Как да оптимизираме РСР ?

dberov

Редовен Потребител
Бати Янко, благодаря за информацията но нямам нито знанията нито опита ти, и при най добрия стругар да отида аз не зная какво да му кажа, всеки човек има нещо в което е добър, е аз точно тук в тази материя съм абсолютно невеж, затова и искам да си платя добре за добре свършена работа. За това искам да пратя пушката да се барне професионално от човек който знае какво прави а не някой да се учи и експериментира с нея като Хелбой. Не го знам какво е правил тоя хохомок ама само ще покажа две снимки които направих току що на осмицата която не мога да я гледам че ме отвръщава и си направи извода какъв " експерт " е това момче. Пробивал че пробивал дупка до дупка с различни размери, навивал резби и ги е повредил, направо се е напукала тая осмица, че и тапата беше на същото дередже, цялата остъргана, и на нея имам една снимка правена преди време, на третия линк е тя.


http://imageshack.us/a/img194/3040/dsc08104zr.jpg

http://imageshack.us/a/img715/5669/dsc08106f.jpg

http://imageshack.us/a/img856/64/dsc07839s.jpg

Та от пушката са изхвърлени абсолютно всички вътрешности и е направено всичко на ново, правен е нов клапан, направена е и е сменена и тапата, купих нов щуцер на Дейтсет който е вече монтиран на пушката, Фаската на цевта също се направи на ново, стана гладка икато огледало, http://imageshack.us/a/img19/7982/20121106230704.jpg и още една http://imageshack.us/a/img651/3483/2012 ... .jpg направих си нов маркуч в Хидромарк във Варна на който също купувах чисто нов женски щуцер, сега си купих чисто нова 300 барова бутилка и т.н.

Пиша тия подробности за да усетите че взимам всичко при сърце, тая пушка ще ми излезе като цена три пъти колкото е в магазина но трябва да стане както трябва, а след днешния ден вече съм 1000% решен че манометър на пушката трябва да има задължително.

Пресен пример

Днес ми дойде на гости anabis от Варненската група да постреляме, каза ми да не си взимам помпата а да си взема само бутилката да и направим сефтето и да я пробваме. И като ми падна налягането в пушката и рекох да заредя и какво да гледам :eek: :eek: :eek:, зарядната станция която беше донесъл нямаше манометър. Той си има на пушката манометър, пълни си въздух и стреля а аз стоя и мигам на парцали, че ме съжали човека и ми даде Дейстета да изпразня няколко пълнителя

А че за това ти писах на лични, щото съм виждал нещата които си правил и се надявах че можеш да ми помогнеш, но здравето преди всичко, тя болеста не пита. Оправяй се че да гледаме отново твои шедьоври във форума
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Аз си мисля,че тази тапа е тормозена,натягана жестоко или нещо такова.Казвам го понеже имам същата,която е изработвана от колега от форума и до сега никакви проблеми с тапата,но винаги съм я натягал на ръка.Не е френско писмо да се направи нова тапа имам чертеж ако ти трябва мога да ти го пратя.
 

dberov

Редовен Потребител
Не само тапата е тормозена, това момче дето се мисли експерт си е правил експерименти с оръжието до такава степен че вътре не е останало нищо от оригиналните части и както писах по горе абсолютно всичко по пушката е правено на ново.

Благодаря ти, но вече пушката е преведена в перфектно състояние, единственото което има да се прави по нея е да се монтира манометър и да се изработи нова осмица. Днес с anabis стреляхме по мишени и на 50 метра с Баракуда 1.37 направих 15 изстрела които събрах в група от 10mm. което напълно ме удволетворява, единствено липсата на манометър на пушката не ми дава възможност да си изчисля платото и разхода на въздух, не мога да разбера на колко бара проектилите започват да падат надолу и това не ми харесва въобще. Затова и драснаах тук а тая тема.

Интересно ми е има ли колеги които са си слагали манометри на пушки които фабрично нямат поставени такива и кой вариант е по удачен. Да се сложи манометъра отпред завит на тапата а зареждащия щуцер от долу на резервоара или щуцера да е от пред а манометъра от долу на резервоара.

Ако има такива моля да споделят тук своите впечатления
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Пак ще кажа моят бивш бам имаше манометър отпред и никакви проблеми.Още си имам тапата,която е навита на суматрата,че е с редуктор и нейния показва редукторното налягане.Няма проблеми да се направи читсва същата тапа отпред и няма да имаш никакви проблеми.
Успех колега.
 

lynx

Редовен Потребител
Най-лесно е да се направи отпред нова тапа с манометър и куикфил, повечето колеги така са го направили.
Едната ми пушка е така, правил съм го на стругар но нямам чертеж под ръка а и на бама са други размерите и резбите.
На практика е подобно като при Хасан АТ-44, само че там клапанчето на куикфила е малко по-усложнено и на манометъра има допълнителна втулка.
Има доста по-лесни начини да се направи.
Някъде имаше готови чертежи за БАМ-50/51/ от руснаците.
 

dberov

Редовен Потребител
Аз като купих пушката тя си беше направена с тапа с куик фил и навит на тапата манометър но манометъра се изравняваше с цевта и не можех да си сложа СМ понеже разстоянието между цевта и резервоара е само 4мм, а като я моднах стана 65 J и без СМ гърми та трещи и тогава купих мъжки и женски щуцери на Дейтсет, направиха ми нова тапа на която се нави мъжкия щуцер а женския го монтирах на новия маркуч който ми направиха в Хидромарк - Варна и като се сметна двата щуцера ги купих чисто нови /70лв/+ тапата/30лв/+нов маркуч/20лв/+труд/не помня колко дадох/+ транспортни в двете посоки/40лв понеже бях пратил пушката и за други подобрения/ и цялата интервенция излезе към 180 лв.....то половин пушка. Затова не ми се прави всичко наново и мисля че да се сложи манометъра на резервоара е удачен вариант...

Благодаря за чертежа / ако можеш го увеличи че не се виждат размерите/ и за готовността за помощ, другата седмица ще пращам пушката да я види майстор дето е правил че правил и си разбира от работата и той да си каже мнението и ако може от пред ОК, ако не от долу. За мен няма никакво значение къде е, не го правя за красота а за да мога виждам на къде съм с въздуха, колко е разхода, да пострелям по мишена докато почнат да падат чашките и от там да разбера на колко бара трябва да се допълни с въздух, въобще нужен си е манометъра на пушката
 

lynx

Редовен Потребител
Удачен....колко да е удачен?
1. Манометър около 30-40 лева.
2. Втулка в резервоара с канали за о-пръстени и отвор с резба за манометъра около 20-30 лева.
3. Изрязване на отвор за манометъра в резервоара -около 10 лева.
4. Отвор в приклада за да се вижда манометъра-около 10-20 лева /ако го прави майстор, че не е за всеки да чопли по приклади/
5. Дуралова или месингова втулка, която се набива в приклада - около 10 лева.
Смятай ги, че ме мързи да ги събера.
Ако искаш ще ти надраскам бърза схема как се прави "манометър в стената на резервоара", за да придобиеш представа.
 

cilindura

Редовен Потребител
Така е колега dberov, нашето хоби е скъпо, а и май един варненски юрист беше казал, че кеф цена няма. ;)
преди много години и аз си правих сметката къде какво съм дал и като теглиш чертата тунинга по една Славия с всичките му екстри прехвърляше магазинската й цена, но пък за сметка на това пушката си ставаше както трябва. Оптимизирането на ПЦП-то (все пак това е темата) не е никак проста работа. В темата за Суматра съм публикувал ненодялана фабрична цев. В последствие съм закупил цев Лотър Валтер полигонал, която предполагам знаеш колко струва, ако не Миро ще ти каже. Тук говоря за моя пушка, която нямам намерение да продавам. Така че инвестициите които правя са си един плюс за пушката и като цена тя може би ще достигне два бона, но пък какво от това, пушката си остава за мен и ще бъде барната както трябва. Така че, ако смяташ да се разделяш някога с недоделката която имаш може би няма смисъл да наливаш средства, тъй като цената й ще набъбне, а и никога след това не би могъл да си върнеш парите, които си похарчил. Тези твои 180 лева са нищо в сравнение с това което инвестират маняците на пневматиката в тунинговането на своите пушки. В твоят случай, прятелю, не си дал кой знае колко, стига работата по пушката да е свършена както трябва. А когато човек си обича оръжието той не се скъпи и не би трябвало да съжалява за разходите, които е направил, ако разбира се разходите са довели до положителни резултати.
Поздрави!
 

dberov

Редовен Потребител
cilindura написа:
Така е колега dberov, нашето хоби е скъпо, а и май един варненски юрист беше казал, че кеф цена няма. ;)


Въобще не си правя тънки сметки, тоя БАМ до момента ми е излязъл над 1000лв. с всичките интервенции правени по нея и ми е пределно ясно че тези пари никога няма да мога да и взема че и половината дори, затова продължавам да наливам и ще я направя както трябва да стане, нищо че някой се беше изказал че това е китайска сопа, Миро видя как среля и как цели, да не казвам пък какъв СМ ми е направен.... Модването и настройките по пушката ми ги прави човек който всички познавате добре, много вещ в материята но пожела анонимност и не мога да спомена името му. Преди няколко дена ми се случи да стреляме с anibis който си беше взел неговата бутилка но ме помоли да взема и моята понеже неговата била на свършване, той каза че ще вземе зарядна станция и аз си оставих помпата у дома. Постреляхме но едва когато трябваше да си напълня пушката попаднах в трета глуха, неговата станция нямаше манометър и моята пушка няма.....ШАХ и МАТ. Та дали от пред или от долу, кой вариант е по удачен и по евтин както каже човека на който ще я пращам, така ще я направя. Аз не мога да чета чертежи и да ги изпълнявам, затова и търся кой най добре би направил това, затова и се свързах с cilindura / Бати Янко / да ми я барне той, но човека има здравословни проблеми така че ще ходи при друг който ще ми направи и пушката и зарядна станция за бутилката. После може да помисля за един булпап и когато всичко е ОК ще се купува друга :rambo:
 

dberov

Редовен Потребител
lynx написа:
Удачен....колко да е удачен?
1. Манометър около 30-40 лева.
2. Втулка в резервоара с канали за о-пръстени и отвор с резба за манометъра около 20-30 лева.
3. Изрязване на отвор за манометъра в резервоара -около 10 лева.
4. Отвор в приклада за да се вижда манометъра-около 10-20 лева /ако го прави майстор, че не е за всеки да чопли по приклади/
5. Дуралова или месингова втулка, която се набива в приклада - около 10 лева.
Смятай ги, че ме мързи да ги събера.
Ако искаш ще ти надраскам бърза схема как се прави "манометър в стената на резервоара", за да придобиеш представа.


lynx написа:
Най-лесно е да се направи отпред нова тапа с манометър и куикфил, повечето колеги така са го направили.
Едната ми пушка е така, правил съм го на стругар но нямам чертеж под ръка а и на бама са други размерите и резбите.
На практика е подобно като при Хасан АТ-44, само че там клапанчето на куикфила е малко по-усложнено и на манометъра има допълнителна втулка.
Има доста по-лесни начини да се направи.
Някъде имаше готови чертежи за БАМ-50/51/ от руснаците.



Както споменах аз не съм все още много навътре в материята, ще можеш ли да ми направиш подобен на горния " ценоразпис " за нова тапа с манометър и куикфил, ако е наистина по добре така ОК, но пък тази нова тапа може да не е като тази с която взех пушката и да имам възможност да си сложа ТИХОТО.

Ето как беше направена старата тапа с куикфила, излизаше много напред и в нея беше навит манометъра и беше невъзможно да се сложи СМ

http://imageshack.us/a/img853/5185/dscf7659z.jpg

вижда се колко е наранена от предишния и собственик, а на долните линкове се вижда причината да я махна / резбата и надраните стени на тапата/

http://imageshack.us/a/img856/64/dsc07839s.jpg

http://imageshack.us/a/img89/3349/dsc07838x.jpg


Не може ли тази тапа за се направи по друг начин, да влиза нацяло в резервоара и дефакто навън да остава само манометъра. Така бих имал вече възможност да си сложа СМ
 

lynx

Редовен Потребител
Не е колегиално от моя страна, да правя сметки и да предполагам колко пари ще ти поиска колегата на който ще пращаш пушката да и направи новата тапа с манометъра и QF.
По принцип не е много сложно за изработка, ако го направи от Д16Т не вярвам да ти поиска повече от 30-40 лева и отделно още 10-15 лева за заряден щуцер.
Ако се изработи от стомана или месинг ще е още по-евтино, но нека този който ще го прави да ти оферира цена :-[
Просто имай предвид, че това е отговорен детайл и трябва да се изработи добре за да няма "бум" и тапата да излети като снаряд , ако стругаря се излигави с рехави резби.

P.S.
Видях старата тапа, не знам защо е направена толкова дълга, според мен е нормално да е почти 2 пъти по-къса.
Моята тапа стърчи 22мм извън резервоара и отделно е манометъра.
Може да се направи и по-къса но не ми се занимаваше на времето и размера не ми пречеше.
А за Тихото е трябвало по отрано да помислиш и да го изкараш по-напред, за да не пречи на резервоара.
 

Attachments

  • 1234 039.jpg
    1234 039.jpg
    394.7 KB · Прегледи: 168

lynx

Редовен Потребител
Най-добре ще е колегата, който ще прави преработките той да огледа и да каже кое как ще може да го направи.
А Тихото може с преходна втулка-удължител да се изнесе малко напред, колкото да не пречи на резервоара.
 

ramiren

Потребител
Относно скрепителни резби, моя учител по съпромат казваше : До шестата навивка резбата държи . След това, колкото и навивки да има съединението всичко е ала бала .
 

cilindura

Редовен Потребител
Колега dberov, на това клипче можеш да видиш как е монтиран манометър на Бенджъмин Дискавъри.http://www.youtube.com/watch?v=gWLiLxLQ ... ure=relmfu
Изключително елементарно и просто. Монтажът се извършва с втулка монтирана в резервоара. Във втулката е направен перпендикулярен отвор с резба 1/8, в която се навива манометъра. това е един изключително прост за изпълнение начин. Верно, че се отнема малко от обема на резервоара, но пък закрепването на манометъра е изключително надеждно. Навремето имах идеята да си правя въздушен пистолет с монтиран именно по този начин манометър, но се отказах тъй като в последствие разбрах, че нямам зрение за стрелба с пистолет. Втулката може да бъде изработена от бронз, дуралуминий Д16Т, неръждавейка, дори от най-обикновена стомана 45. Жалко, че нямам възможност за направата на този прост тунинг, иначе бих ти го направил на драго сърце.
Поздрави!
 

cilindura

Редовен Потребител
Колега, на долния клип, който си постнал ясно се вижда една бяла втулка. Същата е с два О пръстена, вижда се и отворът върху който се навива бронзов преходник, а в преходникът се навива манометъра. Внимателно гледай клипа и ще разбереш за какво иде реч.
Поздарви!
 

dberov

Редовен Потребител
Това ли имаш в предвид

http://img6.imageshack.us/img6/2000/20121111231613.jpg

Ако се направи само резба на резервоара и на нея се навие втулка а на нея манометъра мисля че няма да стане стабилно и сигурно както с този елемент в резервоара
 

cilindura

Редовен Потребител
Да колега, това е детайлът. Бронзовият преходник минава през отвор в цилиндъра и се навива в белия детайл. Преходникът не може да бъде навит направо в резервоара, тъй като той е тънък и не може да му се направи резба. Тоест при едно напомпване той ще изхвърчи и ще те убие. Според мен по-удачно е белият детайл в който се навива преходникът за манометъра да бъде изработен от бронз или стомана. Просто тогава няма да имаш никакви проблеми със здравината на връзката манометър - резервоар. Добре би било това да го направи човек, който се е занимавал, който има понятие от стругарска и шлосерска работа. Виждам, че ти не си в час, което не е обидно, човек не може да знае всичко. За това намери човек способен да свърши тази работа, което в същото време ще те предпази от нежелани последици.
Поздрави!
 

chopara

Потребител
Няма ли да се получат добри резултати ако клапанът е разположен както на zoraki hp01 , т.е. въздухът да излиза от клапана и да влиза в цевта по права линия?
 
Нагоре