ИЖ-46М - компресионен пистолет

cdman

Администратор
Гледах ревюто на този пистолет направено от rook и harry_cool и съм впечатлен от качеството на оръжието. Истинки пистолет за спортна стрелба , мисля че е добра идея да си дойде в отделна тема, защото тепърва ще има какво да се пише за това бижу. Благодаря много на колегите направили ревюто :bravo:

Надолу следва оригиналният текст на представянето който няма да сложа като цитат за по добър изглед.

Ревюто (ИЖ-46М). Един достоен съперник на пищова на Ачо. Харито само дето стреля с двете ръце и не му е много достоен противник :) . Иначе е много точен когато стреля с двете ръце, но трябва да се научи и да е толкова точен и с едната. Както се казва в клипчето, не се усеща, че тежи повече от килограм пистолета. На мен ми е мъка зареждането сега, че съм свикнал с на Ачо пистолета, да го отворя, после да сложа чашката и да затворя. Сега правя същото и с ИЖ-а. Издърпвам лоста напред и се отваря затвора, слагам чашка и се опитвам да затворя затвора. Не става така :) , трябва ад се върне лоста в първоначалното положение. Лоста трябва да се върне вднага след като бъде издърпан в крайно положение, но аз видя ли че се е отоврил затвора и се е появило мястото за слагане на чашката, пускам лоста и тръгвам да ръгам чашката. Поне с пистолета на Светльо нямам проблеми. Много е добро и неговото пистолетче. Може и за него да направим ревю. Само да кажа аз какво не харесвам на ИЖ-а - дръжката му е за десничари - гадост :) . Не ми голям проблем да стрелям с дясната ръка, но ми е по-неудобно и не усещам спусъка. Стрелям без да искам, както беше настроен последно, с докосването на спусъка да стреля. Освен това понякога по инерция държа пистолета с дясната ръка, а се меря с лявото око. Може и за пистолета на Ачо да направим ревю, макар да сте го виждали.
Хари защо не каза, че ще му направиш ревю в този формат (написан) :) , да не се мъча с видеото.

С Гамо Мач дава 145 м/с. Девиациите от изстрел до изстрел са 0.1 м/с или абсолютна нула. Ако стрелям с качествени чашки мисля, че всеки изстрел ще бъде идентичен с предходния без никаква разлика в скоростта.
Спусъкът може да се олекоти до такава степен, че пистолетът стреля само като докоснеш спусъка, дори не е необходимо да "дръпнеш спусъка", просто си поставяш пръста върху него и....готово.
 
A

Anonymous

Гост
В САЩ, Русия, други страни. В България Харито не успя да го намери, дори и с поръчка, пак не можа да му го достиви БГ магазин. Казвам това което той ми е казал и аз съм разбрал :) . Ако си гледал клипчето там "ясно" е казано от къде/кого се е сдобил.
 

adro

Потребител
пистолетът наистина е върха имам такъв от 10 на години и винаги ме е изумявал със безумната си точност
 

xpresident

Редовен Потребител
Най-после се сдобих с моя пистолет-мечта. Не съм имал време да стрелям достатъчно, надявам се скоро да успея и тогава ще споделя впчатленията.
DSC_0032.JPG

За начало имам 2 въпроса към по-отдавнашните притежатели:
Какъв субкалибър харесва за jsb match?
Как се смазва буталото, на колко изстрела и с какво?
 

xpresident

Редовен Потребител
Смятам да поръчам резервни уплътнения от Русия, ако има мераклии да обединим поръчката, че разходите по транспорта и превода идват повече от цената на частите.
 

pellet

Редовен Потребител
Как се смазва буталото, на колко изстрела и с какво?

Честито за придобивката!
Никога не съм притежавал въпросното чудо , но имам FWB 602. Компресионната и част, както и всички о-рингове ги смазвам много рядко с това:
http://www.waffencenter-gotha.de/sh...fett-FEINWERKBAU-Original-Zubehoer::2732.html

Смазката е чудесна, не дизелира, става и за бутални групи на пружинни пушки, не съдържа нефтопродукти. Да, скъпа е, малко количество, но е много добър продукт. Силно препоръчвам.

ПП: Малко офф, но ако ще се поръчва нещо от въпросния немски магазин, бих се включил в обща поръчка с поделяне на транспорт и такси.
 

xpresident

Редовен Потребител
Днес опитах да направя сравнение с различни чашки, но имаше вятър и слаб дъжд и резултата е по-слаб от очаквания. Все пак се потвърждава това което пишат в руските форуми че ИЖ-а е 'всеяден', няма голямо изместване на групата при различни тегла и форма. Това е добре, защото при нужда на открито може да се стреля с JSB RS, а на закрито с мачовите, без да се прави прострелка. Друго интересно - главите на мачовите влизат трудно в цевта, въпреки че са 4.50, а RS лесно, а са 4.52. Match 0.520 ме разочароваха, голяма разлика има в калибъра, докато 0.475 са по-еднакви.
Стреляно е от маса, 10м. Всички мишени са по 5 изстрела.
 

Attachments

  • 10162016.jpg
    10162016.jpg
    167.1 KB · Прегледи: 137

ithilieth

Новодошъл
Искам да закупя такъв пистолет с идеята да си припомня славните времена на 10м.
Естествено в България не го намерих за директна продажба. Разглеждах сайта на производителя, но не видях опция за доставка до България (https://www.tdbaikal.ru/catalog/pneumatic/mp_46m_sports_pistol_/).

Ще съм благодарен на всякакви съвети как да си набавя това бижу.
 

ithilieth

Новодошъл
Благодаря за отговорите.
Каква е процедурата в случай, че отида на място? Скоро ще летя до Австрия и ми се иска да го комбинирам.
От документална гледна точка предполагам, че трябва да мине през митница. Освен това едва ли мога просто така да го кача на самолета в багажа...

Моля ако някой има опит да сподели насоки как се процедира.
 

оги-пз

Редовен Потребител
Последно пушка 16дж.не искаха да я качат на самолета в никакъв вариант.
Охраната на летището където проверява багажа с тях няма проблем. Проблема се явява от транспортните компаний.
От България пушката не успя да литне.
Не ги интересуват никакви документи, неможе и това е.
 

bleu81

Редовен Потребител
Геодар Хасково вече нямат една бройка ;-)

Не съм доволен от пистолета! Уж казват, че стрелял в една дупка на 10м а на мен на 5-6м дупки под 20мм и с една и с две ръце трудно ми се получават... Сигурно или цевта или чашките нещо :-D
IMG_20200224_131112.jpg
 

andrey.y

Потребител
Геодар Хасково вече нямат една бройка ;-)

Не съм доволен от пистолета! Уж казват, че стрелял в една дупка на 10м а на мен на 5-6м дупки под 20мм и с една и с две ръце трудно ми се получават... Сигурно или цевта или чашките нещо :-D
View attachment 81908

Не съм държал такъв пистолет, но това което съм че по форомите е следното:
1. Тежък е;
2. Дръжката е неудобна и има нужда от корекции;
3. Предполагам, че спусука не е нещо добро! По принцип спортен пистолет трябва да има 500г спусък. Добрите пистолети се регулира каква част от тежестта да бъде в свободния ход. Колко дълъг да бъде своборния ход. И последната настройка е кога да спре след изтрел.

Всичко се настройва според състезателя!

За да се получи стрелбата е нужна определена техника и много тренировки. Не е от цевта или чашките!
 
Нагоре