Приклади - изработка и поддръжка

lynx

Редовен Потребител
Дори и само материала /ако е качествен/ ще е доста повече.
 

big_dragon

Редовен Потребител
h3adhun7er написа:
poacher написа:
В Русенска Област ми казаха за този майстор - Станимир Стоянов
Дърворезбар от Вятово. Изработка на приклад по поръчка за около 100лв (непотвърдена информация).

Да, така е! Аз му се обаждах за приклад на Хатсана и той ми каза 80 лева...

Човека е професионалист и придполагам разполага с машини. При компромис с материала и липса на уникални дърворезби тази цена според мен е достижима.
При уникатите с които човека се представя тази цена е невъзможна.....
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
В Русе има Хатсан 125 с правен приклад от майстора от Вятово за 100 лева.
Няма компромис с изработката и материала. Пушката е на
http://forum.airguns.bg/index.php?action=profile;u=489 , няколко души от групата са го виждали. И собственика и приклада и майстора.
Изработва приклади за огнестрелно оръжие.
Човека се занимава предимно, за да не кажа само с това и е затрупан с работа.
Приклада на споменатата 125тица му беше първия за въздушна пушка.
Жалко, че нямам снимки на приклада, но при възможност ще снимам и ще пусна.
 

Loki

Потребител
Говорил съм с майстори от цялата страна и никой не прави поръчков приклад за под 400-500лв! Този го знам отдавна, гледал съм му сайта, но за такива цени разбрах от хора от форума на една среща..
да не говорим за полупоръчковите ФТ приклади на европейски и руски цени...

Според мен такава цена е достижима ако си е намерил някой доста сръчен чирак- мангал (или китаец..) или има подарен робот за приклади от Бил Гейтс, разработен от NASA, и харизани от цара 1000 декара вековна орехова гора.................!!!!!!!!!!!!!!!!

След като от личен опит знам колко труд (сръчност), време и консумативи отнема въпросната направа, съм склонен да мисля, че става въпрос за компромис откъм качество и серия от копирани заготовки...
Нито един, дори и най-елементарния заводски дървен приклад не може да докара такава пазарна себестойност..!!!
Едвали ловните му приклади са в тази листа, особено като гледам галерията..

Аз за 80лв няма дори да слезна до ателието... :finger2: Ще отстоявам мойто си качество и цена!!!
 

Andy Iron

Потребител
Миналата година през лятото в центъра на Русе имаше изложение на занаятчийте. Въпросния майстор на приклади от Вятово имаше щанд и беше изложил прикладите си. Действително цените му са такива.
 

SHADOW

Потребител
Loki има един майстор във Хвойна, много е добър. Препоръча ми го колега ловджия от Бургас, дето си е правил няколко приклада при него. За цени не мога да дам инфо сега, но ще попитам. Но според мен, може човек да ти направи за под 400-500лв. ама материала да си е от теб. А ако ви интерува, в Смолянския регион продават орехов материал (за качество незнам) ако някой иска да си купи.
 

Loki

Потребител
SHADOW написа:
Но според мен, може човек да ти направи за под 400-500лв. ама материала да си е от теб. А ако ви интерува, в Смолянския регион продават орехов материал (за качество незнам) ако някой иска да си купи.

Да, материала ме интересува! Ако можеш да ме насочиш към някой конкретен търговец, за цените ще се разберем. (не че няма откъде, но е хубаво човек да се информира от повечко места..)

Цената на приклада е мн относиелно нещо! Няма точно категоризирана дървесина, стандарт на изработка, майсторлък, като и вкусове и предпочитания. Не е като при металите! Човека от Вятово- доста реклама му направихме- да е жив и здрав! Определил си е аршина- еднотипни приклади, като разчита явно на количество.. 80лв струва една средноголяма купа за салата, от орех, импрегнирана със зехтин.. В магазините за битови сувенири.

И понеже мн дрънкам, ще ви кажа нещо и за мен. Аз съм художник изпълнител, не ми е професията правенето на приклади, но откак се помня обичам да се занимавам с дърво. Вложил съм средства в модернизация на малкото ми ателие и необходимите инструменти за изработка на инидивидуални поръчки. Разчитам на по-необичайните форми, профилирани спортни приклади, ръкохватки, хамстери и всякакви прищявки. Разбира се и класики. Залагам на качествената изработка. Работил съм малко интериорен дизайн, като и музикални инструенти- китари. Живо се интересувам от промишлен и автомобилен дизайн! (естествено и от оръжия..) В момента подготвям портфолио с флаш и може би 3D проекти. Напоследък съм възпрепятстван от здравословни проблеми и необходимите за това средства, но нещата се оправят- още месец..
Ипонеже хората обичат конкретни цифри, ще кажа :sparta: (спомнете си заглавието на филма).. За по малко не подхващам нищо с формата на приклад.. материала и финиша са включени. Иначе просто не си заслужава усилието, времето и средствата! Останалото на ЛС.
 

SHADOW

Потребител
За определен търговец ще разбера в НАЙ-ДОБРИЯ случай около 12-13 ъози месец (Тогава може шурея ми да се върне в БГ, че не винаги може да влезе в скайп и да се разберем). Към тая дата ще пиша допълнително по въпроса, да сме в течение на нещата. А ако до тогава дано разбера повече от други в селцето, в което живея сега.
 

andi

Редовен Потребител
В радиус 50 км около Пловдив знам за 4ма майстори , които правят цял приклад за 120-150 лв , с техен материал .
Има такава олимпииска дисциплина - 'скиит' , та 19 от първите 20 в ранклистата имали приклади от 2 италиански дядовци. 800лв излизало с най-ниския клас орех с който те работели ( АА или ААА , забравих) . Сутринта те мерят , следобед си тръгваш с готов "твой" приклад !
 

FreeMan

Редовен Потребител
И аз бях поразпитал насам натам...
Намерих двама които правят приклади за по около 100 лв с техен материал -орех.

Някой си във форума продаваше неизсъхнали трупчета на близка на тази цена... всеки луд с номера си.

:-\
 

Loki

Потребител
В радиус 50 км около Пловдив знам за 4ма майстори , които правят цял приклад за 120-150 лв , с техен материал

Айде ако има още некой да огласява за майстори дето работят за по шише и четвърт (а не кат мен и някои други кожодери), сега е момента.. независимо от радиуса... :yahoo: ^-^ :yahoo:

Забравих най-важното- с техен материал, орех..(ААААА) :exclaim: :exclaim: :exclaim:
 

hunter57

Потребител
FreeMan написа:
И аз бях поразпитал насам натам...
Намерих двама които правят приклади за по около 100 лв с техен материал -орех.

Някой си във форума продаваше неизсъхнали трупчета на близка на тази цена... всеки луд с номера си.

:-\
АБЕ ТО ПО ЕФТИНО ОТ КОФЧЕГ ;) ;) ;) :D :D :D
 

didarai

Редовен Потребител
:offtopic:
Без да ми разбира главата от дърво мисля и двете цени( 100 и 300 лв) ,че са нормални(а може би и минимални).Едната е цена на занаятчия(който основно с това се занимава и е оптимизирал разходите,технологията и материала си с цел намаляване на цената и бързина на изпълнение...което не значи ,че е неспособен на по скъпи и качествени изработки) ,а другата е на художник който няма да направи някой компромиси допустими за занаятчията.Едното е продукция,другото изкуство.Разликата в материалите като цена използвани от втория също се отрязват на цената нагоре.Прави са и двете страни в спора за мен.Останалото е въпрос на избор на купувача,начин на експлоатация на приклада(ако не се пази надали има смисъл да е произведение на изкуството) и финансови възможности(някои пътуват в пътническа ,други в първа класа...нормално е)
 

FreeMan

Редовен Потребител
Не е само това.
Има майстор от долно нанадолнище - човек скромен и навикнал на друг начин на живот. За него и материала е по-евтин и труда му скромен.
Други живеят в София или някой друг голям град и се изживяват като майстор художници. Труда си го сравняват със заплатите на тези около тях а и материала им може да им идва по-скъп. Оттам и цените...
Няма проблем нито за едните нито за другите - всеки си знае колко му струва трудът и си го казва. Който му оттърва - поръчва, който не - да си търси друг. Пазар свободен.

Недостойно би било ако нискобюджетните критикуват "скъпарите", както и високобюджетните да се присмиват и подценяват "евтинджосите".
Място за дразги, завист или злоба няма.
 

SHADOW

Потребител
Надявам се с моя пост да приключи меренето на пишки, А ДАНО!
Са, по днешни новини, шурея ще се връща скоро (10-ти.) Та до 12-ти ще ви кажа за материал от къде, надявам се и телефони да каже. От там нататъка вие се заемате. Ще питам утре за телефона на майстора от Хвойна, че нямам връзка с аверчето от морето днес.
 

andi

Редовен Потребител
Loki написа:
В радиус 50 км около Пловдив знам за 4ма майстори , които правят цял приклад за 120-150 лв , с техен материал

Айде ако има още некой да огласява за майстори дето работят за по шише и четвърт (а не кат мен и някои други кожодери), сега е момента.. независимо от радиуса... :yahoo: ^-^ :yahoo:

Забравих най-важното- с техен материал, орех..(ААААА) :exclaim: :exclaim: :exclaim:

Виждал съм твои приклади - страхотни са , евала !
Но защо се палиш ? Не съм видял твоя цена някъде , камо ли да ги коментирам публично !
Наистина , тези занаятчии около Пловдив правят основно приклади и графика им е пълен поне за месец . Така, че място има за всички :cheers: :cheers: :cheers:

пп. Идеалистично продължавам да вярвам , че в този форум споделяме основно доброжелателни мнения между единомишленици :pardon:
 

Loki

Потребител
Нека да се изясним за последно- не мисля, че има някакъв спор или мерене на пишки- ако си меря пишката то ще е примерно с Дейв Джи, Лукаш Парсли, жабара и дори Гари Кейн,( чиито дизайн между другото не харесвам..) и то чисто креативно, а не комерсиално!

Това което пиша е просто едно уточнение за хората от форума и тези които го четат. Виждам, че добре сте схванали нещата. По никакъв начин не искам да омаловажавам труда на.. супербюджетните майстори, да го наречем. Нито имам манталитета, нито имам техническата възможност да работя като тях. Мн добре разбирам техния подход- не особено претенциозни приклади за активните ловци от ловните дружинки, които пък се състоят предимно от по-възрастни и непретнциозни хорица, повечето оборудвани със стари и евтини руски пушкала.. След 2- 3 сезона сред храсталаците и камънаците, защо да не си направи нов за 120лв... Едва ли някой с Блазер, Зауер или по-засукана Берета ще иска изработка за стотина лева.. а те и нямат нужда от поръчкови такива...

Моят подход е съвсем друг. По своята същност и предназначение въздушното оръжие позволява мн по-голяма свобода във формата на приклада и аксесоарите, важна е и липсата на силен откат. Държим си пушките в калъфи и куфари и ги вадим на маси за стрелби по мишенки. Това предполага една по-прецизна изработка с по-удобни, свободни и интересни форми. За този който желае, разбира се! Знам, че хората нямат пари или не им се дават, но гледам все пак се купуват скъпи пушки, а аз се стремя да предлагам цени почти наполовина на тези които биха ви поискали навън за един ФТ приклад примерно.. Сигурно си мислите, че съм влезнал във форума заради изгодата. Няма такова нещо- ако беше така отдааавна да съм се махнал! Всичко което съм напарвил до сега, а то хич не е много, е на загуба или почти подарък. Не мога да ламтя от първите си поръчки. Просто и аз съм любител на въздухарките и всичко което стреля- прашки, лъкове, арбалети... След като умея нещо, защо да не съм полезен на колегите от форума и на себе си... Миналата година вложих средства колкото за 2-3 маркови пушки барабар с оптиките, в ремонт, звукоизолация и обзавеждане на работилницата (която винаги съм имал..) Скоро сигурно няма да я изплатя, но пък мога да си правя доста неща по хобитата, а правенето на интересни приклади наистина ми е кеф... Дай Боже да има поръчки..

Другото нещо е материала. Става въпрос за орех! Въпросните майстори по села и провинции са или потомствени такива или работят отдавна. Почти всички имат завещан мтериал или придобит такъв преди повече от 20- 30год.. така че им излиза практически без пари... От години издирвам качествен орех из цялата страна и съм говорил с такива хора, които обаче по типичен български селяндурски маниер не искат да ми продадат и парченце (на квато и да е разумна цена) а имат за поколения, у гроба ли ше си го носят.. :zombie: Не мога да ги разбера- биха печелили повече ако рекат да го продават, отколкото да дялат приклади от него... Намират се разбира се и търговци, но цените са прекалено високи, а все пак материала за приклад трябва да е подбран и сух, и не се купува на кубик. Засега имам заготовки за около 10 приклада- бих казал прилични, подбрани и фасонирани, без дефекти.

В заключение ще ви представя един истински майстор и голям мераклия, с когото съм говорил и отдавна ми се ще да посетя, но така и не съм го направил още.. :wall:

http://www.antovart.hit.bg/

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=773&sectionid=19&id=00009

http://bspb-grasslands.org/guide/?p=425

@andi- палим се щот сом со македонска жилка.. ;) :cheers:
 
Нагоре