10м въздушен пистолет ISSF - олимпийска дисциплина

• Автор на темата Автор на темата cdman
  • Начална Дата Начална Дата

cdman

Администратор
Здравейте, покрай скорошната олимпиада ми стана интересно с какво стрелят в тази дисциплина. Намерих доста информация на тази страница:

Изглежда интересно, сравнително леки изисквания към стрелбище + екипировка и според правилото "аз такава пушка защо нямам" се замислих дали не е време да се оборудвам с един такъв пищов. След бързо четене ми стана ясно че май ми трябва някое от следните:

1. Hammerli AP20
2. Walther LP500
3. Morini CM200EL

Нарочно съм ги подредил по този начин - защото цените са им горе долу 1000, 2000 - 2500 Евро . Мисля че клоня към последния, но ако кажете че и Hammerli-то ще е добро за начало може да помисля за тоя бюджетен вариант.

И сега следва от къде може да се купи такъв пистолет. В БГ ми е ясно, че няма - потърсих в няколко сайта и излизат ето тези:

Цените горе долу гледам са еднакви - някакви съвети към какво да се насоча ?

На снимката на можах да разпозная пищова на братчеда Юсуф.

usuf_dikec.jpg

Хамърлито го прескочи директно, турчина стреля с steyr. По-добре си вземи steyr или моринито. Аз все още нямам нито един от двата но доста се интересувах и четох последните месеци и съм започнал да пълня касичката за морини. За Steyr по-лесно се намират резервни части и моделите lp10 и evo последните 20 години използват едни и същи резервоари и части, при морини е същото. Плюса на моринито освен финиша на детайлите, който поне според мен е по-добър но това е до вкус, е спусъка. На електронния вариант може да бъде редуцирано теглото до 50гр. на спусъка а на механичния до 100. Ако няма да стреляш по състезания аз лично бих се възползвал от много по-лек спусък. На мен не ми харесва че steyr се слага чашката директно в цевта, при морини и валтер дотиквача си я подбутва при зареждане. За електронния спусък не съм се интересувал защото мисля да го пропусна. Моринито е малко по-тих при изстрел от изброените lp500 LP10/Evo. Иначе сайтоветe които си посочил са единствения вариант или търг от egun. Излизат между другото готини оферти минаха наскоро два steyr lp10 с по-два цилиндъра в комплект, валиндини още няколко години, единия за 960 другия за 1120 евра, “изглеждащи” почти перфектно от доказани трейдъри. Повече немога да кажа докато не си взема един :) и дам инфо от първа ръка.

На големи състезания по-голяма част от стрелците стрелят с Steyr evo 10 но с електронен спусък. Не съм убеден че спусъка може да се настрои на 50-100 грама, защото по регламент той трябва да повече от 500г. Обичайно се настройва на 520. Steyer е най-популярен заради маркетинга на фирмата. При Feinwerkbau P 8X спусъка има повече възможност за настройка от Steyr. Дръжката е по-удобна. Но всички тези разлики имат значение ако си професионален стрелец. Аз бих посъветвал Walther LP 300 XT от egun за бюджетен вариант. Два цилиндъра не са нужни. Един цилиндър прави 120-150 изстрела.

И сега следва от къде може да се купи такъв пистолет. В БГ ми е ясно, че няма - потърсих в няколко сайта и излизат ето тези:
Препоръчвам ти Feinwerkbau P 8X
Моя го купих от тук:
Неограничени възможности за настройки.
ПП - заедно с пистолета си поръчах и балансиращи тежести - 3 чифта

Последна промяна:
Препоръчвам ти Feinwerkbau P 8X
Моя го купих от тук:
Неограничени възможности за настройки.
ПП - заедно с пистолета си поръчах и балансиращи тежести - 3 чифта
Здравей, чакам тези дни едно Фани Р8Х, поръчах го в Лов и Оръжие. С два цилиндъра ще е . Въпросът ми е до какво налягане се пълнят цилиндрите и колко е минималното налягане при което се налага ново пълнене, а и колко изстрела прави с едно пълнене? Благодаря!

Въпросът ми е до какво налягане се пълнят цилиндрите и колко е минималното налягане при което се налага ново пълнене, а и колко изстрела прави с едно пълнене?
Цилиндъра има манометър. Пълниш докато стрелката наближи червената зона. Стреляш докато е в зелената. Прави над 100, може да са и 150. Нормална тренировка правиш 20-40 сухи и после 60 нормални ще бъдеш доста изморен. Втори цилиндър не е нужен.

Attachments

• feinwerkbau-p8x-pellet-pistol-51.jpg
    feinwerkbau-p8x-pellet-pistol-51.jpg
    79 KB · Прегледи: 17
Последна промяна:
Здравей, чакам тези дни едно Фани Р8Х, поръчах го в Лов и Оръжие. С два цилиндъра ще е . Въпросът ми е до какво налягане се пълнят цилиндрите и колко е минималното налягане при което се налага ново пълнене, а и колко изстрела прави с едно пълнене? Благодаря!
Пълня двата цилиндъра до 200 бара максимум. Ако стрелката премине в червения сектор - изпускам въздух от цилиндъра с едно приспособление, което го има в комплекта.
Като падне налягането на около 100 бара тогава допълвам. Не съм броил колко изстрела има от 200 до 100 бара. Може би около 100-120.

Последна промяна:
Цилиндъра има манометър. Пълниш докато стрелката наближи червената зона. Стреляш докато е в зелената. Прави над 100, може да са и 150. Нормална тренировка правиш 20-40 сухи и после 60 нормални ще бъдеш доста изморен. Втори цилиндър не е нужен.
Те така си идват в комплект..

Back
Нагоре