ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

FreeMan

Редовен Потребител
Някой знае ли каква е тази оптика Прицел Щ6-25х50 ФФП (първа фокална равнина)
Много прилича на Vector Optics, но не мога да я намеря с такава скала...
http://youtu.be/wLfz2dGChvE
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Това са си "китайчета" с FFP поръчани от руски търговец брандирани за техен си пазар.
Имам такава, но брандирана като "Yukon". За цената си много прилична оптика, с тънък кръст дори и на х40.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Нищо притеснително наборе, даже по-лесно се свиква. Нямаш проблем на което и да е увеличение (като си знаем размерите на мишените)за определянето на разстоянието и даже на ум може да си го сметнеш.
 

FreeMan

Редовен Потребител
Доста е скъпичка за китайче от този клас... е-бей
Специално тази от видеото вади страхотен образ - като се има в предвид колко пада качеството от видеото...

Има и друго - никога не знаеш какво ще получиш. Дори една и съща марка та дори и продавач не гарантират повтаряемост на качеството ;)

Иначе кръста е мечта.
$T2eC16RHJHIE9nyseHDCBQhp!Q!0-!~~60_58.JPG
 

FreeMan

Редовен Потребител
Tesla написа:
MAD MAX написа:
Гледах оригинала преди време но първата фокална равнина ме притеснява http://www.db-schietsport.nl/epages/617 ... 2850%29EMD

Всъщност ФФП си е екстра откъдето и да го погледнеш. Все едно имаш оптика с постоянен зум и човешка фигура за сравнение на дистанцията. Другото хубаво е, ако знаеш дистанцията знаеш колко дота корекция да направиш независимо от зума. Колкото и да мислих не открих плюсове в другата система.

Това да се определя дистанция по дотове и фигури си е ала-бала. Толкова е относително, а нашата зависимост от всеки метър толкова голяма че е излишно дори да се споменава. Не е така при огнестрела обаче. Там траекториите са други... и все пак.

Плюса тук е че дота да ти е дот - независимо от зума а това си е мечта осибено ако мишената е на над 90м ;).
Отделно специално тази скала е с 20 дота и изглежда супер финна! Покрива повече от всичко което съм виждал до сега.
Все още ми идва малко скъпо, но започнах да проучвам цени и възможности ;)
Така да ми се иска да мога да погледна през една преди да предприема каквото и да е. Някой в България има ли такава или подобна?...

:eek: Докато пишех това получих отговор на моето запитване на сайта за една бройка Falcon 5.5-25X56FFP B20 (Mil Line Reticle) Code: M25B
Цената е 299 Паунда или около 727лв., а шипинга е 35 Паунда. - същата както в E-bay

Гледам руснаците масово купуват това Щ6-25х50 ФФП. Явно не е Фалкон, но пък образа е ок от това което се вижда.
Дали пък не може да стане от там като по-бюджетен вариант?...
 

alpopkochev

Потребител
А аз се замислям Falcon с подсветката:
http://www.falconoptics.com/5.5-25x50IRFFP.php
Но само се замислям, т.к. ме спира теглото - 900 грама. Моята в момента тежи около 500 грама. Имах я тази дилема преди да купя Хоука, но тогава нямаше модел с подсветка на Фалкон.
 
A

Anonymous

Гост
Здравейте колеги,
Бих искал да ви попитам как става номера когато продадеш на някой въздушно оръжие ,което е регистрирано на твое име в КОС? Какво трябва да се направи ?
 

lynx

Редовен Потребител
Отиваш с договора за продажба в твоята служба КОС и ти го отписват.
 

TeXHo

Потребител
SpOkI написа:
Здравейте колеги,
Бих искал да ви попитам как става номера когато продадеш на някой въздушно оръжие ,което е регистрирано на твое име в КОС? Какво трябва да се направи ?
Отиваш пак в КОС и го отписваш. Трябват ти паспортни данни на лицето на което си го продал. Попълва се една бланка и готово. Според това колко ти е зъл КОС-аджията, може да ти трябва и копие от договора за покупко-продажба. Повече информация има в съответната тема.
 
A

Anonymous

Гост
Благодаря много за бързия отговор. Прегледах из форума , но не намерих нищо за това писах тук. А този договор за Покупко/Продажба? Има ли някаква специална бланка която се попълва и трябва ли да е заверен някъде? Моля ако вече е обсъждано някъде да дадете едно линкче.
Поздрави :cheers:
 

didarai

Редовен Потребител
Да попитам тук по запознатите с хладилната техника,защо на климатиците,отвора за отичане на конденза през зимата(малък отвор в ламарината на дъното) е толкова малък?Аз не знам каква е ползата от това, но вредата е очевидна:заледява се бързо,после леда почва да нараства вътре в климатика и така ми окриви тялото му миналата зима.И да го разбивам,той си остава на големи късове вътре и пак бързо се превръща в цяла маса.Има ли проблем ако отвора е по голям и да може да се чисти от тези парчета лед?
Другия проблем е ,че от там конденза си тече където си иска, а в моя случай върху общата козирка на входа,което след 3 години най-после попречи на някого,та сега трябва да се чудя как да отклоня водата с около метър от там.Да сложа някакъв маркуч.......добре,но така няма ли още по-бързо да замръзва?Местенето на климатика не е опция ,щото няма на къде.
Идеи кво да правя? ???
 

lynx

Редовен Потребител
Фирмите за монтаж на климатици поставят специално изработени ламаринени "тави" с дебел маркуч под климатика и отвеждат водата в страни. На почти всички климатици отходния основен отвор е малък и е възможно да има ядове зимата.
Не е проблем да го разшириш/ако успееш/ , защото над него е топлообменника и е опасно да не го засегнеш, като разширяваш отвора в дъното.
Една от разликите м/у свестните и калпавите климатици е циклите на дефрост/размразяване/, при хубавите водата изтича по-добре затоплена и няма време да замръзне, защото вече се е изтекла надолу.
При по-калпавите размразяването е по-лошо направено и топлообменника не се затопля добре, за да изтече всичко от там.
На дъното на климатика може да се постави и нагревател/като от тези за подово отопление/ с таймер за време или да се вземе сигнал от четирипътния вентил, така няма да се натрупва лед на дъното. Това също се извършва от монтажните фирми.
 

didarai

Редовен Потребител
Благодаря за инфото :cheers:
Не ги знаех тези неща ,а и не бях виждал подобни изпълнения по климатици.Иначе климатика е панасоник инверторен,но не спира цяла зима включително при температури под -15 гр. , а последните зими си имахме по няколко седмици подред такива.Тогава се заледява здраво,а после и около -15 да са, вече трудно се размразява този лед.
пп
Не мога да си обясня тогава защо тези отвори се правят малки? ???
 
A

Anonymous

Гост
За оттичането от климатика при мен проблем нямам , а за тавата отдолу , слагам в пластмасова чаша морска сол точно под отвора където се оттича и айдееееее в улука през маркуча . ;)
 

lynx

Редовен Потребител
didarai написа:
Иначе климатика е панасоник инверторен,но не спира цяла зима включително при температури под -15 гр. , а последните зими си имахме по няколко седмици подред такива.Тогава се заледява здраво,а после и около -15 да са, вече трудно се размразява този лед.
пп
Не мога да си обясня тогава защо тези отвори се правят малки? ???

Ако имаш достъп до външното тяло на климатика, като е много студено може по 1-2 пъти на ден да сипваш в тавата отстрани или отзад по 1 шише с гореща вода, да прочисти натрупания лед.
Или да зяпаш профилактично отдолу отвора ако направи висулка, веднага шишето с вода.
Веднъж запуши ли се отдолу централния отвор и веднага започва да трупа глетчери.
 

didarai

Редовен Потребител
Сега видях тавите.Добре де,но то ако отвора отдолу на климатика е малък ква файда?Разширяват ли го като сложат тава?
 

lynx

Редовен Потребител
Целта на тавата е да събира и отвежда водата настрани, не помага с нищо друго против запушване на главния отвор.
А другия въпрос е, защо образува толкова много лед?
Дали не е инсталиран по-маломощен климатик в голямо и зле изолирано помещение и машинката да работи много натоварено?
По принцип климатиците не образуват лед при минус 15 градуса, защото тогава влажноста е ниска.
Белята е при 0 до към -5 , тогава има повече влага във въздуха и особено ако има мъгла.

P.S.
Както ти казах, отвора може да си го разшириш ти или фирмата която ще повикаш да сложат тава.
Отвора може и 10х20см да го направиш ако искаш, ;) само че цялото дъно не може да се отстрани - на него стъпват крачката на компресора и някои други чаркове от дясната страна.
 

didarai

Редовен Потребител
Не.Помещението е тамЪн,даже по-малко.Той до -15 си работи без проблем(както и обещаха).Но при по-ниски и продължително време температури се натрупва лед(запушва се отвора).Ще видя кво ще правя.Тавата ще свърши работа поне за отклоняването.
10х!
 
Нагоре