ЦЕВИ - видове, проблеми , почистване, дулна фаска.

kid

Редовен Потребител
ФТКС
Павка, ако намериш и такова матово фолио да облечеш цилиндъра, ще е още по-джиджано.
Според мен де... :)
 

Dominus

Редовен Потребител
Остана съвсем малко разстояние между цевта и цилиндъра. Не търпи нищо повече.
 

Милко

Редовен Потребител
ФТКС
Браво,много добре изглежда с матовия карбон.Със сигурност е направило чудеса и с тънката цев.На моята като махна осмицата и ми става лошо като я виждам как се гъне.Браво още веднъж.
ПП и само успехи с пушката.
Sent from my HTC One using Tapatalk
 

bull_s eye

Новодошъл
Здравейте! :goodbye: Първият ми пост е свързан с няколко въпроса. От скоро съм собственик на въздушна пушка Hammerli Hunter force 900 combo :rambo:. Още не съм стрелял с нея и именно зареди това и пиша. Възнамерявам да я почистя преди първия изстрел и да я смажа. Може ли някой да ме насочи от къде в София да си взема Balistol, комплект за почистване (пръчка и нарайници), кои чашки 4.5 мм ще са най-удачен избор :sos:. Благодарности предварително!
Извинявам се, ако не е точният раздел за въпроса.
 

Dominus

Редовен Потребител
Не рачкай в цевта различно от пам.парцал. Не мажи с нищо, а просто стреляй.
Това не е ОО
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Чашки JSB. Разликата в цената оправдава разликата в точността - поне за мен. Ако ще пуцаш на 20 метра по кенчета взимай най-евтините.
 

sig_556

Потребител
Колеги направих си един експеримент преди 2 дни.
Разглобих си Байкалчето на ръка да го погледна как е , че от 2 години не съм стрелял с него и направих следното нещо.
Сложих чашка в цевта и със движение на буталото с пръст успях със зор да избутам чашката през цевта и накрая където е шоковото стеснение със зор мина, но накрая изхвърча на 2 метра от цевта.През цялото време ръката ми беше пред цевта и ме обливаше яко въздух.
Мисълта ми е като се сложи чашката в цевта и от каналите покрай нея има утечка на въздух.То се вижда като погледнеш от края на цевта , където е дулото към светлина и се вижда как каналите прозират и оттам се губи въздух.
Колегата цилиндъра беше предложил преди да се махнат нарезите там , където ляга чашката, за да не изтърва въздух.
Според мен това ще вдигне скоростта с 5-10 м/сек.
Вие какво мислите ?
 

anibis

Редовен Потребител
При изстрел чашката така се раздува че не минава никакъв въздух покрай нея.
Стреляй в една кофа с вода, и виж колко се раздува чашката,няма как да мине въздух. За отстраняването на част от нарезите в началото на цевта,някой колеги ги правят на техните пушки,но аз лично не съм виждал на фирмена пушка такова отстраняване на нарезите.
Лично аз никога няма да си прережа цевта по тоя начин,получава се ръб,и винаги ще ти престъргва чашката,когато мине през него.Получава се нещо като шок. Още от начало/при изстрел/чашката се раздува,и преминаването при тоя ръб се получава шоков ефект.А относно скоростта дали ще се увеличи,според мен даже ще и намалее,заради този шоков ефект. Това е мое мнение и не искам да влизам в спорове с никой!
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
sig_556, остави го колегата Цилиндър да си подобрява цевите отвътре, сигурно му се отдава.
Ти си стреляй с кеф и поправяй пушката само когато е развалена.
При пружинните пушки от години се знае кое е добре да се направи и кое не.
Понякога прилагането на новаторски идеи и експерименти по вътрешната страна на цевите води до покупка на нова цев/ако въобще намериш такава/ или до нова пушка.
 

cilindura

Редовен Потребител
Но пък може би до някъде е и прав да не би случайно да си повредиш пушката, ако никога до сега не си се занимавал с подобен род интервенции. Аз моите цеви съм ги подобравял и ще продължавам да ги подобрявам докато в крайна сметка постигна това, което искам.
Миро, ако нарезите бъдат премахнати с райбер или свредло, то е много ясно, че ще се получи праг, който ще повлияе отрицателно на проектила, но подобен тип "подобряване" не се прави с режещи инструменти, а се постига последством шлайфане и последващо полиране. Гладкият участък в началото на цевта съвсем не е мое изобретение. Това са го правили фирми, много преди аз да го направя и не на последно място шведите от FX доста успешно наложиха своята ST цев.
Преди много години имах цев с наранени нарези в самото начало - там откъдето тръгва проектила. наложи се 100 мм от цевта да я направя гладка и резултатът беше перфектен, което може би ще озадачи колегата lynx и ще го хвърли в дълбоки размисли, дали на колегата Цилиндъра му се отдават някои технически подобрения. Прец мен са минали 6 броя Еваникс АR 6. Едната я притежавам лично аз. Пет от шестте пушки бяха с премахнати нарези в началото на цевта (фабрично), като преходът от гладка цев към нарези е изключително рязък и въпреки всичко пушките стреляха, а моята стреля и до днес добре.
Така че, колега sig 556, сам си прави изводите, кое е правилно и кое не. Освен нашия форум има и други - разрови се, виж, вниквай в спецификата на материята, но никога не вземай прибързани решения относно съдбата на възлови детайли на твоята пушка без някога да си правил това. Голяма част от нас във форума са минали по пътя на тези експерименти преди доста години и има достатъчно публикации по въпроса.
Поздрави!
 

anibis

Редовен Потребител
Добре бат Янко,за ST цевите ми е ясно,от гладко стена цев,проектила да влезе в нарезна/шок/цев,това е отпред.
Но защо се прави в началото тоя изрязан участък,като може и без него?:cheers:
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
Колегата Цилиндър сам си задава въпроси, сам си отговаря.
Прави предположения кой какво може би си мисли и какво знае или не знае, а хабер си няма за човека отсреща.
Получи се забавно четиво :rolleyes:
Аз имам много качествена и "фирмена" цев, която в началото няма и помен от нарези.
Не помня да съм писал нещо по въпроса, за да се изказват предположения.
 

Dominus

Редовен Потребител
Мога да кажа откровенно, че цевите не са ми понятни, но едно е сигупно. На армса АА 400 цевта започва точно така както го описва Янко. Все едно че полетата са шлайфани под много малък ъгъл, като в края/началото/ на цевта излизат на нула с нарезите.
Всъщност Рачо го е написал преди мен.
 

anibis

Редовен Потребител
На армса АА 400 цевта започва точно така както го описва Янко. Все едно че полетата са шлайфани под много малък ъгъл, като в края/началото/ на цевта излизат на нула с нарезите.
Някой може ли да ми каже защо се премахват в началото нарезите,на някой фирмени цеви/пушки/?
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
За лепене на плочки няма да спорим, там ти си майстора и си целия у хабер.
Напиши още някой бисер и да мирнеш, че ти си написал последното мнение в спора, предавам се!
 

cilindura

Редовен Потребител
Кой пък ти каза, че лепя плочки? На едно твое другарче му отказах да му направя газова пружина, защото сега ми е сезона на КЕРАМИКАТА, а глупчото като чуе керамика вероятно вижда плочки. Не се занимавам с лепене на плочки, а произвеждам керамика.:D:D:D
 

petkof

Редовен Потребител
Някой може ли да ми каже защо се премахват в началото нарезите,на някой фирмени циви/пушки/?
Нарезите в цевите на въздушните пушки и пистолети са прекопирани от огнестрелните оръжия.В зората на въздушните оръжия цевите са били гладки както и при огнестрелните по това време.С еволюцията на огнестрелните оръжия се появяват нарези в техните цеви,което е наложено от повишаващата им се енергия и скорострелност плюс формата на проектила, за да може тези фактори да се оползотворят в повишена мощност и точност на оръжието.Това е прекопирано и в пневматичните пушки, но там енергиите са смешно малки и проектилите са от друг вид и тип.Това прекопиране не е удачно за въздушните системи и техните проектили и мислещите умове започват да действат.При въздушен изстрел с чашка от меко олово/и тънка пола/ и дулна мощност 20 дж.,ако има нарези още в началото на цевта,налягането на въздуха ще раздуе полата на чашката върху тях и това, ще има не само стопиращ но и деформиращ ефект върху проектила.Даже може част от полата да остане на цевта.Тези 20 джаула ще стигнат само за това,което разбира се не е достатъчно.Ако нарезите в началото на цевта са липсващи и с напредването в нея се появяват посредством много плавен конус, то при изстрел в самото начало полата ще уплътни перфектно цевта,чашката няма да се забави от съпротивление в нарези,ще набере скорост/енергия-КПД/,ще е балансирана от последващите нарези и ще излезе от цевта с повече енергия и запазена форма, което ще повиши и точността.Това е общо казано отговора на въпроса ти.
Шведите от FX airguns обаче, са разбрали, че даже нуждата от нарези е само в самия край на цевта и то само за няколко сантиметра и то при съвсем плитки "нарези".Така само със смяна на цевта увеличават скоростта ,респективно мощността на една пневматична система,подобряват точността поради елиминиране на куп дефекти по проектила и още фактори пречещи на точния изстрел с пневматична пушка.Надявам се , да съм бил ясен и това,което написах разбираемо.Всъщност подробностите са много повече и даже във форума имаше тема специално за пневматичния изстрел, но не се сещам за заглавието.
 

anibis

Редовен Потребител
Благодаря Петко стана ми ясно,нещо като допълнителен шок да стабилизира още в началото проектила когато се раздуй, шока в края на цевта е заради това.:cheers:
 
Последна промяна:
Нагоре