ЧАШКИ ( pellets ) - видове, тестове

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Може ли някой да ми даде малко инфо за чашките gamo rocket мисля че някъде в стария се беше писало че нищо не става от тях че съчмата излита преди удара напред та някой ако има пряки наблюдения да сподели.И още нещо за вредители се използват чашки с хидро-шоков ефект нали?
:yahoo:
 

luft9waffe

Редовен Потребител
scandalo написа:
Може ли някой да ми даде малко инфо за чашките гако rocket мисля че някъде в стария се беше писало че нищо не става от тях че съчмата излита преди удара напред та някой ако има пряки наблюдения да сподели.И още нещо за вредители се използват чашки с хидро-шоков ефект нали?
:yahoo:
хидрошок-ефект при наште скорости не може да се прояви.ефектът на всички холоу-пойнт чашки е по-близо до т.нар."машрууминг"-гъбообразно разтваряне на чашката при среща с живи тъкани-по-пълно отдаване на енегияна с разрушаване на повече тъкани и кр съдове в ширина.но дори и този ефект при най-добрите (crow magnum)се проявява при скорост в момента на удара над 220мс.за лов и вредители ползвай чашките ,с които стреляш най-точно,каквито и да са те
 

bor1968

Потребител
Гамо рокет са доста леки и летят където си искат. Тъй че имат пробивност, но ако улучиш ;)
 
A

Anonymous

Гост
братушка написа:
Не са нещо особено са тези Кросмани (същите са). Ето тук можеш сам да видиш:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... id=6862862
Но като няма нищо друго - за пльокане стават :)
При мене се държат учудващо добре дори на дистанции +60м. Интересното е, че прострелката ми е направена с Баракуда на 45метра, а ако ползвам Уадкътър нямам изместване на POI при все, че имат съвсем различно тегло и балистика :eek:
 

luft9waffe

Редовен Потребител
който иска ,нека прегледа последния брой на сп.Guns bg. и да прочете дългоочакваната статия за тестовете на JSB.доста добре написана от журналист-лаик на тема въздушно оръжие.очевидно в по-голямата част е цитирал дословно момчетата от софийската група,участвали в мероприятието.
 

братушка

Редовен Потребител
Купих си от е-Бея кантарче с точност до 0,001г.
Днеска го получих и разбира се не издържах и веднага претеглих една кутийка ПроХънтър.
Имаше една чашка с тегло 1,003г и една 0,945г.
Останалите се распределиха в диапазон от 0,960 до 0,999 както следва:
 

братушка

Редовен Потребител
Ето че претеглих наличните FTT 5,53.
Тези не ги броих.
Теглото на снимката отляво-надясно:
>0,970 - 0,966-0,970 - 0,961-0,965 - 0,955-0,960 - <0,955
 

bor1968

Потребител
Като гледам замерванията на Братушката, излиза че между ФТТ и прохънтър няма, кой знае каква разлика в грамажните отклонения. ФТТ са може би само с една идея по-добри в това отношение и то незначително. При тестовете, които е правил Братушка, а и аз, положението е подобно. При стрелба за група, не може да се каже, че има разлика, като единствено при прохънтъра може да има единични отриви.
Като се има предвид, че цената на ФТТ е двойната /прохънтър е 5 лв. при нас, а ФТТ съм си поръчвал от Сотис за 20 лв/, а разликата е незначителна............ ???
 

братушка

Редовен Потребител
Просто още едно подтвърждение на тезата за важността на партидата про Гамо.

Вчера претеглих половинкутийка ProHunter, купувани по-рано, и 1,5 кутийка новозакупени такива.
От първите чашките бяха с тегло от 0,98Х до 1,02Хг. А при новозакупените 85% отидоха в купчинка 0,96Х.
Така, че сега имам сумати кутийки ProHunter с надписи от 0,95Х до 1,02Х.
 

bor1968

Потребител
След като измерих чашките, намерих една тръбичка с подобен размер на чашките. От измерените прохънтъри болшинството с тегло над 0,98гр. главите им влизаха плътно и с усилие в тръбичката. От тези, под 0,98гр. повечето влизаха свободно /без усилие в тръбичката.
Това ще рече, че този вид чашки /прохънтър/ могат да се калибрират с измерване. Въпреки това, който е максималист е най-добре да комбинира едновременно и двата метода. Това е така, защото имаше чашки с тегло 0,99гр. чиято глава влизаше свободно и такива с тегло 0,97гр. - чиято глава влизаше с усилие.
Извода е, че единствено при комбинирането на двата метода /измерване + поставяне в тръбичка или цев/ - гарантира добро калибриране на проектилите.
ПП. Всичко написано до тук важи за чашките прохънтър. Други не съм измервал. Обаче смятам, че щом и при проетили като ФТТ и баракуди /въпреки перфектния вид/ имат разлика в теглото и размера на главата, би трябвало горенаписаното да е валидно и за тях.
 

adro

Потребител
някои може ли да сподели преки впечатления от елей манум 5,5?
защото се колебая дали да поръчвам
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
adro написа:
някои може ли да сподели преки впечатления от елей манум 5,5?
защото се колебая дали да поръчвам

Много са добри, но все пак зависи за каква пушка ще ги ползуваш, че са доста тежички. Според мен искат 60J+. Имат и не лоша групираност, но според мен са си чисто ловна муниция.
 
A

Anonymous

Гост
grizzly19 написа:
тези гамо expander става ли не6то от тях нищо не видях за тях освен грамажа :)
За чашките на Гамо често качеството зависи от партидата. Според мен от тази марка си заслужават единствено пхрохънтъра и може би промагнума. Експандера за който питаш, се държат добре на малки дистанции /до 20-30 метра/. На по-големи дистанции започват да дават сериозни отриви.
По принцип всяка пушка си харесва различни чашки, но ако си се спрял на Гамо пробвай с прохънтър те са универсални и се справят не по-зле от марковите и по-скъпи чашки с подобен грамаж ;) Аз имам 4бр. ПП пушки и четирите ги харесват.

ininia, до каква точност е везната и до колко грама мери? При включването, трябва след натискане на копчето за пускане да се изчака, докато везната приключи с тестването. Дават грешки при включването, когато не е поставена на нивелирано и равно място :exclaim:/. Също /понеже са чуствителни/ ако е на открито и духа /или има силно течение/ струята на въздуха и влияе и при включване не може да нулира нормално. Виж за всеки случай и захранващата батерия /ако се е поизтощила, пак няма да работи нормално/
Мисля, че за мерене на чашки около 1 гр. везната трябва да мери с точност 0,001 - за по тежки сигурно ще върши работа и такава с точност до 0,01 гр., но по прецизната винаги ще мери по-добре /за съжаление това е свързано и с цената/
 

adro

Потребител
днес тествах елей магнум 5.5, въпреки неприятния страничен вятър се получи група от 3 см на 45 метра от 20 истрела
 
A

Anonymous

Гост
исакм да попитам направи ми впечатление на асана кат тикам чашките гамо про хънтър някои влизат мн леко в цевта без сериозен натиск а други със мн зор влизат и 3ти със още повече зор направо се простъргват да сменя чашките или сичките чашки на гамо са такива :(
 

bor1968

Потребител
Дори и от марковите чашки в кутийките има такива с подкалибрени глави. При Гамото е въпрос на партида.
Имаш два варианта 1 -да ги калибрираш всяка една с цев /тръбичка с подходящ размер/ 2 - ако не гониш високи спортни постижения да стреляш така. В повечето случаи прохънтъра, дори когато не изглеждат добре - се представят подобаващо.
 

luft9waffe

Редовен Потребител
н'съ излагайте,diabolo(лат.дявол)в контекста на хобито е форма,дизайн и няма нищо общо с кръгъл ,объл,полукръгъл и тн.всеки проектил с тежка глава,шийка и куха пола е диаболо.тежката глава+конфигурацията шийка-пола обуславят самостабилизирането в полет.за разлика от огнестр проектили(куршуми)чашките летят без да се обръщат дори изстреляни от гладки цеви.пък главата може да си има всякаква форма-JSB match diabolo,Diabolo boxer и тн.
 
Нагоре