ОПТИКИ - избор, монтажи и АКСЕСОАРИ към тях. Какви, откъде? Приспособления, прострелване, ремонти

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
Какво е предимството да се върти турета при положение,че имаме мил-дот скала.Питам от чисто любопитство.Не е ли по-бързо,лесно и щадящо оптиката да се стреля по дотове или всичко е заради комфорта да си винаги на кръста.
По принцип да , но за Фт е доста по лесно и удобно когато премериш да врътнеш и да стреляш на Х . :cheers:
 

Djubey

Редовен Потребител
ФТКС
Васко вариант е точен чертеж и на 3Д(и не съм фен на пластмасови чаркове по пушката)или алуминий .
 

xpresident

Редовен Потребител
Васко вариант е точен чертеж и на 3Д(и не съм фен на пластмасови чаркове по пушката)или алуминий .
3Д има предимството че може да се направи вътре подобно на шлици и да се захване по-здраво. Питам с надеждата, някой да е правил за Хоук с такива турети и има готов вариант :)
 

Васил 83

Редовен Потребител
Здравейте колеги, някой има ли впечатления от тази оптика https://zarimex.eu/scopes/core-tx-4-16-x-44-mr?sort=p.price&order=ASC. Заслужава ли си парите. Гледах и други марки по чуждестранните магазини с по-добри параметри, но там парите трябва да ги имам на куп. Поздрави!
 

De_Marco

Редовен Потребител
Тя явно е с фикс х6 и едва ли има паралакс. Някои се водят "освободени" от паралакс до някакво разстояние.
На някои, може да се местят предните лещи, а при някои китайчета като местиш диоптричната корекция променят увеличението. Доста "аномалии" съм срещал.
Ето това е. Въртя позиция 1 и позиция 2, като на 1 ми се променя разстоянието на фокуса, а на позиция 2 променям фокуса на кръстчето. При напълно натегната позиция 1, достигам фокусиран образ едва на 10-12 метра, не по-надалеч.IMG_20200311_191831_2.jpg IMG_20200311_191703_6.jpg IMG_20200311_192031_9.jpg
 

DGman

Редовен Потребител
Какви са параметрите на тая оптика?
Струва ми се че е със фиксирано увеличение.Тогава ако въртиш поз.2 може да изпадне лещата.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Аз бих казал, че това не е оптика, а по-скоро монокъл.
Която и врътка да въртиш, влияе на другата.
Фиксираните Таскота ги дават че са или на 50 или 100 ярда освободени от паралакс.
Мъчил съм се с едно, обаче беше 3-9х40. Накрая успях малко да преместя предната леща, демек я препалаксирах, но ефекта не беше голям. При него въртейки диоптричната корекция, променяше с малко и увеличението.
 

t.marev

Редовен Потребител
Ето това е. Въртя позиция 1 и позиция 2, като на 1 ми се променя разстоянието на фокуса, а на позиция 2 променям фокуса на кръстчето. При напълно натегната позиция 1, достигам фокусиран образ едва на 10-12 метра, не по-надалеч.....
Тази оптика е с фиксирано увеличение, то си пише - Таско 6Х40 т.е. увеличение 6 пъти и 40 мм диаметър на челната леща. При нея фокусното разстояние НЕ се променя, тоест не можеш да приближаваш или отдалечаваш обекта. Можеш само да фокусираш върху целта, в зависимост от това колко е отдалечена. Това става с гривната 1. Пръстенът 2 е т.нар. диоптърна поправка. Тя служи за еднократна корекция спрямо зрението на стрелеца. Ако зрението е перфектно, този пръстен стои на нулата, но ако трябва, се коригира в плюс или минус, зависи колко диоптъра очила носиш и дали са далекоглед или късоглед. Гледаш през оптиката и въртиш докато кръстчето се избистри максимално и с това регулировката приключва - оптиката е нагласена според твоите очи. Веднъж нагласена, тази поправка се пипа САМО ако стреля друг човек. Фокусирането по обекта става САМО с гривната 2. Ако всичко е изправно, трябва да можеш да фокусираш от 4-5 метра, до безкрайност.
 

De_Marco

Редовен Потребител
Проблема се оказа в разместването на предната леща, която по неведоми пътища се беше развила и съответно фокуса беше върху близка дистанция. Самата оптика е с изклчително просто устройство, като има реално 3 лещи (групи), или както каза peko, прилича по структурата си, на монокъл. Подразни ме факта, че няма парелаксна компенсация и при преместване на окото, перпендикулярно на оптиката, се мести и кръста по мишената, ама явно е от ниското качество на оптиката.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Чрез преместването на предната леща, може да намериш някакво разстояние, на което кръста няма да и се мести. Демек ще я препаралаксираш. Аз успях така да намеря за 50 м разстоянието на лещата. Но на близките кръста се местеше доста.
 

xpresident

Редовен Потребител
Аз ли не разбирам? Оптиката е с фиксирано увеличение, но с корекция на паралакса или фокуса (кой както иска си го нарича). Т.е. когато е фокусирана на някаква дистанция, паралаксна грешка не би трябвало да има. Или?
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Явно не си гледал през оптика, на която каквото и да врътнеш, променя и фокуса, че и увеличението даже(макар и с малко), въпреки че уж е фиксирано. Приеми, че има и такива животни.
 

astra

Редовен Потребител
Моля, за идеи как да обработя външната страна на нова - blank LW цев (стоманена)?
Дощя ми се да си поиграя с цеви и се сдобих с такава, но се оказа, че срещнах проблем, за който дори не подозирах колко е сериозен - финиша на външността на цевта.
Размисляйки върху проблема, стигнах до следните изисквания:
- корозионна и механична устойчивост
- външен вид, подобен на сегашната цев и шасито на пушката - черен сатен

И варианти:
- прахово боядисване, както е боядисана сегашната ми щаерова цев. Това предполага термична обработка, което не ми харесва по няколко причини - възможна е термична рекристализация (отвръщане) на стоманата при висока температура за продължително време. Колко - не знам...
Освен това, при боядисване доколко ли ще може да се спази полагането на равномерен слой боя от всички страни на цевта, поне в мястото за монтаж, където влиза в цевната кутия т.е. да не се наруши съосността?...
- химическа оксидация, за която лекинко се притеснявам дали няма да засегне, макар и малко, вътрешността на цевта и доколко ще е корозоустойчиво това покритие изобщо . При ФТ стрелба навън, често вали...
- метализация с хром или никел. Все същите опасения имам, както по-горе.

Възможно е някои от опасенията ми да са безпочвени. Може и всичките :)
Моля за практически съвети как да я довърша тази цев.
 

t.marev

Редовен Потребител
Праховото боядисване е добро и много устойчиво, нанасянето е равномерно, запушват се отворите на цевта и вътре няма никакви поражения. Мисля че температурата при полагането на боята, не е толкова висока, че да промени термичната обработка на цевта. Все пак, може да се провери в нета, колко е тая температура и да се прецени. Сега ще го направя.
 

zograffa

Редовен Потребител
Полирай я,като огледало,трудно ще хване ръжда пък може и да стане хубава комбинация с черния сатен.Другия вариант полираш и пращаш на топла оксидация ама къде ....
 

t.marev

Редовен Потребител
Хвърлих едно око да си припомня нЕкои работи....Мисля, че нЕма да имаш проблеми! Цевите не се закаляват така че топлинната обработка няма да наруши качествата им.
Ето ти и малко четиво за размисъл:https://metalin.com/bg/pages/Kakvo-predstavlyava-prahovoto-boyadisvane.html
и още малко:https://metalniat.wordpress.com/2010/02/11/термична-обработка-на-стоманите-отвр/
Това за праховото боядисване, за другите начини можеш да поровиш сам.
Успех!
 

MAD MAX

Модератор
Модераторски Екип
Сигурно сте го гледали вече, ама нови оптики от ФХ. Японско производство. За съжаление, доколкото разбрах всички в първа фокална.

 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Най-евтината е във втора.
399$ ценови клас за щатите.
Другите за 800$ и 1500$ са в първа, но само най-скъпата е с японски лещи и подробен индивидуален качествен контрол. Другите са от Тайван.
 
Нагоре