Повреден файл

t.marev

Редовен Потребител
Искам да помоля за помощ, тези които са на "ти" с компютрите.
Преди време, по моя глупост форматирах С - то на компютъра и естествено загубих сума неща.....Опитах разни програми и успях да възстановя по-голямата част от файловете. Преглътнах загубите... щото нямах друг изход. Има обаче един файл, който не може да се отвори и не може да се "ремонтира" или поне аз не мога. Файлът е Уърдски DOCX. Имаше и други повредени, които успях да пооправя и да ги прочета. Този обаче не ще и не ще! Опитах всички съвети - преименуване на файла, конвертиране в друг формат, архивиране и други такива чалъми. Пробвах с всички програми /безплатни/ които се въртят в нета, но резултатът е никакъв. Само една т тях ми каза, /след като ми показа три страници с ченгелчета/ че с безплатната версия няма да стане. Бих платил разбира се, но нито знам как става, нито съм сигурен в резултата, нито помня програмата.
Ясно че този файл е повреден, ама все си мисля че текста може да се прочете, просто аз не зная как. Ако има някой, който може да ми помогне или има платена версия на някоя подобна програма, ще съм му много благодарен. Мога да изпратя файла на лични и да оправим нещата. Естествено ще си платя за услугата или ще почерпя.
 

dberov

Редовен Потребител
Не е трябвало да правиш многократни опити, щом си видял че не става.
Аз съм възстановявал най успешно с 99% успеваемост със EaseUS Data Recovery Wizard. Два пъти си затривах 1tb диск и ми върна всичко както си беше 1:1. Пробвай с нея но ще ти трябва външен диск да прехвърлиш възстановеното. Ако си правил опити да възстановиш и да запишеш възстановеното на същия диск повече от 10 пъти, забрави.
 

t.marev

Редовен Потребител
Благодаря ти! Възстановяването беше на външен диск. След простотията ми, на оригиналния диск не е записвано нищо освен Уиндоус. Най-вероятно този запис е причината да се загубят някои неща. От там нататък, от възстановения файл е направено копие /няколко/ които опитвах да поправя. Мога да опитам да възстановя загубените файлове с програмата, която споменаваш, отново на отделен външен диск. Ако смяташ, че това ще помогне, мога да го направя, стига тази програма да не повреди още файлове при инсталацията.
 

dberov

Редовен Потребител
EaseUS Data Recovery съм я използвал сигурно над 100 пъти и винаги си е вършила работата безупречно ако се инсталира и пусне без да са правени опити с други програми. Всяко форматиране и презаписване на диска води до загуби на файлове които се затриват безвазвратно и оставят само следа, така както ти го описваш, текстов файл с чингелета. Това е единствената програма която ми възстановява папки, снимки, winrar, 7Zip, филми, музика, текстови файлове и каквото се сетиш в първоначалния им вид, формат, наименования, и подредба, все едно никога не са били изтривани. Не съм я открил аз, а ей така като теб бях си затрил цялото С но не пипах нищо а веднага се обадих на едно хакерче по него време, сега е изпълнителен директор на DELL за Берлин, та той ме светна за този софтуер и ми обясни ако пак ми се случи, нищо да не правя а веднага да слагам и възстановявам с тая програма.
Едно време...10+ години, не знам дали се сещаш си имахме локални сървъри за теглене с на филми, музика, софтуер, нещо като Замунда, но сваляхме с DC++ и всеки доставчик го предлагаше. Когато почнаха проверките от ГДБОП, първо удариха нашия град, понеже са имали наблюдения че тоя сървър бил най големия на балканите и е това същото момче спаси кожата на собственика и не можаха да ги хванат. Що ти пиша това. Понеже го питах как го направи и тогава ми обясни. Форматиране на диска, записване на някакви - какви да е данни на него, пак форматиране и пак записване и така над 10 пъти и след десетото презаписване могат да възстановят само данни от предишните 9 форматирания а след деетия възстановените данни са вече като твоя файл, криптиран е затова е с чингелчета. То си има начин как да се затрие на цяло диска и да не остави никаква следа, номера беше като направят проверката да възстановят данните от предишните 9 презаписвания и да излязат чисти след проверката и така стана.
Та мисълта ми бе, всяка инсталация на софтуер, проба-грешка, че дай да видим с другиа програма дали ще стане, води до безвазвратна загуба на памет от диска. Ако е HDD има голяма вероятност да се възстанови тоя файл, 100лв струва, една фирма в София извършва тая услуга, но ако е SSD, забрави.
 

t.marev

Редовен Потребител
Благодаря! Още сега отивам да пробвам с тази програма, пише че възстановява до 2 ГБ, но това ми стига. Върху изтрития НDD няма нищо освен Уиндоус и две три малки програмки по 10 МБ. Ще опитам да го възстановя на външен SSD, дано стане.
 

dberov

Редовен Потребител
пише че възстановява до 2 ГБ
Не е вярно, терабайти съм възстановявал.
Ако е HDD и не стане с програмата, ако е толкова важен файла ще питам за тая фирма. При HDD по трудно се губят данни понеже носителя е хардуерен метален диск, вадят го и го слагат в кутия която извлича данните не зная как, но при SSD всичко е дигитализирано, изгуби ли се - край. Ако стане работата, забучвай един външен диск, инсталирай си Super Flexible File Synchronizer, имам я платена версия ще ти я пратя и забравяш за загуба на данни. Всико което запаметиш на компютъра се синхронизира в реално време и се записва на въшния диск. Настройва се да синхронизира еднопосочно и ако си затриеш нещо без да искаш, бъркаш във външния диск и е там. Има опция и да синхронизира двупосочно но не е препоръчително това се прави с цел пестене на памет.
Успех!
 
Последна промяна:

t.marev

Редовен Потребител
Това последното не го разбрах....аз съм обикновен потребител....Познанията ми се простират да си чеша пръстите на клавиатурата и да зяпам нЕкои филмчета. Въпросния файл не е кой знае какво, но ми е важен, защото е чужд. Според запознати проблемът е в това, че хардиска не е изтрит или форматиран, а е възстановена системата, тоест е изтрито всичко и е инсталиран Уиндоус. При инсталацията са повредени част от файловете и този. Пуснал съм оттатък компютъръ да сканира и ще видим какво ще стане. Може и да яде Асан баница!
Утре ще докладвам, какво е положението на фронта.
Има и друго....Той файлът, че е повреден, повреден е. Въпросът ми беше дали не може да бъде прочетен някакси, дори и буква по буква...все пак е обикновен уърдси файл - без диаграми, картинки, таблици....такива файлове сигурно се правят с милиони на ден, и поне 10 процента се повреждат по невнимание. Може би има система да се извлича информация от такива повредени файлове.
Благодаря ти и лека нощ!
 

dberov

Редовен Потребител
Нищо не пречи че е форматиран и преинсталиран, нали писах че точно при форматиране на моято C с тая програма си възстанових всичко. Изпробване на различни програми за възстановяване може да доведе до повреда или загуба на данни.
Повреден файл, поне аз не съм могъл да го поправя. Ако изглежда като това изображение, забрави да го разчетеш.

2023-05-04_234206.png
 

lynx

Редовен Потребител
Госоин Марев, няма значение дали файла е прост или сложен, дали има картинки или графики.
Вероятно знаеш, че при софтуера всичко е "нули и единици". На диска не му пука какво ще записваш върху него.
Повечето от нас са брали ядове и са им се случвали подобни проблеми.
Мой познат, който добре се оправя с компютрите си затри твърдия диск за пореден път.
И понеже и друг път се беше борил с различни рикавъри програмки със съмнителен или частичен успех, на финала си изкара диска и бегом при някакви спецове, които с това си вадят хляба. Срещу съответната сочна пачка му възстановиха 100% от съдържанието.
В неговия случай си заслужава, защото той работи с платени програми за хиляди левове.
Не съм специалист, но знам, че в такива случаи всеки опит да възстановяваш задължително се прави на друг носител, за да не пишеш върху прецаканите файлове, а от там и по-малко неща ще се възстановят.
Дано успееш да го пребориш, въпреки, че си се сетил късно да разпиташ за решение. Успех!
 

Hidden

Редовен Потребител
Аз за неголеми важни файлове, които в никакъв случай не трябва да затривам, ползвам ДропБокс. Слагам файла там, отварям го и работя. Той автоматично се запазва. Добре е примерно за дипломни работи в процес на писане. Недостатък е, че е малко тежка и ти трябва задължително интернет връзка.
 

t.marev

Редовен Потребител
.
Не съм специалист, но знам, че в такива случаи всеки опит да възстановяваш задължително се прави на друг носител, за да не пишеш върху прецаканите файлове, а от там и по-малко неща ще се възстановят.
Дано успееш да го пребориш, въпреки, че си се сетил късно да разпиташ за решение. Успех!
Предишните опити за възстановяване са били на друг носител, именно за да не пиша върху изтритите файлове. Въпросът е там, че файлът е възстановен, но не се отваря. Програмата казва: файлът е повреден или част от него липсва.
 

dberov

Редовен Потребител
Затова на диск C където е ОС/Операционната система не се съхраняват данни. Или се цепи и съхраняваш на втория дял или буташ отделеш диск на който съхраняваш. Аз съм с 512gb SSD za OS и 1tb на чекмедже, отделно още 2 по 1tb външни които включвам при нужда да прехвърля информация и периодично си правя бакъп на цялото инфо на един външен диск. Айретен имам един шкаф с бакъпи от преди 15 години, предимно семейни снимки и мултимедийни файлове като видеа и музика.
Специално за бакъп само HHD понеже и да го изтървеш, вади се диска, поставя се в друго устройство, както писа linx и се извлича всичко, докато SSD-то умре ли и сбогом на всичко.
 

t.marev

Редовен Потребител
Затова на диск C където е ОС/Операционната система не се съхраняват данни. Или се цепи и съхраняваш на втория дял или буташ отделеш диск на който съхраняваш. ........
Така е, абсолютно си прав! Лошото е, че това всеки го знае и всеки понякога губи нещо....
За съжаление и твоята програма не помогна. Иска платена версия.....
 

andrey.y

Потребител
За съжаление и твоята програма не помогна.
Няма да стане. Всеки диск си има FAT (File Allocation Table) това е нещо като адресна книга в която пише на кои сектори е разположен файла. Кога се изтрива файл се изтрива само от FAT-a и самото съдържание остава. Диска има и резервен FAT. Тези програми изпозват него за да възтановят файла. Когато се запише нов файл той се записва и може да презапише стар итрит файл. Т.е. възтановяване може да стане само на оригиналния диск ако върху него не е писано. Има шанс даже да има нови файлове те да не са засегнали изтритите. При форматиране на диска също се форматира само FAT-a. Не съм запознат точно какво се случва с резерните FAT-ове.
 

dberov

Редовен Потребител
Така е, абсолютно си прав! Лошото е, че това всеки го знае и всеки понякога губи нещо....
За съжаление и твоята програма не помогна. Иска платена версия.....
Добре де, ти от бързане хептен ще я оплескаш.
Ето ти линк към платена версия. https://rutracker.org/forum/tracker.php?nm=EaseUS Data Recovery
С руския предполагам си добре. Най долу прочети каксе лекува...

Основные возможности:

В три клика. Быстро и просто.
Не требуются специальные знания в области восстановления данных.
Восстановление случайно удаленных файлов.
Моментально восстанавливайте случайно удаленные или уничтоженные действием вредоносной программы данные.
Восстановление после форматирования.
При форматировании диска данные на нем не стираются, уничтожаются только данные в адресных таблицах. У вас сохраняется высокий шанс успешного восстановления данных.
Восстановление файлов после очистки Корзины.
Не стоит отчаиваться, если вы удалили важные файлы в Корзине. EaseUS Data Recovery эффективно сможет восстановить необходимые объекты.
Восстановление потерянных разделов.
Даже если утерян целый раздел или он не распознается системой, вы все еще можете восстановить данные.
Повреждения жесткого диска.
В случае повреждения жесткого диска, к данным часто не удается получить доступ. EaseUS Data Recovery бесплатно поможет вернуть данные пользователям.
Восстановление после вирусной атаки.
ПК часто становятся жертвой вредоносных программ и вирусов. Данный инструмент поможет возвратить свои данные, потерянные при этих обстоятельствах.
Восстановление после сбоя ОС.
Если система Windows не загружается, вы не можете получить доступ к своим файлам. EaseUS предоставляет альтернативную загрузочную среду на базе WinPE, которая поможет восстановит доступ к данным.
Восстановление сырых разделов.
Если жесткий диск или раздел становится сырым (RAW), вы не можете получить доступ к сохраненным данным. EaseUS Data Recovery восстановит доступ и в этом случае.
• Быстрое сканирование потерянных файлов за счёт автоматического пропуска повреждённых секторов.
• Высокое качество восстановления файлов.
• Интеллектуальный поиск всех возможных файловых систем на жёстком диске.
• Обеспечивает восстановление разделов файловых систем FAT12, FAT16, VFAT, FAT32, NTFS, NTFS5, EXT2, EXT3.
• Предварительный просмотр восстанавливаемых файлов и изображений в формате BMP, EMF, JPG, JPEG, GIF, TIF и PNG.
• Восстановление конкретного файла щелчком правой кнопкой мыши.
• Простой и удобный интерфейс.
=============================================================================
Поддерживаемые типы устройств:

• Внешние ZIP / USB HDD
• IDE HDD
• SCSI HDD
• SATA HDD
• Fire Wire HDD (IEEE1394)
• Дискеты
• Флэш-накопители USB
• SD карты памяти
• iPod
• Цифровые аудиоплееры
• Динамические диски. Существует пять типов динамических томов: простые, составные, чередующиеся, зеркальные и RAID-5
• Карты памяти и другие носители подобные дискам, использующие файловые системы FAT/NTFS и EXT2/EXT3 для хранения файлов и папок
==============================================================================
Когда нужно использовать?:

• После того, как был отформатирован жёсткий диск.
• Если поврежден или отсутствует критически важный файл структуры системы.
• При случайном удалении файла.
• При беспричинной потери файлов.
• При неожиданном завершении работы системы или ошибки приложения.
• При заражении системы вирусом и червём или повреждении системы.
• При возникновении проблем с начальной загрузки.
• Если структура раздела повреждена или удалена.
• При повреждении из-за сбоя питания или перенапряжении.
• При восстановлении файлов с неизвестной файловой системой, включая жёсткие диски, внешние диски ZIP/USB, съёмные SmartMedia, MemoryStick, карты SD, и др.
==============================================================================

Процедура лечения:
1. Установите программу, запустите и нажмите кнопку "Активировать". В открывшемся окне -
- Выбрать - "Обновления пожизненно", и введите ключ из текстового файла key.txt.
Примечание! Для успешной активации программе нужен доступ к интернету.
Проконтролируйте, чтобы в файле hosts не было записей, запрещающих выход программы в интернет (127.0.0.1 activation.easeus.com или друг.).
-> zlotosalien писал(а):
Обычно при взломах запрещено обновлять проги, иначе ключи слетают, а тут наоборот, надо прогу обновить и тогда ее можно будет зарегать!
 

t.marev

Редовен Потребител
Ще опитам и това....но ще стане утре, защото сега времето е малко, а искам на спокойствие, внимателно да пробвам. С руския съм добре, смятам, че ще се оправя.
Още веднъж ти благодаря!
 

t.marev

Редовен Потребител
За съжаление няма развитие по въпроса....Линковете са стари и не вършат работа. Не може да се възстанови нищо повече от това, което вече е възстановено. Благодаря на всички за съветите и отделеното време.
Търси се начин за поправяне на счупения файл.
 

dberov

Редовен Потребител
Миг невнимание, цял жиивот страдание - стара народна мъдросът.
Да, но акъла идва после.
Вчера тръгнах да инсталирам един линукс и вместо да форматирам новото SSD, по невнимание форматирах моя 1tb където ми е всичко.
От 5 сутринта, до 8 сутринта на другия ден възстанових всичко до последния файл.

2023-06-02_080540.png 2023-06-02_075038.png
Сега аз да питам че да не търся като хамав. Знае ли някой програмка, която да предпазва от неволно форматиране или да е с парола но без да криптира файловете че ако стане беля с криптиран диск, оправия няма.
Намерих тая по долу, и това ме устройва, но не работи на win 10.

 

Nikolai12345

Потребител
Колеги,помощ!Малкия смени шаблона на телефона(Самсунг)на майка му!3-ти ден ходихме по мъките,няма отключване без форматиране!Искаме да си запазим информацията от апарата,снимки и т.нт...Всички методи изброени в интернет пространството са изпробвани.Ако някой може да помогне с нещо?
Извинявам се ако не съм уцелил темата,не видях по-подходяща.
 
Нагоре