ПОМПИ, БУТИЛКИ, КОНЕКТОРИ, МАРКУЧИ, РЕЗЕРВОАРИ, КОМПРЕСОРИ, МАНОМЕТРИ - как, откъде и всичко за високо налягане.

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Днес ходих до микромакс взех си полиамид някакъв черен с нз какво вътре,но О пръстени нямаше даже няма 3.55х1.8 имаше някакъв близак размер та от хубата остава,а за твърдостта няма 90 дурометъра само 70 са и в хубата са така имаха ако не се лъжа някакви на 90 но нашия размер нямат.
Аз се чудя този О пръстен може ли да се замени с полиамид тефлон или някакъв материал който ще държи много повече и ще може да се помпи и на над 200 бара?
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
На този линк, който си дал не е променяно нищо спрямо оригиналното състояние, в което се продава помпата!!! Пиша го, за да не си помисли някой и да се подведе по снимките за това, което трябва да се прави по помпата.
 

Termina4

Потребител
+1
Тефлоновия пръстен си го има в помпата-той предпазва о-пръстена на трета степен
Направи ми впечатление че помпата на снимките е минала през стругар-всяка тръба има пипнати фаски Може и да греша но моята помпа неизглежда толкова добре(фаските) :-[
 

st_beer

Редовен Потребител
Не зная другите помпи как са и какво имат. Моята помпа (хатсан) няма такъв бял тефлонов пръстен на третата степен. Там си има само О-пръстен. Купил съм си я лично аз от магазина и първото разглобяване съм го правил сам. Така че не имало и да е загубен просто така си беше помпата като нова. Помпи си идеално и не ми е правила никакъв проблем до сега. Нека някой от другите собственици на помпа хатсан да каже и при тях ли е така братушка до колкото зная е разглобявал помпата на Янко така че и той знае как е там положението. Трябва ли да правя такъв тефлонов пръстен или да си я карам така?
П.П До ден днешен не сменян нито един О-пръстен поради повреда или скъсване стапяне и др. Сменил съм умишлено оригиналния О-пръстен на 3-та степен с такъв от микромакс за да видя колко ще издържи и дали върши работа но и с тия техните си бачка перфектно за сега (през ден помпя по два цилиндъра 180 СС)
 

dwado

Потребител
аз пак да попитам - на AirForce помпата производителя и дава 3600psi ~ 248bar
от повечето предишни постове съм останал с впечатление че не е хубаво помпата да се гърчи над 200 бара щото заминават уплътненията
някой може ли да каже тази помпа дали ги прави дейтвително тия налягания и дали като цяло тая помпа превъзхожда ли една хасанска (по качество на изработка и показатели)
 

HellBoY

Потребител
fatalen написа:
На този линк, който си дал не е променяно нищо спрямо оригиналното състояние, в което се продава помпата!!! Пиша го, за да не си помисли някой и да се подведе по снимките за това, което трябва да се прави по помпата.

От линка :
This is the most common fail in Air force pumps.
Here you can see the teflon ring damaged. And the oring before.
In Argentina my friend Daniel farias replace both for a single full size teflon ring and never broke again. he take his walther dominator at 250 bar with no problems.

Добре , явно ще трябва да го преведа - на линка "който съм дал" има и текст не само картинки ;)
"Това е най-често срещаната повреда при помпите Еар Форс. Тук можете да видите повредения тефлонов пръстен и О-пръстенът пред него.
Моят приятел Даниел от Аржентина е заместил и двата - тефлоновия и О-пръстена с един единствен тефлонов по цялата дължина(която заемат двата оригинални) и помпата никога повече не се е повредила . Той я използва за да помпи своя Валтер Доминатор на 250 бара без проблеми. "

Още нещо неясно ??? ;)

@dwado
Oбърни внимание на постовете на братушка !!! Ако те бият парите и нямаш време купи си ХИЛЛ :cheers:
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Тук можете да видите повредения тефлонов пръстен и О-пръстенът пред него.

Човека се е ама много заблудил.
Както във всички форуми, така и в посоченият от теб, както и в нашия има хора, които разбират и такива които хабер си нямат , но за сметка на това много обичат да пишат.
Така, че не вярвайте на всичко, което четете във форумите/форума.
Показаното на снимката е:
цитат на Termina4

Тефлоновия пръстен си го има в помпата-той предпазва о-пръстена на трета степен
Вижда се добре на снимката, че той е срязан като сегмент. Всъщност, той си е направен така, а не е повреден.
Има го в помпите на ЕрФорс. Досега на друга помпа не съм го виждал, а помпата на Бенджамин поразително си прилича с нея.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
ivodoc написа:
...а помпата на Бенджамин поразително си прилича с нея.
Ще ми позволиш да те коригирам! Не помпите "поразително си приличат", а лепенките на двете помпи изобщо не си приличат. ;)
 

братушка

Редовен Потребител
Ще се опитам да сложа край на приказките на колко бара може да помпа една или друга помпа като поразсъждавам за процесите там с малко цифри.

В една купешка помпа най-критичното място е 3-та (последна) степен заради 3 фактора:
- там се образува истинско високо налягане;
- там се образува 70-80% от всичката топлина, която се образува в помпата въобще;
- САМО там налягането и температурата се променят в процеса на помпането. Във всички други степени налягането (в рамките на цикъла) е едно и също независимо какво е налягането на изхода на помпата. Демек дали на изхода е 50, 200 или 250 бара всички пръстени на междинни степени ще бъдат натоварени еднакво и само уплътнението на буталото на последна (най-често 3-та) степен изпита максимално критично натоварване както по усилие, така и по ТЕМПЕРАТУРА и по ТРИЕНЕ.

Голямото налягане притиска пръстена към стените, колкото по-голямо налягане - толкова по-силно е притискането към стените на цилиндъра и съответно и "стъркването" на пръстена.

Съответно за там трябва да се намери материал който да издържа едновремено и на огромни усилия, и на невероятни температури, и да е издържлив на механично търкане. И в същото време да е достатъчно еластичен за да осигурява уплътняването.
По-добър материал (от достъпните де) от тефлона няма да намерите.

Всичките купешки помпи се правят с 3 размера на последната степен: Ф6, Ф7 и Ф8мм.
Съответно площите им са:
Ф6 - 0,28274333882308139146163790449516 см2
Ф7 - 0,38484510006474967171167381445174 см2
Ф8 - 0,50265482457436691815402294132472 см2
Умножаваме площа в см2 на налягането в бар и получаваме усилието, необходимо за осигуряване на това налягане.
Например за Ф6 и 200бар трябват 56кг, а за същите 200бар при Ф8 - 100кг.
Съответно дори с Ф8 могат да се осигурят 250бар, ако се осигури усилие 125кг.
В интерес на истина един 100 килограмов мъж лесно осигурява такова (125кг) усилие с импулс на тялото си, ако рязко клекне върху помпата с цялата си тежест. Тези усилия всъщност са нужни само в края на хода на помпата за съвсем кратко време.
Един средностатистичен мъж с 80кг тегло лесно осигурява по този начин усилие в 100кг и съответно с помпа с буталото Ф7 може да осигури 260бар налягане.

Всичко това обаче при условие, че уплътнение на последната степен ще издържи натоварване при тези налягания. Тефлонът държи без да се изпоти.

Съответно трябва да помните: по-малко бутало, по-малка площ - съответно по-малко усилие, но пък по-малък обем и повече брой помпи.

От познатите ми помпи Хатсан има 3-та степен Ф7, Китайските ВАМ преди имаха Ф6, но напоследък и те започнаха да правят Ф7.
За другите не съм сигурен, затова няма да казвам.
 

братушка

Редовен Потребител
Помислих тука малко и реших да налея още масло в огъня като със пълна отговорност да заявя, че най-добрата купешка помпа е тази на Хатсан.
По-добра от нея е само тази на иваныч, но още не се усетиха да ги правят серийно.

Защо ли?
Защото другите 10% от проблеми на всичките помпи идват от клапаните между степените. Практически всички помпи ползват "плъзгащи се" пръстени за функция на клапаните между степени. Това означава, че трябват качествени пръстени и много добра подготовка на повърхностите по които те се плъзгат. Контактната дължина и съответно площ е голяма и дори малката неравномерност в износването на пръстена нарушава функцията "клапан" на тези пръстени. Нарушава се правилната последователност на запълване на степени с нужните налягания и помпата спира да помпа.
Само Хатсан сложиха между степените най-обикновени класически клапани, които са неубиваеми защото при тях няма никакво износване.
Съответно, ако на Хатсанска помпа още с купуването се сложи тефлонов пръстен на 3-та степен ще получим пожизнено неубиваема помпа.
+ уникалния му филтър в дръжката...
Има само един недостатък - манометъра, малък и неприцизен. Но пък може да се подмени.
 
A

Anonymous

Гост
Аз разчитам единствено и само на немската техника. Помпата ми e M100 GEHMANN 4-STAGE-TURBO-PUMP, вече е напомпила пушката ми за около 1200 изстрела. По каталог може да прави 270 бара налягане, като пишат, че ако ви е трудно да помпите над 150 бара превключете от 4 на 3 степени. Тежа 76 кг и спокойно, без да се насилвам си помпя до 200 бара без да изключвам 4-та степен. И нещо друго, хората са написали, че помпата не се нуждае от поддръжка, да не се отваря за смазване... немска му работа. За тези които търсят качеството я препоръчвам. Другото предимство: има си влагоуловител и уловител на твърди частици, които се изхвърлят навън след като напомпиш резврвоара и преди да откачиш адаптера от него.
На другите успех с модификациите!
 
A

Anonymous

Гост
Това е линк към страницата от където я купих аз. Пратиха ми я по пощата и пристигна за 7-8 дни. Хората са много учтиви и след като си получат парите пращат стоката. (Наложи се да си купя допълнително маркучето за адаптера за бързо зареждане, защото не върви в комплекта).
http://www.stopper.de/product_info.php/ ... -pump.html
 

братушка

Редовен Потребител
По каталог може да прави 270 бара налягане
Отчайват ме такива изсказвания :(
Съседското момиченце, 40 кила с мокри дрехи дали ще успее да ги направи ???
А тучния ми комшия, 150 кила по джапанки ???
Помпата не ги прави сама тез атмосфери...
 
A

Anonymous

Гост
братушка написа:
По каталог може да прави 270 бара налягане
Отчайват ме такива изсказвания :(
Съседското момиченце, 40 кила с мокри дрехи дали ще успее да ги направи ???
А тучния ми комшия, 150 кила по джапанки ???
Помпата не ги прави сама тез атмосфери...

Аз пък дискутирам само нещо които съм прочел лично в документите от производителя и лично съм ползувал, ползувам и притежавам. Винаги са ми били странни хората от къде имат самочувствие да говорят за нещо което дори не са виждали...
На помпа произведена в Германия от фирмата Gehmann доказана водеща фирма в тази област, на световно ниво е написано 270 bar.
Но може би коментиращият знае повече....... от производителите.
 

братушка

Редовен Потребител
Коментиращият се опитва да ползва главата си за да мисли. А има и малък личен опит в изработването и ремонта на помпи високо налягане.
И аз искам такава помпа - щом е написано 270бар значи само да я погледна ласково и опа, тя сама тези 270 бара вкарва в пушката :)

Разбери ме правилно - аз не съм против скъпите неща. Цял интернет ще преровиш - няма да намериш аз да съм писал "Не купувайте Гехман", нито ще намериш явен призив "Купувайте Хатсан".
Обаче не всеки може да си позволи "Weihrauch HW100T FAC with sound moderator + ZOS 10-40x60ESF led R19 mil dot + M100 GEHMANN 4-STAGE-TURBO-PUMP". Обратно, форумът е затрупан с въпроси "каква пушка + помпа ДО 1000лв", че и за още по-малко пари... Всеки иска да стреля точно и да помпа безпроблемно...

А аз... аз само си разсъждавам на глас с цифри и аргументи. Физика, математика и механика никой още не е отменял, дори господата от Гехман.
Пък останалите сами да решават какво и за колко да си купуват.
 

hristoss

Редовен Потребител
ФТКС
[/quote]На помпа произведена в Германия от фирмата Gehmann доказана водеща фирма в тази област, на световно ниво е написано 270 bar.
Но може би коментиращият знае повече....... от производителите.

[/quote]колега никога не вярвай какво пишат самите фирми за своите продукти винаги са леко завишени възможностите на дадения продукт дори и немските и не е нужно да имаш даден продукт да знаеш струва ли си.хората из форумите правят доста ревюта и тестове просто трябва да четеш доста и кадето трябва можеш да твърдиш за твоята че вдига 270 бар само ако си помпил до толкова иначе само ще си пише иначе мисля че коментиращият е доста напред с материала все пак се учи от руснаците ;)
 

luft9waffe

Редовен Потребител
геман,логън,аксор не правят помпи.купуват FX-помпи и си лепят надписа.3-степенна,4-степенна-все си е FX.друг е въпросът,че с 3-степенната съм помпал 270+бара.предполагам,че 4-степенната също ще го прави и то доста по-бързо.
още по-друг е въпросът,че серийна пцп-помпа първо започва да произвежда аксор(швеция) и на нейната база с подобрения са направени второ и трето поколение фх-помпи.
 

andro

Потребител
Спора си е спор ,само че и на мен ми се иска готена помпа ,ама не стигат парите .Сега ще дам още 200 кинта, плюс 200 за Бамската =400лв. че да помпя.Това го пиша за тези дето тепърва ще се обзавеждат с пцпта и помпи ,купувайте си хубави помпи момчета ,турбо ,инжекцион ако щете само не и китайски... :)А това че колегата има скъпо оборудване е добре и не виждам с писането си някъде да се фука с това.
 
A

Anonymous

Гост
art.-no.: M100 GEHMANN 4-STAGE-TURBO-PUMP

The new generation of high-pressure-pumps

* Our already well-functioning and reliable M220 pump has been revised and improved
* Very robust und stable construction
* The original - patented by it’s inventor
Begin pumping with 4-stage technique to reach around 150 bar and then you can gear down to 3-stage and proceed pumping with ease to fill your cartridge to wanted pressure
* Stage switch is located between the handles
4-stage = 280ccm
3-stage = 200ccm
* Includes a particle filter and condensation bleed valve at base
В превод:
Нова генерация помпи за високо налягане
* Нашата вече добре функционираща и надеждна М220 помпа бе преразгледана и подобрена
* Много здрава и стабилна конструкция
* Оригинал - патентован от изобретателя
* Започнете помпането с 4 степени за да достигнете 150 бара и след това можете да превключите на три степени и да продължите да помпите с лекота за да напълните своят резервоар до желаното налягане
* Превключвателя на степените се намира между дръжките
4 степени = 280ccm
3 степени = 200ccm
* Съдържа филтър за механични частици и клапан за (отвеждане) на кондензацията в основата на помпата

http://www.gehmann.com/pages-en/product ... umps&id=27

Дават жената да помпи с един пръст ;) (помолих моята жена да пробва да напомпи пушката но познайте какво получих като отговор :no: )
 
Нагоре