Приклади - изработка и поддръжка

andro

Потребител
Нека и Локи си каже мнението.Но на тази която показва Хелбой ,му казват натръпнал матриал ....демек не сушен правилно .Поне това виждам :pardon:
 

didarai

Редовен Потребител
st_beer написа:
...
Ако някой има по добри идеи или модел да казва може и да променя модела. Държа обаче да е булпап.
....
Надали ни съвпадат вкусовете,а и ти сигурно дълго време си бистрил модела който най-много ти харесва,но ако аз си правех такъв приклад бих го направил с някаква подобна форма:
images

images

images

Говоря за удължена част пред ръкохватката.Така може да я използваш и за хамстер и за ръкохватка за пренасяне (или и допълнителна вертикална ръкохватка,въпреки,че надали би бил ефективен подобен захват при ВО).Това обаче е моя вкус,обикновено насочен към практичност и многофункционалност след това към естетиката.
 

st_beer

Редовен Потребител
Ето как биха изглеждали на въздухарка:








Имам цяла папка с приклади булпап. Тези специално не ми харесват ама това си е мое мнение. Както има една приказка "На вкус и цвет тавариш нет"
Последния извънземния който си пуснал ако някой се навие да го прави сигурно ще ми струва колкото 5 пушки. Иначе е много красив и хубав.
Много ми харесват и тези модели също:


 

Loki

Потребител
В случая най-големия майстор е влагомера- скъпа, но адски полезна джажа :yes: (имам го :))
Не съм вещ в сушенето на дървесина, обикновенно взимам гарантирано сух материал.
12-13% става, 10% е ОК :exclaim: Добре е материала да не съхне на талпа, а на заготовка- парче приблизително с очертанията на приклада, въпреки че не съм имал проблеми засега с изрезки от сухи талпи..
Нз какво е натръпване на дървото, но черните очертания при ореха са минералните жилки, които мн се ценят като структура.. в никакъв случай у печката, ако не е загнило, рано или късно ще стане за работа.
Със st beer имаме известно несъгласие по кучешките въпроси ;), но иначе го уважавам, и бих му сътворил приклад, ако няма впредвид някой познат майстор..

ПП. Нека колегите, които са ми писали за приклади да потвърдят на ЛС, защото като гледам доста се отказват по една или друга причина.. Ще почна към 10-15ти окт.; от две седмици съм болнав и още не мога да се оправа :( Може да се дотреса на националната среща да се видиме :cheers:
 

Attachments

  • 908838.jpg
    908838.jpg
    68.9 KB · Прегледи: 208
  • 908832.jpg
    908832.jpg
    59.3 KB · Прегледи: 258

st_beer

Редовен Потребител
@Loki
Благодаря ти за този хубав отговор за дървото. Точно такъв очаквах понеже е супер здраво няма загнило нито пукнато и е много красиво.Направо се разочаровах като прочетох това за натръпналото дърво. Ходих до един комшия дърводелец да го гледа и той каза че си е добре дървото нищо му няма. Надявам се да стане един хубав приклад от него. На мой приятел брата се занимава с такива неща реставрира стари пушки и прави приклади на ловците та ми е обещал да ми направи желания от мен приклад. Иначе благодаря за предложението. :cheers: :cheers: :cheers:
За кучешките въпроси те са си за друг разговор или тема нея повече няма да я коментирам че ми е болна и едва се въздържам да пиша.
 

andro

Потребител
Локи,понеже съм инат тутраканец,сложи някоя снимка на приклад с въпросните минерални жилки.Аз такъв още не съм виждал.За мен талпата не става за качествен приклад ,едно че е от ствола с клоните ,второ има малки чепаци на досадни места ,ръкохватката.С най добри чувства.
 

st_beer

Редовен Потребител
@andro
За мен талпата не става за качествен приклад
Ама става за някакъв било то и не дотам качествен приклад. На мен ми трябва да стане приклад булпап не търся чак такива качествени изпълнения каквито красоти правите,
Няма го нося на изложби. Трябва ми за стрелба от тесни и неудобни пространства и не мисля да променям нещо по железарията на пушката. Ще мога да и върна всеки един момент нейния си пластмасовия . Сигурен съм обаче че колкото и некачествен да стане от тази талпичка ще е по красив и качествен от пластмасовия (поне се надявам де)
Майстора като му го занеса може и той да каже като теб и да не го хареса и да няма желание да го работи.
Каквато и е съдбата на талпичката то тя ще я последва :cheers: :cheers: :cheers:
 

Loki

Потребител
andro написа:
Локи,понеже съм инат тутраканец,сложи някоя снимка на приклад с въпросните минерални жилки.Аз такъв още не съм виждал.За мен талпата не става за качествен приклад ,едно че е от ствола с клоните ,второ има малки чепаци на досадни места ,ръкохватката.С най добри чувства.

Не съм казал, че талпата е хубава, просто черните очертания според мен не са страшни. Трудно е да се прецени- снимката е кофти, а и по принцип е трудно да съдиш за дефекти по дърво от снимка, трябва да се пипне.. но щом човека казва, че е здраво значи става. То като придобие обем и цвят чепчетата няма да дразнят.
Когато се показва заготовка (най-вече с търговска цел) парчето се шлайфа до към 120, намазва се с някво евтино масло (или се мокри), и се снима качествено от двете страни на подходящ контрастиращ фон! Естествено не упреквам никого :) ;)
Когато дървото расте, засмуква от почвата освен вода и различни минерални соли, които с натрупването в дървесината образуват по-тъмно оцветени жили. Наблюдава се в много видове дървета, предимно в коренището и основното стъбло; при ореха това е силно изразено като контраст и придава така ценния и красив вид на материала.
Това е примерно англииски златен орех, където контраста е отчетливо изразен (на мен мн ми харесва точно този вид ;)) при различните видове орех варира като цвят и наситеност, което определя и класа на заготовката. Ноо..това са доста скъпички екстри.. за съжалене :-\
 

Attachments

  • 20090407_1_800.jpg
    20090407_1_800.jpg
    605.3 KB · Прегледи: 220
  • 20090407_4_800.jpg
    20090407_4_800.jpg
    629.6 KB · Прегледи: 183
  • K8_right-800.jpg
    K8_right-800.jpg
    108.3 KB · Прегледи: 158
  • K8_left-800.jpg
    K8_left-800.jpg
    152.6 KB · Прегледи: 161
  • Sp57-1.jpg
    Sp57-1.jpg
    112.2 KB · Прегледи: 224
  • gallery_51.jpg
    gallery_51.jpg
    45.3 KB · Прегледи: 265
  • Y32Z.jpg
    Y32Z.jpg
    78.4 KB · Прегледи: 217

Loki

Потребител
Може би трябваше да направя нов пост, както и да е... Бахти ореха турски.. :eek:
 

Attachments

  • Untitled-4.jpg
    Untitled-4.jpg
    60.4 KB · Прегледи: 190
  • Untitled-7.jpg
    Untitled-7.jpg
    125.7 KB · Прегледи: 194
  • Untitled-6.jpg
    Untitled-6.jpg
    70 KB · Прегледи: 170
  • Untitled-5.jpg
    Untitled-5.jpg
    73.5 KB · Прегледи: 153
  • Untitled-3.jpg
    Untitled-3.jpg
    79.7 KB · Прегледи: 195
  • Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    70.9 KB · Прегледи: 200

andro

Потребител
Да...Сега видях .Извинявай ако съм те подразнил ,но нещо подобно като на талпата на St.Beer имам и на орех при мен .Мястото около него и вътре не става за нищо и явно съм се подвел. :-[
 

dilom08

Редовен Потребител
КОлеги, помагайте. Захванах се да шкуря един бъдещ приклад и го докарах до някъде. Последно го шкурих с 320 шкурка. струва ми се че стана достатъчно гладък. Трябва ли да го стържа и с по ситна или може и така да остане. Но най-важното е че не знам какъв финиш да у сложа.Не искам да е лачен лак, който да лъщи и да се хлъзга.иска ми се го потъмня съвсем леко и най-важното да не лъщи. Какво мога да направя в случая?
Работата е там, че от дървенията и от лакове и масла нищо не разбирам.
Ще се радвам на всяка понощ. Поздрави на всички.
 

Attachments

  • pr.jpg
    pr.jpg
    228.3 KB · Прегледи: 218
  • pr1.jpg
    pr1.jpg
    218.5 KB · Прегледи: 148
  • pr2.jpg
    pr2.jpg
    217 KB · Прегледи: 160
  • pr3.jpg
    pr3.jpg
    218.7 KB · Прегледи: 162
  • pr4.jpg
    pr4.jpg
    222.4 KB · Прегледи: 189

praetorian

Редовен Потребител
Дилом, какво дърво си използвал?На мен ми прилича на бук ???.Питам, защото намерих две обширни талпи от парен бук на село.......Доста са големи и ще свършат работа за приклади. :)
 

dilom08

Редовен Потребител
бук е, обаче дали е парен незнам.

Днес понеже бях в единмагазин за лакове, байцове тн. и исках да си взема байц на водна основа, продавача ми каза, че не знае дали върху такъв байц може да се нанася ленено масло. можело да стане на юфка байца. но човека найстина не знаеше, та за това питам тук.
Може ли да нанеса байц и след него, като исъхне да намажа с ленено масло? Изобщо каква е процедурата- трябва ли да се шкури след като се нанесе байца и тн. Ще се радвам, ако някой благоволи да отговори.
 

Loki

Потребител
Диломе, изшлайфай дръвцето до 600- 800, и то добре, защото бука обича да става на петна при байцването, иначе дървото което си намерил е хубаво.
Преди последните 2-3 ръце го мокриш- съхне, пак шкуриш, иначе ще настръхне от водния байц.
На байца нищо нямя да му стане с квото ида го мажеш, но не ти препоръчвам ленено масло.. ако ще е такова си вземи Балсин шафтойл- то поне е модифицирано.. добре става с паркетно масло, но излиза скъпо- цяла кутия за един приклад :-\ Може и с паркетен лак мат еднокомпонентен- разреден, нклк тънки ръце с мн мека четка. Първо експериментирай в/у дъсчица!

Писано е в темата!
 

njatanasow

Редовен Потребител
Колега Балсина (има го в няколко разцветки)е за поддържане на вече завършени изцяло приклади.Те почти не оцветяват а поддържат.Като го намажеш обилно го остави поне една вечер и тогава го изтъркай с парцал.получава се много добър слаб гланц но нищо общо с лака ;).Пак казвам че трябва да е завършен(финиш)без лак разбира се
Успех
 

dilom08

Редовен Потребител
ето го дръвцето :D според мен стана добре. остана да му сложа един затикъл, че ми идва малко къс и да повдигна оптиката с 1см за да ми стане по мярка. Но важното е че в карйна сметка съм доволен от направеното.
 

Attachments

  • 123.jpg
    123.jpg
    289 KB · Прегледи: 277
  • 123 (1).jpg
    123 (1).jpg
    250.8 KB · Прегледи: 244

HellBoY

Потребител
Еее днес е ден за приклади на БАМ50 :bravo: Каква машина използваш за да оформиш леглото на цилиндъра в дървото ?
 

andro

Потребител
Ръчна фреза,ако се налага полуобло длето и шкурка залепена на тръба с подходящо ф.
 
A

Anonymous

Гост
Здравейте колеги,
имам една идея в главата за Bullpup на пушлето.По това което четох от форума излиза ,че ореха е доста подходящ материал.Въпроса ми е от къде мога да се сдобия с хубав материал(сух),и ако може да ми дадете някои схеми на спусаковия механизъм.
Благодаря предварително :)
 
Нагоре