Приклади - изработка и поддръжка

lynx

Редовен Потребител
E такава шарка на дърво не бях виждал досега:
 

Attachments

  • 087_.jpg
    087_.jpg
    647.2 KB · Прегледи: 283

Loki

Потребител
Цитат на: cdman в Днес в 05:03:25
Прикладите на Гари Кейн изглеждат превъзходно , някой има ли идея дали прави по поръчка и колко би струвало такова удоволствие ?

Скандало наистина пита точно преди да замине и се сдоби с цени между 1300 и 1700лв с доставката..! Продължението ще го напиша в темата за прикладите..

http://www.garycanegunstocks.com/?page_id=31 Това е, което имаме като информация засега, ако някой знае нещо друго...
От италианеца http://www.ginb.it/prodotti_list.php?lang=en излизат между 800 и 1000лв.. При мен изработката на ФТ приклад с всички екстри и регулировки, без спортен задтилък който се поръчва отделно (не от мен!), ще струва между 400 и 500лв, без доставката.. ;) Като материал предлагам орех. Формата може да бъде 1:1 с Гари Кейн, но с известни козметични измененния, защото не е добре да се прави абсолютно копие на утвърден производител!
Сега, неговите приклади изглеждат ефектно заради ламината (за който вече се дискутира в темата)
Но.. такъв материал се продава само в Щатите- една заготовка струва 60-70$, до тук идва на 150лв, но аз не се наемам да поръчвам защото нямам средства за такова вложение.. Евентуално ако се организира колективна поръчка, което пък с нашето твърдоглавие ме съмнява да стане... :wall:
Другото нещо е, че за повече от година ме питаха поне 15-20 човека за ФТ приклад и никой така и не поръча, а като гледам спорта набира голям интерес! Само ще кажа, че геометрията и
опциите на ФТ приклада са толкова важни, колкото самата пушка и оптика.. :exclaim:
Аз за съжаление съм крива гега в прецизната стрелба и няма смисъл да правя ФТ оборудване.. :-\ пък и нямам време за тренировки... :pardon:
______________________________________________________________________________________
Светльо админа ще има едно ЛС.
 
A

Anonymous

Гост
Шарен ламинат видях за първи път по един Валтер още през 2003г. Със сигурност се прави и в Европа, потърси по добре.
 

Termina4

Потребител
а вариант да ти пратя приклад на Гари и по негови размери да направиш копие би ли те обидил по някакъв начин! Все пак си творческа личност и като такъв човек имаш твой стил и начин на виждания, което разбирам и уважавам :bravo:
Иначе и за мен е малко безумно да дам 1000 паунда при положение, че тук в България може да се направи и по добър за 500 паунда примерно :cheers:
 

Loki

Потребител
Termina4 написа:
а вариант да ти пратя приклад на Гари и по негови размери да направиш копие би ли те обидил по някакъв начин! Все пак си творческа личност и като такъв човек имаш твой стил и начин на виждания, което разбирам и уважавам :bravo:

Не става въпрос ни най-малко за обида или творческо его, просто Гари Кейн 100% има авторски права и запазена марка върху своите продукти! И понеже смятам като (ако) посъбера повечко материал да си направя портфолио във вид на сайт или някъв блог, ще ми е неудобно да изтъпаня абсолютно копие на Г.К. което може да се избичи и на копир фреза.. :-[ :pardon:
Иначе ще ти направя без проблем, само ще сложа някое ръбче тук-таме... ;)

Ralfi написа:
Шарен ламинат видях за първи път по един Валтер още през 2003г. Със сигурност се прави и в Европа, потърси по добре.

Ами такъв ламинат сигурно се ползва от 63- та, просто се произвежда в Канада от бреза по специална технология.. който иска да го търси из Европа- по-евтино няма да е в никъв случай.. :cool:
 

lynx

Редовен Потребител
Ralfi написа:
Шарен ламинат видях за първи път по един Валтер още през 2003г. Със сигурност се прави и в Европа, потърси по добре.
Качествените и красиви заготовки от ламинат /незнайно защо/ в Европа струват около 5 пъти по-скъпо от обявените цени в Щатите.
Проблемът с вноса от Щатите е, че куриерските фирми които шипват до БГ се мръщят яко като видят размера и теглото на заготовките. Питах 4 куриерски фирми, но само една от тях се нави да докара заготовки до БГ и навлото струваше около 2 пъти над цената на заготовката.
Евтин вариянт за доставка на стоки с тези габарити аз лично не намерих.
Фирмите, които продават заготовките в Щатите, пращат само в рамките на Щатите и е наложително да се ползува посредник, който да ги прати до БГ.
 

Loki

Потребител
Има начин- с контейнер на кораб, но ако имаш късмет-в най-добрия случай за месец и половина, а може да чакаш и 6 месеца да се напълни контейнера с поръчки на фирмата посредник.... :crazy:
 
A

Anonymous

Гост
Намерих още на обяд една фирма, но като видях че произвеждат само от бреза ги задрасках. Явно хич не разбирам. В рамките на континента са, освен това при тях може да си зададеш какви цветове да има в заготовките ти, доставят за 2 седмици. Огледай този сайт. http://cwp.fi/ru/colours-and-materials

PS. Снимките са от сайта им.
 

Attachments

  • asetukit_0.jpg.crop_display.jpg
    asetukit_0.jpg.crop_display.jpg
    86.1 KB · Прегледи: 157
  • era4.jpg.crop_display.jpg
    era4.jpg.crop_display.jpg
    72.2 KB · Прегледи: 134

Loki

Потребител
Бравус Ралфи, добра работа :bravo: Фирмата е финландска и ква друга да е като основния им поминък е лесовъдство и дърводобив...
Доколкото разбрах базовите заготовки са 850х270х60мм, което е идеално! Сега като по-оправен с езиците остава да им пишеш и разбереш колко е минималното количество при поръчка и естествено цени.. ;)
Единственото кофти нещо е, че този материял малко трудно се работи на ръка, с машини е екстра..
цветовата схема е разделена в три класа:
http://cwp.fi/en/colour-combinations-hunting-and-sports
 

lynx

Редовен Потребител
Цените ще са интересната част, аз също намерих в Европа и искаха много пари.
Мнооооого по-скъпо от цените в Щатите.
 
A

Anonymous

Гост
Това не е ли доста тежък материал?
800х270х60мм = 8,5 кг.
Вярно, че ще падне повече от половината, 1/3 да остане, пак са без малко 3 кила само за дървото, без затилък и без металните крепежи на набузника и хамстера...
 

andro

Потребител
Ами нали 7 кила са тъкмо на място :)Тоя шпон ,освен шаренията с какво по вече ви харесва от ореха не знам. Човек като има пари да ги харчи.....
 
A

Anonymous

Гост
А, има си и преимущества. Доста твърд е. Полезно, особено за такива като мен, които успяват да си надраскат ореховия приклад преди първия изстрел.
 

cilindura

Редовен Потребител
Здравейте колеги, този тип ламинати, за които става въпрос в темата наистина са скъпи поради простата причина, че за тяхната изработка се използват предимно бели фурнири (става въпрос за шарените ламинати). Фирмите използват предимно бреза, тъй като тя е бяла и много добре поема и задържа различните видове пигменти. Характерното за този фурнир е, че той е сравнително тежък материал. Руските колеги си правят сами ламината като изполдват липов или тополов свръх лех авоационен шперплат, който сравнително лесно се оцветява и обработва. Много е важно с каква смола са слепени листите, някои фирми работят с полиестерна смола, която е много здрава, но за сметка на това ламината много трудно се обработва и не е еластичен, много лесно се кършат ръбчетата, предимно острите по периферията на изделието. други фирми пък работят с карбамидна смола, тя също не е добра ( много крехка и трошлива). За това когато поръчвате ламинат (големи количества) настоявайте той да бъде импрегниран с епоксидна смола. Преди повече от 15 години, на една случайна разпродажба, попаднах на немски много фино обработен орехов фурнир. Някъде в темата бях писал, че съм си произвеждал ламинат. Същият фурнир го импрегнирах с разредена епоксидна смола, така че тя успя да премине през порите на фурнира и го превърна в много здрав водо, ударо и маслоустойчив материал. Тогава имах достъп до дърводелска преса, проследством която слепих листите при много високо налягане и съответно много висока температура. В последствие така полученият материал беше похабен от мен за изработката на чирени на ножове и ръкохватки на пистолети. Така произведеният ламинат не се нуждае от лакирване. Достатъчно е само шлайфане със ситен номер шкурка и полиране с вълнен парцал. Този ламинат може да бъде произведен с най - обикновени дърводелски стеги. В момента на пазара има пистолетни дърводелски стеги със сила на натиска над 150 кг. Има и много добри и евтини епоксидни смоли, които биха направили работата удоволствие. При добро желание всеки от нас би могъл сам да си направи ламинат дори с по - добри характеристики от този, който предлагат американските и европейските производители. :cheers:
 

Loki

Потребител
Dejmos написа:
Това не е ли доста тежък материал?
800х270х60мм = 8,5 кг.

1. Не е тежък. Еквивалент е г/д на бука. Маалко по-тежък от ореха, но и това не е еднозначно защото зависи коя част от структурата на дървото (ореха) се ползва.
От тези размери ще излезнат таман два приклада, но зависи от модела- ФТ или БР приклад естествено ще бъде по- тежък от фин ловен приклад.

2. Не е чак толкова твърд- зависи от финиша! Дебелото лаково покритие се драска по-трудно.
(Достатъчно твърди са само ултратежките екзотични дървета.)

3. Забравете за домашно производство на ламинат с тези размери- не си заслужава.
Качеството, тенологията и предназначението на тези ламинати няма нищо общо с останалите шперплати. Бях чел някъде, че ги слепват с поливинилови лепила специално за дърво, които остават практически невидими. Технологията с пропиването която описва Цилиндъра се нарича стабилизиране и се извършва при вакуум или високо налягане с по-специални смоли и препарати. Използва се при малки по размер заготовки за чирени на ножове, луксозни писалки, сувенири и др. Един приклад от стабилизирана дървесина би тежал двойно!
Със смола (епоксидна, полиестерна, винилестерна и др.) може да се ламинира почти всичко. Правил съм доста ефектни чирени за нож от дънков плат и бризент..

4. Защо ламинат, а не дървесина. Ами защото ламината се произвежда от фурнир, който съхне мн бързо и позволява за кратък период да се произведе голямо количество евтин материал с произволни размери. Освен това слепването на отделните слоеве под различен ъгъл спрямо посоката на дървесните жилки, премахва всякакви вътрешни напрежения, предотвратява напукването и материала е готов за обработка практически веднага. Недостатък е абсолютно еднотипния вид на изделията.
(Който е запознат с производството на качествени заготовки от масивна дървесина, ще разбере)

5. Защо аджеба умуваме и пишем всичко това.
Ами защото според мен ламината е доста подходящ за приклади на не особено претенциозни пушки като въздушните. Ще върви и на Гамо и на Дейстейт... Идеален е за спортни приклади!
Като цена (крайна в Бг) е по скъп от буковите и евтини орехови заготовки, но е доста по-евтин от луксозните такива. Повече от 150-200лв не си заслужава.. (лична преценка).

6. Недостатъци.
Освен еднотипният скучноват външен вид, ламината е труден за ръчна обработка!! Първо- не се поддава добре на ръчни инструменти като длетата например, които са основно средство за поръчковите изпълнения. Второ- трябва мн да се внимава за да се получат правилни плавни форми от структурата на различните слоеве и да се докара симетрия в шарките, което си е играчка! Затова навсякъде го обработват на цифрови или копир фрези с предварително зададени параметри.
Трудно достъпен е (поне засега) у нас...

Аз не харесвам особено ламината и не бих си направил приклад на по-скъпа пушка от него! Някои пастелни комбинации около зеленото стават.
Обаче доста хора са ме питали и явно на народа се харесва... :) :pardon:
 

lynx

Редовен Потребител
Локи, с някои неща ще се съглася, с други не мога.
Ламинираните приклади били еднотипно изделие?
Аз два еднакви още не съм виждал, винаги шарките са различни до някаква степен.
Точно ламинираните приклади придават индивидуално излъчване на всяка пушка, заради многообразието на цветове и получени шарки при оформянето на релефа на приклада.
Докато ореха.....ами орех де :pardon: всички сме с такива и не е "чудо невиждано".
Вярно е, че има орехови заготовки с красив фладер струващи по 1000$ , но това трудно ще впечатли повечето от нас-неразбиращите.
Всяка екзотика по нашите земи е желана и за мен ламината е точно това.
Затова и имаш толкова запитвания за изработка на приклади от ламинат.
:cheers:
 

Loki

Потребител
Сори ама грешиш и логически и теоритично и практически! И естетически. Вземи един модел и направи 1000 приклада от жълто-черен ламинат примерно- ще се получат еднакви. Ако вземеш обаче и най-тъпото дърво- няма да има два с еднаква шарка! А представи си че е елуксозен орех... :exclaim:
Затова, макар и от дървесен фурнир, ламината е по-скоро технически фабричен продукт, отколкото естествен.. :exclaim: Разликата в стойностите е голяма :exclaim:

В "белите" страни ламината е компромис, масов продукт.. а щом у нас е "чудо невиждано"...
Екзотика.. :pardon:
 

lynx

Редовен Потребител
Всичко е въпрос на лични предпочитания, едни харесват за приклади дърво, други ламинат......
За мен няма по-красива гледка за въздухарка, .....нещо от рода на това от снимката по-долу.
Ако ще и от лунен орех да го изработят, пак ще ми седи "дървено" в сравнение с ламината ;)
GP-Based-Evo-Custom.jpg
 
A

Anonymous

Гост
Да, ефектно е, дори красиво. Аз също много харесвам някои от тях, особено си паднах по един валтерски приклад назад в темата (беше за огнестрелно, в сребристо-сиво и черно).
Ама Локи е прав. Заготовките от ламинат са не просто еднотипни, а еднакви. Две заготовки в синьо-сиво-черно като на снимката ще имат еднакво редуване на слоевете (говорим за серийно производство, а не индивидуални поръчки, там нещата стават дебели). И от тези две еднакви заготовки, обработени на фреза по зададена програма, или на копир, ще се получат еднакви приклади. Сигурно ако се сложат един до друг, ще може да се открият някакви разлики, но впечатлението ще бъде за два еднакви приклада. И от тях ще се направят две еднакви пушки.
Просто няма място за сравнение с дървото. С бука може, но не и с ореха. На живо съм виждал още един Хатсан 95. Купен скоро след моя. И двете с орехов приклад, но изглеждаха като различни пушки, само заради разликата във фладера.
 

Termina4

Потребител
Ламината си подхожда повече с купищата допълнителни аксесоари (задтилник, голяма оптика, сеник или сеници :), тумблер, показатели, нивелири, паралахни колела, хамстери и какво ли още не) На мен ореха също ми харесва много повече, но ако е на класическа въздухърка (примерно стария ми Air Arms 410-стоеше чудесно ореха)
 
Нагоре