ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

vencibull

Потребител
Аз доколкото знам от острова не можеш да изкараш оптика с голямо увеличение, това пише в мрежата, иначе някой по-запознат може да знае вратички.
 

Dominus

Редовен Потребител
И на бисквитите пише катеричка, ама не излиза от вътре такава.
Аз съм купувал от там 3 оптики с увеличение 24.
Зависи от мераците на продавача. Който иска ще ти я продаде и ще ти я прати.
Между другото и трите ги получих в рамките на една работна седмица, като едната беше поставила някакъв рекорд. Нещо от сорта на 3 дни.

Този наприме продава и съм купувал от него. Вече какво има за продан е друг въпрос.
 
Последна промяна:

vencibull

Потребител
Някой може ли да ми каже дали има някакъв стандарт при размера на убойните зони на фт мишените? Например от 10 до 20м е 2см, от 20 до 30 е 3см и т.н? Има ли такова нещо или кой както ги направи така се стреля?
 

st_beer

Редовен Потребител
Има такива правила. Можеш да ги откриеш в темата за ФТ или по точно правилата.
http://www.ft-sofia.com/?page_id=339

6. МИШЕНИ ЗА СЪСТЕЗАНИЯТА

За състезанията се използват падащи мишени. Всички мишени следва да са ясно и последователно номерирани с номер до мишената и на позицията за стрелба. Убойните зони следва да бъдат кръгли, и с цвят, контрастиращ на лицевия панел. Забранено е използването на фалшиви убойни зони върху лицевия панел. Стандартните убойни зони са с диаметър 40мм. По трасето може да има не повече от 25% мишени с намалени убойни зони.

По отношение на намалените убойни зони важат следните ограничения:

а) намалените убойни зони могат да бъдат с диаметър 15мм или 25мм.

б) (Изм. – Реш. на УС от 20.05.2014 г.) мишените с диаметър на убойната зона 15мм могат да се поставят на не повече от 20 метра разстояние, а тези с диаметър на убойната зона 25мм – на 35 метра. Когато по мишената се стреля от задължително положение, максималното разстояние до мишената следва да бъде: за 25мм убойна зона – 20 метра и за 40мм убойна зона – 40 метра (15мм убойна зона не е разрешено да се поставя в коридор за задължителна позиция).
 

Милко

Редовен Потребител
ФТКС
Има изисквания за убоините зони те трябва да са 15мм,25мм и 40мм.Иначе разтоянията как и при какви условия се стрелят зависи по кои правила се провежда мероприятието.Ето това са правилата по които се провеждат състезанията тук http://www.ft-sofia.com/?page_id=339
Надявам се да съм бил полезен:cheers:
 

vencibull

Потребител
Здравейте колеги, имам един любопитен въпрос. Как се отнасят кликовете спрямо дотовете? Имам впредвид ако целя мишена на 120м, оптиката ми има 5 точкова скала и не ми стига за прицелване има ли формула или някакво изчисление което да сметне например 70 клика + 2 дота или подобно? Става въпрос за оптика ффп с 1/8 моа корекция.


П.П току що четох едно обяснение на английски, което малко ми бави мозъка, но едно нещо не можах да разбера. Човека казва, че е хубаво оптика с турети в милове да е с кръст с милове. А оптика с турети в МОА с каква скала трябва да е тогава? Човека обясни сметките така: ако стреля на 556 ярда и види че попадението му е 1.2мила под целта, а оптиката му е с 1/10мил корекция дава 12 клика и е в целта. Другия пример който даде обаче ме обърка, пак на същата дистанция вижда че цели 1 фут надолу, което са еди колко си инча, което са еди колко си моа и прави такава корекция на моа туретите. Аз обаче не разбирам как е разбрал че му е 1 фут пропадането? Ква е тая оптика дето ще му го измери? Ако не ме разбирате ще дам линк.
 
Последна промяна:

peko

Редовен Потребител
ФТКС
1/8 означава, че с 8клика ще преместиш точката на попадение с 1 инч ако мишената ти е на 100 ярда. Или по другимо речено МОА е ъгъл, в триъгълник с едната страна 100 ярда а срежулежащата 1 инч. Та триангулирай разстояния, височини и кликове..... Сложничко, нали?
Имаш предимството, само да видиш колко ти е пропадането на съответната дистанция и да го запомниш или си направиш "пищов" с нанесени по кръста.
При мен, с нула на 50м, 100-те са между 4и5 деление на същата оптика например. 120м са вече "виртуални" 6-7. Друга възможност е, да правиш пълен оборот когато ще стреляш на далечни дистанции и да видиш с колко ще то качи попадението, но така трябва да имаш два пищова или да помниш различните настройки.
А относно меренето, още по-лесно е:
Височината на мишената в см х10 / височината измерена в mils = разстоянието до мишената
Това уравнение можеш и да го обърнеш, когато знаеш разстоянието до мишената.
 
Последна промяна:

vencibull

Потребител
Аз моа и мил знам какво са, знам и как се отнасят едно спрямо друго, проблема са ми сметките, не знам как трябва да изглежда задачата. Както и не разбрах как тоя сър разбра че пропадането му е 1 фут от. 550 метра разстояние?
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Ами дадох ти формулата. Ако оптиката му е ФФП и наум стават сметките.
Не забравяй, че може да обръщаш уравненията, спрямо това кое ти е известно, и да намериш неизвестното. Просто математика и геометрия.
 

vencibull

Потребител
Ама тва е за оптика в милове? Моята като е с някакви чертички? Те пак ли отговарят на миловете?
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Е, откри Америка. За миллайн не си ли чувал или само милдот знаеш. Просто имаш тънки чертички вместо дебели точки. В първа фокална как ще изглежда според теб точката на х40 увеличение?
 

xpresident

Редовен Потребител
Има ли начин да се разбере колко е реалното увеличение на една (евтина) оптика? Примерно ако се приеме мил-дота за верен, се оказва че оптиката мери правилно на малко над 12.5 увеличение, т.е. излиза че реалното увеличение тогава е 10.
 

lynx

Редовен Потребител
При по-евтините оптики сериозно се разминава реалното увеличение с написаното.
Ако при зададено 12.5, реално е 10 си късметлия.
 

alex70

Потребител
Нагоре