Пружинките на GАМО - Hunter -1250, Hunter - 440, CFX и др.

didarai

Редовен Потребител
За звездите.........да,всички са така.Смени ги със шестограмни да ти е мирна главата.
Беартрап-а не трябва да контактува по принцип.Той е като подсигуровка ако "А" и "Б" "изтърват и би трябвало при спускане първо той да се "отключи" и тогава да се разединят "А" и "Б"(за това е дълъг хода).За настройката....с винта,по-добре е да се направи при разглобен спусък,за да виждаш колко контактна площ остава и дали ти се струва сигурно или не.Тегавоста на спусъка идва изцяло от силната пружинка на блейда.Ако я замениш с по-мека или намериш начин да я махнеш без да ти "клапче" блейда, тегавоста му изчезва и става нормално....приятен.
GamoATS7-triggerreturnspringremoved.jpg
 

hyankov

Потребител
Добре, можеш ли да подскажеш на тая снимка как си махнал пластмасата отгоре без да разглабяш пружината?? Иначе това което пишеш е успокоително, щом beartrap-а не играе в момента значи има триене между A и B. Тази пружина за която говориш - не можах да стигна до нея защото не можах да разглобя спусъка. Но и да бях успял, първо щях да пробвам само с полиране, може би по-късно да я мисля и пружината.

Тази пружинка на снимката ти, в долния десен ъгъл - с нея видях зор при сглабянето :D
 

didarai

Редовен Потребител
hyankov написа:
....
Тази пружинка на снимката ти, в долния десен ъгъл - с нея видях зор при сглабянето :D
Този спусък,не е мой.Моят е от старите и аз направо си направих нов блейд,като махнах въпросната пружинка.Спусъкът ми стана едностепенен,но за сметка на това близък до кометския като усещане..
http://www.youtube.com/watch?v=yJ45uZ1cA44
Пружината за която говоря аз е все една и съща и е тази(извадената) показаната на снимката долу .Нея може да я махнеш и без пълно разглобяване.За полирането трябва да извадиш целият спусков механизъм,но не разчитай много да го олекоти това.При леки спусъци с груби повърхности след полиране и смазване може да се усети по-осезаема разлика в спускането,тук,само с полиране.......трудно.

пп
Не съм виждал от новите спусъци на Гамо на живо(а и не ми се рови в нета) ,но сега като се загледах в горната снимка и този тук
http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... 2JPeoyp4gw
какви ги свърши до 2-рата минута,може и да може да се разглоби напълно и полира ,без да вадиш ГП-то. ???
 

hyankov

Потребител
didarai написа:
Пружината за която говоря аз е все една и съща и е тази(извадената) показаната на снимката долу .Нея може да я махнеш и без пълно разглобяване.
Тази извадената пружина от твоята снимка е задължително да се махне, когато разглабяш спусъка. Тя е свързана към най-външната му пластмаса. Но това не е пружината която оказва съпротвиление при натискането на спусъка. Тази която оказва съпротивлнението е дебелата която все още е на мястото си в твоята снимка. Или аз не съм наред?

didarai написа:
като се загледах в горната снимка и този тук
http://www.youtube.com/watch?NR=1&featu ... 2JPeoyp4gw
какви ги свърши до 2-рата минута,може и да може да се разглоби напълно и полира ,без да вадиш ГП-то. ???

Точно на този клип, на 1:00 вади спусъка от цилиндъра, което изважда пружината. Това е тънкия момент който ми се иска да избегна.
 

didarai

Редовен Потребител
hyankov написа:
... Тази която оказва съпротивлнението е дебелата която все още е на мястото си в твоята снимка. Или аз не съм наред?.......
Точно на този клип, на 1:00 вади спусъка от цилиндъра, което изважда пружината. Това е тънкия момент който ми се иска да избегна.
При новият модел(както казах не съм го пробвал) може и там да са изместили основното усилие.При старият обаче беше във въпросната малка пружинка.При всички обстоятелства обаче голямата ще ти е трудно да я замениш,а от малката не толкова трудно да се отървеш.Разрови се из нета няма начин да няма инфо.
Този на клипа наистина го извади целия,но от последващите му действия не видях причина да го прави,освен да му е по удобно.Разви 2 винта след като го извади които ми се струва можеше да махне и без спусковият механизъм да е вън.Така ми се струва от клипа.Не мога да съм 100% сигурен.
 
A

Anonymous

Гост
Здравейте :) Значи преди няма и месец си купих Gamo CFX с газова пружина . Имам чашки JSB Diabolo Exact Jumbo 5.5 по 1,03 грама мисля че . Пушката е с оптика на Gamo 3-9х32 . Искам да ви питам кой е най-лесният начин да я настроя . Второто нещо посъветвайте ме нещо за техниката на стреляне от 30-40 метра . Има ли разлика от стрелянето например от високо място (тераса ) към по ниското (двора ) и обратното от двора до нещо по високо . Общо взето съвети как да стрелям с нея , до какво разстояние би трябвало да е точна и такива неща . Благодаря ви много предварително :)
 

lynx

Редовен Потребител
Колега, избягвай да стреляш в града, огромна беля ще си направиш.
Ще те фокусира някоя съседска баба как стреляш от терасата и после ще те гледаме по новините.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Споделям едно техническо предположение относно пушката Гамо-CFX по повод наблюдаван от колегата hyankov проблем с прострелката на оптиката /попадения под мишената, оттам недостиг на кликове и необходимост от подлагане под задната скоба/:
Преди време ползавах една и съща оптика с един и същ моноблок последователно на Гамо-CFX и БАМ-40. На CFX-са оптиката искаше /и до ден днешен иска/ подлагане и то точно в същата посока, а на Б-40 - не. Напълно е възможно да има фабричен проблем /наклон/ на релсата за монтаж на оптиката при CFX-са ??? .
 

Marto

Новодошъл
Колеги имам въздушна пушка "Gamo Shadow DX 5.5" ...
Препоръчаха ми да сипвам по 2, 3 капки към маншета/цилиндъра/ от смазката на гамо - ето тази:
prod_18829_0PwUd1_img.jpg


Тази смазка за това ли е точно или може да повреди маншета ?
 

Marto

Новодошъл
lynx написа:
Излъгали са те. Не сипвай нищо на пружинна пушка!
mitaka101 написа:
Сипи три капки и гръмни на тъмно, да видиш 15 санта огън от цевта :)

Добре тогава ... Оообаче това ми го препоръчаха от "Вип", а аз изрично попитах дали тази смазка няма да "дизелира" и да повреди маншета ... а те ми казаха, че това е на силиконова основа и е точно за това ...
Добре, че първо попитах ... за да не стане белята ...

Иначе за какво тогава може да ползвам тази смазка която ми струваше 7лв ?

Мерси ...
 

hyankov

Потребител
Ами освен аз да те отърва от тази силиконова смазка, че на мен май ще ми трябва за пищака. Ако си заинтересован, прати на лични къде бих могъл да те срещна.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Какво има вътре в тубичката? Ако е бяла гъста смазка, може и да върши работа. Ако има обаче летливи добавки(разтворители) - няма да стане. Мацни някъде количество колкото грахово зърно, и след време провери дали се е втвърдило - демек консистенцията дали си я запазва.
Аз съм ползвал силиконова смес, но такава която се използва в електротехниката. И доказано - не дизелира!
Дори е и термо устойчива до 160-180 градуса. С нея задължително си "промазвам" отново платките, ключовете, уплътненията и резбите на всичките ми фенери още при първото им отваряне.
 
A

Anonymous

Гост
Здрасти,
от доста време разглеждам пушките и ща неща се запознах с повечето терминология, недостатъци и предимства. Разбрах също и че ако искам сигурна точност е най-добре да си взема със фиксирана цев.
Въпроса ми е свързан с това, че на една снимка видях, че една важна част свързана с пружината на Gamo CFX е пластмасова. Има ли вариант въпросната част

09112006158ke9.jpg
09112006157dl6.jpg
09112006155za7.jpg


да се смени с метална? Много ме притеснява.

Другия ми въпро е, според вас наистина ли има значение дали е Fixed Bared или Brake Barel ?
Не знам, но си мисля че след време този шарнир на чупещите малко или много ще се разбие/разхлаби.. Ако греша (смятам че е така, иначе нямаше да правят толкова много чупещи) моля да ме поуспокоите. :D
Много ми се иска да е CFX, но на все повече места виждам че "имали много пластмаси,ламаринки и т.н.." . Притеснението ми напразно ли е?

За сега като възможен вариант са Кометите, хвалят ги, но не знам дали са по-добри от CFX.

Поздрави.
 

didarai

Редовен Потребител
Пластмаса специално в модела ЦФХ не би трябвало да те притеснява(може да поставиш шайба между пружината и пластмасовата втулка).Всичко пластмасово може да се смени с метално,не е проблем и аз го правя на всяка моя пушка(вкл. и на сегашният ми цфх).На другите ти въпроси аз вече дадох моят отговор/виждане.Нека и други колеги да ти кажат тяхното. :goodbye:
пп
Ето и малко инфо за фиксираните цеви:
http://airgun-academy.pyramydair.com/bl ... rel-droop/
И една извадка от текста в която лично се убедих на 2-3 пъти.:
What about underlevers and sidelevers with fixed barrels?
How can a fixed-barrel rifle have droop? Easy — the barrel isn’t attached to the gun with the bore parallel to the line of sight. Presto! Automatic sighting problem. Or the scope base that’s attached to the spring tube may not be aligned with the axis of the bore. Or the bore may be drilled off-center; and although the outside of the barrel is parallel to the sight line, the bore’s axis isn’t. Any of these three things can happen.
 
A

Anonymous

Гост
Благодаря много,
статията която прати е много полезна. Вече не ме бърка с каква цев ще е.. То в двата варианта има възможност да се разклати, всичко според мен зависи от задприкладното устройство. Харесах си много Cometa Fusion Star, според мен е страхотна - много я хвалят.
cometa-fusion-star.jpg

И все пак още си харесвам CFX и колебанието ми остава.

Поздрави.
 

didarai

Редовен Потребител
Днес за пръв път от година и половина пострелях с "новата" придобивка.(цфх-са)
Скоростите които замерих след интервенциите,са малко по-обнадеждаващи , но със сигурност се губи въздух заради "патронника".Иначе при незаредена пушка няма никакви утечки(т.е. уплътненията и са 6).Та:
фтт на МАР----------256-260 м/с
баракуда------------220-222 м/с
ЖСБ 4,52 : 0,51----225-231 м/с
ЖСБ 4,53 : 0,547--203-206 м/с ???
ЖСБ 4,5 : 0,547 ---225-230 м/с
Гамо хънтър---------229-235 м/с
Скоростите са мерени със Sury и може би реално са с 5-6 м/с нагоре.(мерих на 20 м. днес заради шибания звук на ЦФХ-са).
Направих и бърза прострелка на 26 м. от чувалче.Само по 4-5 изстрела защото усетих,че няма да имам време за повече(тамън са насадих за ФТ и заваля) ,а и мишенката е малка и нямаше да носи много изстрели.По ред от ляво на дясно са:
MAR 23 мм.; JSB 4,53 46 мм. ; Gamo 32 мм.; JSB 4,5 16 мм.; JSB 4,52 22 мм. но реално е по-малка тъй като правеха големи дупки ; barracuda 20 мм.
Наложи се да стрелям без новият(тежък) надулник и куката.Малко по-тежка , с по-добър стрелец и +ГП сигурно ще ги праска повечето една в друга на тази дистанция.
 

Attachments

  • DSC04562.JPG
    DSC04562.JPG
    187.7 KB · Прегледи: 139

lynx

Редовен Потребител
didarai, субкалибрите на JSB от тестова кутия ли са?
Питам, защото наскоро си правих доста експерименти с чашки от тестови кутии на JSB с които направих мноооого по-лоши групи, спрямо същите видове чашки, купени в отделни кутии.
А би трябвало да е обратното, тези в тестовите кутии трябва да са най-доброто, като с рекламна цел.
Това, че при мен се е получило така не е гаранция, че ще се случи и при други хора :-[
 
Нагоре