичко каквото може е направено,но и там не е така. Днес със Станчев махнахме осмицата на Евата,защото и тя мести като най-елементарното ПЦП.
Илияне, как я махнахте?.....или само за проба?
Там трябва да се преработи/раздели/, ако сте я "махнали" ще стане грозно.
 

братушка

Редовен Потребител
Това перфектно плато на Самурая е в 10мс коридор,мерил съм го не един път ;),
Добре де. Какъв коридор за правотока е перфектен за теб, щом 10м/с са ти много?

но тук във форума може и на 1мс за 50 изстрела при 45дж да го докарате
Мога и в живота да го докарам.
Сега на БАМа имам 35 изстрела 43Дж в 5-6-метров коридор, от които 23-25 са точно в коридор 1-2м/с.
Само увеличавам резервоара от 200 на 400 кубика и воа ла...
А има пушки с по 500 кубика.
Отделен въпроса е Асанчо с неговите мижеви 180см3.


И още веднъж казвам: мислете комплексно - теглото на ударника, скоростта на ударника, трансферните сечения...
Кел ти файда, че си се зациклил на клапана, ако трансферните проходи ти задушават всичко... например.
 

ilian

Потребител
Ами отвихме я от еърстрипера и толкова,тя пак ще си на мястото но вече не е вързана с цевта.Пушката не беше при мен за да видя дали се е получил просвет между осмицата и цевта,но Станчев каза че цевта се е вирнала на горе като я е свалил(осмицата),така че би трябвало да се получи само с откачането от стрипера :yes:
@Братушка не съм зациклил само на клапана ;),а за това че големия резервуар ще реши проблема на асана съм съгласен,само че искам да е бутилка а не дълга тръба ;).
Но аз вече продадох асана и преминах на огнестрелно,така че приключих с оптимизации,настройки и т.н.
 
Нагоре