Как да оптимизираме РСР ?

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
Днес реших да поекспериментирам с т.нар. резонанс на цевта. Понеже пушката е 17J, предположих че няма да има кой зане какъв ефект от цялата работа но:
1. Всички експерименти са правени на дист. 50м от упора с чашки JSB 4.5/0.67.
2. Първо махнах модера за да елиминирам влиянието на теглото му върху края на цевта. Групата се измести и малко си промени размера.
3. Сложих модера без предната капачка, която ми е втора камера. Подобна ситуация.
4. Скожих капачката и направих някакви групи.
5. Капачката е с резба 22х1. Реших да я развивам през 0,5мм с което удължавам самия модер и така влияя на честотата на вибриране.
На мишени 0,1 и 2 се вижда какво се е получило. Оказа се че при развиване на 1,5мм групата осезателно се свива. Направих една дистанционна шайба 1,5мм сложих я и за сега съм доволен.
 

Attachments

  • IMG_5902.JPG
    IMG_5902.JPG
    147 KB · Прегледи: 236
  • IMG_5898.JPG
    IMG_5898.JPG
    152.9 KB · Прегледи: 195
  • IMG_5899.JPG
    IMG_5899.JPG
    160.4 KB · Прегледи: 171
  • IMG_5900.JPG
    IMG_5900.JPG
    164.8 KB · Прегледи: 173
  • IMG_5901.JPG
    IMG_5901.JPG
    158 KB · Прегледи: 182
A

Anonymous

Гост
Струва ми се, че по този начин влияеш много повече върху турбуленцията на въздуха в модератора, отколкото върху резонанса на цевта.
 

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
Кой знае, може и да си прав, но разултат има. Освен това увеличаването на обема на първата камера е около 1% и не вярвам да влияе чак толкова много. Кой знае.
 

kid

Редовен Потребител
ФТКС
Dejmos написа:
Струва ми се, че по този начин влияеш много повече върху турбуленцията на въздуха в модератора, отколкото върху резонанса на цевта.

Напълно съм съгласен, още повече ,че стреляш с 17J
 
A

Anonymous

Гост
Стабилизатори

Последната мода по мачовите пушки и пистолети са така наречините стабилизатори. Това е цилиндър с бутало, които лежат на оста на цевта и обикновенно са вградени в затвора. При истрел въздуха бута едновременно буталото и чашката, така че 2 та импулса се уравновесяват и няма откат. Отката идва всъщност едва, когато буталото се удари в корпуса, но това не е фатално, понеже чашката е напуснала цевта много преди това. В клипа с walther lg400 въздуха идва до патрнонника и там се разделя. Тази система не е удачна, понеже фин оловен прах попада в стабилизатора и пречи на работата му. При Anschuetz 9003 този проблем е избегнат. Стабилизатори има и по пистолетите. При FWB буталото е от волфрам, понеже трябва да е малко и същевременно тежко.
Air Arms EV2 и EV3 нямат стабилизатори.
http://www.youtube.com/watch?v=cX3839GX ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=TunYEeus ... re=related
http://www.youtube.com/user/STEYRSportw ... pUAV4uqgZE
 

Attachments

  • stabilizator1.JPG
    stabilizator1.JPG
    17.3 KB · Прегледи: 307
  • stabilizator2.JPG
    stabilizator2.JPG
    17.7 KB · Прегледи: 252

Беселин

Потребител
Re:Стабилизатори

С подобни системи се експериментира и в огнестрелните оръжия.Един от възможните варианти за осъвършенстване на АК 47 е насочен в такъв тип компенсиране на отката.
 
A

Anonymous

Гост
братушка написа:
За това ето ви схема на клапан "тяни-толкай": силата на отварянето му не зависи от налягането в резервоара.

Братушка, тая схема е много интересна и интригуваща. Не знам защо толкова време не съм й обърнал внимание? Не знам и обаче дали този отвор в клапана не ти дава възможност да постигнеш плато? При стандартната ПЦП система, след отваряне /обикновено от доста силен удар/ клапана се затваря от налягането приложено върху щока в пространството между клапана и цевта /чашката/+ силата на пружината. В момента на изстрела ти вкарваш допълнителна сила зад клапана, по цялата запираща площ и тук стават много неизвестните. Струва си да се експериментира с клапан без отвор, а пространството зад клапана да се свърже с атмосферата. Така за пробиване ще трябва същата малка сила която да преодолее силата на пружината, но ще се затваря по стандартния начин. Прилагайки лек удар от лек ударник и слаба пружина клапана няма да се тормози толкова за да го изхвърли обратно и да затвори. Така обаче ще се премахне една неизвестна. Абе струва си да се опита.
Или пък друг момент. Да направиш клапана на две нива и да оставиш налягането да натиска клапана по част от него. Ще върне малко зависимостта: отваряне според налягането.
 
A

Anonymous

Гост
В момента на изстрела ти вкарваш допълнителна сила зад клапана, по цялата запираща площ и тук стават много неизвестните.
На мен ми изглежда, че отворът през тялото на клапана е капилярен или поне с много малък диаметър и няма да пропусне кой знае какво налягане зад него. А и да пропусне, пред него също има повишено налягане, така че силите пред и зад клапана ще са равни или близки (без да отчитам пружината, тя е ясна). Всъщност може би ще е точно обратното спрямо това, което те притеснява - налягането между клапана и цевта вероятно ще надхвърли налягането зад клапана и ще е формира сила, която да забави затварянето му. Допълнително забавяне ще има от триенето в О-пръстена.

@ братушка: Водачът на клапана в горната част не е ли излишен? Само създава още забавяне. Какво като се превърти клапана?
 
A

Anonymous

Гост
Прав си, че се изравняват. Губи се част от замисъла. Ще се затвори по стандартния начин макар, че отвора едва ли е капилярен. И към атмосферата няма да стане. Ще остане отворен клапан. Остава да се помисли за тоя вариант, но клапан на две нива с малка запираща сила. Мисля че е добре това да се прави от полиамид. Джелезото ще е тежко. Иначе за о-пръстена няма проблем. Правилно и добре изработено гнездо няма да го забави. Най-много го бави ударника с набраната кинетична енергия. Така че манджа има в идеята. Представи си ако можеш да го отвориш с 5-10гр. със слаба пружина. Е те т`ва му е майката.
 
A

Anonymous

Гост
Е, чак отворен няма да остане. След като силите, причинени от наляганията пред и зад клапана, са равни, единствената действаща сила остава тази на пружината.
А един добре направен ударник, който удря само с инерцията си и се прибира назад след удара няма да забавя клапана.
 
A

Anonymous

Гост
Имах предвид, че ще бъде прекалено дълго време отворен с връзка към отмосферата.
Ако клапана е на едно ниво /задната част=площа на запиране/ както го е направил братушка, клапана би трябвало да има линейно отваряне, тъй като само пружината, която може да се приеме за една и съща сила по целия диапазон на налягане е необходимо да се преодолее /пробие/ за да отвори клапана. Примерно от 120 до 220бара тя е да речем 10кг. Предполагам затова братушка няма плато, а има една крива на скороста падаща приблизително линейно на налягането. Защото има две непроменливи сили на вдете пружини, тази на клапана и тази на ударника и променливо налягане.
Ако обаче клапана се направи на две нива може да се вкара малко нелинейност при работата.
Ето един пример над който хвърлих малко свободно време. Както се вижда силата на отваряне е приблизително 15,7кг при 120 бара и нараства до 20,5кг. при 220 бара, което трябва да елиминира отчасти този проблем. На практика клапан от два материала може да се направи около 3,5гр.

Това разбира се са мои разсъждения и може някъде да бъркам, но затова е все пак дискусията /форума/. :)
 

Attachments

  • IMG_0030.jpg
    IMG_0030.jpg
    331.7 KB · Прегледи: 403
A

Anonymous

Гост
О-пръстена рано или късно ще натече и при пружината ще имаш високо налягане.
 
A

Anonymous

Гост
Което ще се прояви като духане в цевта. На практика добре напаснат о-пръстен и полирано гнездо където се трие минава 20000 изстрела. Това изобщо не е за притеснение. Невероятното на схемата е че е необходимо невероятно малка сила за отваряне, а клапана се затваря с доста по-голяма което винаги е било сериозен проблем и по стандартна схема не е възможно да се реализира.
 
A

Anonymous

Гост
Преди няколко дни се заиграх /буквално/ с една цев 5,5мм. Бях тикнал чашка в цевта и понеже ме домързя да отида за шомпула реших да я издухам с компресора. Беше 7 бара и като я духна издрънча във вратата на работилницата. ;)
Веднага сложих и хроното. Тежкото жсб излетя със 75м/с. и то в плато ;) няколко пъти. И това със 7 бара.
Явно имаме много да оптимизираме и да учим още.
 

Alucard

Редовен Потребител
ФТКС
Имам следния въпрос ,колеги,знаете ли колко мм ви е хода на щока?Без значение модел пушка.
 

s73r01d

Потребител
Отдавна се каня това да го измеря и все още не съм. Но става доста лесно, видимата част на щока трябва да се зацапа с нещо, черна грес или от сорта. След провеждане на серия изстрели тази част която е чиста е хода на клапана. Това е така ако отвора в който се движи щока е точно по-размер от край до край. Поне при мен е така и трябва да стане, ама няма кой да го направи :-[

:cheers:
 
A

Anonymous

Гост
xman написа:
Преди няколко дни се заиграх /буквално/ с една цев 5,5мм. Бях тикнал чашка в цевта и понеже ме домързя да отида за шомпула реших да я издухам с компресора. Беше 7 бара и като я духна издрънча във вратата на работилницата. ;)
Веднага сложих и хроното. Тежкото жсб излетя със 75м/с. и то в плато ;) няколко пъти. И това със 7 бара.
Явно имаме много да оптимизираме и да учим още.
Всъщност бях направил малка грешка. Сега пак сметнах и получих 83м/с. Загубената енергия може да е триенето.
 
Нагоре