Първа PCP пушка

azidhaka

Новодошъл
Здравейте, колеги,

Началото ми във въздушните оръжия е един Zoraki HP-01 4.5 от преди няколко месеца, но е време за по-сериозни забавления - PCP пушка.

Изчел съм форума, и това, което най се доближава до това, което търся е Sumatra 2500 в калибър 5.5, с 500 резервоар. Влюбен съм във визията, lever action-a, мощността, регулацията на мощността, точността и даже в сериозния шум, който вдига.
Виждате, че ми е необходима пушка за атрактивна и разтоварваща стрелба по неодушевени обекти.
Потенциалните затруднения са високата консумация на въздух, липсата на възможност за зареждане на бутилка в моя град и може би трудността за намирането на самата пушка, тъй като е стар модел. Предложиха ми я в моя град в кал. 6.35, което мисля още влошава ситуацията с разхода на въздух.

Въпросите ми са:

Първия естествено е дали виждате по-добри варианти, в предвид какво ми харесва в Суматрата.
Има ли какви подобрения да се направят по разхода на въздух и ако да, към кой форумен колега да се обърна?
Какво мислите за варианта в кал. 6.35? Какъв брой изстрели ще имам с един резервоар?
Възможно ли е да се поддържа такава пушка само с помпа, в предвид липсата на компресор в близките 100 км?
Ще мога ли да си стигам гърба под душа, след няколко месеца помпане на пушката :)

Общо взето, ще съм благодарен за вашите мисли.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
При Суматрите няма никакво значение калибъра, освен че в 5.5 пушката е почти 2 пъти по-слаба от 6.35. Като точност и двете пушки се представят добре. Без нужния тунинг, нова от кутията пушката няма плато - брой равни изстрели. След тунинга, пушката има около 14 - 16 изстрела в плато. С помпа можеш да я помпиш ако ще стреляш 2-3 барабана на ден. При сериозна стрелба ще станеш пишман от помпата, тъй като помпите дефектират често. В 6.35 чрез тунинга, пушката придобива сила да стреля с 310 м/с 3.4 грамов проектил. Тунингът представлява: изработването на нов боен клапан от качествен полиамид и намаляване на сечението му от 12 на 11 мм, полиране на ударника, полиране на спусъка, полиране на ръба на входа на цевта, там където влиза чашката, разширяване на трансферпорта или изработването на нов, разширяване на проходния отвор на клапанното тяло, разширяване на гърловината на клапанното тяло, където затваря клапанът, разпробиване на капачката на клапанното тяло, изтъняване на иглата на дотиквача и преработването и, така че да не закрива половината отвор на цевта към трансферпорта, отворът на цевта откъм трансферпорта се прави на конус, сменя се пружината на ударника и т.н. Тунингът отнема средно около 2 дни. След този тунинг, пушката става по-точна и по-мощна. Платото след тунинга е около 8 м/с за 14-16 изстрела. Фаска на цевта се прави само ако се налага, защото обикновено корейските цеви стрелят добре. От 25 Суматри ми се е налагало да правя фаска на 2. Зарядният клапан също може да създаде проблеми, но се напасва лесно. Ако се налага се подменя. Това е всичко около въпросната пушка.
 
Последна промяна:

sts1969

Редовен Потребител
Привет! Резервоар над 200сс с помпа - забрави, ще приличаш на изплезена Немска овчарка посред лято. Помисли за по-голяма бутилка на Метан, пълниш я веднъж месечно в някой близък град с Метанстанция...и си стреляш на воля.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Колега ако е магаре ,задължително да е краставо-6,35мм!Моята без тунинг на метан на мах беше 130дж.С пълнотелите проектили 2,8гр.(по спомен) правеше два барабана 12 изстрела на мах,HN баракуда 2,01гр, 24 истрела на половин мощност и с JSB 1,645гр. само съм пробвал,но и идваха свръх-леки и летяха като мухи.Това без плато и запаметяваш пропадането между първият и последният изстрел и си създаваш мозъчен алгоритъм за прилагането!Проблема с помпането ...тази пушка не е за помпа и за малка бутилка не е и основният проблем е ,че ако ти издържиш помпата няма демек поспри кашик да почине танка(охлади помпата),...тук послушай колегата sts 1969.

Та в кратце тази, пушка не е за пликонг,не е дизелова мотриса за бързо и евтино придвижване по градската и крайградска железница,това е парен локомотив с неограничена мощ създаден да пори необятните пространства на Америка и Евразия(на кой му пука какъв разход има,като винаги може да се закачи още един вагон).Демек не става за отпускаща стрелба в крайградската горичка или запустяло паркче,като някоя ПЦП пушка в 5,5мм 40дж ,която да я напръцкаш на бързо и после да стреляш поне 50 пъти по орехчета и кенчета на 30-50м. без корекции на оптиката!Ако с това си ОК,вече знаеш към кой да се обърнеш за "разкрасяване",лично аз ако можех да си позволя 1500лв да ми прашлясват в касата за да мога няколко пъти в годината да преформатирам тухли четворки в такива еденички бих си взел отново...и винаги когато стреляш трябва да имаш видимост зад мишената поне 200м. или какво има зад нея!!!
 

azidhaka

Новодошъл
Благодаря на всички за полезната информация.
Метан станция има в моя град, предполагам не ми трябва нещо особено, за да си зареждам бутилка там?
Как стои въпроса със зареждане на пушката в движение с метан? Изстрелвам си 20-те изстрела, след това ако реша да си я дозаредя още няколко пъти за стрелба, има ли изчакване за охлаждане/затопляне на резервоара? Т. е. постижимо ли е да изстрелям например 100 проектила на едно излизане от 2-3 часа?
 
Последна промяна:

sts1969

Редовен Потребител
Благодаря на всички за полезната информация.
Метан станция има в моя град, предполагам не ми трябва нещо особено, за да си зареждам бутилка там?
Как стои въпроса със зареждане на пушката в движение с метан? Изстрелвам си 20-те изстрела, след това ако реша да си я дозаредя още няколко пъти за стрелба, има ли изчакване за охлаждане/затопляне на резервоара? Т. е. постижимо ли е да изстрелям например 100 проектила на едно излизане от 2-3 часа?

Можеш да изстреляш и 500 броя, зависи от големината на метановата бутилка. Може да си дозареждаш когато ти си решиш, нищо не се изчаква да охладнее или загрее. Забелязал съм че ако вечерта е била студена (като днес), колегите изкарват бутилките на слънце за да се вдигне още малко налягането в тях, това му е минуса на Метана, влияе се налягането му от околната температура...но това не му пречи толкова много колеги да го ползват за пушките си.
 

bleu81

Редовен Потребител
Привет, ако пушката ти трябва наистина само за стрелба по неодушевени предмети/мишени те съветвам да препрочетеш какво ти е написал Кифа за нея. Суматра е пушка за лов, енергията на проектила и не е шега и лесно може да стане "беля" и на разстояния над 100. На всеки 20тина изстрела ще презареждаш и заради шума и визията и е много вероятно да изпадаш често в обяснителен режим пред полицията понеже някой се е обадил за стрелба.

Кенчетата/бутилки се пръскат ефектно и с 5.5мм а пушка в тоя калибър ако е с цилиндър 500см3 ще направи доста над 100 изстрела в случай че няма да стреляш на повече от 50м и я настройш на 30джаула.

Виж ако визията и левър екшън зареждането е задължително то нямаш голям избор.

Поздрави
 

lynx

Редовен Потребител
Суматра настроена на 30 джаула звучи малко срамно :)
За калибър 5.5 трябва да има поне едни 40 джаула, да не кажа 45 до 50.
 

bleu81

Редовен Потребител
Суматра настроена на 30 джаула звучи малко срамно :)
За калибър 5.5 трябва да има поне едни 40 джаула, да не кажа 45 до 50.

Никъде не съм писал, че говоря за суматра и няма нищо срамно в 30-те джаула. Важни са само поставените цели и желаните резултати.
Моя пушко-пистолет в 5.5 сега е настроен на 30дж за да прави повече изстрели и стреля с достатъчна точност на 50-60м, та сина ми на 6г с корекция по дот-скалата да сваля кенчета. Същите тия срамни 30 джаула с жсб хеви имат достатъчно сила на 50м да минат през чамова дъска 15мм. Срама е като стане белята... А тъпото е че всички тия мощни пушки като ти мине мерака да трошиш, ако не я ползваш за незаконен лов(бракониерство) обикновено събират прах а виждаме как тегаво вървят продажбите на пушки в продава напоследък.. Все пак човека е писал разтоварваща стрелба по неодушевени обекти а във ФТ за това стигат и 16дж. И понеже като разцепи 10-тина тухли, няколко миФки и 2 телевизора Опера и види колко см дъска пробива пушката най вероятно ще му мине мерака според мен много по смислено е да купи по-слаба пушка и да инвестира в различни падащи ресетващи мишени, спинъри, гипсови и хартиени мишени и тн които работят чудесно и при ниски енергии. Така удоволствието гарантирано ще остане за по-дълго и развлечението ще е по безопасно за околните.

Високи енергии трябват за лов и за далечни дистанции. Ако не са такива целите е просто безпредметно :)

Поздрави
 
Последна промяна:

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Аз пък му вярвам на колегата,че е харесал Суматрата по естетични причини,за това си позволявам да му дам и друга алтернатива... по скъпа ще ти бъде на джоба,,,,но дваж повече на сърцето(недостатък е ,че е сравнително малка пушка и ако си як българин не е за теб)
Пусни си клипа на голям екран и усили звука...Тoдор(t.marev) сигурен съм,че и ти ще се изкефиш :) !
 

luft9waffe

Редовен Потребител
недостатък е ,че е сравнително малка пушка и ако си як българин не е за теб)
Наистина класическа сладурана.Имам я в .20 кал и нито е малка,нито е лека.Разстоянието от задтилъка до полупистолетната ръкохватка е доста-като за ръст 180+.Но в момента ,за същите пари ,във форума се продава електронният вариант.
 

Don

Потребител
Миналата година, когато за първи път видях Суматра в действие на живо останах доста впечатлен. Ставаше дума за 5.5 на метан(или ацетилен).
Колегата стреляше с баракуди и намалена мощност на 70-80 метра. Въпреки че нямаше модер, пушката изобщо не се чуваше. С въртене на колелото на мощноста с пушката се стреля в продължение на часове без да се презарежда - изкара минимум една кутия докато стигна до 20 бара и човека се отказа.
Единсвеното което не ми хареса беше че спусъка беше по-твърд, не предполагам че може да се излекува. Иначе пушката е солидна и много приятна за стрелба.
Опитай да намериш втора ръка от форума, но задължително да е минала през Gadnqra или cilidura и няма да съжаляваш.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Наистина спусъкът им е твърд и иска заигравка. Ако се сменят пружинките с по-меки и се полира - олеква, но не е като при други пушки с двустепенно регулиране. Абе иска се и ръка за тая пушка. Нико-Сузуки целеше орехи и топчета за тенис на маса на 140 метра.
 

njatanasow

Редовен Потребител
Миналата година, когато за първи път видях Суматра в действие на живо останах доста впечатлен. Ставаше дума за 5.5 на метан(или ацетилен).
Колегата стреляше с баракуди и намалена мощност на 70-80 метра. Въпреки че нямаше модер, пушката изобщо не се чуваше. С въртене на колелото на мощноста с пушката се стреля в продължение на часове без да се презарежда - изкара минимум една кутия докато стигна до 20 бара и човека се отказа.
Единсвеното което не ми хареса беше че спусъка беше по-твърд, не предполагам че може да се излекува. Иначе пушката е солидна и много приятна за стрелба.
Опитай да намериш втора ръка от форума, но задължително да е минала през Gadnqra или cilidura и няма да съжаляваш.
Ехе,то бива реклама,ама чак пък толкова.Изстреляни минимум една кутия с едно зареждане.Максимум колко?Пишеш ,че си гледал на живо ама не знаеш на метан ли е било или на ацетилен.Да не сте заваряли с тази пушка?Това ,че е стреляно до 20 бара пък си е направо черешката на тортата!
 

Don

Потребител
Ехе,то бива реклама,ама чак пък толкова.Изстреляни минимум една кутия с едно зареждане.Максимум колко?Пишеш ,че си гледал на живо ама не знаеш на метан ли е било или на ацетилен.Да не сте заваряли с тази пушка?Това ,че е стреляно до 20 бара пък си е направо черешката на тортата!

Стоя зад думите си, защото съм го видял с очите си. Собсвенника на пушката ми каза че стреля на ацетилен, който негов приятел му пълни от индустриална бутилка безплатно. Не виждам нищо странно в това пушка с 60см цев и 0.5л капацитет да направи 200+ изстрела на 30-тина джаула с 200 бара налягане, при условие че кондора ми прави 300+ изстрела на 16J за половината от това налягане на въздух.
 

lynx

Редовен Потребител
Не съм спец по Суматрите, но мисля че на 20 бара отдавна въздуха от резервоарите ще е избягал.
На няколко пушки съм го виждал, стреляш си до ниско налягане и изведнъж фъсссссс, гейм оувър ;)
Според мен няма значение с какъв газ се стреля, просто под определено налягане клапана вече не държи.
 
Нагоре